Se pointti on siinä, että stop and go-pelaamisessakin tärkeimmät menestystekijät ovat nopea kiihdyttäminen, johon tarvitaan lihasten räjähtävää voimaa sekä sitten toisaalta se lihasten riittävä nopeuskestävyys. Täysin samojen periaatteiden mukaan se kiihdytys tapahtuu pikaluistelijoilla sekä jääkiekkoilijoilla. Ja itse asiassa hyvin samankaltaisia lihasharjoitteita jääkiekkoilijat käyttävätkin kesäharjoittelussaan, kuin pikaluistelijat. Ja täysin vastaavalla tavalla molemmissa lajeissa on se täysin lihasharjoittelun keskittyvä vaihe kesäharjoitteluissa. Näin se on kaikilla ammattimaisilla jääkiekkoilijoillakin, vaikka jotkut täälläkin ilmeisesti kuvittelevat, että jotkut jääkiekkoilijat olisivat koko kesän aikana säännöllisesti jäällä. Eivät ole, vaan normaalisti jääharjoittelua aloitellaan heinäkuussa pikkuhiljaa ja lisätään sitten mitä lähemmäksi kauden alkua tullaan.
No joo, sinällään olet ihan oikeassa tuosta harjoittelusta, että on niissä yhtäläisyyksiä ja räjähtävää voimaa sekä nopeuskestävyyttä tarvitaan molemmissa lajeissa. Ilmaisin edellisessä viestissä itseäni epäselvästi, joten tarkennan nyt.Tuossa vielä peruskauraa luistelun treenaamisesta jääkiekossa. Kuulostaako todella erilaiselta verrattuna pikaluistelijan treeniin? Tottakai erojakin on, mutta pääperiaatteet ovat hyvinkin samanlaisia. Räjähtävän lihasvoiman kehittäminen on kaiken a ja o.
The Coaches Site
thecoachessite.com
Nimimerkit @palle fontän ja @julkki toivat esille Laineen puutteita luistelun osalta ja aika hyvin perusteltunakin, että kyse on enemmän teränkäytöstä, liikkuvuudesta, motoriikasta jne. Siihen nähden on hyvin outoa tämä jankkaaminen räjähtävästä voimasta ja pikaluistelijoiden harjoittelusta.
Totta kai myös sitä räjähtävää voimaa tarvitaan osana kokonaisuutta mutta eihän sillä korjata teränkäyttöön tai liikkuvuuteen liittyviä puutteita. Voi toki yrittää korvata, mutta silloin antaa muille tasoitusta turhaan ja omaa tyhmyyttään. Pikaluistelu on suorituksena paljon yksipuolisempi - lähtökiihdytys jossa tarvitset sitä räjähtävää voimaa ja sitten se loppuosa, minkä aikana pyrit ylläpitämään lähtökiihdytyksessä saamasi vauhdin ja siihen tarvitset nopeuskestävyyttä. Eikähän se ole muuta kuin omalle kropalle sopivalla kadenssilla jauhamista mahdollisimman kovaa. Nojoo, en väitä olevani lajiasiantuntija mutta ei ne pikaluistelijat jääkiekkoilijoiden tavoin tee jatkuvia suunnanmuutoksia, tai taistele kiekonhallinnasta. Niissä tilanteissa pitää olla muitakin kykyjä, kuin jerkkua jaloissa. Tuo edelle linkattu video Crosbyn ja Marchandin jääharjoittelusta antaa siitä ihan hyvän kuvan.