Patrik Laine shoots, he scores! – suomalaisen supertähden ura NHL:ssä

  • 4 690 346
  • 17 056

astraljava

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Jyp
Nyt on multa mennyt ohi, mikäs vakava vamma vai meinaatko sitä, jonka takia oli muutaman päivän sivussa ja kokoajan day-to-day statuksella?
En tietty muista tiedä, mutta omasta mielestä day-to-day status tarkottaa että vamma ei ole mikään vakava.

Voi hyvin olla että yhdistelin joitain asioita väärin. Muistan lukeneeni jostain silloin taannoin että parikin viikkoa olis poissa. No toki siitä on nyt se pari viikkoa kulunut. :)
 

Danko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Columbus Blue Jackets
Lainehan polkee kyllä alas ja pelaa laituriksi puolustustilanteissa usein todella alhaalla. Takakarvaakin paikan tullen, mutta mielestäni usein katsoo omaan päähän tullessa myös toista aaltoa ja/tai katsoo vierestä kun pakki ottaa kiekollisen hyökkääjän.

Isona, lähtönopeudeltaan hitaana pelaajana meno myös usein näyttää puolustusalueella pyöriessä siltä että ollaan tilanteista myöhässä. Sijoittumisella ja 100% effortilla paikkaisi kyllä jonkin verran kankeuttaan.

Tortsin arvostamaa pää edellä tilanteisiin täysillä menevää sähisijää ei Laineesta saa jatkossakaan. Paremmalla sijoittumisella, aktiivisemmalla otteella ja vaikka taklauspelillä saa kuitenkin irtopisteitä Tortsilta ja ehkä sitä pääsee paremmin sitä kautta pelifiilikseen kiinni jos vaan selkä on kunnossa.
 

Rankkuri

Jäsen
Eiköhän penkitys herätä Lainetta ja ymmärtää mikä on Bluejacketsin puolustuspelivaatimus hyökkääjälle. Onhan tuo ihan junnumaista puolustamista Pateltä, missä odotetaan, että puolustajat puolustaa ja hyökkääjät hyökkää. Tortorella odottaa joukkueeltaan tiivistiä viisikolla puolustamista, missä tarvittaessa vedetään vaikka koko nippu oman maalin eteen tiiviiksi ja kaikki osallistuvat tarvittaessa. Nyt Pate on osallistuvinaan "pitämällä" sitä omaa pakkiaan, joka on tilanteessa jo lähes pelaamattomissa.
Oma näkemykseni on, että varsin junnumaista puolustamista laittaa koko nippu oman maalin eteen tiiviiksi, mutta nämäpä ovat näitä näkemyseroja.

Laine tosiaan puolustaa vastustajan pakkia, valunut hiukan liian alas ja laidan puolelle. Painottoman puolen laituri usein pudottaa b-piste tasolle, mutta harvoin maalin eteen. Columbus sumputtaa tuota keskustaa enemmän kuin monet muut joukkueet, tapansa kullakin, mutta hankala noita kahta tilannetta on suoranaisesti Laineen piikkiin laittaa. Sitä paitsi taisi olla samaa vaihtoa nuo kaksi tilannetta, ensimmäisestä maali ja sen jälkeen tolppaan. Monestihan tuossa vaiheessa kentällinen jokatapauksessa vaihdetaan ja annetaan palaute mikäli on tarvetta, nyt ei vaihdettu ja sama "virhe" valmennuksen näkemyksen mukaan, palaute oli istua, katsella ja opiskella, eikai siinä sen kummempaa..
 

OsmoK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Manchester United
Johan tässäkin ketjussa heiluu takki yksittäisten pelien perusteella.
Suurin osa tämän ketjun havainnoista pohjautuu pidemmälle aikavälille yhden pelin sijasta. Kyllähän Laineen pelissä/työmoraalissa on kysymysmerkkejä ollut NHL-uran alusta saakka. Nämä huonot pelit nostavat vaan ne kysymysmerkit tikunnokkaan aika ajoin.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Nämä on kyllä parhaita että jos pelaajalla ei olisi sitä ja tätä ominaisuutta, niin ei pelaisi edes NHL:ssä. Ei paljoa tyhmempiä argumentteja ole.

Pitääkö tässä myös ajatella mitä Connor McDavid olisi jos luistelisi kuin Milan Lucic? Kolmos vai nelosketjun sentteri?

Jos jollain pelaajalla on joku ominaisuus, niin mikä tarve on ajatella "jos sillä ei olisikaan sitä"?

Jos Pate ei olisi ryhtynyt pelaamaan jääkiekkoa vaan jalkapalloa, niin tämä ketju olisi Futisfoorumissa.

Ai jai kun tähän tulisi joku kommentoimaan, että voisi se muun urheilun osiossa olla.

Jos Milan Lucic luistelisi kuin McDavid ja laukaus olisi kuin Ovetshkinilla niin hän olisi paras ikinä.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
En lähtis pyörittelemään Laineen ja Lehkosen nimiä samoissa lauseissa. Jälkimmäinen työskentelee hieman erilaisella työkalupakilla ja voi tavallaan kunnioittaa sitä, että saa niillä ihan uskottavaa NHL-ammattilaisuraa rakennettua.

Laine on sukupolvitason talentti ja odotusarvot sen mukaisia.

Tai sitten hieman kulmikkaan liikkeen ja keskinkertaisen puolustussuunnan sijoittumisen kautta melko yksipuolisesti hyökkäyssuunnan vahvuuksilla, yhdellä super-ominaisuudella varustettu laituri. Tätä yv-onnistumisten sekä tyhjästä luotujen maalien ja joukkueen kannalta ajoitellen haavoittuvan 5vs5 pelin suhdetta tullaan puimaan täältä ikuisuuteen.
 

hammerhill

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kupittaan TPS
Artturi Lehkonen taistelee seuraavasta sopimuksesta ja samalla pelipaikasta NHL:ssä. Patrik Laineen kohdalla puhutaan epäonnistuuko hän ja saa 6mil/kausi vai tuleeko hänestä megatähti 10mil/kausi.

Ei hyvää päivää...
 

Rambokala

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Artturi Lehkonen taistelee seuraavasta sopimuksesta ja samalla pelipaikasta NHL:ssä. Patrik Laineen kohdalla puhutaan epäonnistuuko hän ja saa 6mil/kausi vai tuleeko hänestä megatähti 10mil/kausi.

Ei hyvää päivää...
Kyllä minä niin toivoisin että Patrik Laine pimentäisi vastustajan parhaita illasta toiseen, nollanollaa pelaamaan!
 

Kental

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Minusta vaikuttaa, että osalla menee hitusen puurot ja vellit sekaisin Tortsin vaatimustason ja Laineen kokonaisvaltaisen pelaamisen suhteen. Tortorella on kuitenkin ollut NHL-päävalmentaja käytännöllisesti katsoen koko 2000-luvun, joten sitä dataa kyllä löytyy ja esimerkkejä, että isoillekin peliajoille on hänen joukkueissaan päässyt pelaajia, jotka eivät ole järin ansioituneita puolustussuuntaan.

Sen sijaan effortin pitäisi olla 100% ja jos helppoja virheitä tai tilanteiden väärin lukemisia tulee, niin ne olisi syytä jättää muualle kuin sota-alueille tai sinisten päälle. Suomeksi Tortsin toleranssi epäammattimaiselle löysäilylle ja junnutason mokille maailman parhaassa ammattilaissarjassa miljoonaliksoilla pelaaville pelaajille on nolla. Sitä vastoin Lehtisen tai Datsjukin vaistoja hän ei joka jampalta ole koskaan edellyttänyt (ei varmasti olisi noin pitkää uraa tehnyt jos noin epärealistinen olisi), eikä varmasti edellytä nytkään.
 

Sniikkaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, Jokerit
Patehan pelasi viime yön pelissä ekassa erässä varsin hyvin, antoi helppoja syöttöjä, voitti kaksinkamppailuja, piti vaihdot maltillisena ja oli taas kolmantena pakkina siellä välillä häärimässä.
Sitten nuo kuuluisat peräkkäiset vaihdot, ja lööpit valmiina taivastellessa Tortsin Tortsina olemista ja Laineen taantumista toissa kauden tasolle.

Ehkäpä tuleva kolmen ottelun vieraskiertue (CHIx2, CAR) tulee hyvään paikkaan, ja Pate pääsee enemmän joukkueeseen sisään.

Vaarana voi olla että Paten peli tulee varovaiseksi, pelätään virheitä ja siinä se pelaajan tietty vahvuus katoaa.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Varmaan kurinpalautus on ihan kohdillaan välillä, mutta Tortorellan menetelmät ovat jokseenkin kyseenalaisia. Mitä helvetin järkeä on nöyryyttää pelaajaa julkisesti istuttamalla sitä yli erän verran penkin päässä? Häpeäpaalun sijaan voisi esimerkiksi laittaa poppareille seuraavaan peliin tai muuta vastaavaa. Sillä on aika iso ero, että tapahtuuko se rangaistus joukkueen sisällä vai julkisesti koko kansan edessä.
Myös IS:n Ville Touru puhuu "julkisesta nöyryytyksestä" ja "koirankopista". Alkaa vähän olla terminologia hukassa ja aistittavassa y-sukupolven malttamattomuutta, kun yhden penkityksen perusteella vedetään jo suuria linjanvetoja.

Laine penkitettiin kesken ottelun, koska puolustusasenne ei miellyttänyt valmentajaa. Penkitys ei ole sama asia kuin koirankoppi eikä penkitys ole myöskään mikään julkinen nöyryytys. Ei se ole myöskään mikään rangaistus vaan kuuluu valmentajan keinovalikoimaan.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Edelleenkin on tämän ketjun perusteella selvää, että Laine herättää pelaajana isosti tunteita. Itse olin esim. sunnuntain pelin jälkeen erittäin hyvillä fiiliksillä Laineen esityksestä ja mahdollisuudesta ottaa isompaa kiekollista roolia mm. ylivoimalla. Viime yön jäljiltä tuli taas mieleen ne monet kerrat, kun on tullut turhauduttua esityksiin Jetsissä. Saattaa olla, että tuolla on jotain fyysistä ongelmaa, kun ei homma näyttänyt oikein nappaavan.

Tähän klassinen +&-

+ Laukaus. Ei varmaan kaipaa selityksiä.
+ Suoran luistelun nopeus, koko ja taito -yhdistelmä. Käytännössä melkein aina tulee maalipaikka, kun Laine saa kiekon vauhtiin keskialueella.
+ Erinomainen syöttötekniikka, kun saa vähän aikaa ja tilaa. Tulee esiin varsinkin ylivoimalla.

- Pelin ulkopuolella kelluminen sekä omassa- että hyökkäyspäässä. Esim. tuo "oli alimpana hyökkääjänä auttamassa pakkeja" tulee liian usein siitä, että ei osallistu kokonaisvaltaisesti hyökkäyspeliin. Viime kaudella otti mielestäni isoja askelia tässä eteenpäin, sai kulmapelejä jne. pyörimään.
- Kiekosta huolehtiminen ja kropan käyttö. Aika erikoista miekkailua välillä kaksinkamppailutilanteissa. Kiekon suojaaminen liikkeessä olematonta.
- Reagointi tilanteisiin. Laiva kääntyy usein todella hitaasti, kun pitäisi reagoida vastustajan liikkeisin vaikkapa karvaustilanteissa.

Melkoinen Jekyll&Hyde on Laine ainakin itseni kokemana. Nuo miinukset tekevät usein sen, että oma kentällinen ei saa pitkiä hyökkäyksiä tai kiekonriistoja hyökkäyspäässä ja kiekko pyörii enemmän omassa kuin vastustajan päässä tasakentin. Tätä Laine toki kompensoi mm. laukauksella. Toki omalla kohdalla olen vielä sen verran biased, että vihasin tämän kaltaisia ketjukavereita. Mieluummin pyörittää peliä tehottomasti kuin pyörii omassa päässä ja elää sillä, että välillä ruoska sivaltaa huonommastakin paikasta.
 

rpeez

Jäsen
Uskoisin että isolta osin syy kesken pelin penkityksessä oli, että Torts halusi voittaa tämän pelin, ja niin kävikin.

Jos Canes olisi päässyt maalin johtoon lopussa, Pate olisi kaivettu naftaliinista viimeiseksi kaksiminuuttiseksi. Nyt ei tarvinnut, motivoitunut porukka piti Canesin kurissa.

Sinänsä tilanne on tavallaan mielenkiintoinen. Maurice katseli Paten otteita neljä vuotta, Torterellalle riitti vajaa neljä peliä. Täytyy vaan toivoa, että Pate osaa käsitellä tilanteen oikein. Itse en oikein osaa arvata miten tämä päättyy.

Vähän omaan silmään näyttää ettei Pate ole ihan innoissaan Columbukseen joutumisesta, lehdistöhaastatteluissa ainakaan ei näytä yhtään innostuneelta, päinvastoin.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Artturin +/- tällä kaudelta ja koko uralta +2. Laineen tällä kaudelta -2 ja uralla -3.

Eihän tämä tietenkään mitään kerro.

No ei niin, käytännössähän nuo molemmat on nollassa. Paljonko se Ristolaisen koko uran lukema on, -150?

Mutta ei plus-miinus turha tilasto ole, mutta eri joukkueiden pelaajia sillä on vaikea vertailla. Ja yhden pelin tai muutaman pelin tilastolla ei ole ihmeempää väliä, mutta koko kauden mitalta aletaan jo saada hyödyllistä dataa.

Esim. Laineen tapauksessa toissa kausi 2018-19, joka oli silminnähdenkin vaikea ja haluton, tuotti lukeman -24, joka oli joukkueen huonoin (selvällä marginaalilla). Sen sijaan viime kausi 2019-20, jolloin Paten kehittynyttä kokonaisvaltaista peliä taas kiitettiin, tuotti lukeman +8, joka oli joukkueen parhaimpia.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Mutta ei plus-miinus turha tilasto ole, mutta eri joukkueiden pelaajia sillä on vaikea vertailla. Ja yhden pelin tai muutaman pelin tilastolla ei ole ihmeempää väliä, mutta koko kauden mitalta aletaan jo saada hyödyllistä dataa.
+/- tilastosta ja sen ongelmista on kirjoitettu erittäin paljon. Sehän ei suoraan kerro mitään pelaajan puolustus- tai hyökkäyspään osaamisesta. Poikkeuksena voi pitää jotain ääritapauksia, mutta ei Ovechkin varmaan ollut keskiverto puolustamaan ensimmäisellä kaudella (+2), surkea toisella (-19) ja hyvä kolmannella (+28). Tuo riippuu siitä pelaako alivoimaa vai ylivoimaa, puolustaako johtoa vai koittaako tehdä maalia tasoittaakseen pelin maalin ollessa tyhjänä. Tasakentällisin tuo kertoo enemmän.
 

Rautapohkeet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, suomalainen Jokerit, ei khl-joukkue
Kertoo varmaan Laineesta ja fanien odotuksista häntä kohtaan, kun kaveri penkitetään 1,5 erän ajaksi ja täällä on asiasta paasattu jo useamman sivun verran. Potentiaaliltaan ja odotusarvoltaan niin hirmuisen kova tykki, että ihmekös tuo kun herättää keskustelua. Eikä tuo Pate tietysti persoonanakaan mistään vaatimattomimmista päästä ole. Kaveri on kuitenkin paukuttanut nyt 5 peliä maali per peli tahdilla ja osa tuntuu tuomitsevan miehen ulos änäristä ja paluun maitojunalla Tapparaan. Ehkä nyt kuitenkin katsellaan tätä touhua ihan rauhassa. Tortorella on Tortorella.

Eiköhän tästä hyvä tule. Pate toteaa, että tänne ei näköjään tulla pelaamaan kuin sata lasissa, niin antaa mennä sitten ja vetää ne kuuluisat haalarit niskaan ja paukuttaa seuraaviin 10 peliin vähintään yhtä monta maalia. Saa ottaa talteen.
 
Viimeksi muokattu:

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Artturin +/- tällä kaudelta ja koko uralta +2. Laineen tällä kaudelta -2 ja uralla -3.

Eihän tämä tietenkään mitään kerro.

Patrik Laine on kentällä ollessaan, koko urallaan, 142 maalia kaikki tilanteet huomioiden plussan puolella. Lehkonen 39 maalia miinuksella.

Toistan: Kaikki tilanteet huomioiden. Ylivoimamaalit merkitsee ihan yhtä paljon pelin voittamiseen, kuin tasakenttämaalitkin. Niitä ei vaan lasketa plusmiinustilastoon.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Patrik Laine on kentällä ollessaan, koko urallaan, 142 maalia kaikki tilanteet huomioiden plussan puolella. Lehkonen 39 maalia miinuksella.

Toistan: Kaikki tilanteet huomioiden. Ylivoimamaalit merkitsee ihan yhtä paljon pelin voittamiseen, kuin tasakenttämaalitkin. Niitä ei vaan lasketa plusmiinustilastoon.
Niin. Lähinnä mietin että luulisi että halutaan nuoren joukkueen kanssa miettiä tulevaisuutta eikä vain kuluvaa kautta. Ongelma kai ollut lähinnä se että tähtipelaajat lähtee muualle? Onko fiksuinta siis näin "julkisesti" kouluttaa mahdollisesti tärkeää palaa tulevaisuutta? Nytten kun se mediahuomio on vielä kovimmillaan.

Toisen erän lopun penkityksen voi kyllä tajuta mutta tuo koko pelin penkitys myös outoa. Samalla myös omituinen valinta koska siellä taisi fanit olla innoissaan Laineesta ja nyt kaikki on vihaisia valmentajalle tai Laineelle. Todella siis omituista johtamista sanoisin. Jotenkin vanhakantaista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös