Onhan tässä 100 000 uuden työllisen saamisessa haasteensa, kuten tässäkin YLE:n jutussa hyvin avataan.
Tosi hyvä koonti tästä asiasta. Varmasti uutinen aikaisemminkin laitettu tänne.
Etlan tutkimusjohtajan
Antti Kauhasen mukaan päätösperäisillä eli hallituksen omilla päätöksillä sadantuhannen työllisen kasaan saaminen on hyvin hankalaa. Ei ole ilmeisiä toimenpiteitä, joilla olisi isoja vaikutuksia työllisyyteen.
– Tämä edellyttäisi myös hyvää suhdannekehitystä, ja tähän hallitus ei voi hirveästi vaikuttaa. Hallitus ei myöskään pysty lyhyellä aikavälillä vaikuttamaan suomalaisen työn kilpailukykyyn, joka ratkaistaan tes-pöydissä. Nämä kaksi tekijää vaikuttavat tavoitteen saavuttamiseen, Kauhanen sanoo.
Räisänen näkee vaikeuksia myös työllisyysasteen nostossa 80 prosenttiin vuosikymmenen loppuun mennessä. Siihen tarvitaan ihmisiä, joiden työhön osallistumiselle on erilaisia esteitä.
– Siellä voi olla vaikeita matkoja, lastenhoitojärjestelyitä, hoivavelvoitteita, osatyökykyisyyttä ja muuta terveysongelmaa. Ei ole helppoa löytää sellaisia, jotka täysin vastaavat työnantajan vaatimuksia, Räisänen kertoo.
Tuomo Suhonen ei kannata työttömyysturvan heikennyksiä, koska ne heikentävät myös ihmisten toimeentuloa ja hyvinvointia. Erityisesti leikkaukset osuisivat pienipalkkaisiin ja työttömiin.
TEMin tutkimusjohtaja Heikki Räisänen kiinnittäisi huomiota miesten työllisyyteen, koska se on muihin maihin verrattuna heikommalla tasolla.
Työllisyyden tutkijoiden mielestä tavoite on mahdollinen, mutta vaatii sekä tiukkoja toimia että onnekkaita suhdanteita.
yle.fi