Irakin kriisin yhteydssä on tiedotusvälineissä puhuttu valtavan suurista pommeista joiden pelkkä olemassaolo toimisi pelotteena. Yhdysvalloilla saattaa olla käytössään esimerkiksi valtavia "Mother of All Bombs" -pommeja.
Ilmassa räjäytettävät pommit (Air Blast Bomb) ovat erittäin suuria "tyhmiä" pommeja. Kehitystyön alla on liittää niihin myös täsmäominaisuuksia. Yhteistä pommeille on niiden valtava tuhovoima, mistä johtuen niitä voidaan kutsua myös pelotepommiksi, tuhopommiksi tai painepommeiksi. Pommeilla ei ole tarkoitusta tunkeutua kohteeseen, vaan nimensä mukaisesti räjähtää ilmassa tai paremminkin kohteen yläpuolella.
Pommin räjähdys kuvataan niin valtaisaksi, että jo pelkällä käytön uhkaamisella voidaan vaikuttaa vastustajan taisteluhalukkuuteen. Persianlahden sodassa vuonna 1990-91 USA:n ilmavoimat pudotti lentolehtisiä irakilaisten joukkojen keskuuteen viitaten Daisy Cutter -pommiin käyttöön sloganilla "Pakene ja elä tai jää ja kuole" osana psykologista sodankäyntiä. Tiettävästi ensimmäisen kerran niitä kuitenkin käytettiin jo 1970-luvulla Vietnamin sodassa helikopterien laskeutumispaikkojen valmisteluun tiheään viidakkoon.
USA:n mukaan 11 tällaista Daisy Cutter -pommia pudotettiin Irakiin Persianlahden sodassa vuonna 1990-91 miinakenttien raivaamiseksi ja ilmatorjuntatykistön johtamisyhteyksien lamautamiseksi. Seuraavan kerran niitä käytettiin Afganistanissa 1999. Tuhopommit ovat niin massiivisia, että niitä ei voi kuljettaa taistelu- eikä pommituskoneilla. Kuljettamiseen tarvitaan kuljetuskonetta, Hercules- ja MC-130 -kuljetuskoneet mainitaan tällaisena koneena. Pommit joudutaan suuren kokonsa vuoksi työntämään "laukaisulavalla" ulos kuljetuskoneen avattavasta luukusta. Pommien käyttöön Irakin kriisissä 2003 oltaneen varauduttu. 24.3.2003 uutisten mukaan ilmahyökkäyksissä oli käytetty "aiempaa isompia pommeja". Se voisi viitata pelotepommeihin.
BLU-82 Commando Vault (Daisy Cutter, Big Blue)
BLU-82B Commando Vault -pommia (Bomb Live Unit) kutsutaan nimellä Daisy Cutter ja Big Blue 82. Daisy Cutterin käyttökohteena on joukkojen keskittymät.
Daisy Cutter on suurin käytössä olevista pommeista (ydinpommien jälkeen). Se ei kuitenkaan ole kaikkien aikojen suurin pommi: 1950-luvulla kehitettyä amerikkalaisen B-36 -pommittajan 19777 kilon T-12 -pommia ei kuitenkaan koskaan uskallettu testata pudottamalla sitä kuljetuskoneesta. Suurin pudotettu pommi oli toisessa maailmansodassa käytetty brittiläinen 9980 kilon Grand Slam -pommi (suurin Japaniin pudotettujen ydinpommien jälkeen). Pommin nimessä lyhenne "BLU" ei viittaa läpäisypommien taisteluosissa käytettyihin BLU-penetraattoreihin.
Daisy Cutter -pommi on ns. tyhmä pommi, eikä siinä ole täsmäammuksille tyypillistä älykkyyttä. Pommissa on ulosvetovarjo (cargo extraction) ja vakautusvarjo (bomb stabilization). Vakautusvarjolla pommi vakautetaan kiertävään putoamisliikkeeseen. Pommin sytyttimessä on 20 sekunnin varmistusaika ennen sytyttimen virittymistä.
Pommin yleisenä pudotuskorkeutena mainitaan 5000 m, ja pienimpänä 2400 m. Tästä korkeudesta pommi pudotetaan noin 1 km ennen maalia. Putoaminen kestää vajaa puoli minuuttia. Pommiin ei voida lennon aikana mitenkään vaikuttaa, eikä siinä itsessäänkään ole maalin hakeutumisessa tarvittavaa älykkyyttä. Pommi laskeutuu varjonsa avustamana maan vetovoiman ja tuuliolosuhteiden vaikutuksesta. Sytytin toimii iskuperiaatteella, kun noin yhden metrin pituisen tangon päässä oleva sytytin osuu maahan.
Daisy Cutter on 5,37 m pitkä (sis. 1,24 metrin sytytintangon) ja sen halkaisija on 1,56 m. Taisteluosana on 5715 kg GSX-polystryreeni -pohjaista muoviräjähdysainetta (ammoniumnitraatti, alumiinijauhe ja polystyreeni). Pommin kokonaispaino on 6800 kg. Pommin räjähdys aiheuttaa räjähdyspisteessä valtavan, noin 7 Mpa:n ylipaineen (eli 70-kertainen normaali-ilmanpaineeseen, 0,1 MPa, verrattuna). Lisäksi räjähdyksessä syntyy polttovaikutusta, mutta sitä ei varsinaisesti kehitystyössä tavoitella. Tehokkaaksi vaikutusalaksi ilmoitetaan usean jalkapallokentän kokoinen alue ja vaikutussäteeksi 120-360 m.
MOAB (‘Mother of All Bombs’)
USA:ssa ollaan kehittämässä maailman suurinta ilmassa räjäytettävää pommia (ydinaseiden jälkeen) MOAB-pommia (Massive Ordnance Air Blast). Sitä kehitetään BLU-82B:n perustalta, mutta ja siihen lisätään myös täsmäominaisuuksia. Tavoitteena on saada se käyttöönottovalmiiksi lokakuuhun 2003 mennessä. MOAB-täsmäpommia kutsutaan myös nimellä ‘Mother of All Bombs’. Se viittaa myös käyttökohteeseen, mikä on joukkojen keskittymien lisäksi tärkeät kohteet kuten Saddam Husseinin palatsit. Pommin kehitysversion käyttö tai ainakin testaaminen Irakin kriisissä vuonna 2003 voi olla mahdollista. Se riippuu pommin kehitysversion tasosta, josta ei ole julistettu tietoja.
MOAB-pommissa on ulosvetovarjo (cargo extraction) kuten Daisy Cutterissa. Älykkyyttä edustaa INS-inertiasuunnistuksen (Inertial Navigation System) ja GPS-satelliittipaikannusjärjestelmän käyttö (Global Positioning System). Inertiasuunnistus perustuu pommin liiketilojen mittaukseen siinä olevien asentohyrrien ja kiihtyvyysanturien avulla. Integroimalla kiihtyvyystieto kerran saadaan pommin nopeus ja integroimalla vielä toisen kerran saadaan sen paikka laskettua.
GPS-satelliittipaikannusjärjestelmällä pommin koordinaatit saadaan maapalloa kiertävistä satelliiteista, joista vähintään neljään on oltava yhteys. Menetelmän johdosta täsmäpommi voitaisiin lukea myös GAM-täsmäammusten joukkoon (GPS-Aided Munition). Vielä INS- tai GPS-järjestelmiä ei liene käytetty. Ainakin pommin lentokoneesta tehdyissä pudotustesteissä on käytetty vielä Daisy Cutterissä käytettävän tyyppistä vakautusvarjoa (bomb stabilization), jolla pommi vakautetaan kiertävään putoamisliikkeeseen. MOAB-täsmäpommi hakeutuu itsenäisesti maaliin. Käytetystä menetelmästä ei ole kuitenkaan tietoa. Siihen voisi sopia DAMASK-etsimen tyyppinen hakupää (Direct Attack Munitions Affordable Seeker Kit), jossa on tarvittavat algoritmit maalin tunnistamiseksi, ja maaliin hakeutumiseksi.
Pommin pienin pudotuskorkeus tulee INS/GPS-järjestelmän käytöstä johtuen olemaan suurempi kuin Daisy Cutterilla. Tästä johtuen se voidaan pudottaa kuljetuskoneen turvallisuuden kannalta kauempaa kuin Daisy Cutter. Pommin sytytin toimii Daisy Cutterin tavoin iskuperiaatteella sytyttimen osuessa maahan. Pommi on tarkoitettu räjähtämään kohteen yläpuolella, eikä tunkeutumaan kohteeseen.
MOAB-täsmäpommin mitoista ei ole tietoa. Taisteluosana ilmoitetaan olevan samaa polystryreenipohjaista muoviräjähdysainetta kuin Daisy Cutterissa, mutta suurempi määrä. Pommin kokonaispainoksi ilmoitetaan 9525 kg, joten taisteluosan koko lienee luokkaa 8000 kg. Tehokkaasta vaikutusalasta ei ole tietoa. Inertiasuunnistuksen ja satelliittipaikantamisjärjestelmän käyttöönoton myötä MOAB-pommin käytön tehokkuus täsmäpommituksissa lisääntyy oleellisesti ainakin Daisy Cutter -pommiin verrattuna.