SM-liigaa (verrattuna NHL:ään) vähemmän seuranneena olisi kiintoisa lukea liigan yleisimmistä ylivoimakuvioista. Tokihan ne vaihtelevat jokaisella valmentajalla ja joukkueella omine nyansseineen, mutta eroavatko kuviot ratkaisevasti pohjoisamerikkalaisista? Nähdäkseni kyllä, mutta mikä on asian laita muiden kirjoittajien näkökulmasta? NHL:ssä ylivoimapeli perustuu paljolti siihen, että laitetaan iso rouhija (Moss, Clarkson, jne.) maalille (tai kaksikin) ja ammutaan hanakasti kohti maalia, isketään irtokiekoista tai pedataan paikka sniperille (Stamkos). Tietysti kotimaisessa sarjassa pelataan paljon samoin perusperiaattein, mutta mitkä muut asiat ovat suurimpia eroja verraten eurooppalaista ja amerikkalaista kiekkoa? Siis jo mainittujen seikkojen lisäksi.
En nyt osaa tähän hätään ilman tarkempaa mietintää koko NHL:ää sisällyttää, mutta viime kaudella parasta ylivoimaa pelannut Capitals veti rohkeasti 1-3-1-muodostelmassa. Vain yksi pakki (Green, joskus Carlson), maalin edessä yksi isompi jannu, joka kuitenkin osasi laukoakin nopeasti rannarilla (Brouwer/Ward), vasemmalla puolella Ovetškin laukomassa ranteella ja lämärillä one-timerista, oikeassa laidassa ja oikeassa päädyssä parhaat syöttelijät (Bäckström, Ribeiro, Perreault). Toimi siksi, että se oli pieniltä osasiltaan optimoitu selkärankaan asti. Kiekko sekä miehet liikkuivat toimivina kolmioina ja neliö hajosi aina johonkin suuntaan.
Salaisuus oli siis kolmioissa, jotka pakottivat puolustavaa neliötä liian keskelle. Jokainen pelaaja muodosti kolmion kahden muun pelaajan kanssa, minkä myötä oli aina kaksi selkeää syöttösuuntaa. Toimi parhaiten aktiivista/aggressiivista neliötä vastaan, kiekkoa oli helppo liikuttaa pois juoksevan av-pelaajan alta, kun syöttösuuntia oli aina auki ja syöttöetäisyys oli helppo.
Iso kiekollinen taito tietysti toi ylivoimatilanteessa aina kiekkoa rintamahyökkäyksenä alueelle. Kiekko hallussa alusta asti. Pääty ja viiva liikkuivat ensisijaisesti poikittain, laidat ja keskimies syvyyssuunnassa. Sahasi aina hyvin neliötä levälleen. Välillä laitamies luisteli ristiin keskelle, välillä päätymies sahasi maalin eteen maskiin. Tämä optimoitu liikkumissuuntien tuleminen selkärangasta takasi aina paljon yllätyksellisyyttä, vaikka periaatteessa aina pedattiin paikkaa samoille vetäjille.
Viivalta lauottiin oikeastaan vain silloin, jos neliö saatiin levälleen kiekon liikkuessa poikittain. Päädystä ja oikeasta laidasta, jos sinne avautui selkeä tila. Ei perinteisen "omat miehet maalille ja kiekkoa sinne", vaan enemmänkin "blokkaus pois".
Esimerkkejä:
Troy Brouwer Scores on Powerplay (Washington Capitals vs. Buffalo Sabres - March 15th, 2013) HD - YouTube
1 3 1 Power Play - YouTube
Alex Ovechkin Power Play Goal 5/2/13 - YouTube
Mike Green (1) Overtime Game Winner. New York Rangers 0 Washington Capitals 1. May 4th 2013 - YouTube
Troy Brouwer Power Play Goal 4/13/13 - YouTube
Vasta NY Rangers sai pudotuspeleissä tähän jotain rotia, kun se löi "passiivista" painetta parhaille laukojille. Se siis painotti neliötään niin, että laukojien puoli oli vähän lähempänä kiinni, mutta pysyi tiukasti asemissaan. Jokunen maali tuli, mutta Rangers piti sen tarpeeksi kurissa. Rangers oli passiivinen ja tarkka eikä ryntäillyt, vain painotti ja peitti.
Muutkin joukkueet ovat testanneet tätä 1-3-1-kuviota. Ymmärtääkseni ainakin Canucks on myös käyttänyt tätä menestyksekkääksi jossain vaiheessa. Ongelmaksi useilla muodostuu se, että sahaaminen ja liike ei ole tarpeeksi nopeaa sekä vaihtelevaa. Mielenkiintoista nähdä tilanne taas ensi kaudella.
Suurin ero SM-liigaan on kokonaisuuden osalta yksinkertaisesti taidossa sekä toistaiseksi vaisussa variaatioiden määrässä. Kiekonkäsittely ja etenkin suoraan syötöstä laukominen ei ole taitotasolta lähelläkään NHL:n huippua. Tämä ei kuitenkaan estä sitä, etteikö Suomessakin pitäisi pyrkiä nimenomaan ylivoimaan, jossa syöttöjä annetaan lyhyempinä ja vaihtoehtoja on aina pari.