Aiemmin ketjussa käytyyn maahanmuuttokeskusteluun, siis humanitaarisen ja työperäisen eroihin: keskustelin kesällä useamman väestötieteilijän kanssa huoltosuhteen parantamisesta ja keinoista siihen, ja heistä suurin osa nosti aivan kysymättä esille ärsyyntymisensä tämän päivän poliittiseen keskustelukulttuuriin maahanmuutosta. Puolueita ei nimetty (Suomen kontekstissa, Trumpista taisi joku puhua nimellä), mutta kaikki kokivat todella haitallisena oikeistopopulistisen tavan niputtaa maahanmuutto yhdeksi suureksi massaksi. Ja täsmennettäköön, että uskon kyllä persujen vaikkapa puolueohjelmassaan (en ole lukenut) erottelevan humanitaarisen ja työperäisen maahanmuuton toisistaan, mutta julkisessa keskustelussa ne yleensä jäävät yhdeksi ja samaksi massaksi. Tästäkin ovat olleet viime vuosina tarkempia, mutta toinen kysymys on se, voiko humanitaarista ja työperäistä maahanmuuttoa edes irrottaa toisistaan täysin erillisiksi entiteeteiksi.
Suomen väkiluku olisi kääntynyt laskuun jo vuonna 2016 ilman maahanmuuttoa. Tulevaisuudessa sitä työvoimaa tarvitaan kaikkialle, myös ja erityisesti matalapalkka-aloille, ja kuka oikeasti kuvittelee, että niitä siivoojia ja Salen kassoja saadaan tänne jostain Saksasta houkuteltua? Humanitaarinen maahanmuutto on kallista, mutta ainakin sieltä saadaan myös tuota halvempaa työvoimaa.
Se taas on aivan fantasiaa, että täällä saataisiin yhtäkkiä syntyvyys kasvuun. Kaikenlaisia keinoja on maailmalla kokeiltu aina suorista rahamaksuista pitkiin ja osallistaviin vanhempainvapaisiin ynnä muuhun, mutta oikein mitään taikakonstia ei ole. Naisten oikeuksien parantuessa syntyvyys laskee luonnostaan, ja sitä on politiikalla vaikeaa ellei mahdotonta nostaa ainakaan nopeasti edes tuolle 2,1 lasta per nainen (tämä on se taso, jolla väkiluku pysyisi vakiona) -tasolle. Toki persut ainakin tuon aiemmin kohua herättäneitä ajatuspajapaperinsa perusteella voisivat ihan hyvin kannattaa vaikka sitä naisten oikeuksien alasajoa - ehkäpä tässä on heidän ratkaisunsa? Sinimustakin kertoo ihan avoimesti puolueohjelmassaan haluavansa rajoittaa abortteja ja raskauden ehkäisymenetelmien käyttöä.
Minusta kertoo aika paljon, että asiantuntijat kentällä (joiden tehtävänä tämän ongelman ratkaisu pitkälti on) ovat turhautuneita julkisuudessa käytävään keskusteluun aiheesta.