Mitä jos onkin niin että osa joukkueen pelaajista, niissä joissa yksilöosaaminen sen sallii ovat ns. pelikirjan ulkopuolisia?
Ei olisi ollenkaan ihme että valmentajalla jollekkin olisi isot vapaudet. Tietenkin pelikirjafanaatikolle tämä pelikirjan ulkopuolisuus onkin vain pelikirjan lisälehti.
Joskus yksilötaito tuo enemmän kuin pelikirjan noudattamattomuus aiheuttaa tappiota
No eipä tämäkään mikään uusi asia ole. Pärjätäkseen on todellisille tähtipelaajille pakko antaa vapaammat kädet ja antaa heidän pelata vahvuuksillaan. Ongelma tulee lähinnä siinä, että miten yhdistät tämän ja joukkueessasi olevat heikommat pelaajat jotka taas tarvitsevat jopa hyvinkin tiukkaa pelikirjakuria.
Huippupelaajat pystyvät kääntämään otteluita henkilökohtaisilla suorituksillaan mutta eivät pysty kuitenkaan voittamaan yksin ensimmäistäkään ottelua. Siinä se valmentamisen taito tulee taas esiin.
Joidenkin koutsien pelikirja ei suosi tällaista lainkaan, esimerkiksi 90-luvun lopulla seuraamani Dallas Stars ja New Jersey Devils olivat äärimmäisen kurinalaisia joukkueita, vaikka mm. Mike Modanon ja Brett Hullin kaltaisia tähtiä joukkueissa pelasikin. Detroit Red Wingsin "left wing lock" alkoi muodostua jo kait pahamaineiseksi trapiksi kaiken kahvaamisen päälle. En nyt suoraan sanoen ihan tarkkaan muista mutta mielestäni edes sen ajan taitojoukkueeksi laskettu Red Wings ei antanut mitään suurempia erityisvapauksia pelaajille.
Sitten oli taas joku Ovetshkin ja Capitals jossa kaveri teki ihan mitä halusi ja muut koittivat puolustaa, eikä Kovaltshukin Thrashers tainnut siitä juuri poiketa. Onhan niitä lippujakin myytävä.
Suomessa on ehkä ollut tässäkin asiassa hieman ailahtelua ääripäästä toiseen. Niin kauan kuin minä muistan on korostettu joukkuetta ja puolustuspeliä, ja ne jotka muistavat vaikkapa Aravirran menestysajan Leijonat toden totta tietävät, että myös kentällä ne näkyivät.
Valmentajia on erilaisia. Joku aikanaan Punakonetta enemmän nähnyt voisi muistella miksi joukkue oli niin satumaisen ylivoimainen. Itse luin joskus, että suuri syy sille oli joukkueen etukäteen harjoitellut kuviot joita oli hinkattu se 11 kuukautta vuodessa.
Alpo Suhonen uskoo, että pelaajan luovuus pääsee esiin vasta kun luovutaan kaikista pelikirjoista ja pelaajia "rajoittavista" tekijöistä. Jukka Jalonen taas näkee, että pelikirja päinvastoin lisää luovuutta.
Sen me ainakin tiedämme, että pelikirjat ovat tulleet jäädäkseen. Ja parhaimmillaan pelikirja vähän huijaa pelaajaa luulemaan, että tämä on keksinyt ja tehnyt kaiken itse -> ollut siis luova.