Suomen pitää saada edelleen lisää sähkön tuotantoa, minkä jälkeen hinnat eivät heilahtelusi näin paljon. Tuulivoima on hyvä, mutta ei ratkaise ongelmaa, koska siinä on se tuuli. Ymmärrän tavallaan sen, ettei haluta energiayhtiöiden tekevän liian hyvää tulosta, mutta eihän se edes ole ollut näin aina. Kuitenkaan ne eivät voi olla hyväntekeväisyyslaitoksia, vaan siellä on oltava omat tuottotavoitteensa. Yhteinen järjestelmä pohjoismaiden kanssa tarvitaan ainakin niin kauan, kunnes kaikki olisivat täysin omavaraisia ja vielä senkin jälkeen huoltovarmuutta ylläpitämään esim. tuon naapurin takia.
Suomen ongelmahan on omat virheet. Vanhasen Kepu ja Vihreät saivat aikaan sen, että riittävä ydinvoiman lisärakentaminen keskeytettiin. Kyse oli vihreästä pölhöpolitiikasta, johon Vanhanenkin hurahti. Kun Sipilän hallitus pisti vauhti tuulivoimarakentamiseen, syntyi mielenkiintoinen tilanne.
Noin 75 prosenttia tuulivoimasta tuotetaan Vaasan pohjoispuolella ja noin 80 prosenttia sähköstä kulutetaan Vaasan eteläpuolella. Ratkaisu on ydinvoiman ja säätövoiman lisääminen sekä ehkäpä Peter Lundin ehdottama Suomen jakaminen kahteen sähkön markkina-alueeseen.
Sinänsä opposition panikointi ja vauhkoaminen tukitoimista kuluttajille yhden (1) kalliin päivän jälkeen on järjetöntä populismia. Sama porukkahan on ollut tiiviisti estämässä Suomen sähkömarkkinoiden kehitystä useilla eri tavoilla. Jotenkin voisi ymmärtää opposition panikoinnin, jos sähkö olisi Suomessa kallista. Mutta kun ei ole. Ollaan - kiitos Sipilän hallituksen - muistaakseni TOP-2 Euroopassa eli meillä on melkeinpä halvinta sähköä.
Sähköyhtiöt ovat myös hyvin joustavia. Tuttava vaihtoi Helenin pörssisähkön torstaina ja perjantaina hänellä oli alle 10 euron kiinteä hinta. Takaisin pörssiin pääsee milloin vain niin halutessaan. Vaihtomahdollisuudet maaseudulla ovat heikommat, toki. Itse siirsin pörssisähköllä saunan klo 21:00 (päälle) ja pyykit ja astiat menee päälle tänään. Ei kummempaa ongelmaa.