Miksi YK:n ihmisoikeuksien julistus on yleismaailmallinen ja koskee jokaista ihmistä:
YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus puolustaa universaaleja ihmisoikeuksia. Ne kuuluvat jokaiselle ihmiselle. On juuri länsimaisen oikeuskäsityksen perintöä, että ihmisoikeuksien nähdään kuuluvan yksilöille. Ihmisoikeudet puolustavat jokaisen poliittisia ja taloudellisia perusoikeuksia sekä fyysistä koskemattomuutta. Ihmisoikeudet puolustavat ihmisiä siltä, että he joutuisivat rikoksen uhriksi. Samalla ne myös puolustavat rikoksista syytetyn oikeutta reiluun oikeudenkäyntiin ja rikoksen edellyttämään rangaistukseen. Ei enempää, eikä vähempää. Rikoksista on rangaistava, mutta rikosoikeus koskee rikokseen syyllistynyttä - ei muita.
Joskus sitä on haastettu ajatuksilla, joissa yksilön ihmisoikeudet olisivat alisteisia ryhmän harmonialle. Yksilön ihmisoikeuksien puolustaminen on kuitenkin voittanut, onneksi. Sen avulla voimme vaatia sellaisia eri kulttuurien perintöön kuuluvia asioita kiellettäviksi, jotka aiheuttavat yksilön terveydelle haittaa - kuten esimerkiksi poikien ympärileikkaukset ja tyttöjen sukuelinten silpomisen.
Suomessa ihmisoikeuksien yksilöllinen korostaminen auttoi meitä nousemaan sisällissodan traumoista. Vankileireillä ihmisarvo unohdettiin ja monet kuolivat tauteihin. Suomi sai siitä kansainvälisesti moitteita. Lopulta maltillinen demokraattinen enemmistö ymmärsi, että koston kierrettä ei saa syntyä. Sen jälkeen alettiin vaalia ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat jokaiselle tässä maassa. Jotta kenenkään ihmisarvoa ei poljeta maahan toisen tekojen takia, eikä kollektiivisesti rangaista ryhmiä. Vain pysymällä yhdessä ja puolustamalla jokaisen oikeuksia me pärjäämme.
Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Koska ihmisarvo kuuluu kaikille.