Voi toki, mutta ei kannata hönöillä eikä liiemmin hutkia ennen tutkimista.
1. Aika monenlaista sivistyksellistä ja omaan historiaan pohjaavaa dokumentaarista sisältöä ei edes tehtäisi ilman Ylen merkittävää panostusta. Tässä yhteydessä mieleen tulee yhtenä esimerkkinä muiden joukossa vaikkapa suomettumista perkaava "Kylmän sodan Suomi" -dokumenttisarja (joka muuten perkasi myös Ylen omaa, merkittävää roolia tässä historiamme tunkkaisessa luvussa).
2. Aika monenlaista Suomen kulttuuritaustaan perustuvaa sisältöä ei näytettäisi missään ilman Ylen panostusta. Tällä hetkellä pyörivä "Täällä Pohjantähden alla" on tästä hyvä esimerkki.
3. Aika monenlaista laadukasta kansainvälistä viihdetuotantoa ei luultavasti näyttäisi mikään suomalainen vapaasti näkyvä kanava, jos semmoista ei näyttäisi Yle. Tästä esimerkkinä Euroopan historian kipeimpiä ja kriittisimpiä vaiheita laatuviihteen keinoin kuvaava "Babylon Berlin" -sarja (joka on Saksan ja Itävallan yleisradioyhtiön alkuperäistä tuotantoa). Kaupallisille vapaille kanaville tämmöinen ajatuksia herättävä viihdetuotanto ei Suomessa taida enää mahtua.
4. Aika monenlaista suomalaista urheilukulttuuria ja sen kytköstä suomalaiseen sielunmaisemaan sekä kansalliseen identiteettin syvällisesti kuvailevaa tuotantoa ei tehtäisi ilman Ylen panostusta. Tämmöisestä esimerkkinä "Urheilu-Suomi" dokumenttisarja.
5. Aika monenlaista Suomen maantietiedettä, alueellisia erityispiirteitämme, ja suomalaista luontoa esittelevää ja kuvailevaa tuotantoa ei tehtäisi ilman Ylen panostusta.
6. Aika monenlaista kulttuurivientiin tähtäävää suomalaista tuotantoa ei olisi ilman Ylen panostusta. Esimerkiksi kansainvälisessä levityksessä olevia rikossarjoja "Karppi" ja "Sorjonen" ei oltaisi voitu toteuttaa ilman Ylen panostusta ja sitoutumista. Vastaavasta esimerkki on myös globaali menestyssarja "Silta", joka on Ruotsin ja Tanskan yleisradioyhtiöiden sitoutumisella tuotettu.
7. Aika monenlaista vähemmistöille suunnattua ja siten kansallista yhtenäisyyttä turvaavaa ja strateginen kansallinen turvallisuus huomioivaa uutistarjontaa ei olisi ilman Yleä. Esimerkiksi venäläisvähemmistömme ainoaksi venäjänkieliseksi TV-uutislähteeksi jäisi RT:t ja muu paska.
8. Ilman Yleä klikki-, skandaali- ja pikauutisvapaata TV-uutistarjontaa ei voi taata. Yle ei näiden osalta ole synnitön, mutta sen taloudellinen motiivi paskauutisten suoltamiseen on vähäisempi, kuin kaupallisella medialla.
9. Laadukkas ajankohtaisohjelmatuotanto olisi melko olemantonta ilman Ylen panostusta.
Tämä kaikki siksi, koska temppareiden ylivoima vie hyvin monen kanssakansalaisen mielenkiinnon. Suomen media- ja viihdemarkkinat on niin pienet, ettei tilaa viihteen pikaruoan ulkopuolelle jää kovin paljoa.
Näin ihan pari jutskaa mainitakseni.
Kannattaa aina vähän miettiä, että mikä on kulttuurin sekä kulttuurillisen sisällöntuotannon sekä tietyt määritellyt standardit täyttävän uutis- ja ajankohtaishjelmatarjonnan lisäarvo suoralta taloudelliselta että epäsuorasti talouteen ja hyvinvointiin vaikuttavalta sivistykselliseltä kantilta, ennen ylenpalttista kohkaamista (enkä nyt tarkoita varsinaisesti sinua,
@rpeez ).
Mielestäni pohtimisen arvoista on myös se, että olisiko Ylen asema paitsi sivistykselliseltä sekä osin taloudelliselta kantilta, myös kansallisen eheyden turvaamisen kannalta jopa vahvistumaan päin? Tämä siis huomioiden media- ja viihdeteollisuuden muuttuminen sekä se dynamiikka, miten vieraat toimijat voivat tätä muutosta hyödyntää.
Edit. Kuten
@mjr totesi, moni meistä isänmaallisista suomalaisista haluaa, että kansallisen kulttuurimme omaleimaisuus, tuntemus omasta historiastamme sekä tietoisuus omasta identiteetistämme sekä sen kehittymisestä turvataan. Koska olemme hyvin pieni maa sekä kielialue, minun on vaikea nähdä, etteikö Ylen rooli tässä työssä olisi paitsi suuri, myös kasvamaan päin. Näkemyksen voi tietysti tulkita nurkkapatrioottiseksi, ja voimme tietysti myös antaa viihteen pikaruoan vallata lisää alaa tämän työn kustannuksella. Valintakysymys.