Sitä mä tässä tosiaan ehkä eniten kummastelen, että jos jossain draftien combinetesteissä alle 10% rasvat ovat - jos ei nyt arkipäivää - niin ainakin erittäin yleisiä, että mikä nuo rasvatulokset sitten selittää? Viime draftissa esimerkiksi rasvojen top10 veteli kaikki alle 7,5% rasvoilla, muista drafteista löytää halutessaan lisää lähes vastaavia tuloksia. Normaalisti tainnut pyöriä siellä 8% tienoilla kymmenennen tulokset. Siellä pyöritetään miljardiluokan bisnestä, käännetään kivet ja kannot prospektin serkun naapurin alushousujen väristä lähtien jotta pelaajasta tiedetään aivan kaikki, mutta rasvaprosentti mitataan paikallisella Omronin pirkkalaitteella, johon ei voi yhtään luottaa, koska pari paikallista salijanaria tietää, että alle 10% rasvoihin vaaditaan työtä?
Yksinkertaistettuna kyse on siitä, mitä halutaan mitata ja kuinka vaikeaa se on. Esimerkiksi se, kuinka monta leukaa saa on aika helppoa, samoin pituus ja paino. Rasvaprosentin mittaaminen taas on paljon vaikeampaa ja monimutkaisempaa. Ja jos sillä ei lopulta niin kovin suurta merkitystä ole eli rasvan määrä ei suuressa määrin haittaa suorituskykyä tai kieli esim. puutteellisesta ruokavalio-osaamisesta, niin paljonko siihen kannattaa panostaa?
Kyllä oikeasti parasta on se, kun jossain keskustelupalstalla esitellään tietävänsä asiat paremmin, mitä siellä itse toimittajat ja pelaajat sanovat ja näkevät siellä paikanpäällä.
Kukaan ei tiedä mistä laitteesta tai mittauksesta Aaron Portzline on ne lukemat nähnyt, mutta täällä tiedetään, että ne eivät varmasti ainakaan pidä paikkaansa. Jumalauta mitä meedioita.
Rasvaprosenttia voi kohtuullisen helposti silmämääräisestikin arvioida. Jos Patrik Laine sanoo, että hänellä on rasvaprosentti alle 10%, mutta edes käsivarsien suonet tai lihassäikeet eivät näy, niin lausunto on todennäköisesti virheellinen ja perustuu johonkin yleisesti käytettyyn inbody tms. epätarkkaan mittaukseen. En usko, että kehonrakennuksen ulkopuolella suhtaudutaan kovin suurella pieteetillä siihen, mikä kehon todellinen rasvaprosentti on.
Toinen asia on tietysti se, että todella alhaisista rasvaprosenteista on harvoissa lajeissa mitään hyötyä. Lääketieteissä miehellä alle 8% rasvat katsotaan monesti epäterveelliseksi ennemmin kuin hyödylliseksi. On totta kai todennäköistä, että esim. combinen sadoista testattavista pelaajista tuollaisia 7 alkavia rasvaprosentteja siitä huolimatta löytyy, vaikka emme sitä voi epätarkoista mittauksista johtuen sitä varmasti tietää.
Jos arvioidaan vaikkapa väitettä Jori Lehterän alle 3% rasvoista, niin kyseessä on kaikella todennäköisyydellä virhemittaus.
4% rasvat näyttävät tältä:
Bradley Martyn And Tristyn Lee Have Killer Arm And Back Workout Together (VIDEO) – Fitness Volt
Vaatisi aika valtavia lihasmassoja olla ns. jääkiekkoilijan painoinen noilla rasvoilla, puhumattakaan huippu-urheilusuoritusten todennäköisyydestä.
Mutta joo, totta kai toimittaja auktoriteetillaan on tässä varmasti enemmän oikeassa kuin minä, joka kirjoitan keskustelupalstalle. Voin myöntää, että en ole edes meedio! Siitä olen samaa mieltä, että rasvaprosentteja paljon tärkeämpää on se, että Laine on keventynyt ilmeisesti lihasmassaa suuremmalti menettämättä. Tällä on todennäköisesti ihan kentällä näkyviä hyötyvaikutuksia.