Mainos

Pelikirjakeskustelu

  • 28 509
  • 141

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Joukkuepelaaja kirjoitti:
Miltä vuodelta nämä kirjat ovat? Jäin tässä hiukan ihmettelemään,miten sinä arvioit liiga joukkueiden pelikirjoja, jos ei ole niitä käytettävissä.Tapahtuuko se näiden kahden sinulla olevan pelikirjan pohjalta vai miten?

Ensin on meidän todennettava se seikka, että jääkiekossa on ollut ja on edelleen käytössä valmentajien apuvälineinä pelikirjoja. Tämähän on asetettu täällä JA:n jääkiekkokeskusteluissa kyseenalaiseksi hyvin voimakkaasti. Sen takia minulla on käytettävissäni jääkiekon pelikirja 2000-luvun alusta ja toinen 2000-luvun puolivälistä.
Joukkueiden peleistä näkee esim. joukkueen pelikirjan puolustus- ja hyökkäyssuunnitelmat tai niiden puuttuminen. Vasta pari vuotta esillä olleet hyökkäyssuunnitelma-termit lyhytsyöttöpeli rintamahyökkäyksin kenttätasapainolla on yksinkertaista todentaa onko niitä vai ei. Sen voin jo nyt sanoa, että en omista vielä pelikirjaa, jossa esiintyisi selkeä erillinen hyökkäyssuunnitelma harjoituksineen ja pelitapoineen.
 
Viimeksi muokattu:
Joukkuepelaaja kirjoitti:
Minulle on tullut sellainen käsitys, että jääkiekosta on tehty nykyisten valmentajien ja ns. asiantuntijoiden toimesta monimutkaisempi peli,kuin se onkaan.

Tällainen tunne tuleekin varsin helposti. Etenkin, kun viimeiset 20 vuotta on tullut kuunneltua kommentteja "meidän pitää mennä suoraviivaisemmin maalille" "laatua laukauksiin". EDIT: Ja nyt on viimeisinä vuosina valotettu yhä enemmän kuvioita, mitä tapahtuu ja miksi.

Kuitenkin.. mielestäni on tullut selväksi, että valmentajat tekevät tosiaan suunnitelmia miten pelataan ja missä pitäisi pelaajien olla missäkin tilanteessa. Eksaktiahan tämä ei voi olla, koska vastustajahan yleensä yrittää sekoittaa vastustajan peliä parhaansa mukaan, sekä joskus liikkuu vahingossakin erikoisiin tilanteisiin. Kuitenkin näiden pohjalta mitä ilmeisimmin vedetään harjoituksia ja kun nämä asiat ovat pelaajilla useiden harjoitus kertojen jälkeen hallussa, voidaan pelin johtaminen ja "valmentaminen" pelkistää tosiaankin "enemmän suoraaviivaisesti maalille" kommentteihin.

Tavalliselle sohvaperunalle nähtävissä on selkeät pelikirja erot hyökkäyksiin lähdöissä ja puolustukseen ryhmittäytyessä. Useat jengit lähtevät kerta toisensa jälkeen hyökkäämään omalla ominaisella tavallaan. Puolustukseen ryhmitytään yhä useammin täsmälleen samalla tavalla. Se ei voi olla sattumaa.
 
Siffalle:
Alla olevassa on eräs kuvaus hyökkäys toiminnasta.Tälläistäkö niissä pelikirjoissa pitäisi olla hyökkyspelistä? Onkohan näissä alla olevissa paljonkin virheitä?

HYÖKKÄYKSEN AVAUS
Jokaisella joukkueella on kaksi tehtävää puolustus alueella:
1) saada kiekko haltuunsa,
2) lähteä välittömästi vastahyökkäykseen.
Tästä voidaan vain todeta, että joukkueella on oltava selvät suunnitelmat siitä, miten se lähtee hyökkäämään saatuaan kiekon haltuunsa puolustusalueella . Jääkiekossa kiekko on "kentän nopeinmies'' , ja mitä nopeammin kiekko saadaan pelatuksi eteenpäin sitä parempaa on joukkueen hyökkäyspeli. Ensimmäinen ehto avauksen onnistumiselle on pelaajien oikea sijoittuminen puolustusalueella, ja vain silloin pääsee joukkue helposti avaamaan hyökkäyksen.

KESKIALUEEN PELI
Keskialueen peli on yleensä jatkoa puolustusalueen pelinavaukseen, ja eron hyvän ja huonon keskialueen pelin välillä ratkaisee pelaajien sijoittuminen ja liikkuminen. Valmentajan on kiinnitettävä huomiota kahteen seikkaan;
a) hyökkääjät ovat seuraamassa avausta,
b) ovat liikkumassa oikealla nopeudella avauksen mukana ja
c) ovat valmiita leikkaamaan keskikentälle jos tilanne vaatii.

Suora tie on lyhin tie vastustajan maalille, ja tähän valmentajan olisi pyrittävä perustamaan hyökkäyspelinsä

Hyökkäystilanteessa aina on
a) kiekonkuljettaja pyrkimässä maalille,
b) yksi hyökkääjä menossa maalille,
c) yksi hyökkääjä takamiehen paikalla ja
d) puolustajat tulossa hyökkäyksen mukana.

Joukkueellaan on aina mahdollisuus avata maalintekopaikka, vaikka vastustaja olisikin onnistunut ohjaamaan hyökkäyksen laitaan tai kulmaan, sillä pelaajat ovat sijoittuneet siten että heille voidaan syöttää tai pystyvät siirtymään paikkoihin joista syöttöpeli aukeaa.

Hyökkäyspelissä on muistettava;
1. kun joukkue saa kiekon haltuunsa puolustusalueella, niin on hyökättävä heti. Nopeasti ja suoraviivaisesti.
2. Ellette saa kiekkoa pois puolustus alueelta muuten, niin ampukaa tai nostakaa se keskialueelle.
3. Jos puolustaja lähtee hyökkäämään jää viimeinen hyökkääjä puolustajaksi.
4. Syötä aina kärjessä olevalle pelaajalle.
5 Hyökätkää leveällä rintamalla.
6. Yrittäkää saada kiekko maalintekoalueelle, älkää menkö kulmiin ellei ole pakko
7. Ennen vastustajan siniviivaa on laitojen parempi olla potkun verran kiekonkuljettajan jäljessä, mikäli laita ei pääse läpi pystysyötöllä.
8. Ellet saa kiekko muuten vastustajan puolustusaluelle, niin ammu se sinne, äläkä haudo sitä vastustajan siniviivalla. Poikkeuksena tilanne, jossa on määrätty syöttämään puolustajalle .
9.Jokaisen hyökkäyksen loppuvaiheessa on oltava takamies tai varmistaja.
10. Ammu aina kun maalintekotilaisuus avautuu.
11. On liikuttava hyökkäysalueella niin että joukkue pystyy avaamaan maalintekopaikan.
12. Syötä kiekko taakse puolustajalle, jotta he voivat ampua tai syöttää.
13. Jos menetät kiekon, ole heti valmis siirtymään puolustus tehtäviin.
 

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Aika pelkistettyjä juttuja ja suurin osa ihan itsestäänselvyyksiä. Sellaisia asioita joita jokainen valmentaja painottaa joukkueelleen erätauolla.
 

Prt Sc

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Asiaa!

Nimim. joukkuepelaaja ohessa kirjoittaa osuvasti perusasioita jääkiekosta. Asioita joita itse olen kuunnellut noin E-juniori ikäisestä asti, tai yleensä siitä asti kun on oltu siinä iässä, että jääkiekossa on alettu noudattamaan jonkinäköistä pelitapaa sekä opeteltu miten kiekkoa yleensäkin pelataan.

Jokaisen valmentaja oma "pelikirja" on käsittääkseni hieman eri asia.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Joukkuepelaaja tuossa täräytti vastaukset kysymykseen MITÄ? kun taas "pelikirja" määrittelee hyvin pitkälti vastaukset kysymykseen MITEN?

Siinä se pieni ero ;-)
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
2000-luvun alun yhden SM-liigaseuran pelikirja

Tämä pelikirja on laajin opus, mitä on eteeni tullut. Siihen on pyritty ilmeisesti sen aikaisen opetuksen (Vierumäki ?) mukaisesti sisällyttämään turhan paljonkin asiaa siinä mielessä, että se on jaettu myös pelaajille.

Käyn läpi pelikirjan sisällysluettelomaisesti (oma jakoni):

1. Puolustuspeli
1.1. Puolustuspelin tavoitteet
1.2. Oman alueen puolustuspeli
1.2.2. Aluepuolustus (mies miestä vastaan)
1.2.2.1 Tavoite
1.3. Karvauspeli
1.3.1. Karvaus 2-1-2 (2 sivua)
1.3.2. Karvaus 1-4 (1-2-2) (3 sivua)
1.4. Ohjeita puolustajalle (5 pelitilannesivua)

2. Alivoimapeli (2 sivua)

3. Ylivoimapeli (2 sivua)

4. Hyökkäyspeli
4.1. Hyökkäyspelin tavoitteet (maalinteko, hyökkäysvarmuus, hyökkäysten päättäminen hyvätasoiseen laukaukseen, kiekollinen pelaaja, kiekottomat pelaajat)
4.2. Avauspelit
4.2.1. Nopea avaus
4.2.2. Hidas avaus
4.2.3. Pakki-pakki avaus
4.2.4. Keskialueen avaus (3 sivua)
4.3. Ohjeita hyökkääjälle (5 pelitilannesivua)

5. Harjoittelusta (fysiikan kehittäminen, luisteluharjoituksia, koordinaatioharjoittelu, lihastasapaino (4 sivua), kuivaharjoitteita)

6. Henkiset taidot (4 sivua)

7. Muut otsikot: maalinteko, pelin hallinta, valmentaja, team spirit, asenne
 

Miguel

Jäsen
MC61 kirjoitti:
Jääkiekossa ei käytetä pelikirjaa, piste.

Jälleen kerran: kyllä käytetään. Tähän voi vahvistuksen hakea Summasen Meidän päivä -kirjasta (2005) tai Aravirran maajoukkuevalmentajaurasta kertovasta Leijonan osa- kirjasta (2003!). Eri valmentajilla on tietysti aivan eri sovellukset.

Pula-ajan Tretjak kirjoitti:
Itse olen myös käsittänyt, että pelikirja kuvaa joukkueen tapaa pelata. Taktiikka on taas sitä, että valitaan pelikirjan sisältä pelitapa ja intensiteetti (mitä haetaan mihinkin) pelin ja vastustajan mukaan.

Naulan kantaan.

Ei, en siltikään kannata Sihvosen tapaa käyttää "pelikirjaa" joukkueen kokonaisvaltaisen toiminnan abstraktina kuvaajana. "Pelitapa" riittää minulle ja muut asiat ovat erikseen.
 
Number 87 kirjoitti:
Jos tollaisia asioita joutuu "kirjoittamaan pelikirjaansa" on valinnut väärän ammatin
- ja sinä kirjoittaisit pelikirjaasi millaisia asioita?

Maajoukkueilla on tietääkseni valmentajien pelikirjat tai vastaavat ja oleelliset asiat pelikirjasta pelaajille.

Siffan esittämän pelikirjan sisällysluettelo kertonee mistä on kysymys tässä pelikirja keskustelussa. Siinä olevia asioita opetetaan,kirjoitetaan uusille ikäluokille,valmentaja sukupolville ja näinhän se menee muillakin elämän alueilla.

Ensin on tietysti tiedettävä mitä,sitten miten.

Perusasiat eivät muutu pelataan siten junioreissa tai SM-liigaa.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Minun mielestäni pelikirja on oikein hyvä termi olemassa käsitteen roolissa. Ehkä kuvaavampi nimitys voisi olla pelifilosofia tai kansantajuisempi pelityyli - saman asian ympärillä sitä pyöritään koko ajan. Termi viestittää jokaisen valmentajan omaleimaista tapaa toteuttaa asioita samassa pelissä; pelikirjan sisältöön vaikuttaa omat näkemykset, lajikehitys, joukkueen ominaisuudet - kaikki asiat joiden pohjalta lähdetään luomaan tekijöitä jokaisen ottelun kulkuun. Valmentaja voi valmistautua eri tavalla kohtaamaan valmennustiimin erilaisiksi arvioimia vastustajia mutta kokonaisuutta tarkastellessa, aika harva valmentaja pystyy irrottautumaan totaalisesti niistä omista tavoistaan määrittää peliä ja reagoida tapahtumiin. Tuskin kukaan kuitenkaan orjallisesti näitä omia teesejään, ts. pelikirjaa noudattaa, mutta jos tarkastellaan kokonaisuutta niin raegointi voi hyvinkin olla varsin johdonmukaista, vaikkakin tilanteeseen mukautuvaa ja soveltavaa. Näin voidaan hyvin puhua "pelikirjasta".
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Viime MM-kisojen aikana mm. Jukka Jalonen ollessaan samassa pöydässä Sihvosen kanssa sanoi käyttävänsä mieluummin termiä pelitapa. Ja tämän voi sitten tarpeen tullen jaotella vaikkapa osioihin hyökkäys- ja puolustuspelitapa.

Olen samoilla linjoilla, sillä termi "pelikirja" on minusta liian laaja käsite, jotta keskustelu pysyisi jotenkin aisoissa. Esim. Sihvonen sanomalla, että "Sheddenin pelikirja on perseestä", ikään kuin viittaa, että kaikki sen sivut ovat huonoja, vaikka useimmiten lienee kyse, että hyökkäyssuunnitelma on vaillinainen tai se ei ole tarpeeksi kontrolloitua.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
St_Patrick #16 kirjoitti:
Viime MM-kisojen aikana mm. Jukka Jalonen ollessaan samassa pöydässä Sihvosen kanssa sanoi käyttävänsä mieluummin termiä pelitapa. Ja tämän voi sitten tarpeen tullen jaotella vaikkapa osioihin hyökkäys- ja puolustuspelitapa

Seuraavassa MM-kisastudiossa Jukka Jalonen sitten korjasi virheensä ja sanoi, että kyse on pelikirjasta, joka sisältää pelitavan. Siinä mielessä Jaloselta oli rehellista toimintaa, kun korjasi puheensa.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Ok. Se korjaus meni minulta ohi, mutta en minäkään halua väittää etteikö mitään pelikirjaa olisi olemassa, mutta lähinnä se on minusta liian laaja käsite, jotta siihen kannattaisi jumittua tai ylipäänsä kauheasti keskustella. Pelikirjan eri osista sitten on jo paljon helpompi.
 
Asiaan..

Se on ilmeisen selvä asia, että tällä palstalla kaikki eivät pidä nimestä "pelikirja". En itsekään pidä, mutta mielestäni se on aivan hyvä nimi asialle. Voidaan käyttää nimestä mitä vain, mutta sen takia ei kannata pilata keskustelua ettei sitä ole vaan että on jokin pelitapa tai mitä tahansa. Eli luullakseni palstalaiset ymmärtävät mistä on kyse, kun puhutaan pelikirjasta. Eli pyyntö etenkin viisaammille palstaveljille.. selvitelkää näkemyksiä eri joukkueiden pelikirjoista ja ihan millä nimellä haluatte. Itse en osaa aloittaa tätä keskustelua, mutta luen sujuvasti :D
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
En nyt oikein tiedä puhutaanko tässä jostain pelikirjasta valmentajille, kaikille pelaajille vai SM-liigaan. Kun tuntuu ainakin useat termit&asiat mitä käytetty pelikirjaan liittyen olevan sellaisia mitä opetellaan ~10-vuotiaina(ja ei todellakaan kerrata enää aikuisina, koska ne ovat yksinkertaisia ja varmasti sisäistetty).
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Joukkuepelaaja kirjoitti:
Maajoukkueilla on tietääkseni valmentajien pelikirjat tai vastaavat ja oleelliset asiat pelikirjasta pelaajille.

Minun tietojeni mukaan maajoukkuevalmentajien pelikirjat ovat huomattavasti ohuempia kuin vaikkapa samojen valmentajien SM-liigapeleja varten rustaamat pelikirjat. Se on luonnollista, koska MM-kisat ja olympiakisat kuin myös WC-turnaukset ovat lyhytaikaisia projekteja. Kunhan ehdin menoiltani käyn läpi yhden maajoukkuevalmentajan pelikirjan sisällyksen.

Kun pelikirjojen olemassaolosta jääkiekossa päästään jonkinlaiseen yksimielisyyteen, niin kannattaa alkaa perehtyä eri joukkueiden puolustus- ja hyökkäyspelitaktiikoihin sekä lataamiseen. Tähän jos päästäisiin, niin oltaisiin nostettu jääkiekkokeskustelu täälläkin uudelle tasolle. Itse en pysty etukäteen sanomaan, millä pelitaktiikoilla tai kenen lataamiskyvyillä tullaan keväällä SM-liigassa nousemaan mitaleille.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
siffa kirjoitti:
Kun pelikirjojen olemassaolosta jääkiekossa päästään jonkinlaiseen yksimielisyyteen, niin kannattaa alkaa perehtyä eri joukkueiden puolustus- ja hyökkäyspelitaktiikoihin sekä lataamiseen. Tähän jos päästäisiin, niin oltaisiin nostettu jääkiekkokeskustelu täälläkin uudelle tasolle. Itse en pysty etukäteen sanomaan, millä pelitaktiikoilla tai kenen lataamiskyvyillä tullaan keväällä SM-liigassa nousemaan mitaleille.

Voit kuitenkin varmasti noin ammattilaisena analysoida tähän vaikkapa nykyisten top-4 seurojen kaikkien pelikirjat. Odotan innolla, kiitos.

Ja kun hoidat sen, niin pistäppäs tuonne mestareiden liiga-keskusteluun samantien kaikkien top-16 seurojen pelikirjat. Kiitän etukäteen, kun saa ammattilaisen näkökulman asioihin. Hienoa näin maallikoille.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
eagle kirjoitti:
En nyt oikein tiedä puhutaanko tässä jostain pelikirjasta valmentajille, kaikille pelaajille vai SM-liigaan. Kun tuntuu ainakin useat termit&asiat mitä käytetty pelikirjaan liittyen olevan sellaisia mitä opetellaan ~10-vuotiaina(ja ei todellakaan kerrata enää aikuisina, koska ne ovat yksinkertaisia ja varmasti sisäistetty).

Minun esimerkkini oli 52-sivuisesta pelikirjasta, jonka SM-liigavalmentaja oli tehnyt joukkueensa harjoittelun ja pelaamisen pohjaksi niin itselleen kuin SM-liigapelaajille. Kuten kirjoitin, niin minustakin esittelemäni pelikirja vaikuttaa hieman liian laajalta varsinkin, kun se jaettiin joukkueen jokaiselle pelaajalle. Mutta, kun olet eagle jalkapallomiehiä myös, niin Veikkaus-liigajoukkueiden pelikirjat ovat yksityiskohdiltaan valovuoden edellä jääkiekon pelikirjoista. Tai ainakin on se minulla oleva suosikkijoukkueeni Mypa:n pelikirja. Voin kirjoittaa siitäkin tänne jotain, jos on tarvetta. Ensimmäinen vaikutelmani oli, että jalkapallossa kaikki toiminta kentällä suunnitellaan etukäteen.
 
Pelikirja on todennäköisesti valmentajan muistio itselleen,miten hän pyrkii pelaajiensa avulla voittamaan pelin/pelejä.

Tämä keskustelu tuntuu juuttuvan jatkuvasti sanaan pelikirja ja mitä kukin sillä sanalla ymmärtää. Jos nyt yritettäisiin toisin päin. Tehdään palstan kirjoittajien toimesta oma pelikirja ja annetaan sille sitten lopuksi nimi. Katsotaan miten pitkälle pääsemme? Joku esim. siffa tekee näiden kirjoituksien perusteella sitten tämän UUDEN LUOMUKSEN ja sitten haukumme sen yhdessä.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
siffa kirjoitti:
Minun esimerkkini oli 52-sivuisesta pelikirjasta, jonka SM-liigavalmentaja oli tehnyt joukkueensa harjoittelun ja pelaamisen pohjaksi niin itselleen kuin SM-liigapelaajille. Kuten kirjoitin, niin minustakin esittelemäni pelikirja vaikuttaa hieman liian laajalta varsinkin, kun se jaettiin joukkueen jokaiselle pelaajalle. Mutta, kun olet eagle jalkapallomiehiä myös, niin Veikkaus-liigajoukkueiden pelikirjat ovat yksityiskohdiltaan valovuoden edellä jääkiekon pelikirjoista. Tai ainakin on se minulla oleva suosikkijoukkueeni Mypa:n pelikirja. Voin kirjoittaa siitäkin tänne jotain, jos on tarvetta. Ensimmäinen vaikutelmani oli, että jalkapallossa kaikki toiminta kentällä suunnitellaan etukäteen.

Niin, noh jos jotain asiaakin kirjoittelisin välillä. Niin esim. Italiassahan pelaajat kahlitaan aivan älyttömän tarkasti valmentajan luomaan pelisysteemiin. Niin hyökätessä kuin puolustaessa. Tästähän esim. Eremenko jr kertoi, kuinka joukkue(Lecce) hinkkasi ja hinkkasi vain muutamaa yksittäistä hyökkäyssysteemiä ja jos pelissä niistä poikkesi, niin tiesi että jatkossa istuu penkillä.

Ja kyllä, jalkapallossa peli on huomattavasti suunnitellumpaa kokonaisuutena, mikä johtuu monista tekijöistä, mm. pelaajien lukumäärästä, erikoistilanteista, jne.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
eagle kirjoitti:
Voit kuitenkin varmasti noin ammattilaisena analysoida tähän vaikkapa nykyisten top-4 seurojen kaikkien pelikirjat. Odotan innolla, kiitos.

Ja kun hoidat sen, niin pistäppäs tuonne mestareiden liiga-keskusteluun samantien kaikkien top-16 seurojen pelikirjat. Kiitän etukäteen, kun saa ammattilaisen näkökulman asioihin. Hienoa näin maallikoille.

Eihän tämä näin mene. Eniten seuraan Mestis-pelejä, joten kaikkia SM-liigajoukkueita en edes tule näkemään tällä kaudella. Baxterin HIFK:n puolustuspelitaktiikka oli nähtävissä heti ensimmäisessä pelissä Lahdessa. Kirjoitin siitä HIFK-keskusteluun. Baxterin hyökkäyspelitaktiikasta en saanut mitään otetta sen enempää Lahdessa kuin HIFK-Blues pelissäkään. Aravirta on kehittänyt Pelicansin hyökkäyspelitaktiikkaa lyhytsyöttöpelin ja rintamahyökkäysten suuntaan.
Odotan, eagle, sinulta Ilveksen puolustus- ja hyökkäyspelitaktiikoiden kirjoittamista tänne. Näin ymmärsin Johanneksen tarkoituksen, kun pelikirjakeskustelu siirrettiin tänne omaksi osiokseen.
 
Hiukan kärjistäen voisi todeta, että mitä "orjallisemmin" pitää hyökkäys peliä toteuttaa sitä helpompi sitä on lukea vastustajan.Tyhmäkin oppii.

Mitä paremmin pelaajat pystyvät lukemaan omien pelaajiensa sekä vastustajan pelaajien toimintaa sitä luovenpaa/yllätyksellistä toimintaa saadaan aikaan ja vastustaja tekemään virheitä jne.

Tätä pelin lukemista auttaa, jos valmentaja ja pelaajat ovat hyvin sisäistäneet pelin aikan eteen tulevia erilaisia tilanteita ja niiden ratkaisu malleja.

Voidakseen peliaikana muuttaa esim. pelisysteemiä,-taktiikkaa, avauksia jne sen helpompaa se on mitä enemmän on hyvän pelin lukutaidon omaavia pelaajia.

Yksi tapa on parantaa tätä taitoa esim. yksinkertaisella hyvällä ns. pelikirjalla.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Toinen todellinen pelikirja

Käytössäni olevista jääkiekon pelikirjoista toinen on Suomen maajoukkueen valmentajan pelaajille etukäteen tekemä 15-sivuinen pelikirja. Ja nyt jo heti kaikella ystävyydellä: vaikka nämä Suomen terävintä jääkiekkohuippua edustavat pelaajat ovat juniori-ikäisinä, SM-liigassa, Euroopan huippujoukkueissa, NHL:ssä ja Suomen maajoukkueissa tutustuneet uransa aikana kymmeniin eri pelitilanteiden pelitapoihin, niin siitä huolimatta heille maajoukkuevalmentajat rustaavat näitä pelikirjojaan. Se johtuu siitä, että jääkiekko on ollut jo yli 30 vuotta pelikirjapeli niinkuin koripallo ja amerikkalainen jalkapallokin. Jääkiekon pelikirjoja kehitetään jatkuvasti sitä mukaa, kun vastustajat oppivat eliminoimaan uusien pelisysteemien tuomat edut. Näin tulee käymään myös tämän päivän modernille pelikirjalle, mikä sisältää myös erillisen hyökkäyssuunnitelman (lyhytsyöttöpeliä rintamahyökkäyksin kenttätasapainolla).

Kyseessä olevan pelikirjan sisällöstä luettelonomaisesti: "Suomi, joukkue, minä; valmistautuminen; maalivahtipeli, puolustuksesta hyökkäykseen, hyökkäyksen päätös, yv-ja av-pelaaminen; vaistopeli; 4 parasta paikkaa hyökätä; karvaus ja ohjaus (karvaus päädyssä, ohjaus isolla jäällä, puolustusalueella, kääntö päätykiekosta, karvaus av:lla); av siniviivalla, av-paine puolustusalueella, 3-5 av-peli; sisäänvienti ja päätypeli yv:lla, reagointi/riisto yv; hyökkäys; puolustus."
 
Pelikirja on vain väline valmentajalle ei itse tarkoitus.Jääkiekko pelissä on tavallaan kaksi tasoa valmentajien välinen peli ja pelaajien välinen. Pelaajien välisessä pelissä on kysymys 1:1 vastaan pelistä.

Tämän pelikirjan avulla valmentaja/t yrittävät pelata pelin tilanteet oman joukkueensa voitoksi etukäteen otteluissa.

Väittäisin, että 14 SM-liigan valmentajien pelikirjat pelitilanteiden ratkaisumallien kohdalta ovat lähes samanlaisia.Erot syntyvät toteutuksesta.

Valmentaja/t vastaan valmentaja/t pelikirja.

Pelaaja/t vastaan pelaaja/t pelikirjan toteutus.

Jollain valmentajalla voi olla vaikka kuinka hyvin kirjoitettu pelikirja, mutta oma tai pelaajien kyky, tieto,taito,tahto ei vaan riitä toteutukseen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös