Pelitapakeskustelu

  • 605 832
  • 4 169

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Kahden erilaisen pelitavan valmentaminen on ylivalmentamista. Yhden valitun pelitavan kultivoiminen ja viljely täyteen mittaansa on suurta pelifilosofista viisautta.

Yhtä pelitapaa kun ei pysty kehittämään niin paljoa, etteikö vastustajat keksisi keinoja pelata sitä pois. Mutta kun on varasuunnitelma, niin eikös vastustajakin tarvitse suunnitelma B:n?

Niin, jos Tappara nyt sattuu tämän kauden mestaruuden viemään, niin millaista suurta viisautta se sitten onkaan? Ehkä tässä tullaan jääkiekossa pian uuteen aikaan, jossa kahden pelitavan valmentaminen ei olekaan ylivalmentamista, vaan nerokkuutta ja jääkiekon uusi suuntaus....
 

perunii

Jäsen
Ja edelleen koko keskustelusta puuttuu tarkka määritys esimerkiksi termille viivelähtö. Riittääkö siihen käynti maalin takana? Pitääkö siellä olla pysähdyksissä kaksi sekuntia vai viisi sekuntia? Pitääkö seuraavan syötön tulla sentterille vai kenelle tahansa pelaajalle? Tarviiko sinne maalin taakse edes mennä, jos vain peruutellaan taaksepäin. Onko se viivelähtöä? Lasketaanko viivelähdöksi se, kun odotetaan maalin takana että muu viisikko vaihtuu? Pitäisi olla yhteinen termistö, jonka keskustelun osapuolet tietävät, ennen kuin koko keskustelua voidaan käydä maanlaajuisesti....

Selitän lyhyesti.
Kun kalpa lähtee hyökkäämään on kyseessä viivelähtö ja kun lukko lähtee hyökkämään on kyse nopeasta pystysuunnan taktiikasta.
Näin on asia, p.sihvonen kertoi sen minulle yv:llä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Yhtä pelitapaa kun ei pysty kehittämään niin paljoa, etteikö vastustajat keksisi keinoja pelata sitä pois. Mutta kun on varasuunnitelma, niin eikös vastustajakin tarvitse suunnitelma B:n?...

Mielestäni yhdessä pelitavassa, jonka joukkue on sisäistänyt ja harjoitellut hyvin, on tarpeeksi vaihtoehtoja. Näitä vaihtoehtoja muodostuu helposti muutaman pelaajan liikeratoja muuttamalla, siihen ei tarvita koko pelitavan muuttamista.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Kiitos terveisistä, sano takaisin!

Näin kun pelitapaketjussa ollaan, niin tuliko sieltä mitään pelitapaterveisiä? Ottiko perunii kantaa esimerkiksi Ässien viivelähtöihin? :)

Emme päässeet valitettavasti ns. pelin ytimeen. Kyseessä oli reipashenkinen analyysi minun fyysisestä (ja henkisestä) kasvuvaiheestani sekä keskustelupalstapelikirjastani.
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Selitän lyhyesti.
Kun kalpa lähtee hyökkäämään on kyseessä viivelähtö ja kun lukko lähtee hyökkämään on kyse nopeasta pystysuunnan taktiikasta.
Näin on asia, p.sihvonen kertoi sen minulle yv:llä.

Ai, onko täällä p.sihvonen -nimimerkki? Sen verran pitää varmistaa, ettei sinulle, vahvalle pelinymmärtäjänimimerkille tullut yv:llä mitään P.Sihvonen -nimimerkiltä? En ole mitään sellaista kirjoittanut.

Kirjoitan näitä pelitapa-asioita mieluusti ihan tähän kaikkien näkösälle.


Mukava olisi sinultakin jotakin pelitapanäkökulmaa tässä lukea. Rohkeasti vain, eivät jääkiekkoilun pelitavat mitään rakettitiedettä ole!

Esimerkiksi tuo pelinopeuden määritteleminen on mielenkiintoinen asia. Joku sitä jo edellä pohdiskeli. Osaltani aion siihen keskusteluun tuoda tässä lähipäivinä oman näkökulmani. Nyt pitää rientää oikeisiin jääkiekkotöihin Helsingin suuntaan.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Esimerkiksi viivelähdöissä oli hyvää juonta - ja rakennetta..

Noillä sanoilla Sihvonen anylysoi Ässien avauspelaamista IFK-Ässät ottelun tiimoilta. Omasta mielestäni tuossakin ottelussa Ässät oli pari ensimmäistä erää lähinnä vastaantulija, ehkä ihan ottelun alku oli Ässiltä hyvää pelaamista kaikin puolin. Toisessa erässä sitten Summanen nosti karvaustaan ja IFK meni menojaan Padan muutaman jäähyn myötä. Kolmannessa erässä HIFK tosin oli vielä klassisesti päästää Ässät otteluun mukaan löysäämällä omaa peliään.

Itse en ole juurikaan nähnyt tällä kaudella Pekka Virran viivelähdöissä ja kiekkokontrollissa minkäänlaista "hyvää juonta ja rakennetta." Ässien hidastettu avauspelaaminen on sitävastoin vastustajien toimesta suhteellisen helposti tuhottu oikea-aikaisella & aktiivisella 1-2-2 trapilla, jota mm. "Johtava apuvalmentaja" Pasi Kaukoranta tuossa Urheilulehden U-studiossa kädestä pitäen opettaa "Johtavalle kiekkoanalyytikolle" P. Sihvoselle, miten viivelähtöiseltä kiekkokontrollilta viedään hyvin pitkälle aseet pois ja jäljelle jää pelkkä keisari ilman vaatteita. Urheilulehti-U-studio: SM-liigavalmentaja lyttää Petteri Sihvosen - "Karkeasti väärässä!"

Ylläolevassa linkissä on mielestäni erittäin hyvin havainnollistettu trap-pelaaminen viivelähtöjä vastaan argumentointeineen ja väittämineen. Pasi Kaukorannan kädenjälki näkyi vahvasti Ässien mestaruuskaudella Ässien hyökkäyspelaamisessa, puolustuspelaamisen organisoi K. Kivi, joka oli ihan eri planeetalta mestaruuskauden joukkueella, kuin nyt Pekka Virran valmentamassa Ässissä. Tuolloin oli vaikeillakin hetkillä helppo uskoa Ässien tulemiseen, koska tuolta osin "pelin rakenne" oli silmin-nähtävästi kunnossa.

Ässien Pekka Virran kiekkokontrolli-kiekon viivelähtöpelaaminen on vastustajien toimesta scoutattu & tuhottu tällä kaudella oikea-aikaisella aktiivisella trap-pelaamisella, jossa Ässä-pakeilta on riistetty kiekkoja päästen läpiajoihin tai Ässä-puolustajat ovat sitten kiekollisena puskeneet tuohon trappiin joutuen useasti heittämään vain vastustajan päätyyn ilmaisia "norsukiekkoja".
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Tarkoitin tuossa edellä, etten voi lähteä vastaamaan jollekin nimimerkille, jos en ymmärrä hänen sanojaan jääkiekkoilusta.

Ihan turhaa lähdet saivartelemaan tällaisilla asioilla. Tottahan toki voit lähteä vastaamaan omilla käsitteilläsi, ja jos jotain lisämäärittelyjä tai käsitteiden avaamisia tarvitsee tehdä, voit tehdä ne jälkeenpäin. Ethän lehteen kirjoittaessasikaan tiedä miten eri lukijat ymmärtävät eri käsitteet tai mitä käsitteitä he käyttävät. Täällä keskustelupalstalla sentään voit vielä jälkikäteen määritellä lukijalle käsitteitä, jos niissä on jotain epäselvyyttä.

Eli ihan rohkeasti nyt vain vastaus kehiin siihen TosiFanin esittämään kysymykseen. Kun kerran haluat edistää pelikirjakeskustelua, tuota ihmeessä tännekin hyvää keskustelun pohjaa vastaamalla ko. kysymykseen.
 

perunii

Jäsen
Jos olet nähnyt Ässiä, niin miten kommentoit sitä Ässien viivelähtöä, jossa Taimi käy maalintakaa noukkimassa kiekon pakkikaveriltaan? Tai sitä Helsingissä nähtyä Ässien viivelähtöä, jossa sentteri hakikin oikealle, mutta poikkeuksellisesti keskustan kautta p-pisteen yläkaarelle lenkin tekemällä, ei kulmasta?

Voisinpa vaikka kommentoida että OHO!, siis härregyyti, olet taas kerran oikeassa isä petteri! Siis enpä ollut huomannutkaan kuinka ihanasti ässät onnistui kaksi vitun kertaa koko 60 minuutin aikana syöttelemällä nousemaan omalta puolustusalueelta, huh huh. Esimmäinen laitetaan Taimen hyvän pelin ansioksi ja toinen sentterin harharetkien eli vahingon piikkiin.

Se on hienoa, että on monia mielipiteitä, mut sovitaanko vaikka niin p.sihvonen että pidät turpasi kiinni ja uskot, että Ässien peli on ollut koko alkukauden pelkkää paskaa. Ässät on saanut alta kymmenen järkevän näköistä hyökkäystä/peli ja yv:llä onnistunut muutaman peli ratkaisemaan.
Laita sinä vaan tekstaria menemään virralle kun niin hyvältä on kaksi viivelähtöä jo näyttänyt ja kausikin vasta puolivälissä.
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Kysymys P.Sihvoselle:

Mitä mieltä olet Jokerien pelitavasta? Onko siinä minkäänlaista punaista lankaa ja voidaanko sillä saavuttaa jotain tällä kaudella?

En ole mikään taktiikkavelho tai pelikirjojen asiantuntija, kysynkin asiaa ihan näin kannattajan näkökulmasta ettei touhu mene samanlaiseksi fallosmiekkailuksi kuin muutaman porilaisen kanssa on näköjään mennyt.
 

perunii

Jäsen
Ei asia ihan noin yksinkertainen ole. Kivikin muokkasi viime tammikuussa muutaman ottelun ajaksi pelitapaa suoraviivaisemmaksi, joka tuotti muutaman voiton, mutta kyseinen pelitapa ei olisi kantanut keväällä pitkälle.

Eieiei. Täällä yhäedelleen pyörii näitä toijoen veikkohousuja ja tosifaneja sunmuita heppatyttöjä joille viivelähtö on täysin vieraskäsite. Vai mikä on oma voittoprosenttisi sm-liiga valmentajana? Sitä arvelinkin. P.Sihvasella kuitenkin voittoprosentti sm-liigassa on yli 5% ja junnujoukkueissakin melkein 5%, joten siitä vähän perspektiiviä.

Seuraava lainaus kumoaa väitteeseesi jonka mukaan Karri Kivi muka olisi muokannut Ässien pelitapaa.

Viime vuonna lähes tismalleen näihin aikoihin, kun Ässät oli sarjassa 12., lähetin Karri Kivelle kuuluisan tekstarini: Jatkakaa samaan malliin, peli on hyvässä kuosissa, on enää vähästä kiinni, että homma aukeaa. Ja niinhän se aukesi.

Nyt voisin lähettää Pekka Virralle tismalleen samanlaisen viestin. Ehkä lähetänkin.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Ihan pelkästään tämän nimim. P.Sihvosen tekstiviestistä Ässien mestaruusvire ei kuitenkaan kummunnut.. Tuossa MM-U-Studion videoklipissähän mies itse suusanallisesti kysyy Karri Kiveltä: "Mitkä oli ne muutokset sun puolelta?" -> kun Ässien peli alkoi toimia.Youtube-MM-U-studio: Mitä yhteistä on "puukätisillä" Leijonilla ja SM-liigan sensaatiolla?

Johon Kivi kaivaa fläppitaulun esiin ja näyttää pääkohdat, eli "neljä tuolin jalkaa" ja niiden alla joukon erilaisia pelitapoja/harjoitteita pystysuunnan jääkiekosta aina kiekkokontrolliin, joista valmennus jätti Ässien pelillisen kyntämisen aikoihin välillä kaikki ns. kiekkoa kontrolloivan pelitavan muodot peleistä pois, peluuttaen pelkästään ns. "rumputulijääkiekkoa", eli pystysuuntaan.

Kaikki nuo harjoitteet olivat kuitenkin treeneissä koko ajan käytössä ja Ässä-valmennus toi ne peleihin pikkuhiljaa kaikki takaisin sitä mukaa, kun peli alkoi loksahdella takaisin uomiinsa.
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Analyysi - ja kuinka se tehdään

Itse en ole juurikaan nähnyt tällä kaudella Pekka Virran viivelähdöissä ja kiekkokontrollissa minkäänlaista "hyvää juonta ja rakennetta." Ässien hidastettu avauspelaaminen on sitävastoin vastustajien toimesta suhteellisen helposti tuhottu oikea-aikaisella & aktiivisella 1-2-2 trapilla, jota mm. "Johtava apuvalmentaja" Pasi Kaukoranta tuossa Urheilulehden U-studiossa kädestä pitäen opettaa "Johtavalle kiekkoanalyytikolle" P. Sihvoselle, miten viivelähtöiseltä kiekkokontrollilta viedään hyvin pitkälle aseet pois ja jäljelle jää pelkkä keisari ilman vaatteita. Urheilulehti-U-studio: SM-liigavalmentaja lyttää Petteri Sihvosen - "Karkeasti väärässä!"

Niin, jos maltetaan kurkata tuo linkki, niin onhan tuo aivan huikeaa pelitapasettiä - jos tuon kyseisen studion analyysin tasoa vertaa kaikkiin muihin ikinä nähtyihin studioihin Suomessa.

Se on sitten ihan eri asia, että puoli vuotta tuon studion jälkeen Pasi Kaukoranta joutui myöntämään, etteivät nuo korkeat trapit toimi, ne ovat lähinnä junnutrappeja.

Karri Kivi, Kaukorannan koutsikaveri, totesi viime keväänä Helsingin Casinolla, että se "tolppa-trap", jossa kärkikarvaaja laitetaan vastustajan tolpalle, toimi muutama kuukauden SM-liigassa, mutta sen jälkeen sen ohi tultiin heittämällä.

Mutta siis ylipäätään, eikö tällaiselle pelitapa-analyysille olisi sijaa enemmänkin suomalaisessa jääkiekkojulkisuudessa ja sen ilmentymissä eli studioissa?
 
Viimeksi muokattu:

Oijennus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Minäkin jäin näitä määritelmiä miettimään. Voisiko joku avata minulle hieman tarkemmin mitä tarkoittaa pelisuunnitelma? Onko pelisuunnitelma yksittäiseen ottelutapahtumaan keskittyvä suunnitelma?

Lainaan itse itseäni. Voisitko P.Sihvonen selvittää minulle lainaamani asian?
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Pelisuunnitelma

Lainaan itse itseäni. Voisitko P.Sihvonen selvittää minulle lainaamani asian?

Pelisuunnitelma on jatkumon pelikirja > pelitapa > pelisuunnitelma alakohta, joka laaditaan käsillä olevaa ottelua silmällä pitäen. Pelisuunnitelmassa pelataan nimenomaan seuraavaa vastustajaa vastaan. Niin kuin Ville Nieminen sanoi viime viikolla ansiokkaasti Iltalehdessä, valmentajat näyttävät joukkueelle videolta muun muassa vastustajan viivelähdön, prässin, trapin, yv:n ja av:n. Ja noita silmällä pitäen tehdään sitten oma pelisuunnitelma (joka kuitenkin pysyy oman pelitavan ja pelikirjan raamissa).

Kutakuinkin tuota - ja hieman muuta - on pelisuunnitelma.
 

Oijennus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kiitos selvennyksestä. Minua silti jäi mietityttämään taannoinen kirjoitus U-lehden verkkosivuilta, jossa kirjoitettiin J.Rautakorvesta näin:

"Ei saa olla niin, että pelisuunnitelmat vievät, ja pelitapa vikisee. Pitää olla niin, että ensi tulee pelikirja, se pitää yllä pelitapaa ja vähäisimmät muutokset tehdään yksittäisen pelisuunnitelman osalta. Ei pidä valmentaa pelisuunnitelmia, vaan on keskityttävä pelitavan hiomiseen."

Ymmärisinkö oikein, että mielestäsi Rautakorpi valmentaa liikaa käsillä olevaa ottelutapahtumaa kohti ja unohtaa näin ollen pelikirjansa/pelitapansa?

Itse olen ainakin näkevinäni Tapparan pelissä jopa hyvinkin selkeän ja vahvan pelikirjan, jota muunnellaan sopivasti tulevaa peliä silmällä pitäen.
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Ymmärisinkö oikein, että mielestäsi Rautakorpi valmentaa liikaa käsillä olevaa ottelutapahtumaa kohti ja unohtaa näin ollen pelikirjansa/pelitapansa?

Itse olen ainakin näkevinäni Tapparan pelissä jopa hyvinkin selkeän ja vahvan pelikirjan, jota muunnellaan sopivasti tulevaa peliä silmällä pitäen.

Hyväksyn näkemyksesi.

Olen vain siitä hieman eri mieltä.

Mielestäni Tappara on pelannut ajoittain joissakin peleissä liikaa pystyyn, kun olisi pitänyt tilanvoittopelaamisen sijaan valita tilantekopelaamista. Mutta tämä on vain minun mielipiteeni.

Viime kevään mestaruushan Tapparalta - ja taas mielestäni - meni sivu suun, koska Tappara lisäsi PAHP:ssa tilanvoittopelaamista välillä aika radikaalistikin talven mittaan. Vasta jossain toiseksi viimeisessä ja viimeisessä finaalisarjan ottelussa Tappara pelasi kuten oli syksyllä pelannut.

Rautakorven kivenä kengässä jotenkin puristaa se, että hänen makuunsa näyttäisi olevan hieman liikaa luisteluvoimainen tilanvoittopelaaminen.
 

Oijennus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Hyväksyn näkemyksesi.

Olen vain siitä hieman eri mieltä.

Mielestäni Tappara on pelannut ajoittain joissakin peleissä liikaa pystyyn, kun olisi pitänyt tilanvoittopelaamisen sijaan valita tilantekopelaamista. Mutta tämä on vain minun mielipiteeni.

Viime kevään mestaruushan Tapparalta - ja taas mielestäni - meni sivu suun, koska Tappara lisäsi PAHP:ssa tilanvoittopelaamista välillä aika radikaalistikin talven mittaan. Vasta jossain toiseksi viimeisessä ja viimeisessä finaalisarjan ottelussa Tappara pelasi kuten oli syksyllä pelannut.

Rautakorven kivenä kengässä jotenkin puristaa se, että hänen makuunsa näyttäisi olevan hieman liikaa luisteluvoimainen tilanvoittopelaaminen.

Eri mieltä saakin olla, muuten ei synny keskustelua.

Eli taas tarkennan, että ei tule väärin käsityksiä. Ymmärränkö oikein, että luisteluvoimainen joukkue pyrkii lähtökohtaisesti pelaamaan tilanvoittopeliä vai onko se vain Rautakorven tapa? Tilantekopeliä ilmeisesti edistetään käsitykseni mukaan peliä eteenpäin vievillä syötöillä/syöttöketjuilla? Onko minun ajatukseni nyt termeistä oikein?

Jos on niin, katsoppa esimerkkinä eiliseltä Tapparan avausmaali. Tuolla kyseisellä kuviolla Tappara hyökkäsi monen monta kertaa eilisessä ottelussa ja loi jonkin verran tilanteita. Minun käsittääkseni tuo on tilantekopeliä? Tilanvoittopeli taas minun näkemykseni mukaan tulee yleisemmin kulmapelin kautta, josta liikkeellä pyritään luomaan tilaa. Tappara aika vähän loppujen lopuksi käyttää päätykiekkoja, jotka minun mielestäni myöskin ovat nimenomaan tilanvoittopelaamista. Mielestäni Rautakorven Tappara pelaa tänä vuonna sopivassa suhteessa sekä tilantekopeliä että tilanvoittopeliä. Ei kai ne kuitenkaan toisiaan pois sulkevia voi olla?

Aika paljon puhutaan vain hyökkäyspelaamisesta Tapparan osalla, mutta miten näet tuon Tapparan puolustuspelaamisen kokonaisuudessaan?
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
[--] Minun käsittääkseni tuo on tilantekopeliä? Tilanvoittopeli taas minun näkemykseni mukaan tulee yleisemmin kulmapelin kautta, josta liikkeellä pyritään luomaan tilaa. Tappara aika vähän loppujen lopuksi käyttää päätykiekkoja, jotka minun mielestäni myöskin ovat nimenomaan tilanvoittopelaamista. Mielestäni Rautakorven Tappara pelaa tänä vuonna sopivassa suhteessa sekä tilantekopeliä että tilanvoittopeliä.

Hyökättäessä nuo termit ovat yksiselitteisen helpot.

Tilan voittaminen on sitä, kun kiekko liikkuu ylöspäin tai viistoon sivulle ja usein niin kutsuttu puolinopea (pakki-pakki-hyökkääjä -syöttöketju) katsotaan myös tilan voittamiseksi, vaikka pakki-pakki -syöttö on kiistatta tilaa tekevä syöttö.

Tilan tekeminen on sitä, kun kiekko liikkuu alaspäin, takaviistoon ja sivulle.

Sinänsä kulmapelistä ei ole käytetty varsinaisesti noita termejä, mutta voidaan ihan hyvin ajatella, että pitkä kulmapeli tilan tekemistä ja lyhyt, maalia kohti nopeasti etenevä kulmapelaaminen on tilan voittamista.
 

Oijennus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Asia selvä. Jotenkin välillä vain tuntuu, että jo olemassa olleille termeille on keksitty uusia termejä... Minulle tilanvoittaminen on aina tarkoittanut sitä, että tilaa voitetaan luistelemalla ja kamppailemalla.

Noiden termien mukaan Tappara mielestäni pelaa hyvin pitkälti tällä hetkellä nimenomaan tilantekopeliä. Joskin välillä lähdetään sitten nopeasti pystyyn varsinkin yhden kentän toimesta missä on tilanvoittamiseen kykeneviä pelaajia (Palola, Jormakka, Järvinen).
Näkemykseni mukaan Tappara tällä hetkellä melko taidokkaasti hyödyntää sekä tilantekoa että tilanvoittoa.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Asia selvä. Jotenkin välillä vain tuntuu, että jo olemassa olleille termeille on keksitty uusia termejä... Minulle tilanvoittaminen on aina tarkoittanut sitä, että tilaa voitetaan luistelemalla ja kamppailemalla.

Minusta taas on hyvin loogista käyttää tilan voittamista juuri eteenpäin tapahtuvien tekojen kohdalla. Jos ajattelet kenttää pystysuunnassa ja siinä etenemistä kohti vastustajan maalia, niin tilaahan siinä voitetaan koko ajan niin kauan kuin ollaan päätylaudassa kiinni. Eli se tapahtuu luistelemalla JA syöttämällä, sekä voitaneen kai ajatella, että kaksinkamppailutkin ovat omanlaistaan tilan voittamista.

Jos tuo eteenpäin pelaaminen jostain syystä ei onnistu, niin on tehtävä tilaa ensin ja tuo sama tila taas hetkeä myöhemmin sitten voitetaan. Eli annetaan vaikka se pakki-pakki. Eli vaikka nyt ihan yksinkertaisesti, jos on yksi karvaaja vastassa estäen suoran syötön eteenpäin, annetaan pakki-pakki ja pelataan karvaaja ulos -> tehdään tilaa esim. tämän taakse, jonne voi nostaa jalalla tai avata omalle pelaajalle. Ja taas on voitettu uusi alue kentältä.

Oijennus kirjoitti:
Noiden termien mukaan Tappara mielestäni pelaa hyvin pitkälti tällä hetkellä nimenomaan tilantekopeliä. Joskin välillä lähdetään sitten nopeasti pystyyn varsinkin yhden kentän toimesta missä on tilanvoittamiseen kykeneviä pelaajia (Palola, Jormakka, Järvinen).
Näkemykseni mukaan Tappara tällä hetkellä melko taidokkaasti hyödyntää sekä tilantekoa että tilanvoittoa.

Minä itse pidän tämänhetkistä peliä hybridijääkiekkona, siinä missä viime kaudella joukkue oli selkeästi tilaa tekevä, ns. kiekkokontrollijoukkue. Tuosta on osoituksena mm. mainitsemasi Järvisen ketju, joka pelaa hieman eri tavalla kuin Greenin tai Malisen ketjut.

Ville Nieminen mainitsi (tästäkin) asiasta alkukaudesta niin, että nyt kokeillaan "uutta", enemmän pohjois-amerikkalaista lähestymistapaa. Rautakorpi puhuu paljon tunteen merkityksestä ja laskin mielessäni yhtälön:

Pystysuunnan (tilan voittamisen) lisääminen -> kamppailupelaamisen lisääntyminen -> tunteen lisääntyminen. Nythän tuli uutena terminä vielä hyökkäysnopeus joka Rautakorven mukaan taas vaikuttaa puolustusnopeuteen ja ymmärsin sen niin, että juuri tämä tunne (tai intensiteetti) ja sen säilyttäminen on hänelle tärkeää.

Ässät oli kamppailupelissä Tapparaa kovempi keväällä ja Tapparan olisi pitänyt mennä loppuun asti omalla kiekottelullaan.
 
Viimeksi muokattu:

Oijennus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Onhan se nyt selvää, kun ne kerrottiin. Lähinnä vain toin esille sen asian, että näitä termejä ei todellakaan ole aina käytetty. Samoista asioista on käytetty ennen eri termejä ja sen takia olen tässä nyt tätä termistöä selvitellyt, että voidaan puhua samoista asioista. On huomattavasti helpompi ottaa asioihin kantaa, kun puhutaan asioista samalla kielellä.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Onhan se nyt selvää, kun ne kerrottiin. Lähinnä vain toin esille sen asian, että näitä termejä ei todellakaan ole aina käytetty. Samoista asioista on käytetty ennen eri termejä ja sen takia olen tässä nyt tätä termistöä selvitellyt, että voidaan puhua samoista asioista. On huomattavasti helpompi ottaa asioihin kantaa, kun puhutaan asioista samalla kielellä.

Jep. Toivottavasti tämä asenne valtaisi enemmänkin alaa.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Niin, jos maltetaan kurkata tuo linkki, niin onhan tuo aivan huikeaa pelitapasettiä - jos tuon kyseisen studion analyysin tasoa vertaa kaikkiin muihin ikinä nähtyihin studioihin Suomessa.

Tuossa on havainnollistettu eri tapoja pelata aktiivista trappia. Mitään ihmeellistä ja maata mullistavaa noissä ei kuitenkaan ole. Sinulla on käsittämätön vimma saada nostettua kaikin keinoin itsesi muiden yläpuolelle näissä asioissa, mutta kukas muu kissanhännän nostaa jos ei kissa itse..? Pidä keskustelu asiallisena ottaen muidenkin näkökannat huomioon ja perustele hyvin kantasi, sellainen on hedelmällistä keskustelua.

Se on sitten ihan eri asia, että puoli vuotta tuon studion jälkeen Pasi Kaukoranta joutui myöntämään, etteivät nuo korkeat trapit toimi, ne ovat lähinnä junnutrappeja.

Mielestäni toimivat, kunhan niitä käytetään yllätyksellisesti esim. pelien sisällä vastustajan pelitavasta riippuen.

Karri Kivi, Kaukorannan koutsikaveri, totesi viime keväänä Helsingin Casinolla, että se "tolppa-trap", jossa kärkikarvaaja laitetaan vastustajan tolpalle, toimi muutama kuukauden SM-liigassa, mutta sen jälkeen sen ohi tultiin heittämällä.

Tuossahan käsiteltiin montaa muutakin trap-pelityyliä, kuin pelkkä "tolppatrap." Eihän sitä miestä jatkuvasti sinne tolpalle tai peräti maalin taakse ajaen kannatakaan laittaa karvaamaan, vaan pelitilanteen mukaan kärkikarvaajan lukiessa tilanteen niin.

Mutta siis ylipäätään, eikö tällaiselle pelitapa-analyysille olisi sijaa enemmänkin suomalaisessa jääkiekkojulkisuudessa ja sen ilmentymissä eli studioissa?

Kyllähän näitä eri pelityyli asioita voisi esim. tv-otteluissa erätauoilla käydä läpi ja jonkin verran on välillä käytykin. Pitää kuitenkin myös muistaa, että suurimmalle osalle katsojista jääkiekko on viihdettä, eikä liiallisia jorinoita pelitaktiikoista.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Virran Ässät on eilisen pelin perusteella muuttanut pelitapansa lähes puhtaaksi pystysuunnan kiekoksi. Mielestäni pelissä ei ollut yhtään hidasta lähtöä, kiekollinen pakki nosti peli suoraan kohti punaviivaa ja sieltä kiekko heitettiin vastustajan päätyyn.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös