Katselinpa huvikseni Patun
tämän kauden runkosarjamaalit ja lokeroin ne omalla subjektiivisella silmätestillä. Kaikki seuraava perustuu yllekirjoittaneen näkemyksiin, ja havaintovääristymiä sekä laskuvirheitä todennäköisesti löytyy. Ajattelin kuitenkin, että jossain määrin systemaattinen laadullinen analyysi voisi tuoda jotain lisäarvoa keskusteluun.
Maaleja: 44
Ylivoimamaaleja: 23
Tasakentällisin: 19
Tyhjään maaliin: 2
(Viralliset tilastot näyttävät 20 ylivoimamaalia. Katsoin videon kolme kertaa läpi varmistaakseni, että saamani lukema oli oikea. Ilmeisesti osa maaleista syntyi siten, että yyvee oli juuri ehtinyt päättyä. Ne on kuitenkin mielestäni loogista laskea ylivoimamaaleiksi, sillä pakkopeli oli selkeästi käynnissä. Tyhjät maalit lasketaan virallisesti tasakentällisin syntyneiksi, minä lasken ne tässä erikseen.)
Maalintekoetäisyys
Maalinedustalta: 5
Läheltä: 6
Kaukaa: 10
Muut: 21
(Määritykset omia. Maalinedustalta tarkoittaa noin metrin sisällä maalivahdin alueesta; läheltä tarkoittaa p-pisteiden ja maalitolppien muodostaman puolisuunnikaan sisältä (miinus maalinedustalmaalit); kaukaa aloitusympyröiden takaa; muut sisältävät kaikki muut maalit. Tyhjiä maaleja ei lasketa tähän (molemmat lähtivät keskialueelta). Määritelmät häilyviä ja jossain määrin tulkinnanvaraisia.)
Maalintekotyylit
Suoraan syötöstä: 16
Reboundista: 2
Ohjauksella: 1
Yksin maalivahtia vastaan: 2
Muut: 21
(Muut sisältävät kaikki rannarit, snapshotit ja ei-onetimerlämärit. Yksi maali tuli rystyltä, se sisältyy yksin maalivahtia vastaan -kategoriaan. Tyhjiä maaleja ei lasketa.)
5vs5-maalien hyökkäystyypit
Nopea hyökkäys: 9
Aluepainostus: 7
Yksilösuoritus: 3
(Määritykset omia. Nopea hyökkäys tarkoittaa tilanteita, joissa vetopaikka syntyy nopeasti siniviivan ylityksen jälkeen; aluepainostus käsittää kulmapeleistä ja hyökkäyspään kiekonriistoista syntyneet maalit; yksilösuoritus käsittää tilanteet, joissa Laine on itse kuljettanut kiekon maalipaikkaan ilman edeltävää hyökkäysalueen syöttöä.)
Maalit, joissa Laine koski kiekkoon ennen maaliin johtanutta laukausta: 5
(Nämä vain tasakentällisin. Laskin minkä tahansa kosketuksen kiekkoon (esim. puolustusalueen syöttö), jonka videolta näin. On mahdollista, että osassa esim. aluepainostusmaaleista Laine oli koskenut kiekkoon ennen videopätkän alkua. Ylivoimalla maalia edeltäneitä kosketuksia oli luonnollisesti enemmän.)
***
Sitten hieman omia nostoja, näkemyksiä ja tiivistyksiä. Vain noin neljäsosa (11/42) Laineen maaleista tuli parhailta maalintekosektoreilta, ja lähes yhtä moni (10/42) lähti niin kaukaa, että suurin osa niistä ei olisi ollut edes maalipaikkoja tavallisen kuolevaisen vedolla. Laitetaan rikkinäinen levy vielä kerran soimaan ja todetaan, että kaverilla on ihan uskomaton laukaus, omasta mielestä liigan paras.
Tämän tilastoinnin perusteella Laine oli vielä virallisiakin tilastoja riippuvaisempi ylivoimasta, yli puolet (23/42) ei-tyhjistä maaleista syntyi vastustajan pelatessa vajaalla. Ylläolevissa tilastoissa ylivoimamaaleja ei laskettu yksilösuorituksiksi, mutta on kyllä sanottava, että muutama yyveehäkki (esim. aloitusympyrän takaa lähteneet rannarit ja lämärit ilman maskia ja edeltävää syöttöä) oli aika lähelle 100-prosenttisesti Laineen ansiota.
Tasakentällisin Laine käytännössä teki yksin maalin 3 kertaa ja oli sen lisäksi edes jotenkin (kiekollisesti) osallisena tilanteen kehitykseen ennen maalia 5 kertaa. Kaiken kaikkiaan 11 maalissa 19:stä Laineen rooli oli olla "vain" viimeistelijä. Maaleja syntyi hieman enemmän nopeista hyökkäyksistä kuin hyökkäysalueen väännöistä, mutta ero ei vaikuta suuren suurelta. Kulmapeleissä Laine oli mukana vääntämässä ehkä yhdessä maalissa.
Kaiken kaikkiaan analyysi näyttäisi tukevan käsitystä, että Laine osallistui joukkueensa hyökkäyspeliin ensijaisesti kiekottomana, paikkaa hakevana laukojana. Tässä oli tietysti vain maalien analyysi, syöttöpisteanalyysista voisi mahdollisesti saada ihan eri kuvan.