Hienoja kirjauksia uusi tuleva hallitus luo, mutta toteutumisesta ei sitten kukaan tiedäkään.
Irtisanomisissa, määräaikaisuuksissa ja paikallisessa sopimisessakin omat ongelmansa. Eli kun työnantaja alkaa käyttää hyödyksi uusia hallituksen kaavailemia juttuja, palkansaajapuoli alkaa riitauttaa asioita.
Tarvitaan myös uutta oikeuskäytäntöä siihen, mikä täyttäisi uudet irtisanomiskriteerit. Tämänkin oikeuskäytännön syntymiseen menisi vuosia.
Iltalehti
uutisoi jo eilen illalla saatuaan hallitusohjelmapapereja nähtäville, että seuraava hallitus aikoo helpottaa työntekijöiden irtisanomisia, määräaikaisuuksia ja paikallista sopimista sekä rajoittaa lakko-oikeutta.
Turun yliopiston työoikeuden emeritusprofessori
Seppo Koskisen mukaan hallitusohjelman työsopimuslainsäädäntöön kaavaillut muutokset ovat historiallisen merkittäviä.
– Asiallinen syy irtisanomiselle täyttyy todella helposti. Irtisanomiskynnystä on lähes mahdoton arvioida ennen kuin on olemassa uutta oikeuskäytäntöä siitä, missä kynnys menee. Koko oikeuskäytäntö menee siltä osin kokonaan uusiksi, jos muutos tulee.
– On selvää, että jokainen työssä oleva joutuu jatkossa miettimään tarkemmin, ettei vaan ärsyttäisi työnantajaa tai tekisi mitään virheitä, koska ei voi etukäteen tietää, mikä riittää irtisanomiseen.
– Jos hyväksytään sellainen uudistus, että ensimmäinen vuosi työsuhteessa voisi aina olla määräaikainen, eikä muuta perustetta vaadittaisi kuin tällainen sopimus, koko systeemi menee uusiksi. Sellainen muutos olisi vastoin vakiintunutta työoikeuden systematiikkaa ja länsimaista työlainsäädäntöä. Jos kirjaus puolestaan tarkoittaa sitä, että kyseisen ainutkertaisen määräaikaiseksi sovitun työsuhteen pitää loppua vuoden jälkeen, suunniteltu sääntely olisi sovitettavissa nykytilanteeseen. Hallitus näyttää tavoitelleen ensin mainittua vaihtoehtoa.
Professorin mukaan uusi lainsäädäntö edellyttää toimiakseen valtavasti uutta oikeuskäytäntöä. Se on hänen mukaansa ainoa tapa saada asioihin selvyyttä, jos säädökset jäävät yleisinä epätarkoiksi.
– Kun työnantajat alkavat käyttää hyödyksi uusia vapauksiaan, vastaavasti palkansaajaosapuoli alkaa riitauttamaan juttuja. Käräjäoikeudessa menee helposti toista vuotta ja hovioikeudessakin vuosi lisää ennen kuin erimielisyyksiin saadaan käytännössä ratkaisu. Uusien säännösten yhteydessä vielä mielellään yritetään päästä korkeimpaan oikeuteen.
Iltalehden näkemien hallitusohjelmapaperien mukaan irtisanomisia on tarkoitus helpottaa tuntuvasti. Myös määräaikaisten työsopimusten solmimista aiotaan helpottaa.
www.iltalehti.fi