Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kehitysavusta olisi mitään hyötyä tai että sen lopputulema olisi negatiivinen. Eiköhän siitä ole aika paljonkin hyötyä, mikä voidaan todeta ihan tavanomaisilla hallinnollisilla mekanismeilla, eli evaluaatiolla ja raportoinnilla.
Tietenkin kehitysavusta on jotain hyötyä, kun katsotaan yksittäisiä kohteita. Tämä on varmaan kaikille selvää ja itsekin totesin tämän alkuun. Mutta olisi mukava lukea sinun tai jonkun muun perusteet, millä esimerkiksi taloustieteilijä Moyon kritiikki kokonaisuudesta ammutaan alas. Epäilen, että osaaminen ei riitä. Hänen kritiikin ydin koskee kolmea asiaa:
1. Yhdysvaltain ja Euroopan protektionistista kauppapolitiikkaa ja maataloustukia kohtaan, jotka aiheuttavat Afrikan maille suurempia menetyksiä kuin mitä julkinen kehitysyhteistyö korvaa.
2. Afrikka tarvitse rahaa rikkaista maista, mutta se tapa jolla sitä valtioidenvälisenä kehitysapuna on annettu, ei ole Afrikkaa juurikaan auttanut. Länsimaiden apu on päinvastoin ylläpitänyt ja ruokkinut riippuvuutta, tehottomuutta ja korruptiota.
3. Afrikka tarvitsee rahaa ja investointeja, mutta ne on hankittava markkinoilta markkinaehtoisesti, jolloin markkinavoimien kuri pitää huolen siitä, että rahahanat sulkeutuvat heti, jos tulosta ei synny tai raha katoaa väärinkäytöksiin.
Nuo Tuomiojan tiivistämänä, mutta samaan ovat monet muutkin päätyneet. Kääriäisen näkemykset ja kokemukset tukevat hyvin Moyota.
Voisiko nämä kehitysavut siirtää @Moderaattorit