Hieno kirjoitus kaikesta YLEn eduista, en tuota kiistä. Ollaan ihan high-end päässä, onhan se kivaa. Tykkään itsekin katsella YLEn ohjelmia. On tuota sisältöä kuitenkin voitava arvioida kriittisestikin, kun kulut paisuu vuodesta toiseen, meillä ei ole varaa siihen kaikkeen.
- Ehkä toisen voisi Karpista ja Sorjosesta jättää tekemättä. Vaikea nähdä että tämäntyyppiset sarjat suuresti auttaa taloudessa tai kansan sivistyksessä.
- Miksi SC loppuotteluihin oli lähetetty kolme toimittajaa?JNE.
Nämä tällaiset kysymykset ovat lillukanvarsia kun puhutaan Ylen koko rahoituksesta. Tietysti voidaan ajatella että pikku pisaroista syntyy iso virta, mutta jos kanavan rahoitusta lähdetään perkaamaan tuolla tavalla yksityiskohtiin takertuen, on se pitkä tie joka tuskin tuottaa sen merkittävämpiä säästöjä; sen sijaan useampi lapsi saattaa huuhtoutua pesuveden mukana.
Yleä koskevissa keskusteluissa minua on ylipäätään pitkään häirinnyt että niiden helposti takerrutaan yksittäisiin sisältöihin ja esitetään säästöjä niiden perusteella. Seurauksena on loputonta jankutusta koska aina löytyy joku jonka mielestä ohjelma x ei ole juuri hänelle tarpeellinen ja hänen verorahojensa arvoinen ja pitää siksi karsia pois ja vastaavasti toinen jonka mielestä ohjelma y pitäisi karsia samalla perusteella. Viime kädessä Ylen budjettia eivät kuitenkaan kasvata sisällöt vaan lakisääteiset indeksikorotukset jotka nekin toki ovat välillisesti kytköksissä sisältöihin. Sisällöt ovat joka tapauksessa vain seuraus, eivät syy.
Ja jos tuohon tv-sarjakysymykseen nyt sallitaan pieni kannanotto, niin minusta tuo joko/tai-kysymyksenasettelu on aivan järjetön.
Jos meillä Suomessa on saatu tv-sarjatuotannon osaaminen vihdoin sille tasolle että meillä on oikein kaksi vientiin kelpaavaa sarjaa, niin kyllä tätä ilmiötä pitäisi ennemmin ruokkia kuin rajoittaa. Tv-sarjat ovat nimenomaan taloutta koska ne ovat potentiaalisesti arvokkaita vientituotteita jotka tarjovat työpaikkoja - ja mahdollisuuksia luovan osaajille ja avaavat samalla väyliä myös uusille tekijöille. Taide ja viihde voivat olla bisnestä ja teollisuutta kuten mitkä tahansa muutkin alat, niiden ei tarvitse olla vain pienen piirin puuhastelua pienillä markkinoilla. Näin on muualla maailmassa, miksi ei myös Suomessa?
Toiseksi, kyllä nuo mainitut sarjat (esimerkiksi) ovat myös osa sivistystä. Kaikkien ei tarvitse olla niistä kiinnostuneita, mutta aika monia ne kuitenkin kiinnostavat ja monille on osa sivistystä tietää minkä tason tv-sarjoja Suomessa tehdään, mistä aiheista, millä tavalla ja niin edelleen. Tietysti näitä sarjoja voidaan vähätellä sillä että ne ovat "vain" tv-dekkareita eivätkä esim. historiaa käsitteleviä dokumentteja mutta tv-dekkarit ovat helvetin iso maailmanlaajuinen populaarikulttuurillinen ilmiö jonka vähättely on mielestäni nimenomaisesti sivistyksen puutetta.
Tämä tv-juttu ei tähän ketjuun edes kuulu joten sikäli pahoittelut OT:sta. Väsyttää vaan välillä vaan tämä kun mihinkään ei kuulemma ole enää rahaa, paitsi siihen että jo valmiiksi rikkaat pidetään rikkaina ja muut niin köyhinä kuin mahdollista, henkinen köyhyys mukaan lukien.