Tyypillisesti enintään +- 1,5%-yks.
Olisi pitänyt varmaan lihavoida ja alleviivata ja täsmentää, niin puhuttaisiin edes samasta asiasta.
Tietenkin ko. asian (kannatuksen/äänestyskäyttämisen suhteellisen
pysyvän muutoksen) tajuamiseksi pitäisi ensiksi tajuta mikä ero on
varsinaisilla vaaleilla ja [
kuukausittain YLE:n teettämillä]
mielipidetiedusteluilla/gallupeilla, jotka siis perustuvat Taloustutkimuksen haastattelututkimusten perusteella tekemiin laskennallisiin arvioihin puolueiden eduskuntavaalikannatuksesta.
Mene sinne linkittämällesi sivulle ja avaa sieltä pdf-tiedosto, joka on otsikon "Näin tutkimus tehtiin" alla ja mene vaikka sivulle 13. Pelkästään Vihreiden vaihteluväli on ollut tänä vuonna 10,7% (helmikuu) - 13,5% (huhtikuu). Jos otetaan tuo sinun mainitsemasi virhemarginaali niin kannatus on vaihdellut tänä vuonna välillä 9,2 - 15 prossaa. Sieltä voi katsella pitemmällakin aikavälillä arvioiden
kuukausivaihteluita ja
toteutuneita äänestystuloksia. Kyseessä on siis sama tiedosto, minkä Cobolkin tänne jo linkitti.
Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa kolmisen vuotta ja sitä ennen on kunnallisvaalit ja pressanvaalit. Jos Vihreiden kannatus on kunnallisvaaleissa ja eduskuntavaaleissa +12 prossaa, niin silloin voidaan puhua viherjytkystä eikä sekään vielä tarkoita, että äänestyskäyttäymisen muutos olisi pysyvää. Sittenhän Vihreät ovat vasta tehneet sen, minkä Perussuomalaiset ovat tehneet jo kolmissa vaaleissa (ek-vaalit 2011, 2015, kuntavaalit 2012).