Riippuu varmasti työtehtävistä. Jos olet hitsari ja olet sosiaalisessa mediassa kirjoittanut että naisen paikka on keittiössä niin irtisanominen on varmasti laiton. Jos olet keskijohdossa niin voidaan ehkä ajatella että asenteesi vaikuttavat työtehtäviisi (esimerkiksi palkkauskriteereihisi ym) ja tällöin irtisanominen voisi olla perusteltu. Olen itse kuitenkin siinä käsityksessä, että pääsääntöisesti pitäisi olla näyttöä nimenomaan siitä että työtehtävien suorittamisessa on ollut puutteita. Mitä ylemmäs yrityksessä mennään sen isompi merkitys varmasti epäasiallisella käytöksellä työajan ulkopuolella on. Ja tosiaan epäasiallinen käytös on oikeasti oltava vihapuhetta tai vastaavaa, esimerkiksi vaatiminen että rajat suljetaan ei sitä ole.
Mutta tämä lähti siitä, että
@TosiFani kirjoitti, että työntekijän tulee sitoutua työnantajan arvoihin myös vapaa-ajalla tai rikkoo sopimusta. Tämä on edelleen yksiselitteisesti väärin. Jos työnantajan arvot ovat vaikka persuihin kallellaan niin työntekijällä on silti täysi oikeus olla vaikka vihreissä vaaliehdokkaana. Tämä on perustavaa laatua oleva asia demokratiassa, että työnantaja ei voi rajoittaa työntekijän poliittista toimintaa.
sananvapauteen.fi
"Toisaalta, lojaliteettivelvollisuutta eli luottamusta koskevaa vaatimusta ei myöskään voi ulottaa mielipiteiden esittämiseen, poliittiseen toimintaan tai ammattiyhdistystoimintaan."
"Työnantaja ei saa asettaa työntekijöitä eriarvoiseen asemaan mielipiteiden, vakaumuksen, poliittisen toiminnan tai ammattiyhdistystoiminnan takia. Tämä tarkoittaa, että työnantaja ei saa työjohto-oikeuden nojalla rajoittaa työntekijöiden mielipiteiden ilmaisua, poliittista toimintaa tai ammattiyhdistystoimintaa.
JSN:n puheenjohtajana toiminut Riitta Ollila"