Miten se on nyt niin sairas kun verrataan kilpailijoihin? Aina toki parannettavaa löytyy.
Kirjoitin vähän huolimattomasti. Tarkoitin tällä koko toimintaympäristöä yrityksille, johon kuuluvat verotuksen lisäksi ay-liikeiden liian suuri valta ja painoarvo. Lisäksi alkaville yrityksille pitäisi olla enemmän helpotuksia alkuvaiheessa, jotta ne saadaan nopeammin kukoistamaan ja tuottaviksi. Jos tänä päivänä neuvoteltaisiin työehtosopimukset puhtaalta pöydältä ilman menneisyyden painolastia, niin ne eivät ikimaailmassa näyttäisi tuollaisilta. Kyllähän esim valtaosasissa työehtosopimuksia esiintyvät lomarahat tai lomiltapaluu rahat ovat täyttä kommunismia. Mielelläni ne toki itsekin palkansaajana kuittaan. Ei ne silti oikein ole.
En nyt ole verranutkaan kilpailijoihin. Yhtä lailla kilpailevissa maissa on käytännössä epäoikeudenmukaiseksi kokemiani lainsäädäntöjä kuin Suomessa.
Nostan nyt muutamia.
Kyllähän aloitteleville yrityksille on aivan myrkkyä, että täytyy maksaa vuosittainen yhteisövero, vaikka haluaisi käyttää rahat investointeihin. Esim Viron mallissa yrittäjä maksaa yhteisöveron vasta, kun tulouttaa voittoja yrityksestä. Näin sen pitäisi mennä.
Työntekijän irtisanominen on aivan liian hankalaa. Suhtaudun penseästi myös 5 vk palkallisiin lomiin sekä ennenkaikkea lomarahoihin. Osa lomasta pitäisi olla palkatonta. Esim 3 vk palkallista ja 2 vk olisi oikeus pitää siihen päälle lomaa, mutta niistä ei saisi palkkaa.
Alv velvollisuuden alarajaa tulisi nostaa(tämä kait suunniteillakin) ja ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tulisi saada enemmän porkkanaa.
Jos työntekijä sairastuu, niin yrittäjänä joudut maksamaan ekat kymmenen päivää palkkaa vaikket saa rahalle mitään vastasuoritetta. Vasta sitten menee kelan korvauksen piiriin.
Tarveharkintaisen työvoiman saanti kestää aivan liian kauan(keskimäärin prosessi kestää 6kk). Tarveharkinnan näen itse tarpeellisena, mutta yritysten näkökulmasta se ei toki sitä ole.
Paikallinen sopiminen pitäisi saada ehdottomasti vihdosta viimein aikaiseksi.
No joo, vähän eri ketjun kamaa, myönnetään.
Tervehdin kuitenkin ilolla kaikkia puoluekannasta riippumatta, ketkä koittavat parantaa yrittäjien asemaa ja toimintaedellytyksiä. Loppujen lopuksi se on yhteiskunnankin etu, vaikka osa yrittäjistä pääsisikin vaurastumaan nykyistä enemmän. Mutta kun se kateellisuus. Suomesta puuttuu aidosti yrittäjämyönteinen puolue(jonka perustamista muuten mainittu Vallin suunnitteli, kun ei voinut tulla Soinin persuihin). Kokoomuksen ongelma on se, että heillä on yhtä lailla paljon palkansaajia äänestäjinä, jolloin pitää olla varovainen linjauksissaan, jottei kokonaiskannatus heilu. Siksi yrittäjien ääni ei kuulu riittävän hyvin. Tämä ongelma on toki vielä isommassa määrin olemassa persuissa.