Mainos

Pelitapakeskustelu

  • 622 671
  • 4 198

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
NHL:ssä pelataan monilla pelikirjoilla ja niistä valituilla peli-/eräkohtaisilla pelisuunnitelmilla. Siinä, missä Pittsburgh-Philadelphia pelit on pelattu Pittsburghin tahdittamalla nopealla, pystysuunnan jääkiekolla, niin Boston-Washington pelit on pelattu tarkkaa kiekkokontrollipeliä. Toisessa sarjassa on juhlittu maaleilla (20), mutta toisessa on tehty vain 4 maalia, joista jatkoerien voittomaaleina 2. Boston ja Washington lisäsivät tänään HVP-lähtöjä ottelun edetessä aina 2. jatkoerään. Molemmat vetäytyivät ohjauspeliin hyvissä ajoin ja nähtiin paljon viivelähtöjä maalin etupuolelle seisahtuen. Viisikot pelasivat tiiviinä eikä ylivoimahyökkäyksiin päästy, niinkuin Pittsburgh-Philadelphia pelissä. Pittsburgh-Philadelphia pelissä peliä vielä nopeutettiin 3. erässä ja se koitui Pittsburghin tappioksi. Tänä yönä Boston pelasi 1. jatkoerässä 5+2+8=15 ja Washington 3+8+1=12 kiekkokontrollilähtöä omista, mikä kertoo siitä, että joukkueet pysyivät pelin loppuun saakka peliin valituissa pelisuunnitelmissaan. Kolmannessa erässä HVP-lukemat olivat Boston 5+3+7=15 ja Washington 4+2+6=12. Vertailuna Pittsburgh-Philadelphia ottelun 3. erän lukemat Pittsburgh 0+2+1=3 ja Philadelphia 0+1+3=4.

Mielenkiintoista on nähdä näiden otteluparien pelisuunnitelmat, kun siirrytään pelaamaan Philadelphiaan ja Washingtoniin.
 
Viimeksi muokattu:

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
SM-Liigan finaalit ovat ihan mielenkiintoiset, kun Pelicans ja JYP kohtaavat. JYP on mielestäni pärjännyt omalla tutulla reseptillään, millä otettiin kultaa 2009. Jokerit ei pystynyt riittävän korkeatasoiseen peliin, vaikka täytyy tietysti muistaa, että peräti kolme matsia taisi mennä jatkoajalle. JYP on kuitenkin ihan hieno joukkue siinä mielessä, että se on todella suoraviivainen ja vahva tavallaan siellä avainalueilla. Se kääntää peliä nopeasti ja pyrkii hakemaan läpiajoja keskeltä pitkillä avauksilla. Siksi sille ei saisi luovuttaa kiekkoa muuta kuin syvällä alueella.

Pelicans taas on välillä jopa liian rento hyökkäyspelissään eikä välttämättä naulaa arkkua kiinni aina kun on paikka. Joukkueen pelillinen ilme on koko kauden ollut upea ja pelaajista näkee kauas, että homma maistuu todella hyvältä. Odotan suurella mielenkiinnolla Ryan Laschin otteita isokokoista JYP-puolustusta vastaan ja yleensäkin sitä miten Pelicans onnistuu syöttökombinaatioissaan hyökkäysalueella.

Kärjistetysti voisi sanoa, että vastakkain ovat fysiikkajoukkue ja taitojoukkue. JYP on todella kova molempien siniviivojen sisällä ja koska se pelaa suoraan maalia kohti, niin se on vaikea joukkue pelata vastaan.

Valmentajarintamalla tämän kauden ehdoton floppi oli Petri Matikainen, joka onnistui ryssimään huikean materiaalin täydellisesti. Käsittämätön suoritus, kun vertaa nimilistoja.

Tuomas Tuokkolan KalPa oli taas hyvä esimerkki siitä miten henkinen tila vaikuttaa. Pelitapa oli olemassa ja se oli hyvä, mutta KalPa ei osannut voittaa. Bluesin nousu oli hieno, mutta kyllä KalPan romahdus oli aivan katastrofaalinen suoritus. Mikko Koskinen maksoi kovia oppirahoja sotkiessaan oman ja koko joukkueensa pelin tappelemalla Tommi Huhtalan kanssa. Idioottimainen veto ja runkosarjan voittajasta tuli kevään kupla.

Parhaat ovat kuitenkin finaalissa ja intuitio sanoo, että JYP voittaa, koska se vastahyökkää, on kokenut ja tuntee pelitapansa kuin omat taskunsa.

Hyviä pointteja. Menee vähän ot:ksi tai ainakin vanhojen kaiveluksi ennen finaaleja:) mutta kyllä case Koskisessa vastuu kaatuu myös muiden pelaajien ja valmennuksenkin suuntaan. On se nyt saatana, että molarin päälle saa kerta toisensa jälkeen ajaa, ärsyttää sekä fyysisesti että verbaalisesti, ronkkia käsille, työntää persettä naamaan alueella jne. ilman, että kukaan omista tekee mitään.
Koskiselta tietysti silti sinänsä typerä pimahtaminen. Ilmeisesti henkisessä kantissa koota itsensä epäonnistumisten jälkeen on muutenkin vielä tekemistä (tosin nämä kovimmat päät a la pasinurminen ovat laillaan harvinaisuuksia, ts. kaikki maalivahdit eivät opi sitä koskaan).
Mutta yleisemmällä tasolla ongelma liittyi taas kerran siihen tiettyyn henkiseen ja fyysiseen pehmeyteen, fokuksen hukkaamiseen ja epäolennaisissa paikoissa & asioissa pyörimiseen, joka KalPaa on vaivannut vuosikaudet. Toivottavasti hommasta nyt vihdoin opittiin jotain ja se näkyy sekä pelaajahankinnoissa että pelitavan viilaamisessa.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
5vs5 pelissä Pens piti kiekkoa Flyersin hyökkäysalueella suurimman osan ajasta. Ja muutenkin dominoi peliä miten tahtoi. Se ei ollut missään vaiheessa se ongelma mistä Flyers rankaisi. Flyers teki 3 ensimmäistä maalia erikoistilanteista, joista peräti 2(!) av:lla. Noissa tilanteissa ei kyse ollut mistään pelitavasta tai kirjasta, vaan henkilökohtaisista räikeistä virheistä.

Dominoi miten tahtoi? Eka pelin kaksi erää oli hyvinkin Pensin heiniä, mutta kahden pelin jälkeen laukaukset ja maalikuviot ovat hyvinkin tasan ja silti puhut dominoinnista. Minusta dominointia olisi se, jos omalla pelitavalla saisi määriteltyä pelin nopeutta myös vastustajan osalta, ja ohjattua vastustajan oamssa päässä nurkkiin alivoimaisena pois parhailta maalintekosektoreilta, ja katkottua hyökkäyksiä keskialueella. Kyllä, kaksi erää se onnistui eka pelissä Pensiltä, mutta sitten Flyers rytmitti hyökkäyksiään paremmin, sai kontrolloidumpia hyökkäyksiä ja teki tarvittavat maalit.

Ensimmäisessä pelissäkin Pens hallitsi pari erää miten tahtoi 5vs5 pelaamista ja kiekko oli suurimman osan ajasta Flyersin päädyssä, kuten toisessakin matsissa. Siinä viimeisessä Pens juuri teki sen virheen että nosti jalan kaasulta ja passivoitui ja Flyers kiitti, kumarsi ja tasoitti.

Minä taas näen, että ensimmäisessä pelissä Flyers sai aikaan tuon muutoksen, johon Pens ei osannut vastata. Siis keskialueen ylitys oli tässä se olennainen, poikittaissyöttöjen runsaus ja ryhmittyneemmät hyökkäykset.

Väitteesi siis että 5vs5 päästä päähän pelissä Penssit olisi jotenkin pulassa ei kyllä ole missään tekemisissä realismin tai totuudenkanssa. Epäilen että sen perusteella et ole noita pelejä edes katsonut, niin vastoin todellista pelinkuvaa tuo väite on.

Luet vähän hassusti noita viestejä. Ihan tuollaista lausetta minulla ei kyllä missään ole. Kyllä, Pens hallitsi varsinkin ensimmäisen pelin kahta ekaa erää, ja ennenkaikkea puolustuspeli vakuutti. Kyllä, alivoimamaalien päästäminen esimerkiksi on seurausta välillä täysin yksilöitä koskevista virheistä, mutta muuten juuri rytmitys, viisikon pelinopeus ja pelitapa, esimerkiksi kuinka porrastetaan, vaikuttaa paljonkin siihen, kuinka virhealttiita tilanteita syntyy.

Ja siksi peräänkuuluttaisin Pensiltä "kyttäävämpää" rytmitystä ja rauhallisuutta VARSINKIN joukkueen johtoasemassa. Se, että joukkue johtoasemassakin pyrkii mahdollisimman nopeisiin pystyhyökkäyksiin avaa kiekonmenetyksille tilaa. Sitä ei Flyersia vastaan kannattaisi tehdä, niistä se on rokottanut molemmissa peleissä.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
JYP otti tänään ison voiton Lahdesta ja juuri nyt vaikuttaisi siltä, että vastahyökkäämällä otetaan Kanada-malja vuonna 2012. Pelicans ei tunnu löytävän lääkkeitä JYPiä vastaan ja tekee peleistä itselleen vaikeita. Helenius pelasi maagisen hyvin ja Kuusela imuroi yhden maalin, se riittää jo kääntämään ottelun suunnan, niin pienet ovat marginaalit.

Suurin huomio on ollut se, ettei Pelicans pääse yhtään mukavuusalueelleen ja toisekseen se, että nyt se alkaa vähän näkyä kun pelistä puuttuu pidemmälle viety organisointi. Kun pelaajat joutuvat liikaa improvisoimaan, niin se johtaa juuri tällaiseen sekasotkuun jossa hyökkäyspelaaminen jää yksittäisten pelaajien kuskailuksi ja vääriksi pelitilannevalinnoiksi.

Myöskään JYPin hyökkäyspelaaminen ei hivele, mutta sillä sentään on aivan selkeä idea. Pelataan suoraviivaisesti ja aina maalia kohti. Oikeastaan kaikki JYPin maalit tulivat tänään ihan samalla reseptillä ja Pelicans-puolustajat ovat olleet lapasia sen suhteen. Pelicansin ainoa maali tuli lähinnä Ryan Laschin älykkyyden ja taidon ansiosta.

Isossa kuvassa eniten harmittaa kuitenkin suorastaan heikko pelillinen taso. Ymmärrän sen, että jäähyt sekottavat peliä ja vaihtorytmiä, se on vaikeaa päästä peliin sisään. Sitä minä sen sijaan en ymmärrä, että miten kaksi Suomen parasta jääkiekkojoukkuetta voi pelata noin, suoraan sanoen, paskaa ylivoimaa. Finaaleissa odottaisi jo tällaisten perusasioiden olevan kunnossa molemmilla ja sitä, että voisi nauttia hienoista suorituksista. Nyt ei ole ollut kyse edes alivoimien hyvyydestä, vaan silkasta surkeasta hyökkäyspelaamisesta. Mitä se sitten kertoo SM-Liigasta, että näinkin puutteellisilla aseilla pelataan finaaleissa?

JYP menestyy ihan klassisilla suomalaisilla lääkkeillä ja Pelicans antaa JYPin pelata sitä peliä. Vaikka näennäisesti luodaan painetta ja saadaan ihan hyviä paikkojakin, niin silti se on sitä peliä minkä JYP osaa mutta Pelicans ei. Toinen suuri virhe on lähteä kovistelemaan JYPiä. Puolustuksessa on esimerkiksi Mikko Viitanen ja Olli Malmivaara, ja olisi vielä Kalle Koskinen jos olisi terveenä. On aivan turhaa energian tuhlausta koittaa noin kokeneita pelaajia lämmittää. Sama koskee hyökkäyksen avainpelaajia.

Pelicansin tulisi hidastaa tempoa enemmän, ei koko aikaa mutta useammin. Toinen asia on koittaa valjastaa se taito hyötykäyttöön, pelata viisikkona paremmin ja saada aikaan kunnon syöttöketjuja myös hyökkäyspäässä. Pelkällä nopealla pelin kääntämisellä se ottaa tukkaansa ja lujaa, kun ylivoimakin on noin onnettomalla tasolla.

Seuraava ottelu onkin Pelicansin iso ottelu. Sen on pakko saada JYP pois mukavuusalueeltaan ja pelata ne JYPin vahvuudet pois. JYP karvaa syvälle tarvittaessa mutta Pelicansin ainoa ase on kiekotella paineen alta pois. Kuuselan on voitettava Helenius, se on ihan tyly fakta myös. Mainostettu tehokas ja tulivoimainen hyökkäys on tehnyt viisi maalia kolmessa ottelussa, joten sekään ei enää pysty kompensoimaan huonoa puolustamista ja häviävää maalivahtia. Haasteita riittää, hieno nähdä miten Kai Suikkanen onnistuu ja pelaa omaa kamppailuaan noviisikoutsi Jyrki Ahoa vastaan.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Isossa kuvassa eniten harmittaa kuitenkin suorastaan heikko pelillinen taso. Ymmärrän sen, että jäähyt sekottavat peliä ja vaihtorytmiä, se on vaikeaa päästä peliin sisään. Sitä minä sen sijaan en ymmärrä, että miten kaksi Suomen parasta jääkiekkojoukkuetta voi pelata noin, suoraan sanoen, paskaa ylivoimaa. Finaaleissa odottaisi jo tällaisten perusasioiden olevan kunnossa molemmilla ja sitä, että voisi nauttia hienoista suorituksista. Nyt ei ole ollut kyse edes alivoimien hyvyydestä, vaan silkasta surkeasta hyökkäyspelaamisesta. Mitä se sitten kertoo SM-Liigasta, että näinkin puutteellisilla aseilla pelataan finaaleissa?

3. finaali oli aiempia selkeesti heikompi. Kumpikaan joukkue ei kyennyt pelaamaan ehyttä 60 minuuttista, vaikka JYP paremmin omaa suunnitelmaa toteuttikin. Kuten itsekin totesit, Pelsujen tulisi hidastaa lähtöjä välillä. Tietysti jos aukko ja sauma iskeä, sillon mennään, mutta heikosti organisoidut lähdöt hajanaisin viisikoin ajaa suoraan JYPin ansaan.

Suikkasen Pelsut elää tunteella, JYP ei myöskään anna tuumaakaan periksi. Pelsujen ongelma on just tuossa kontrollissa, niin pelillisesti kuin hermojen suhteen. Aiempiin vastustajiin verrattuna JYP on omimmaallaan harmaalla alueella. Pitäs jättää se yks isku antamatta ja keskittää se energia älykkääseen kiekolliseen peliin, tänään meni JYPin käsikirjotuksen mukaan ja Pelsut hyökkäs kärsimättömästi jatkuvasti nopeita hyökkäyksiä ja hätäili ylivoimissa. Mutta tällasta se on joskus. Vilkastaan ison veden taakse, Yhdysvaltain itärannikolle, jossa laatuvalmentajien ja maailman parhaisiin kuuluvien pelureiden toimesta nähdään aika ajoin täysin ala-arvoista pihapelikiekkoa. Korkea tunnetaso ja maskuliininen ylpeys sumentaa joskus ison kuvan pudotuspelimaailmassa.
 

Fordél

Jäsen
Suikkasen Pelsut elää tunteella, JYP ei myöskään anna tuumaakaan periksi. Pelsujen ongelma on just tuossa kontrollissa, niin pelillisesti kuin hermojen suhteen.

Tässä taisi olla kolmannen ottelun ydin ja ratkaisukohta. JYP on jo kokenut nämä karkelot ja selvinnyt niistä kerran voittajana. Siellä tunne ei tunnu menevän yli vaan se palvelee täydellisesti joukkueen pelaamista. JYP:llä on niin sekä peli, että tunne paremmin kontrollissa. Sen sijaan kokemattomammalla Pelicansilla tunne menee yli, jolloin myös kontrolli omaan pelaamiseen sekoaa. 4. ottelussa Pelicansin Suikkasen täytyy saada joukkueensa kontrolliin.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Suomi-Valko-Venäjä pelin 1. erä on ohi. On palattu seuraamaan Meidän Peliä, jota SM-liigan finaalijoukkueista ei kumpikaan pelaa. Jukka Jalosen Suomen HVP-luvut 1. erässä 7+7+11=25. SM-liigaan Meidän Peli ei ole rantautunut siinä määrässä kuin olisi odottanut maailmanmestaruuden jälkeen. Erkka Westerlund palasi Meidän Peliin SM-liigan pudotuspeleihin, kun peluutti runkosarjan aikana välillä nopeampaa pystysuunnan jääkiekkoa. Tätä Erkka hieman harmitteli "testamentissaan", että olisiko pitänyt pysyä koko kausi kiekkokontrollipelissä, koska peli JYP:iä vastaan ei ehtinyt muotoutua riittävän hyväksi.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Mutta tällasta se on joskus. Vilkastaan ison veden taakse, Yhdysvaltain itärannikolle, jossa laatuvalmentajien ja maailman parhaisiin kuuluvien pelureiden toimesta nähdään aika ajoin täysin ala-arvoista pihapelikiekkoa. Korkea tunnetaso ja maskuliininen ylpeys sumentaa joskus ison kuvan pudotuspelimaailmassa.

Tuo sarja johon uskoakseni viittaat on ollut kyllä kaiken ymmärryksen yli. En tiedä oikein mitä siitä pitäisi ajatella, että siinä on kyllä kaikki periaatteet heitetty romukoppaan. Maalivahdit ovat surkeita, puolustuspeli on surkeaa, virheitä valtavat määrät ja jäähyjä tulee solkenaan. On tosiaan aivan kuin kaikilla pelaajilla olisi tunne niin pinnassa ettei järjelle jää tilaa. Pelit ovat omalla tavallaan viihdyttävää draamaa mutta pelin taso itsessään on melkoista kuraa. Ja kentällä tosiaan pelaavat Sidney Crosby, Jevgeni Malkin, Daniel Briere, Claude Giroux ja Kimmo Timonen, noin muutamia mainitakseni. Toisaalta sarja on siitä hieno, että jopa noinkin äärimmäisessä ammattilais- ja rahaliigassa on edelleen todellisia rivalryja ja aitoa kiihkoa.

HN kirjoitti:
...Tuppurainen, Louhivaara, Pesonen, Perrin ja Hytönen ovat yksinkertaisesti parempia pelaajia kovassa tempossa hyviä pakkeja vastaan kuin Pelicansin pisterohmut.

Näin se on ollut. Jani Tuppurainen on ollut koko sarjan paras pelaaja ja Eric Perrinin "herääminen" on iso asia JYPille ja tavallaan myös Pelicansille. J-P Hytönen on loistava alivoimapelaaja ja puolustava hyökkääjä, tuossa kolmannessa finaalissa kentän ehdottomia hahmoja ja voittomaali oli hieno esimerkki siitä miten voittava pelaaja pelaa. Ensin voitetaan kaksinkamppailu vastustajan parasta pelaajaa vastaan ja sen jälkeen isketään kiekko alivoimalla maaliin, henkisellä tasolla kova maali molemmille joukkueille. Harri Pesosen rannelaukauksesta voi olla kateellinen, se lähtee kyllä hienosti ja rennosti.

Pelicansilta tuntuu puuttuvan sellaiset johtajat, jotka keräävät porukan kasaan ja palauttavat jalat maan pinnalle. Kaikilla on kova halu ratkaista mutta se ei ole toistaiseksi päässyt JYPin tasolle viisikkopelaamisessa. Pahiten kuohuu Ilkka Pikkaraisella ja Max Wärnillä joista ei ole ollut tuon taivaallista hyötyä, Mikko Viitanen pärjää kyllä ihan helposti molempien provosointien kanssa ja Viitanen on muutenkin ollut varmaan JYPin paras puolustaja.

JYPiä ei voita riehumalla ja kiukuttelemalla, vaan pelaamalla yksinkertaisesti jäätävän hyvää jääkiekkoa. Koko ajan pitää olla parhaimmillaan ja pystyttävä pitämään keskittyminen pelissä. Se on niin fyysinen joukkue, että jos sillä osa-alueella lähtee kilpailemaan niin tukka taipuu aivan varmasti.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Jatkoajan toimittaja Ilari Isotalo on tehnyt poikkeuksellisen hyvän pelaajahaastattelun eilisen Suomi-V-Venäjä ottelun jälkeen. Toni Söderholm sanoo muutamassa lauseessa sen, mikä on Meidän Pelin merkitys ja tarkoitus maajoukkueelle ja itselleen. Toistan tähän Söderholmin mielestäni tärkeimmän sanoman:
- Vierasjoukkueen röyhkeä alku ei tuntunut säikäyttävän Leijonia. Joukkue ja puolustus pääsivät kovan karvauksen alta tyylikkäästi pois. Söderholm jakoi kiitosta erityisesti koko viisikon yhteispelille. Meillä oli alusta alkaen hyvä suunnitelma. Apua löytyi heti ja jätkät olivat omista lähdettäessä koko ajan lähellä.
- Suunta on oikea. Kaikki tekevät tällä hetkellä sovittuja asioita ja peli on sopivan rohkeaa. Me ei olla vielä oikein kovan paineen alle jouduttu, mutta kunhan me saamme pidettyä kiekkoa samalla määrin kuin tänään, niin hyvä tulee.
- Nämä pelit antavat hyvän ponnahduslaudan opetella meidän omaa peliämme. Sitä huomaa itsekin, että välillä lähtee turhan vauhdilla eteenpäin, vaikka pitäisi pystyä myös rauhoittamaan peliä. Siinä mielessä eilinen oli tärkeä opetus.

Keskustelua käydään paljon siitä, mikä on pelikirjan/pelisuunnitelman/pelitavan merkitys joukkueen menestykselle. Jukka Jalosen Meidän Peli on osoittautunut voittavaksi pelikirjaksi ja Toni Söderholm haluaa oppia sen ja pelata tunnollisesti sen mukaisesti jatkossa.

Laitoin jo eilisen pelin 1. erän HVP-tilastot aiemmin tänne. Suomi johti 3. erään lähdettäessä peliä 2-0. Kolmannen erän pelisuunnitelmasta/pelitavasta kertovat omalta puolustusalueelta lähteneet HVP-hyökkäykset nopeiden ja puolinopeiden hyökkäysten lisäksi: 8+9+13=30. Suomi teki 3. erässä vielä kolme maalia, kaikki 5vs5 pelissä.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
SM-Liigan finaalisarja alkaa kohta saada eeppiset mittasuhteet, sen verran otteluissa tapahtuu. Eilen oman mausteensa toivat tuomareiden täydelliset sekoilut joita ei soisi näkevänsä enää finaalisarjassa. Arto Laatikaisen ja Miika Lahden jäähyt olivat aivan uskomattoman huonoja tuomioita. Tuomarikeskustelussa nostetaan aina esiin se ongelma etteivät tuomarit ole ammattilaisia. Ammattilaisia tai ei, niin tilanteet on pystyttävä näkemään paremmin, ammattilaisuus ei ole mikään tekosyy eikä ei-ammattilaisuus este.

Itse pelin tapahtumissa Pelicans kuroo koko ajan eroa kiinni. Nyt voidaan sanoa, että se käytännössä itse päästi JYPin mukaan peliin. Tämä on juuri sitä mitä tarkoitan kirjoittamalla siitä, että on pelattava erittäin korkealla tasolla jatkuvasti kaataakseen JYPin. Nyt ei tarvittu kuin Justin Hodgmanin ja Jan Latvalan yksittäiset virheet ja peli oli jo 2-2. JYP on todella niin hyvä tällä hetkellä.

Pelicansin ylivoima tökkii edelleen pahemman kerran ja onhan se kuvaavaa, että neloskentän piti tulla tekemään maali. Kaikki kunnia hyvin pelanneelle ketjulle mutta kyllä tuo on Ryan Laschin ja kumppaneiden homma, tason on noustava.

Isoista asioista ei ole enää kiinni mutta jos pelitavallisesti suurta eroa ei ole syntynyt (lähinnä siksi, että Pelicans pelaa mielestäni vähän tyhmästi) niin se ratkaiseva ero on tullut yksilötasolla. Eric Perrin on voittanut Ryan Laschin, Harri Pesonen Arttu Luttisen, Jani Tuppuraista voisi ehkä verrata Ilkka Pikkaraiseen ja jokainen tietää miten se on mennyt. Pelicansin teoreettinen etu voisi löytyä siitä, että sillä on kaksi ykkössentteriä mutta Hodgman on ollut heikko eikä sitä eroa ole saatu aikaan, J-P Hytönen on loistava alivoimapelaaja mutta ei samanlainen hyökkäyspään taituri.

Onhan se aika mieletön juttu, että JYPiltä puuttuvat Sami Vatanen, Kalle Koskinen ja Pavel Skrbek ja silti se pelaa noin hyvin. Pelicansin Markus Seikola ja Jan Latvala eivät ole pystyneet iskemään siihen. Varsinkin Vatanen voisi olla aivan liikaa Pelicansille.

Yksi suuri asia lahtelaisilla on edelleen tuo kiekkojen menettämisen kriittisillä alueilla. Latvalan menetyksen ymmärtää vielä, sillä kiekkokontrollipelaamisessa tuollaisia virheitä tulee väkisinkin joskus, nyt Latvala teki arviointivirheen eikä loppu viisikkokaan näyttänyt olevan kauhean hyvin synkronissa, koska Tuppurainen pääsi purjehtimaan keskeltä täysin vapaasti. Missä oli Pelicans-sentteri?

Suurempi ongelma kuin Latvalan virhe ovat hyökkäyssinisellä tapahtuvat kiekonmenetykset. Ei pitäisi tulla minkäänlaisena yllätyksenä, että JYP osaa iskeä vastaan parhaiten tässä maassa ja nuo ovat aivan kultatarjotinkamaa. Sanon vielä kerran, että JYP olisi pakotettava juoksemaan kiekon perässä. Se perustaa pelinsä niin paljon tunteelle, että on mahdollista turhauttaa se. Jokerit onnistui paljon paremmin kuin Pelicans mutta Jokereillakaan ei ollut tarpeeksi yksilö-osaamista jotta hallinta olisi käännetty tehoiksi. Toistaiseksi voi kuitenkin helposti sanoa, että se oli JYPille kovempi haaste kuin hieman pelitavastaan eksyvä Pelicans.

Katsokaapa miten JYP rakentaa noista riistoista tilanteita ja maaleja. Se on kuin taidetta parhaimmillaan. Eric Perrin on aivan fantastinen pelinavaaja ja eilenkin pisti Malmivaaran karkuun, Hytösen maali edellisessä ottelussa oli taas hyvä esimerkki siitä, kun yksi äijä ajaa aina suoraan kohti maalia, nyt Hytöselle jäi sen ansiosta tilaa tehdä maali.

Pelicansilla on vielä mahdollisuutensa mutta sen on kertakaikkiaan osattava olla kylmäpäinen. Pitää unohtaa kaikki jälkipelit ja pelata vain jääkiekkoa. Jos jotain kovistella tarvitsee niin Joonas Järvinen ja varmasti myös Jyri Marttinen voivat hoitaa ne, koska heidän peliinsä se kuuluu ja he osaavat käsitellä ne tilanteet ilman, että oma peli sekoaa. Kiekko liikkeelle ja Ryan Laschin johdolla pitkiä kulmapelejä ja jäähyjä JYPille.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
SM-Liigan finaalisarja alkaa kohta saada eeppiset mittasuhteet, sen verran otteluissa tapahtuu.
...
Yksi suuri asia lahtelaisilla on edelleen tuo kiekkojen menettämisen kriittisillä alueilla. Latvalan menetyksen ymmärtää vielä, sillä tuollaisia virheitä tulee väkisinkin joskus, nyt Latvala teki arviointivirheen eikä loppu viisikkokaan näyttänyt olevan kauhean hyvin synkronissa, koska Tuppurainen pääsi purjehtimaan keskeltä täysin vapaasti. Missä oli Pelicans-sentteri?
Suurempi ongelma ovat hyökkäyssinisellä tapahtuvat kiekonmenetykset. Ei pitäisi tulla minkäänlaisena yllätyksenä, että JYP osaa iskeä vastaan parhaiten tässä maassa ja nuo ovat aivan kultatarjotinkamaa.

Katsokaapa miten JYP rakentaa noista riistoista tilanteita ja maaleja. Se on kuin taidetta parhaimmillaan. Eric Perrin on aivan fantastinen pelinavaaja ja eilenkin pisti Malmivaaran karkuun, Hytösen maali edellisessä ottelussa oli taas hyvä esimerkki siitä, kun yksi äijä ajaa aina suoraan kohti maalia, nyt Hytöselle jäi sen ansiosta tilaa tehdä maali.

Pelicansilla on vielä mahdollisuutensa mutta sen on kertakaikkiaan osattava olla kylmäpäinen. Pitää unohtaa kaikki jälkipelit ja pelata vain jääkiekkoa. Jos jotain kovistella tarvitsee niin Joonas Järvinen ja varmasti myös Jyri Marttinen voivat hoitaa ne, koska heidän peliinsä se kuuluu ja he osaavat käsitellä ne tilanteet ilman, että oma peli sekoaa.

Juu, vaikken joka peliä ole nähnytkään. Jyppiä on pakko ihailla. Fokus oleellisessa, järki päässä, suunta sinne mihin sen reaalimaailman voittavassa kiekossa pitääkin olla ja jäätävän tasapainoinen paketti joka osa-alueella.
Nyt btw alkavat näkyä paitsi Pelicansin pelaajiston myös Suikkasen ja koko valmennustiimin tietyt heikkoudet; variaatioita ts. kykyä reagoida tuohon jyräämiseen ei kauheasti ole eikä pinnakaan oikein kestä. Mutta mikäs, kivaa katsottavaa kun ainakin tapahtuu jotain:).
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Onko teistä kukaan katsellut tarkemmin tuota Ottawan ja New Yorkin pudotuspelisarjaa? Minä kuvittelin Ottawan jatkavan/pelaavan paljon kontrolloidumpaa peliä, mutta nyt näyttää siltä, ainakin viime pelin perusteella, että Senators pistää Rangersia purjeisiin sen omilla aseilla, tiukalla (alue-)puolustuksella ja nopeilla vastahyökkäyksillä. Varsin passiivista peliä kokonaisuutena Sensiltä, mutta aika myrkkyä on Rangersille. Lisäksi vielä tuo santapaperiosastokin vie, Neil kiusaa kaikkia, Rupp-Boyle-Prust ei oikein ketään.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Näin kirjoitti siffa 25.2.2012, jonka jälkeen Penquins on voittanut 7 peliä putkeen ja kasvattanut voittoputken jo 9 voittoon ollen selkeästi koko NHL:n kuumin joukkue vaikka viimeisestä viidestä pelistä on ollut poissa joukkueen paras pakki Kris Letang ja tietenkin koko voittoputken on missannut maailman paras jääkiekkoilija Sidney Crosby. Vieläkö olet siffa sitä mieltä ettei Pittsburghillä ole menestys mahdollisuuksia, koska he eivät pelaa maagista 7 viivelähtöä per erä? Ainiin ja Crosby on aloittanut täysipainoisen harjoittelun joukkueen mukana ja saattaa palata kokoonpanoon jo torstaina. Vaikea nähdä Crosbyn paluun ainakaan heikentävän joukkuetta.

Kirjoitin havaintoni Pittsburgh-Tampa Bay ottelun jälkeen. Pittsburgh voitti ottelun 8-1. Ennustin silloin, että Pittsburghin silloisen pelin pelitavalla ei menestystä tule, vaikka se tyrmäsikin Tampa Bayn murskalukemin. Pittsburgh oli sitten tuossa voittoputkessa ja Crosbykin tuli mukaan, mutta tänään Philadelphia pudotti Penguisin jatkosta otteluvoitoin 4-2.

Kun tarkastelee Pittsburghin hyökkäyksiinlähtöjä omalta puolustusalueelta tuossa 25.2.-12 Tampa Bay runkosarjaottelussa ja sen tämän kauden viimeisessä ottelussa tänään Philadelphiaa vastaan, niin voi todeta, että samalla pelisuunnitelmalla Dan Bylsma peluutti pelin tuon osa-alueen molemmissa otteluissa. Pittsburgh-Tampa Bay HVP-lukemat koko ottelussa olivat Pittsburghilla 1+1+3=5 ja tänään 3+3+5=8. Bylsma luotti omaan pelitapaansa, joka tuotti Philadelphia-sarjassa myös paljon maaleja. Katsoin sarjan 2., 3., 4. ja 6. ottelun. Noissa otteluissa pelattiin maaiman huippupelaajien toimesta todellista hurlumhei-jääkiekkoa. Ottelut päättyivät 5-8, 4-8, 10-3 ja 1-5 Pittsburghin maalit ensin lueteltuina. Pittsburgh siirtyi 4. ottelun 3. erässä pelin ratkettua sen voitoksi jo kahden erän jälkeen (9-3) kiekkokontrolliin HVP-lukemin 3+3+11=17. Erä oli luonnollisesti vain pelattava pois, mutta se osoitti, että joukkueen pelikirjasta löytyi hyökkäysten rytmittäminenkin.

Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten Pittsburgh pelaa ensi kaudella. Tällä kaudella sen nopealla, pystysuunnan jääkiekolla saatiin kohtalainen menestys runkosarjassa, mutta tie tyssäsi 1. pudotuspelikierrokseen.

En muuten missään viestissäni vaatinut Pittsburghin pelaavan mitään maagista 7 viivelähtöä/erä. Totesin vain, että en uskonut Pittsburghin menestyvän tuolla nopealla pystysuunnan jääkiekolla, millä se voitti Tampa Bay:n 8-1.
 

Sambody

Jäsen
Kyllä Pensin taisi pudottaa jatkosta ihan oma kätisesti Marc-Andre Fleury. Okei peli oli muutenkin suurimman osan ajasta sellaista Hawaji-kiekkoa etten ikinä olisi moista uskonut näkeväni ammattilaissarjan pudotuspeleissä, mutta silti Fleury oli täysin ala-arvoisen huono sarjan viidettä peliä lukuunottamatta. Niin oli kyllä Bryzgalovkin epävarmaakin epävarmempi, joka lopulta teki sarjasta ihan täyttä arpapeliä, kun ottelut ratkesi hyvin pitkälle siihen kumpi maalivahti imuroi enemmän kiekkoja selkänsä taakse. Ennustit oikein ettei menestystä tullut, sitä ei voi kieltää, mutta tuskinpa suurin syy sille oli kuitenkaan puolustusalueen hyökkäyspelissä. Tai edes siitä, että joukkue pelasi paljon pystysuuntaan.
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Optimaalisella viivelähtöjen määrällä tuo torkuntaprosentti olisi varmana voinut nousta 10 prosenttiyksikköä.

Katsoin eilisen pelin ja tuossa pelissä torjuntaprosentti olisi noussut huimasti, mikäli Pittsburgh olisi pelannut perusviisikkopeliä, järkyttävää pelaamista.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Optimaalisella viivelähtöjen määrällä tuo torkuntaprosentti olisi varmana voinut nousta 10 prosenttiyksikköä.

No olisi hyvinkin saattanut olla korkeampi jos peliä olisi hidastettu ja rytmitetty eritavalla ja puolustupelaaminen ollut parempaa. Pelihän olisi ollut ihan jotian muuta kun nyt nähtyä välillä suorastaan kaoottista kiekkoa ja jäähyjäkin olisi mahdollisesti tullut vähemmän. Tietenkin sitä on mahdotonta sanoa mitä olisi tapahtunut jos olisi pelattu erinlaisella pelitavalla.

Se on liian yksinkertaistettu selitys heittää vain että maalivahtipeli oli huonoa koska huono maalivahtipeli saattaa ainakin osittain johtua huonosta kenttäpelistä. Jos maalivahti on epävarma niin silloinhan ainakin voisi mahdollisimman paljon pyrkiä hidastamaan peliä ja ehkä pelaamaan pomminvarmaa puolustusta lähtemällä vähemmän nopeisiin ja sijoittumalla paremmin jolloin voidaan myös jäähyjä välttää. No Pens on valmennettu kuten on ja ei tälläinen välttämättä realistinen vaihtoehto ikinä ollut, mutta silti osittain huonon maalivahtipelin jäljet voivat myös johtaa sylttytehtaalle.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Marc-Andre Fleuryn torjuntaprosentti kuuden ottelun sarjassa oli 83,4. Tällaisella torjuntaprosentilla ei voi voittaa playoff-sarjaa NHL:ssä, SM-liigassa tai edes Mestiksessä.

Maalivahtien torjuntaprosentit ovat suoraan verrannollisia joukkueiden pelitapoihin pitkissä sarjoissa NHL:n tasoisessa liigassa. Tämä korostuu varsin selvästi nyt NHL:ssä meneillään olevissa pudotuspelisarjoissa. Mitä enemmän pelataan tiivein viisikoin ja pelin alla on aina 2-3 omaa pelaajaa, sitä vähemmän syntyy ylivoimahyökkäyksiä omiin päin. Maalivahtien taso NHL:ssä on maailman paras, mutta joukkueiden pelitavat ratkaisevat ylivoimahyökkäykset ja niistä iskettävät maalit. Olen seurannut kahta täysin eri pelitavoilla pelattua sarjaa, Pittsburgh-Philadelphia ja Boston-Washington. Pelitavoissa on suurempi ero kuin maalivahtien tasoissa. Se näkyy näiden sarjojen maalimäärissä.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Maalivahtien torjuntaprosentit ovat suoraan verrannollisia joukkueiden pelitapoihin pitkissä sarjoissa NHL:n tasoisessa liigassa.
Tämän tason väitteelle tarvitaan kyllä jotain muutakin todisteeksi kuin mutua kahdesta pudotuspelisarjasta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Maalivahtien torjuntaprosentit ovat suoraan verrannollisia joukkueiden pelitapoihin pitkissä sarjoissa NHL:n tasoisessa liigassa...

Tämä ei pidä paikkaansa. Hyvän pelitavan avulla maalivahti pääsee noin 90% torjuntaprosenttiin, mutta tämän jälkeen yksilötaidot ratkaisevat pelejä. Pens - Flyers pelissä järkevä pelitapa olisi nostanut Fleurin torjuntaprosentin sinne 90% korville, mutta edelleen Habibulin olisi ollut parempi tilastoissa.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Tämän tason väitteelle tarvitaan kyllä jotain muutakin todisteeksi kuin mutua kahdesta pudotuspelisarjasta.

JYP:n menestys SM-liigassa sen jälkeen, kun Risto Dufva valittiin joukkueen päävalmentajaksi. JYP:n maalivahdit ovat nousseet sen jälkeen SM-liigan eliittiin. Sama oli Mikkelin Jukureiden suhteen, kun Dufva valmensi sitä. Muistan, kun Jukurit (Dufva) ja KooKoo (Mansikka) pelasivat tiukkoja ja vähämaalisia otteluja, kun joukkueiden pelitavat perustuivat koko kentän puolustamiseen.

Minähän kerroin seuranneeni Pittsburgh-Philadelphia sekä Boston-Washington sarjoja. Todista sinä, että kirjoitin niistä mutua. Washington erityisesti on muokannut pelitapansa puolustuksen suuntaan Dale Hunterin tultua päävalmentajaksi. Nettikeskusteluissa (myös täällä JA:ssa) on kehuttu Pittsburgh-Philadelphia sarjan korkeaa tasoa ja yleisöystävällisyyttä, kun taas Boston-Washington sarjaa on pidetty pitkästyttävänä jääkiekkona. Boston ja Washington rytmittävät molemmat hyökkäyksiään HVP-lähdöillä pitäen viisikot tiiviinä ja puolustusvalmiina. Esim. Boston pelasi 14.4.-12 ottelussa koko pelissä 11+9+12=33 HVP-lähtöä ja Washington 7+4+16=27 HVP-lähtöä. Lukemia voi verrata aiemmassa viestissäni kirjoittamiini Pittsburgh-Philadelphia pelin lukemiin. Puolustuspelaamisen saa pitäväksi myös nopealla, pystysuunnan jääkiekolla (Dufva, Tamminen, Pikkarainen), mutta Pittsburgh ja Philadelphia peleissä joukkueiden heikkoudet olivat puolustuspelaamisessa, kun hyökättiin silmittömästi ja yleisöystävällisesti.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
JYP:n menestys SM-liigassa sen jälkeen, kun Risto Dufva valittiin joukkueen päävalmentajaksi. JYP:n maalivahdit ovat nousseet sen jälkeen SM-liigan eliittiin. Sama oli Mikkelin Jukureiden suhteen, kun Dufva valmensi sitä. Muistan, kun Jukurit (Dufva) ja KooKoo (Mansikka) pelasivat tiukkoja ja vähämaalisia otteluja, kun joukkueiden pelitavat perustuivat koko kentän puolustamiseen...

Nyt alkaa olemaan paksua tekstiä eli pelitapa tekee huippumaalivahteja?? Minusta mm. Wallinheimo ja Tuokkola ovat hyviä maalivahteja ilman pelitapaakin.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Ei helvetti, täältä saa kyllä aina hyvät naurut samasta osoitteesta (sääli osiolle sinänsä, koska esim. J. Grönvallin osuvia ja käytännönläheisiä huomioita lukee mielellään).

Pelaajat, tuo jääkiekon syöpä, joilla on sietämätön kyky tehdä ihan omia ratkaisuja jäällä (ja tietenkin nauraa käytännön osaamista, uskottavuutta ja auktoriteettia omaamattomat wannabe-tyrkyt ulos kopista ja koko valmennustyöstä). Näistä syövistä maalivahdit ovat epäilemättä kaikista pahimpia, koska ovat a)joukkueen tärkeimpiä hahmoja b)yksilöitä joukkueen sisällä, joita on myös valmennettava yksilöinä c)muutenkin kaiken paniikinomaisen yksiraiteisen teoria"ajattelun" ulkopuolella d)yleensä hyvin vahvoja persoonia, jotka eivät paljon toisten hyväksynnän perään kysele.

Mutta nythän esim. mv-valmennus voidaan lopettaa, koska sillä ei ole mitään merkitystä pelitavan määrätessä torjuntaprosentit ja veskarien kyvyt. Priceless:). Se, että totta helvetissä tiiviimmän puolustuksen ja kärkipään jengin takana on helpompi pelata kuin sektorista sataessa 80 laakia per matsi, ei sitten kaikessa itsestäänselvyydessään ansaitse edes kommenttia.
 

Fordél

Jäsen
Minähän kerroin seuranneeni Pittsburgh-Philadelphia sekä Boston-Washington sarjoja. Todista sinä, että kirjoitin niistä mutua.

Ei, ei ja vielä kerran ei. Jos sinä väität jotain, on todistustaakka sinulla. Eihän se tiedemaailmassakaan mene niin, että esitetään joku hypoteesi tai teoria ja sitten pyydetään muita kumoamaan se. Ei, vaan sinun pitää tuoda faktat pöydälle tukemaan omaa väitettäsi etkä lähde muilta vaatimaan todisteita oman väitteesi kumoamiseksi. Ja noinkin kovan väitteen tueksi pitää tuoda enemmän kuin muutama pudotuspelisarja tai SM-liigan/Mestiksen juttu. Toki jos nuo riittävät sinulle todistukseksi niin mikäpäs siinä, mutta laajempi hyväksyntä vaatisi varmasti pikkasen kattavampia perusteluita.
 

Sambody

Jäsen
Katsoin tuon Battle of Pennsylvanian kaikki ottelut ja jos niiden hörppyjen jälkeen mitä Fleury esitteli pitkin sarjaa voidaan nämäkin pistää kenttäpelaajien kontolle niin samantien voidaan kyseenalaistaa miksi helvetissä joukkueet maksavat itsensä kipeiksi huippumaalivahdeista. Jos veskari ei saa siniviivalta ilman maskia tulevaa rannelaukausta kiinni niin ei se kyllä ole sellaista maalivahtipeliä millä ammattilaissarjassa voidaan menestyä.
 

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
Ilves vs KalPa
  • 2.76
  • 4.15
  • 2.24
JYP vs Lukko
  • 4.00
  • 4.55
  • 1.71
Jukurit vs HIFK
  • 2.80
  • 4.10
  • 2.22
SaiPa vs K-Espoo
  • 1.91
  • 4.50
  • 3.65
Sport vs Pelicans
  • 1.96
  • 4.25
  • 3.25
TPS vs HPK
  • 1.72
  • 4.45
  • 4.05
Ässät vs Tappara
  • 2.32
  • 3.95
  • 2.74
Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös