Patrik Laine shoots, he scores! – suomalaisen supertähden ura NHL:ssä

  • 4 693 679
  • 17 056

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Mitä muuta Pate on kesän tehnyt. Onko ostellut Lamboja vai pelannut PS5:sta? Äijä näytti niin tortulta tortun alaisuudessa, että paljon saa tapahtua että nousisi eliittiin. Toivotaan parasta.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Laine on siinä mielessä aika poikkeuksellinen case, että vahvimmat kaudet osuivat heti NHL-uran alkuun, jonka jälkeen tehot ovat olleet loivassa laskussa. Useimmitenhan kehitys on hyökkääjillä varsin lineaarisesti tai harppauksittain nousujohteista ~23-24 vuotiaaksi, jonka jälkeen ollaan 3-5 kautta "primessa". Luonnollisesti poikkeuksiakin riittää, muttei ihan heti tule mieleen toista modernin ajan pelaajaa, joka olisi ollut jo toisella kaudellaan Rocket Richard-kandidaatti, mutta tämän jälkeen kaukana tästä tasosta.
 

julkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NHL
En tiedä toki asiasta tarkemmin, mutta hieman tuntuu siltä, että tuskin tämä kesä tuo kummempaa muutosta Pateen pelaajana, kun ensi kausi käynnistyy. Toivon toki olevani väärässä. Mutta, kun puutteet ovat luistelussa, kiekonsuojauksessa ja paineen alla kiekon käsittelyssä sekä joltain osin kamppailupelaamisessa, niin nämä asiat parantuvat ainoastaan harjoittelemalla näitä n. miljoona tuntia jÄÄLLÄ hampaat irvessä progressiivisesti. Ja tätä selkeästi ei tule tapahtumaan.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tietämättä Paten kesäharjoitteluista yhtään median kertomaa enempää, niin kyllähän reippaasti yli parikymppisinä merkittäviä kehitysaskelia taitavat ottaa juurikin ne, jotka jaksavat ohjattujen joukkuetreenien ja pelejen ulkopuolella niin paljon, kuin kroppa vain antaa myöten. Statseissa näkyvään tulokseen vaikuttaa luonnollisesti monta muutakin tekijää, mutta perustyö pitää olla kunnossa.

Kun Pate sai siirron Columbukseen, olin aluksi hyvinkin optimistinen positiivisen käänteen tapahtumisesta uralla. Uusi kaupunki, organisaatio ja joukkuekaverit ovat niin monta kertaa NHL:ssä tuoneet positiivisen piristysruiskeen pelaajan otteisiin. (Vaikkapa Detroitiin viime kaudella siirtynyt Jakub Vrana) Jarmon ja Tortsin ohjauksessa 30 häkkiä ainakin? No ihan ei tuohon päästy. Syyt lienevät moninaiset, mutta mukautumiskyky uusiin olosuhteisiin on yksi huippupelaajan tunnusmerkeistä, treidit kun ovat osa NHL:n DNA:ta.
 

Soutukorva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mutta, kun puutteet ovat luistelussa, kiekonsuojauksessa ja paineen alla kiekon käsittelyssä sekä joltain osin kamppailupelaamisessa, niin nämä asiat parantuvat ainoastaan harjoittelemalla näitä n. miljoona tuntia jÄÄLLÄ hampaat irvessä progressiivisesti. Ja tätä selkeästi ei tule tapahtumaan.
Tuo kiekonsuojauksen heikkous aiheuttaa meikäläisessä ihmetystä. Laineella on kuitenkin päälle 194 runko ja silti kiekkoa viedään lavasta jatkuvasti. Tuommosella kropalla ja pitkällä mailalla pitäisi pystyä suojaamaan nähtyä paremmin.
Monesti näen Paten tekevän valintoja jossa hyvässä vauhdissa voisi heittää kiekon suojaan ja ohittaa pakin, mutta sen sijaan koittaakin uittaa kiekon puikoista. Onhan se näyttävämpää, mutta ei varmasti voittavampaa.
Kulmaväännöissä ja hyökkäysalueen pelissä ei auta paraskaan kroppa kun jalat pysähtyy kiekon ollessa lavassa. En usko, että Laineesta tulee koskaan mikään kiekollinen dominaattori. Pientä tasaisuutta otteisiin ja ylivoimalla tehokkuus tappiin niin hieno ura tulee.
 

Jippo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Laineen ja ehkä meidän kirjoittajienkin pitäisi muistaa tämä sitaatti tai mietelmä, joka näyttäisi olevan (jenkkifutisvalmentaja ja -kommentaattori) Lou Holtzilta:

"You're never as good as everyone tells you when you win, and you're never as bad as they say when you lose."

En millään jaksa uskoa, että Laine olisi viime kaudeksi taantunut noin paljon kuin pahimmillaan näytti edelliskaudesta. Toisaalta on selvää, että silloin parikymppisenä hän sai ulosmitattua erikoisominaisuudellaan selvästi enemmän kuin olisi "ansainnut" perinteisillä työnteon ja tunnollisuuden mittareilla.

Mua on aina ärsyttänyt Laineessa se, että kun ihan normaali tapa oman pelin sakatessa on keskittyä tekemään perusasiat mahdollisimman hyvin ja sitä kautta rakentaa itseluottamusta, niin Patella menee laput entistä pahemmin silmille, ja ainoa perusasia mihin keskittyy, on vetopaikkojen hakeminen keinolla millä hyvänsä. Kai se laukominen sitten on hänelle niin perusasia, että tällainen ilmiö tapahtuu.

Tällöin pitäisi kuitenkin keskittyä siihen, että perusasioiksi runnotaan hänelle ne samat, mitkä muillakin pelaajilla on: takuuvarma purku omalta alueelta, dumppaus, loppuunviety taklaus, pieni peliä edistävä syöttö keskialueella, katko jne. Niiden kautta syntyy kyllä ennen pitkää vetopaikkoja tai ainakin tilaa joukkuekavereille.

Sama nöyryys auttaisi myös siinä, että jos lihaksistossa, fysiikassa muuten tai teknisessä suorittamisessa tunnistaa puutteita, niin hioo ne kuntoon, vaikka sitten vetotreenien kustannuksella. Tähän samaan kategoriaan mahtuu ehkä myös mailavalinta. Jotenkin tuntuu, että Laine on erityisesti ongelmissa kiekon ollessa lähellä jalkoja, jolloin kaikki liikkeet näyttävät korostetun kulmikkailta ja kömpelöiltä. Voisiko lyhyempi maila auttaa tässä, vaikka se hiukan veisikin pois tehoja laukauksesta?

No, samoja teemoja oon spämmännyt ketjuun tän viisi vuotta, kuten tietty kaikki muutkin omien suosikkiteemojensa osalta. On se jännä kaveri, ensi kaudellakin saattaa olla ihan mitä tahansa luvassa renessanssin ja maitojunalla välillä.
 

rpeez

Jäsen
Tähän samaan kategoriaan mahtuu ehkä myös mailavalinta. Jotenkin tuntuu, että Laine on erityisesti ongelmissa kiekon ollessa lähellä jalkoja, jolloin kaikki liikkeet näyttävät korostetun kulmikkailta ja kömpelöiltä. Voisiko lyhyempi maila auttaa tässä, vaikka se hiukan veisikin pois tehoja laukauksesta?

Uskoisin, että auttaisi. Mutta silti en koskisi laukaukseen ja vetotreeneihin ollenkaan. Se on Laineen paras ase, ja on tärkeää, että on jotain missä on muita reilusti parempi. Sillä hän tekee itsensä "spesiaaliksi".
Lähtisin asenteella, että on pakko löytää keinoja joilla kamppailuissa kiekko jaloissa pärjää vaikka on parhaiten omaan laukaukseen sopiva maila.

Muuten kyllä viestisi kanssa samaa mieltä asioista.
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
Onhan tuosta vaikea arvata, mitä tulee. Muistan viime kauden avausottelun Jets-Flames, ja Laine painoi siinä pelissä 2+1 ja melkein tappelikin. Tuon pelin jälkeen muistan ajatelleeni, että nyt se "50" maalia sitten tällä kaudella. Ei ollut ihan niin yksinkertaista.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Oles

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Välillä olisi pahimpien tuhkanripottajien hyvä muistaa, että Laine on yhä suomalaisten maalit/ottelut tilaston kolmantena, jotkut nevahöördit Kurri ja Selänne ovat hieman edellä.

Ja vaikka Laine lopettaisi jääkiekon huomenna, Pate olisi silti tehnyt enemmän maaleja NHL:ssä kuin vaikkapa herrat Tuomo Ruutu, Christian Ruuttu, Sean Bergenheim ja Niklas Hagman.

Laineen viime kausi - 12 maalia - oli katastrofi; Sami Kapanen ei tehnyt tuota enemmän maaleja kertaakaan kuuden viimeisen NHL-kautensa aikana. Olli Jokisella meni 5 kautta, ennen kuin hän sai ensimmäistä kertaa tehtyä enemmän kuin 12 maalia kauteen; Olli oli tuolloin 24-vuotias, Laine on nyt 23. Valtteri Filppula on pelannut NHL:ssä 16 kautta, näiden aikana hän on onnistunut viidellä kaudella tekemään enemmän maaleja kuin Laine teki tällä viimeisellä sysipaskalla katastrofikaudellaan, 11 kautta on Valtterilla mennyt vähemmillä maaleilla.

Näistä aktiiveista nykytykeistäkin vain lähes 200 peliä Lainetta enemmän pelannut Barkov on Lainetta edellä maaleissa, Aho ja Rantanen ovat yhä Laineen takana, kuten myös vaikkapa yli 200 peliä Lainetta enemmän pelannut Mikael Granlund. Teuvo Teräväinen ja Roope Hintz ovat yhdessäkin tehneet vähemmän maaleja kuin tämä ihan kohta Tapparaan maitojunalla palaava surkimus. Jesse Puljujärvi on enää 118 maalia Laineen takana kokonaistilastossa. Jos Jessejä olisi neljä, heidänkään yhteenlasketut maalit eivät riittäisi Paten saldoihin. Viides Jesse jos otettaisiin, niin sitten vasta jäisi Patrik taakse.

On se paska.
Laine oli ihan umpisurkea viime kaudella Columbuksessa. Sitä ei mitkään vertailut mihinkään Tuomo Ruutuihin, Nikke Hagmaneihin tai johonkin O.Jokisen nuhaisiin ensimmäisiin kausiin muuksi muuta.

Jotenkin tämä keskustelu on vain saanut niin kummalliset piirteet, että siitä jostain ääripäiden välistä on keskustelua välillä lähes mahdotonta käydä. Itse toivoisin, että näistä ilmiselvistä tosiasioista voitaisiin kuitenkin puhua sellaisina, kuin ne ovat. Sen sanominen ei tarkoita sitä, että väittäisin Laineen olevan täysi paska, jolla ei tee tuolla mitään.

Jännä nähdä taas ensi kaudella. Sanoin jo joku aikaa sitten muistaakseni tässä ketjussa, että ensi kaudesta ei taas tiedä yhtään, että mitä sieltä tulee. Jostain Barkovista ja Ahosta tietää aivan tasantarkkaan, että mitä tulee saamaan, mutta Laineesta ei ole harmainta hajuakaan. Hyvää tietenkin toivotaan, kuten kaikille muillekin suomalaispelaajille.

Viime kaudella sen näki selvästi, että Columbus ainakin tuolta haavaa osoittautui Laineelle todella huonoksi siirroksi. Winnipegissä hän oli jo lunastanut itsensä sellaiseksi suunnilleen piste per peli pelaajaksi. Columbuksessa sitten syystä tai toisesta hän vaipui täysin seinätapetiksi. En pidä kuitenkaan yhtään siitä, että tekosyitä lähdetään hakemaan mistään muualta, kuin peilistä. Laine on sellainen pelaaja, jolla tavoitteet ovat niin korkealla, että viisi kautta NHL:ssa pelanneen pelaajan kohdalla ei vaan näin yksinkertaisesti tehdä.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Sieltä se QO sitten ilm. tuli, ja tyhmähän Pate olisi ellei tuohon tarttuisi, ens kauden jälkeen vissiin UFA’ksi…
Tossa linkaamassasi jutussa sanotaan kyllä että on vielä ensi kesänäkin RFA.
 

Torspo82

Jäsen
En tiedä onko jo täällä jossain vaiheessa mainittu, mutta Laineen viime kauden maalikoostetta katsoessani tajusin hänen tehneen puolet maaleistaan Kevin Lankisen taakse. Eipä tällä tiedolla nyt mitään erityistä merkitystä ole, mutta hauska yksityiskohta kuitenkin.
 

V-man

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Kylläpäs tässä ketjussa on ollut hiljaista tänä kesänä. Kuten tuossa edelläkin on mainittu, niin Laineesta ei tiedä yhtään että mitähän sieltä on tulossa. Nyt se suoritustaso pitäisi pikkuhiljaa vakiinnuttaa sinne kärkipelaajien tasolle, mutta Lainetta tulee henkilökohtaisestikin seurattua suurella mielenkiinnolla juuri sen vuoksi että sieltä voi tulla melkoista dominointia tai turhauttavaa varjoissa hiihtelyä.

Ottaisin Ahon ja Barkovin joukkueeseeni ennen Lainetta sata kertaa sadasta, mutta silti katson ennemmin Laineen matseja. "Jännä..." sanoisi Pasilan Routalempi.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Viime kauden alkua lukuunottamatta oli kyllä äärettömän turhauttavaa katsoa ylipäätään Columbuksen matseja, ja jätinkin lopulta koko jutun, kun totesin, etteivät ne juurikaan mitään anna pelin osalta. Laineen maalit voi tsekata koosteistakin.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Kylläpäs tässä ketjussa on ollut hiljaista tänä kesänä. Kuten tuossa edelläkin on mainittu, niin Laineesta ei tiedä yhtään että mitähän sieltä on tulossa.

Odotan, että Laine pelaa jälleen todella vaisun kauden. Laineen puutteet yhdistettynä Columbuksen materiaaliin on aika myrkyllinen yhdistelmä. Haastattelujen perusteella vaikuttaa siltä, että kesä on vietetty poissa jäältä, joten en odota merkittävää parannusta.

Toiveissa taas on, että Laine saisi juonesta kiinni ja pystyisi pelaamaan tasapainoisen kauden isolla vastuulla.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Paten alkava kausi tulee olemaan merkittävä ihan jo ison eläkediilin kannalta, minkä useimmat NHL-kiekkoilijat haluavat. Yli kymmenen miljoonan lappua Laine tuskin tulee missään olosuhteissa saamaan, mutta huippukauden jälkeen jokin 7x8.0 lienee edelleen mahdollinen. Luonnolisesti (täyden kauden pelatessa) jos otteet jatkavat vaisuina ja Laine jää johonkin ~20+20 tehoihin, joutuu hän tyytymään huomattavasti pienempiin ura-ansioihin.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Yhden hyvän kauden jälkeen Laineelle ei tulla tekemään noin rahakasta pitkää lappua. Liian iso riski, kun otteissa ollut historiassa ailahtelua.
Hetkonen. Jos siis nyt siis ajatellaan Laineen uraa, niin mitkä kaudet olivat sinäänsä ailahteluita? Tulokaskausi kun teki 73.38+28=64.? Toinen kausi kun teki 82.44+26=70? Vai kolmas kausi kun Lainetta kritisoitiin kyllä, mutta jotenkin silti naputti 82.30+20=50, eli pettymys ja ailahtelua lie, mutta silti 30 maalia. Vai neljäs kausi kun 68. 28+35=63 ja yleisesti tätä pidetään erittäin onnistuneena kautena? Viimeisimmän kauden eli 46.12+12=24 voi suoraan sanoa aikaisempaan tasoon nähden alisuorittamiseksi, mutta Jos nyt seuraava kausi olisi vaikka 35+35 niin mitenkä paljon tuossa voitaisiin vedota ailahtelevuuteen?
 

kharon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Jos siis nyt siis ajatellaan Laineen uraa, niin mitkä kaudet olivat sinäänsä ailahteluita?
Pakko myöntää, että pelejä olen nähnyt uralta varmaasti alle 20, joten nyt kuljen aika heikoilla jäillä.
Edellisen kauden laskin mukaan ja sitten olen ymmärtänyt, että kauden sisällä tullut myös paljon hiljaisempia kuukausia. Siitä minulle on muodostunut kuva pelaajasta, joka parhaimmillaan supertähti ja huonoimillaan sitten jotain muuta. Ainakin itse palkkaajana pelottaisi antaa pitkää sopimusta pelaajalle, jonka suorittamisen taso vaihtelee noinkin rajusti.

Ja Laine on ehdottomasti yksi suosikki pelaajistani. Toivon todella, että saisi pään toimimaan niin, että peli kulkisi jatkuvasti sillä huippu tasolla, fysiikasta en usko sen olevan kiinni
 

Jerkkuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars
No kyllähän Laine jos pysyisi omalla parhaimmalla tasollaan koko kauden niin on automaattisesti 40 maalin mies ja 80 pisteen mies. Tuo on ihan totta mitä ylhäällä mainittiin että Laineen ongelmana on juuri tuo ailahtelevaisuus ja vaikuttaa vähän mieliala pelaajalta, jos saa tämän asian kuntoon niin tekee loistavan uran änärissä maalitykkinä.
 

Ippenator

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Ilves, Carolina, Colorado ja Florida
Odotan, että Laine pelaa jälleen todella vaisun kauden. Laineen puutteet yhdistettynä Columbuksen materiaaliin on aika myrkyllinen yhdistelmä. Haastattelujen perusteella vaikuttaa siltä, että kesä on vietetty poissa jäältä, joten en odota merkittävää parannusta.

Toiveissa taas on, että Laine saisi juonesta kiinni ja pystyisi pelaamaan tasapainoisen kauden isolla vastuulla.
Alkukesä pääasiassa salilla ja urheilukentällä ja loppukesä sitten jäällä. Niin ne kaikki muutkin tekevät. Kukaan ei ole koko kesää jäällä.
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Alkukesä pääasiassa salilla ja urheilukentällä ja loppukesä sitten jäällä. Niin ne kaikki muutkin tekevät. Kukaan ei ole koko kesää jäällä.

Niin, mutta ainakin pari vuotta sitten Laine ei ollut edes loppukesästä jäällä. Tai jos laskee syyskuun puolenvälin vielä kesäksi, niin ei siinä mitään. Luulisin kuitenkin, että monet pelaajat menevät jäälle aiemmin kuin syyskuussa.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Niin, mutta ainakin pari vuotta sitten Laine ei ollut edes loppukesästä jäällä. Tai jos laskee syyskuun puolenvälin vielä kesäksi, niin ei siinä mitään. Luulisin kuitenkin, että monet pelaajat menevät jäälle aiemmin kuin syyskuussa.

Ja varmastikin on ainoa silmätikku, jonka jäälle menemisestä tai menemättömyydestä päätellään aina joku negatiivinen puoli.

Se että median osalta on ollut nyt hiljaista, lienee ainoastaan hyvä juttu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös