Helsingin Sanomat on selvittänyt keillä kuntapäättäjillä (valtuuston varsinaiset ja varaedustajat) on lainvoimainen tuomio rikoksista ajalta 2012-2017. Perussuomalaiset ja Vihreät edustavat äärilaitoja monessa asiassa. Myös puolueen riveistä kunnanvaltuustoihin valittujen rikoksista tuomittujen määrässä. Tämän päivän Hesarin jutun mukaan 5,62% (183 henkilöä) persuista on tuomittu rikoksista (esim. 46 henkilöä on tuomittu henkeen tai terveyteen kohdistuvista rikoksista). Vihreillä vastaavat luvut ovat 1,19% (15 henkilöä, joista henkeen tai terveyteen kohdistuvista rikoksista on tuomittu kaksi henkilöä). Toiseksi eniten rikoksista tuomittuja on Kokoomuksessa 2.02%.
Mistähän johtuu, että tuoreista rikoksista tuomittujen määrä persuissa on noin paljon suurempi kuin muissa puolueissa. Hakeutuvatko sellaiset henkilöt erityisesti persujen riveihin vai ottavatko persut kenet tahansa kuntavaaliehdokkaakseen? Vai onko sekä että?
Perussuomalaisilla on vähänkin suuremmista puoleista ainoana "eliitinvastainen" protestipuolueen imago, mikä jo itsessään kerää myös sellaista häiriöainesta ehdokkaiksi, jotka eivät muista puolueista kiinnostu (tai muut puolueet heitä ehdokkaiksi hyväksy).
On kaiketi matemaattinen tosiasia, että jos puolue on erittäin miesvoittoinen ja ratsastaa machoimagolla, niin ehdokkaaksi päätyy muita enemmän myös niitä alemman sosiaaliluokan miehiä, jotka taas ovat tilastollisesti herkempiä tekemään rikoksia.
Toisekseen kuntavaalien luonteesta johtuen (valtava ehdokkaiden määrä vs eduskuntavaalit) persuilla on ollut ensisijainen haaste saada edes ehdokaslistat täyteen kuntavaaleissa, joten yllämainittuja tapauksia on päässyt ja päästetty heikkojen seulojen läpi enemmän kuin muissa puolueissa.
Arvelen. että noista seikoista se muutaman prosentin ero muihin puolueisiin johtuu rikoksesta tuomittujen/epäiltyjen kunnallispoliitikkojen määrässä.
Veikkaan myös, että ainakin perussuomalaisesta näkökulmasta rikoksella ja "rikoksella" on eroa. Jotkut vihapuhetuomiot taitavat olla puolueen sisällä enemmänkin (kärjistäen) kunniamainintoja kuin rasitteita, mutta kyllä väkivaltarikoksista ja muista oikeista rikoksista tuomittujen ehdokkaiden hyväksymiselle pitäisi löytyä entistä kielteisempi kanta. Ei ole muuten oikein uskottavaa esiintyä kuria ja järjestystä haluavana liikkeenä, jos oma pesä on muita likaisempi.
Saa nyt nähdä tuleeko Halla-ahon aikana merkittävää eroa verrattuna aikaisempiin ehdokasasettelun kriteereihin.