Näyttää siltä että Liigassa on useitakin joukkueita, joiden avauspelaaminen omalta alueelta on suhteellisen mallillaan (tänään tässäkin Jokereilla puutteita), mutta sen jälkeen hyökkäyspeli ei enää ole.
Tämä näkemys on helppo allekirjoittaa. Liekö sitten paino ollut liikaa viime vuosina juuri noissa lähdöissä sen sijaan, että kehitettäisiin sitä mitä tapahtuu sillä 2/3 kentästä. Vaikka hyökkäys lähtee hyvin käyntiin, se monella joukkueella päätyy heittoon päätyyn. Siinä välissä kiekko on käynyt ehkä seisovalla laiturilla keskialueella. Juuri tämän takia itsellä onkin ollut suurin mielenkiinto pelissä siinä mitä tapahtuu sinisten välissä, miten eri jengit tulee hyökkäysalueella ja mitä sitten tapahtuu. Esim. JYP pyrkii monesti sinisellä toimittamaan kiekon laiturille, joka levittää peliä diagonaalisella syötöllä toiseen laitaan. Yllättän usein tämä syöttö meni tänäänkin perille vaikka se tosiaan lävistää koko keskialueen.
Tästä onkin hyvä jatkaa muutenkin JYP:n ja etenkin Ilveksen asioista tämän iltaisen JYP-Ilves -pelin perusteella. Tilastoin ottelusta syöttöketjut, sillä odotin molemmilta viime kautta kontrolloidumpaa peliä. Ajattelin, että Ilveksellä kiekko tulee liikkumaan viime kautta peremmin mieheltä toiselle. Myös JYP:n kohdalla on puhuttu kontrollin lisääntymisestä.
No kaukaksi jäätiin kiekkokontrollista. Syöttöketjut jäivät molemmilla joukkueilla keskimäärin hyvin lyhyiksi. Valtaosa syöttöketjuista jäi molemmilla jeneillä yhden syötön mittaisiksi. Sen ainokaisen omille menneen syötön jälkeen tulee joko veto maalia kohti, kiekosta luopuminen, harhasyöttö tai kiekonmenetys.
Etenkin pelin ensimmäinen erä oli aika pahaa roiskimista ja kiekon sohimista. Etenkin Ilveksen alakerran avauspelaaminen oli kusessa JYP:n paineen alla. Ei löytynyt vapaita pelaajia ja kiekkoa jouduttiin roiskimaan. Muutenkin molemmat jengit pyrkivät pääasiassa pelaamaan nopeasti ylös ja nopeisiin ratkaisuihin sekä luopuivat hyvin herkästi kiekosta. Näin ollen syöttöketjut jäivät hyvin lyhyiksi. Toki JYP:llä oli suoraviivaisten ratkaisujen lisäksi hyökkäyspäässä muutama pidempi kulmapeli.
Ottelun edetessä kiekkokontrolli lisääntyi, mikä näkyi syöttöketjujen pituuksissa. Tuli muutamia pidempiä syöttöketjuja. Toisessa ja kolmannessa erässä Ilves alkoi jo omassa päässä syötellä enemmän, mikä lisäsi sen syöttömääriä. Etenkin kolmannen erän johtoasemassa Ilves-pakkien syötöt lisääntyi, mikä näkyy varmasti myös siffan tilastoissa. Silti molemmilla on paljon vielä tekemistä, mikä aikovat oikeasti kontrolloida kiekkoa ja vielä muillakin kentän osa-alueilla kuin omassa päässä.
Tässä vielä ottelun syöttöketjut eräkohtaisesti 5 vs.5 -pelissä (purkuja ja roiskimisia, joita ei ole tarkoitettukaan syötöiksi, ei ole huomioitu tilastoissa):
JYP
Harhasyöttö: 2+4+2=8
1 syöttö omille: 22+14+18=54 (joista hyökkäyspäässä 19)
2 syöttöä peräkkäin omille: 10+7+6=23
3 syöttöä peräkkäin omille= 2+1+8=11
4 syöttöä päräkkäin omille=2+1+3=6
5 useampi syöttö omille= 0+1+0=1
Ilves
Harhasyöttö: 2+3+1=6
1 syöttö omille: 16+18+7=41 (joista hyökkäyspäässä 9)
2 syöttöä peräkkäin omille: 7+10+9=26
3 syöttöä peräkkäin omille: 3+2+7=12
4 syöttöä päräkkäin omille: 0+0+1=1
5 useampi syöttö omille: 0+1+3=4