En nyt sanoisi pahaa, mutta en vain luota siihen, että päähallituspuoleiden puheenjohtajat olisivat olleet tiukasti ajamassa Suomen etua.
Kun Irlannista tuli avunpyyntö, niin muistelisin Kataisen luvanneen hetimiten puhelimessa Suomen olevan mukana, kuulematta edes summaa.
Enkä tarkoita sitä, että Suomi voisi vetää täysin omaa linjaansa ja lähteä samantien nostelemaan Unionista. Kuten Saukki eilen A-studiossa totesi, niin vaadittujen summien ja nollan euron väliin mahtuu paljon. Ei kaikkea pidä heti sellaisenaan antaa, kun jotain pyydetään.
Nämä ovat tietysti ikuisuuskysymyksiä että mikä olisi paras tapa olla, elää ja toimia Euroopan unionissa. 90 - luvulta lähtien Suomessa on irvailtu kuinka Suomi on Eu:n mallioppilas, mutta vastineeksi voi aina kysyä että milläköhän lihaksilla Suomi voisi Euroopassa päteä. Onko yhteistyön tekeminen reaalipolitiikkaa vai liiallista kiltteyttä? Minä en osaa sanoa. Tiedän vain että Suomi on Euroopan mittapuulla aika pieni maa.
Joka tapauksessa ymmärrän tietyn turhautumisen siihen että Eu:n päätöksen teko ja Suomen rooli siinä vaikuttavat niin kovin epämääräisen etäisiltä. Ymmärrän sen koska olen itsekin välillä turhautunut samaan aiheeseen. Jos tässä nyt jotakin positiivista voisi tulevalta neljältä vuodelta odottaa niin selkeämpää tiedotusta siitä mitä siellä kaukana milloinkin päätetään ja mitä se päätös konkretian tasolla merkitsee. Voisin itse asiassa jopa kuvitella että Timo Soini olisi aika hyvä tällaisessa mikäli malttaa luopua pahimmasta änkyröinnistään.
Tässä Portugalin asiassa taas toivon ja odotan hyvin selkeitä perusteluja sille miksi Suomen pitäisi sanoa "ei". Yksipuolinen "ei":n sanominen ei ainakaan mielestäni riitä, sillä jos kaikki Eu - maat ajaisivat asioita vain ja ainoastaan omia välittömiä etujaan ajatellen, ei Portugalille taitaisi löytyä montaakaan tukijaa. Tuskin kukaan haluaa mitenkään erityisesti tukea Portugalia, mutta monen mielestä kyseessä taitaa olla reaalipoliittinen välttämättömyys, jollaisten toteuttaminen on mielestäni mitä suurimmissa määrin myös oman kansan etujen toteuttamista vaikka juuri sillä hetkellä ei siltä näyttäisikään. En siis toisin sanoen ainakaan suoralta kädeltä osta näitä Eu:hun liittyviä salaliitoteorioita joita on petollisen helppoa viljellä oppositiosta käsin.
Lisäksi muistuttaisin samasta asiasta kuin eilen: Eu:n perusajatuksen mukaan jäsenmaat ovat samassa veneessä. Suomella on samat velvollisuudet mutta myös oikeudet kuin kaikilla muillakin. Mitä jos täällä alkaa pankkikriisi? Eikö toisten maiden tukipaketit olisi silloin aika tervetulleita?