Vai että miljardeja ihmisiä.
sorry, ajatusvirhe. piti tietenkin kirjoittaa miljonaa. Palsta bugitti äsken huolella enkä päässyt pariakaan kohtaa korjaamaan useista yrityksistä huolimatta. Tämä oli yksi niistä.
Niin katsos sulla on nyt tainnut mennä yksityisten ja yritysten investoinnit sekaisin. Ei ole mitään takeita siitä että yksityisten sijoitukset menisi yritysten investointeihin. Tällä hetkellä itseasiassa yritykset eivät investoi koska ei ole kysyntää, tämä johtuu ihan maailman tilanteesta, eli siitä kun yksityisillä ei ole rahaa ostaa, ei ole kysyntää ja täten ei ole syytä investoida, kun kysyntä täyttyy jo nykyisellä kapasiteetilla. Ensin tartteis vähän sitä kysyntää että saisi edes sille jo olemassa olevalle kapasiteetille sitä käyttöä, sitten vasta joskus hamassa tulevaisuudessa voidaan alkaa puhua investoinneista.
Edellisessä viestissä oli juuri kerrottu kuinka paljon yritykset investointoihin käyttävät. On naiivia kuvitella, että tulosta pystytään tekemään ilman invesointeja edes keskipitkässä juoksussa. Vaikka markkinat eivät kasvaisikaan, niin tehokkuuden on kasvettava tai muuten kilpailijat menevät ohi ja vievät markkinaosuudet. Tämä edellyttää investointeja. Jokaisessa pörssiyhtiössä tehdään joka kevät päätös kuinka iso osa tuloksesta maksetaan osinkoina ja kuinka iso jätetään yritykseen tuottamaan(eli investoidaan). Ne ovat nimenomaan näitä mainittuja omistajien rahoja.
Ja kyllä johtajien palkat liittyy tähän hyvinkin koska ne on samaa kusetusta mitä "oikeisto" ja ek ajaa väkisin muka totuutena. Sille ei vaan ole pohjaa ja tästä syytä niitä tutkimuksiakaan ei tunnut löytyvän asiasta.
Höpö höpö. Yksityiset yrityksen maksavat pomoilleen mitä haluavat ja thats it. Suomessa ei ole pomot kertaakaan lakkoon mennyt eikä kukaan ole heidän palkkojensa puolesta kampanjoinut. Valtion omistamien yritysten palkkauksen järkevyydestä on joskus julkista keskustelua käyty ja siihen politiikoilla toki oikeus on.
Mitä tulee kauppa ja vaihtotaseeseen niin niissä ei kyllä pääoman joukkopaot näy, että ei siinä mitään. Kannattaisiko nyt ihan vaikka ees vähän miettiä mitä suoltaa? Jos Nokia myy kannattamattoman kännykkätoiminnan niin jää vaan tappiot sitten näkymättä sen Suomeen maksamissa veroissa. Tavaroiden vienti ja tuonti kun eivät liity pääoman joukkopakoon ja edelleen se suomalainen maksaa veronsa silti Suomeen, ihan sama missä vinkuintiassa sen osakkeet on. Koko pääoman joukkopakokin on yks saatanan vitsi. Ensin oli Kiina-ilmiö ja nyt on sitten pääoman joukkopako. Ihme juttu ettei ne firmat ole jo tässä muutamassa kymmenessä vuodessa kokonaan loppuneet kesken. Aina kun on ollut kysyntää niin on tullut tarjontaakin. Se että teollisuudessa on menossa rakennemuutos ei liity millään lailla näihin investointi ja pääoman joukkopako väitteisiin.
Olet oikeassa että tavaroiden vienti ei pääomaan pakoon liity. Maksutase oli toki tilasto, joka piti viestiin pasteta, mutta en sitäkään päässyt korjaamaan. Tuolla samalla sivulla tuosta oli juttua:
Tilastokeskus - Maksutase ja ulkomainenvarallisuusasema
"Vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä Suomesta vietiin pääomaa ulkomaille nettomääräisesti 1,9 miljardia euroa. Pääomaa vietiin eniten muina sijoituksina (lainoina, talletuksina ja kauppaluottoina), yhteensä 4,6 miljardia euroa. Vastaavasti pääomaa tuotiin eniten arvopaperisijoituksina, yhteensä 1,5 miljardia euroa."
Meillä on myös hieman näkymyseroa siitä, että kenen kannattaisi miettiä että mitä puhuu. Jos Nokian lähtö ulkomaille ei haittaa, koska jonain vuonna tulos oli tappiollinen eikä maksanut yhteisöveroa, niin hoh-hoijaa. Pääkonttorin myötä siirtyy myös tuotekehitystä, markkinointia ja muuta työtä lähemmäksi pääkonttoria. Niistäkin maksetaan veroja.
Oletko myös sitä mieltä, että Kiina-ilmiötä ei ole olemassa? Ei silti, 90-luvun alussa joku koulukaveri oli sitä mieltä, että lamakin on ihan keksitty. Ja onhan näitä otsonikadon ja monen muun kieltäjiäkin ollut.
Tarjontaa toki on kun on kysyntää, mutta joskus se vain on ulkomaista.
Jos meillä olisi pääoman joukkopako, niin pörssissä olisi menossa todelliset halvallaosto päivät, toistaiseksi kyllä vaikuttaa enempikin että Helsingin pörssissä on vähän kuplankin tynkää. Sitten kun se pääoma alkaisi karata ja osakkeita saisi halvalla, saisimme myös lisää keskiluokkaa ja ylempää keskiluokkaa, kun olisi niin saamarin halpaa lunastaa puoli-ilmasesti niitä kannattavien ja hyvää osinkoa maksavien firmojen osakkeita.
Tarkennetaan tätäkin. Helsingin pörssissä voivat kauppaa käydä ulkomaisetkin omistajat tai omistajat jotka ovat ulkomaisissa hallintarekistereissä. Ne sinänsä pääomittavat kotimaisia yhtiöitä, mutta eivät maksa osingoistaan pääomaveroja Suomeen.
Ulkomaalaiset omistavat hemmetin ison osan Helsingin pörssin yhtiöistä. Prosentti on vaihdellut 45-65% väliltä.
Ulkomaalaiset omistavat jo 2/3 Helsingin pörssin yhtiöistä - Uutiset -Talouselämä