30% pelaajamateriaali - 30% pelikirja - 30% valmentaja (psyyken, ryhmädynamiikan, fysiikan ja tekniikan valmentaminen) - 10% organisaatio. Tuo on minun kantani vaikutussuhteista nykyään.
Tämä poikkeaa selvästi Juhani Tammisen kokemuksen tuomasta jaosta 65%(kenttäpelaajat)-20%(maalivahti)-15%(valmennus). Kirjassaan Kausi Elämästäni Tami mainitsee myös organisaation ja sisällyttää sen toiminnan pelaajahankinnan ja valmennuksen onnistumiseen. Olisikin mielenkiintoista nähdä Tamin jaottelu niin, että organisaation vaikutus olisi omana prosenttilukunaan.
Keskiarvot ovat keskiarvoja, mutta todelliset esimerkit elävästä elämästä saattavat olla kaukana keskiarvoista. Paras esimerkki viime vuosilta saadaan TPS:stä. Kai Suikkanen valmensi TPS:n 1,5 vuodessa SM-liigan pohjalta SM-liigan mestariksi. Samalla seuraorganisaatiolla ja saman tasoisella pelaajistolla Heikki Leime epäonnistui tehtävässään totaalisesti. Tässä tapauksessa valmennuksen osuus oli erittäin suuri.
Ilves aloitti tämän kauden nopealla pystysuunnan jääkiekolla, jonka asian päävalmentaja Juha Pajuoja toi jämäkästi tv:ssä alkukaudessa esille. Urheilulehti/Petteri Sihvonen jakoi SM-liigavalmentajat suhteessa Jukka Jalosen "Meidän peliin" (Jalosen Solmuun) edelläkävijöihin, osaajiin, tapailijoihin, haahuilijoihin, jumalhämärässä oleviin, junastajääviin ja vastaanhangoittelijoihin. Juha Pajuoja oli lokeroitu tapailijoihin ja vastaanhangoittelijoihin. Kun seurasin HVP-tilastoinnillani Ilveksen alkusarjan pelejä, niin vähiksi jäivät omalta puolustusalueelta kiekkokontrollilähdöt esim. 17.9. Ilves-HPK pelissä, HPK:lla sen sijaan kiekkokontrollia HVP-tilastoinnin mukaan oli kohtuullisesti. Tilanne oli muuttunut päälaelleen, kun HPK ja Ilves pelasivat Hämeenlinnassa 15.10.2001. Ilveksen HVP-lukemat erittäin 3+3+6=12, 2+3+3=7 ja 4+5+10=19 osoittivat, että Pajuoja oli siirtynyt Meidän pelin
oman pään hyökkäyksiinlähtöjen rytmittämisen suuntaan voimakkaasti. Rindell sen sijaan oli vähentänyt HVP-hyökkäyksiä, koska lukemat olivat enää 0+3+2=5, 0+1+2=3 ja 0+0+0=0. Nämä kaksi peliä ja niiden välillä tapahtuneet PELITAPAMUUTOKSET kertovat minulle pelikirjojen merkityksen valmentajien hakiessa menestystä jääkiekossa.
Mutta fakta on, ettei pelikirjakeskustelut ole olleet viimeisen 20 vuoden aikana likikään 30% eri medioissa. Tosin vuodesta 2004 asia on alkanut korjantua, onneksi.
Hyvin vähän näkee pelikirjakeskustelua muualla kuin Urheilulehdessä ja täällä Jatkoajassa, jotka ovatkin pelikirjakeskustelun johtavat mediat. Esim. eilinen tv-lähetys TPS-Tappara oli pelikirjamielessä pohjanoteeraus. Asiantuntijoiden Jani Kiviharju ja Antti Aalto olisi luullut edes vähän avaavan katsojille TPS:n ja Tapparan pelitapoja, joista olisi saanut juuri tuosta pelistä hyviä huomioita. Pekka Virta on luomassa TPS:lle omaa kiekkokontrollipelitapaa, jonka luomisvaiheen tuskaa ja pelaajien epäonnistumisia selostaja Jalo ja kommentaattori Kiviharju eivät osanneet nähdä, vaan kritisoivat koko ajan TPS:n "tahmeaa peliä", liian hitaita hyökkäyksiinlähtöjä ja yksittäisten pelaajien vääriä ratkaisuja. Risto Dufvan Tappara pelasi myös poikkeavasti Risto Dufvan JYP:iin nähden eli pyrki aika ajoittain rohkeaan kiekkokontrollipeliin, mutta vielä siinä usein epäonnistuen.