Näkkäri kirjoitti:
Mielipideasia, että millaisia ravintoainemääriä pitää "normaaleina" ruuassa, mutta kyllä pikaruokaa kutsutaan pääsääntöisesti aivan aiheesta paskaruuaksi.
Energiaravintoaineethan jakaantuvat ruoan energiasisällöstä siten, että hiilihydraatteja saa olla korkeintaan 55- prosenttia, rasvaa 30-prosenttia ja proteiinia, olisko 15 prossaa.
Ja rasvankaan kohdalla ei välttämättä ole paras asia se, että sitä saisi mahdollisimman vähän. Etenkin tällaiset näkyvät rasvat, eli juoksevat, tyydyttymättömät? rasvat ovat ihmisen terveydelle tärkeitä.
Sittenhän täytyy myös huomioida se, että ihmisen tulee saada mahdollisimman monipuolinen ateria. Ateria ei ole hyvä vain silloin, kun siitä saa tarpeeksi näitä ravintoaineita, vaan siitä esimerkiksi puolet täytyy olla kasviksia ja salaattia. Lämmin päälisuke, eli yleensä peruna vie sellainen kolmasosan, näin äkkiä sanottuna ja varsinaisen pääruoan osuus on aika pieni.
Sitten pitää myös muistaa se, että yleensähän näitten hampurilaisten kanssa ei todellakaan juoda mäceissä sun muissa kalsiumpitoista ja D-vitamiinipitoista maitoa, vaan yleensäkin cokista. Maitoa ihmisen pitäisi saada päivittäin sellaiset 3 desilitraa.
Ruoan rasvaisuuteenhan myös vaikuttaa se, miten ruoka valmistetaan. Yleensä hampurilaiset paistetaan rasvassa, öljyssä tms. eli tämä lisää ruoan rasvaisuutta. Toisaalta paistaminen öljyssä ei ole niin huono juttu, kuin rasvassa paistaminen, sillä öljy on pehmeätä juoksevaa rasvaa ja ihmisen terveydelle hyväksikin.
Niin ja mikä tulee hampurilaisen lämpimänä päälisukkeena syötäviin ranskalaisiin, niin ne ainakin ovat aika epäterveellistä sapuskaa. Mielummin suosittelen tavallista perunaa.
Mutta pakko varmaan on sanoa yksi mielenkiintoinen pointti, ettei mene vain minun puoleltani hampurilaispaikkojen haukkumiseksi. Meille elintarvikehygienian tunnilla näytettiin tilastoja eri ruokapaikkojen hygieeniatasosta ja hygieeniahuolehtimisesta.
Parhaiten hygieenisestä kunnosta huolta piti juuri pikaruokaravintolat ja näiden hygieenisyys myös korkealuokkaisinta.
Mutta tästä aiheesta voisi varmaan joku ystävällinen aloittaa uuden ketjun, jos kiinnostusta löytyy. Ettei tämä ketju mene nyt ihan ravitsemustiedoksi.