Palkat alas sm-liigassa, ehdottaa Timo Rajala

  • 31 077
  • 137

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Tämä oli nimenomaan pelaajien vaatimus, sillä vielä viime syksynä rupla vahvistui koko ajan suhteessa dollariin. Pelaajat ajattelivat pääsevänsä paremmille tienesteille.

Et saa minua ilman todisteita uskomaan, että ainakaan ulkolaiset pelaajat olisivat halunneet palkkojensa valuutaksi ruplaa, dollarin sijasta. No, sm-liigan palkkojen tuskin voi antaa heilahdella sellaisen valuutan perässä, jonka arvoon heijastuu erittäin paljon esim. öljyn ja metallien markkinahinnat.

Sm-liigalle suosittelen jopa työsulkua keinoksi, jolla luodaan uusi taloudellisesti terve sm-liiga. Lisäksi seurat on saatava vahvan keskushallintoisen sm-liigan alle, eikä sooloilemaan jokainen seura mitä huvittaa ja omilla pelinsäännöillä. Toiminta pitää saada läpinäkyväksi joka suuntaan ja esim. pelaajien palkat julkisiksi.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Et saa minua ilman todisteita uskomaan, että ainakaan ulkolaiset pelaajat olisivat halunneet palkkojensa valuutaksi ruplaa, dollarin sijasta.

Ruplan kurssia palkan määrittäjänä vaati KHL:n pelaajayhdistys, jonka puheenjohtaja on olympiavoittaja Andrei Kovalenko.
hinnat.
 
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Jokerit, JHT
Pelastetaan jääkiekko

No tähän aiheeseen on nyt pakko iskeä kiinni. Palkkakatosta olen haaveillut jo useamman vuoden. Luulen, että tilanne alkaa tulevaisuudessa olla sietämätön monella liigapaikkakunnalla. Kevään raportit joukkueiden tilinpäätöksistä pitäisi soittaa hälytyskelloja. Palkkakatto olisi ainaki pelaajakulujen vähentämiseen ehkä paras tapa. Pelaajakulut ovat ensimmäinen osa-alue mistä voidaan nipistää, kun talous on monella niinkin perseellään tällä hetkellä. No tietenki pahin ja epäammattimaisin jääkiekkökanava MTV3 sitten on hautaamassa SM-Liigaa ja ynnä muuta provosoivaa skeidaa heittämässä, jos palkkakatto tulisi. No tosiasia on jo nyt se, ettemme voi kilpailla pelaajamarkkinoilla edes tämän hetken seurojen palkkabudjeteilla. On jo monesti todettu kuinka monitoimihallin omistavat Allsvenskan-seurat voivat napata tärkeän pelaajan markkinoilta SM-Liiga seurojen jäädessä nuolemaan näppejään.

Okei, enää ei kaikki parhaita kotimaisia tuotteita saada pidettyä omassa liigassa, eikä myöskään pelaajamarkkinoilta saada haalittua parhaimpia miehiä. Mutta nyt kysynkin, onko se tiputtanut SM-Liigan tasoa. Mielestäni taso on aivan hyvällä mallilla. Champions HL osoitti, ettei suomalaisten pääsarjakiekko ole kriisisissä. Elitserienillä mielestäni olisi hieman itsetutkistelua tehtävä. Sen verran huonosti he pärjäsivät kyseisessä liigassa.

Sitten onkin ilmaantunut Eurohockey tour-kiekkokeskusteluun käsite, SM-Liigan taso ei riitä kansainvälisiin otteluihin. Mielestäni aivan täyttä puppua, joku lukko maajoukkueen pelaamisessa on. Taidosta se ei ole kiinni. Ainoastaan lähes NHL:n tasoisessa liigasta KHL:stä maajoukkuettaan operoiva Venäjä on ylivoimainen, mutta muut maat omat tasaisia. Esim. Tshekki-pelaajien taso on mielestäni laskussa. Enää ei juurikaan näe tshekkiläisten mailakäsittelyn aatelia, kuten oli ehkä 10 vuotta sitten. Suomi ei siis ole kriisissä oman sarjansa huonon tason vuoksi, vain pelirohkeus on puuttunut jo useamman vuoden Eurohockey tourin aikana.

Eli jos SM-Liigan pelaajakustannuksia rajattaisiin saataisiin hyvää jääkiekkoa nähdä myös tulevaisuudessa. Näkisin myös, että kun joukkueet tulisivat selvästi esiin, ja kertoisivat kuinka kriisissä talous on, niin katsojat/fanit olisivat vielä enemmän tukemassa seuraa. Vähempi ulkomaalaisten pelaajien värväys liigan ei tiputtaisi liigan tasoa, vaan antaisi myös A-junioreille mahdollisuuden pelata jo aiemmalla iällä liigapelejä. Suomalaiset nuoret kiekkoilijat olivat paljon valmiimpia esim. 80-90-luvuilla, johtuen juuri siitä, että he saivat näyttöpaikkoja eikä pelipaikkaa vienyt jokin tusina tshekki tai vastaava. Parhaat ikäpolvet suomalaiseen jääkiekkoon tuottanut ajanjakso piti sisällään pääsarjatason liigan, jossa nuoremmat saivat pelata, ja toiseksi oman liigaseuran juniorit löivät läpi omissa joukkueissaan. Teemu Hartikainen on hyvä esimerkki nuoresta, joka lyö läpi, kunhan luottoa annetaan. KalPan juniorityö onkin esimerkillistä tällä hetkellä, ja onkin hienoa, että joukkue on päässyt SM-Liigan kärkikahinoihin mukaan. Joukkue on nuori, nälkäinen ja myös taitava. Siis samankaltainen kuin suomalainen jääkiekkoilija maajoukkueessa, jos vain pelirohkeutta olisi enemmän.

Toivon siis, että seurojen taloudet saataisiin kuntoon. Samalla juniorityö seuroissa olisi enemmän tukena seuran menestyksessä, koska pelaajat ketjuihin pitäisi löytää myös juniorityön kautta. Ei olisi aikaa tai rahaa käyttää skouttaamiseen, vaan se energia menisi juniorityön laadun parantamiseen ja yht'äkkiä meillä alkaisi olla liuta nuori pelaajia, joilla olisi oikeasti sanottavaa. Toki heidät ehkä joutuisi treidaamaan ulkomaille jossain vaiheessa, mutta ainaki seuran talous toimisi. Nuorille pelaajille olisi myös hyvä opettaa, ettei raha ole tärkeintä lajissa/ammatissa, vaan ehkä omalle seuralleen pelaaminen olisi kunniallista, kun sieltä on saatu eväät ponnistaa huipulle. Tässä nyt on jotain ajatuksia suomalaisesta jääkiekosta, keskustelu jatkukoon.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Toistaiseksi joka kymmenes kansalainen on joko itse tai lähipiirissään saanut tuta suhdannekäänteen vaikutuksia, joten tilanne ei välttämättä kiekkoseurojen businessmallien kannalta ole ainakaaan ihan kaikkialla romahtamassa.

Luulisi että peruskoulussakin opetetaan talouspolitiikasta edes alkeet. Mutta eipä kai - ainakaan yllä olevan perusteella.
 

Viljuri

Jäsen
Luulisi että peruskoulussakin opetetaan talouspolitiikasta edes alkeet. Mutta eipä kai - ainakaan yllä olevan perusteella.

Noh, noh, cobol, varmasti osaat jotakin muuta kuin tätä linjaa. IFK:n ja Jokereiden positiot ovat hieman erilaiset, mutta kyllä varmasti halliyhtiökin jotakin keksii...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
IFK:n ja Jokereiden positiot ovat hieman erilaiset, mutta kyllä varmasti halliyhtiökin jotakin keksii...

Älä nyt yritä vaihtaa tapasi mukaan aihetta. Kun kirjoitat että

"joka kymmenes kansalainen on joko itse tai lähipiirissään saanut tuta suhdannekäänteen vaikutuksia"

kirjoitat samalla olevasi totaalisen hukassa. Suhdannekäänteen vaikutukset näkyvät jo nyt lähes kaikilla sektoreilla ja kaikissa tuloluokissa koko Suomessa. SM-liigan seurat eivät ole poikkeuksia. Liigaseuroilla ensi kausi tulee olemaan taloudellisessa mielessä erittäin haastava, mutta sitä seuraava eli kausi 2010-2011 tuo jo todelliset talouden pudotuspelit liigaan.
 

Viljuri

Jäsen
Kvartaali kerrallaan, vai miten se meni? Makro ja mikro sekoittuu sekä omissa että cobolinkin kommenteissa iloisesti erinäköisiin muihin taustavaikuttimiin, ei yritysten tehtävä ole harjoittaa esimerkiksi mitään talouspolitiikkaa, ainakaan toivottavasti! :)

Luonnollisesti yrityksen kuin yrityksen toimivan johdon jänne on lyhyt ja olisi vieläkin lyhempi, jos tiettyjä pelisääntöjä ei olisi ympäröivän yhteiskunnan toimesta yritystoiminnalle säädetty. Toki myös kysymys on neuvotteluvarasta eri talouden toimijoiden välillä. Ei siellä vakuumissa olla, hei! Ei edes autokaupassa, vaikka nimi olisi jokin "jouppi".

Vaikka tietysti mahdollinen lainanotto tekeekin tilannetta tulevien tilikausien osalta entistäkin haasteellisemmaksi, niin aika vaikea on mennä yrityksen näkövinkkelistä ennustamaan tulevia tilikausia juuri missään merkityksessä, yritysten näkymät ovat ihan toinen asia kuin julkisyhteisöjen, joille siis nuo vuodet 2010 ja 2011 tulevat olemaan todellisen pudotuspelin aikaa.

Markkinatalouden hienous on siinä, että eri yritykset ovat vahvoja hieman eri asioissa ja voivat valita eri tapoja vastatakseen erinäköiseen sisäänvirtaavaan informaatioon. Kollektiivisestihan ei enää yhtään SM-liigan osakasta pelastettane, eikä myöskään yrityssaneerauksen alla voida liigaan Vuorisen tulevien lisenssiehtojen mukaan osallistua, niin toki ilolla voimme alkaa odotella ruumiita. Siis joita nykyisellä SM-liigan puuhastelukulttuurilla tulisi joka tapauksessa, vaikkei yrittäisi oikaista edes henkilöstömenoissa tai kiertäisi julkisoikeudellisia velvoitteittaan.

Yritysten tilauskirjat voivat alkaa täyttymään Nokia-Siemensin tapaan jo kesäkuussa, jos se Bernanken tapaisisten makrotoimijoiden visioista olisi kiinni. Yritykset itse voivat vaikuttaa aika paljon ilman turhaa paskanjauhamistakin siihen, että miten kuluja ja tuottoja saadaan yhteismitallisiksi tai miten mahdollinen vaje saadaan rahoitettua vaikeiden aikojen ylipääsemiseksi. Toki myös imagosta tai henkilöstöjohtamisen alkeista olisi kiva yrittää pitää kiinni, vaikka ne akuuteimmissa vaikeuksissa ainakin dippainssien suppeista näkökulmista nähtynä usein toisarvoisilta näyttävätkin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kvartaali kerrallaan, vai miten se meni?

Jos mitenkään sallit, pysytään ketjun aiheessa?

Kyse on seuraavasta:

1. Kestääkö SM-liigan seurojen talous ja jos kestää niin kuinka hyvin
2. Millaiset ovat taloustilanteen vaikutukset yritysten yhteistyöhön liigaseurojen kanssa ja miten tämä vaikuttaa liigaseurojen talouteen
3. Millaiset vaikutukset taloustilanteella on katsojien ostohalukkuuteen (irtoliput ja kausarit)
4. Onko liigaseurojen toiminnan turvaamiseksi palkkoja syytä laskea

Itse näen täysin päinvastoin kuin sinä että lähes jokainen suomalainen henkilö ja yritys tuntee jo nahoissaan taantuman vaikutukset. Tämä näkemys johtaa tietenkin johtopäätökseen, jonka mukaan SM-liigassa pelaavien seurojen talous kaventuu ja budjettien tulopuoli supistuu voimakkaasti tulevana ja sitä seuraavana kautena.

SM-liigan johto on samaa mieltä ja heidän mukaansa vaikutukset ovat pahimmillaan jopa muutamia kymmeniä prosentteja ensi kaudella. Onko se liian suuri, liian pieni vai oikea ennuste, sen näyttää aika. Kukaan ei kaiketi tiedä tällä hetkellä aivan tarkkaan.
 

scholl

Jäsen
1. Kestääkö SM-liigan seurojen talous ja jos kestää niin kuinka hyvin
2. Millaiset ovat taloustilanteen vaikutukset yritysten yhteistyöhön liigaseurojen kanssa ja miten tämä vaikuttaa liigaseurojen talouteen
3. Millaiset vaikutukset taloustilanteella on katsojien ostohalukkuuteen (irtoliput ja kausarit)
4. Onko liigaseurojen toiminnan turvaamiseksi palkkoja syytä laskea

1. tulee pari vaikeampaa vuotta. Faktahan on se, että liigassa on liikaa seuroja, mutta mitä tulee isompiin seuroihin niin pääomia on hankittava yksinkertaisesti lisää. Tästä vielä noustaan ja silloin on mahdollisuuksia vaikka mihin.
2. riippuu sopimusten pituuksista ja siitä koska ne ovat katkolla. Toki joku voi mennä konkkaan tyyliin Koti-idea kesken sopimuskaudenkin, mutta en usko valtavan suureen romahdukseen. Toki tilanne on siinä mielessä otollinen, että se varmasti laittaa yhden jos toisenkin miettimään vaihtoehtoisia tulonhankintakeinoja. Ehkäpä toimistoille hankitaan enemmän ammattilaisia.
3. on paljon hyvinvoivia ihmisiä ja sitten voidaan vielä laajentaa niin ajatella niin, että osa voi luopua kalliimmista jutuista ja laittaa rahaa ottelulippuun. Se on se kokonaispaketti vain oltava kunnossa, jotta ihmiset tahtoisivat tulla hallille vaikkapa kerran pari kaudessa. Ja sitten tuote pitää osata kaupata nykyistä paremmin.
4. on jos hyvänäkin aikana tehdään turskaa.

Itse näen täysin päinvastoin kuin sinä että lähes jokainen suomalainen henkilö ja yritys tuntee jo nahoissaan taantuman vaikutukset.

Sanoisin, että yritykset enemmän kuin jokainen ihminen. Moni hyväpalkkainen ihminen menestyy taantumassa aika hyvin. Liigan pitäisi tehdä tässä taloustilanteessa niin, että laittaa pe, la pelejä mahdollisimman paljon ja jättää vaikka ti-pelit kokonaan pois. Esimerkkinä tamperelaisten vierailu Nordikselle. La Tappara 7300 katsojaa, ti Ilves 6300 katsojaa. Ja seurojen pitäisi ehdottomasti vihdoinkin aloittaa se, että ottelut jaetaan kategorioihin, joissa peli D maksaa korkeintaan 50% peli A:n hinnasta. Silloin saadaan myöskin suuremmasta joukosta niitä katsojia sinne hallille. Ei se panostus per henki ole niin suuri, jos otteluissa kävisi selkeästi enemmän eri ihmisiä kuin nyt. Toki jos jos kaikki on hieman rempallaan niin silloin ottelutapahtumaa ei koeta kovinkaan nykyaikaiseksi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
schollilta hyvää pohdiskelua. Oikeastaan ainoa asia mitä en osta on tuo hyväpalkkaisten ja taantuman suhde eli kurimus ei koskettaisi hyväpalkkaisia. Vähänkään enemmän tienaavat (sanotaan nyt keskimäärin 20 kiloa kuussa eli 240 kiloa vuodessa ja ylös) ovat sijoittaneet rahansa mm. kiinteistöihin, osakkeisiin, määräaikaistileille ja moneen muuhun sijoituskohteeseen sekä nauttineet osingoista ja/tai optioista. Alas on tultu aika hilpakkaa vauhtia niin sijoitusten kuin tullaan osinkojenkin kanssa joten kyllä se suhdanne kirpaisee vitun ikävästi enemmän tienaaviakin. Ja jos aiemmin tuli hankittua SM-liigaan pääkaupunkiseudun halleihin kalleimpia kausareita ja kalleimpia irtolippuja suht leveällä kädellä niin jo playoffeissa ja ensi kaudella supistetaan niistäkin.

Yhtä asiaa en tajua. Miksi pelaajat eivät ole valmiita palkkojensa laskemiseen kun vastustamisella tuhotaan mahdollisesti liigaseura tai parikin? Joku 5-10 prosenttia pois kuullostaisi varsin kohtuulliselta ja saisi ainakin itsessäni myönteisen reaktion joka näkyisi sitten seurojen kassoilla.
 

zztop

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En usko palkkojen laskemisen onnistuvan ja se on ylipäätään väärä tapa paikata asioita. Odottaisin muutoksia lähinnä tehtävissä sopimuksissa. Muutokset liigassa ovat tarpeen, mutta niitähän ei olla valmiita tekemään ja tartutaan näin epätoivoisiin keinoihin.

Palkkojen sovittu tiputtaminen on vain temppu jonka hyöty sulaisi hetkessä tavalla tai toisella.
 
Suosikkijoukkue
Semo tutti parrucchieri.
Yhtä asiaa en tajua. Miksi pelaajat eivät ole valmiita palkkojensa laskemiseen kun vastustamisella tuhotaan mahdollisesti liigaseura tai parikin? Joku 5-10 prosenttia pois kuullostaisi varsin kohtuulliselta ja saisi ainakin itsessäni myönteisen reaktion joka näkyisi sitten seurojen kassoilla.

Liigaseurat ja Jokerit ovat itse tämän palkkakehityksen saaneet aikaan ja nyt sitten pelaajien pitäisi olla niitä jotka tiputtavat palkkojaan? Jos siinä nyt liigaseura tuhoutuu omiin virheisiinsä niin se on voi voi. Johan sieltä on jo liigan päätöksillä otettu ns. ylimääräinen rasva pois pelaajamäärää tiputtamalla. Kyllä sieltä ne epäterveet organisaatiotkin tippuvat jos ovat tippuakseen.

Kuka käski elää yli varojensa? Se tuskin on yhdenkään "työntekijän" vika? Markkinatalouteen kuuluu "survival of the fittest", eikä tämä mikään kommunistinen suunnitelmatalous-liiga ole. Konkursseja tulee ja niistä nousevat takaisin ne keiden kuuluu nousta.

Harmi, että cobolkin on valjastettu jälleen liigan propagandatorveksi. Hän tuskin itse laskee omaa palkkaansa vapaaehtoisesti 5-10%.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
"Kommunistisessa" NHL:ssä onnistui 24%:n palkanalennus lockoutin päättämiseksi keväällä 2005 ja tästä on tosiaan vain muutama vuosi aikaa. Palkkojen alentamista tilanteen ratkaisemiseksi ehdottivat lopulta pelaajat, eivät omistajat. Omistajat vaativat ja saivat aikaan systeemin, jolla pelaajille maksetaan palkkoina n. 55% NHL:n vuotuisista tuotoista. Osa palkoista pidätetään vuosittain sulkutilille ja ne maksetaan vasta kauden jälkeen, kun tiedetään paljonko lopulta seurat ovat keränneet tuloja. "Kommunistit" eli NHL:n seurojen omistajat ja pelaajat, toimivat tähän tapaan NHL:ssä. Onneksi Suomessa on vapaassa markkintaloudessa operoiva sm-liiga, jossa kukaan ei voi joustaa saavutetuista eduista.
 

BaronFIN

Jäsen
No tuohan johti NHL:ssä siihen, että kaikkien halliyhtiöiden kulurakenteet avattiin auki ja tappioita/voittojaan ei voinut enää piilotella Blues-tyyliin jonnekin muualle vaan homma on oikeasti rehellistä.

No tästähän seurasi se, että NHL-joukkueet eivät olleetkaan niin huonossa jamassa kuin ennen työsulkua annettiin ymmärtää ja pelaajat tienaavatkin nyt enemmän kuin ennen työsulkua: rikkaat seurat rikastuivat ja köyhät köyhtyivät entistä enemmän koska sopimuksen mukainen palkkalattia on noussut aikaisemman palkkakaton yli.

Kokeillaan samaa Suomessa toki, ensi varmasti helpottaa, mutta hyvinkin nopeasti kun saadaankin tämän kirjanpidon avaamisen seurauksena esim. Blues reilusti voitolliseksi ja nämä muiden harrastamat "nolla-budjetoinnit" näyttämäänkin tottuutta, niin huomaammekin, että piru vieköön: palkkalattiaa on nostettava ja silloin pienet seurat ovatkin helisemässä.

Oikeasti toimiva ratkaisu on se, että homma lasketaan jo toimistoissa fiksulla tavalla oikein eikä tarjota joillekin ulkomaanihmeille sitä 200k:n kausipalkkaa. Joku on ehkä sen ansainnut, useimmat eivät.

Seurojen todellista asemaa ei välttämättä kukaan oikeasti tiedä Suomessa. "Oikeanlaisella" kirjanpidolla saadaan ihmeitä aikaan.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
rikkaat seurat rikastuivat ja köyhät köyhtyivät entistä enemmän koska sopimuksen mukainen palkkalattia on noussut aikaisemman palkkakaton yli.
Eihän tämä pidä ollenkaan paikkaansa, sillä CBA:n myötä diiliin kuului myös revenue sharing eli tulonjako. Tosiasia että NHL:n historiassa ei pienten markkina-alueiden joukkueilla ole vuosikymmeniin mennyt näin hyvin sekä taloudellisesti että urheilullisesti.

Sama pätee SM-liigaan, että ilman revenue sharingiä tai avointa kirjanpitoa ei mistään suhteellisista tai pehmeistä palkkakatoista voi tulla mitään.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Liigaseurat ja Jokerit ovat itse tämän palkkakehityksen saaneet aikaan ja nyt sitten pelaajien pitäisi olla niitä jotka tiputtavat palkkojaan? Jos siinä nyt liigaseura tuhoutuu omiin virheisiinsä niin se on voi voi.

Tässä on hyvin kuvattu Kauna Perusdemarin asenne. Kuin rotkon yllä oksassa roikkuva hölmöläinen sahaamassa oksaansa poikki. Jos siinä nyt 50-100 pelaajan työpaikka menee niin voi voi.

Kuten aiemmin kirjoitin, kuuluun niihin jotka toivovat liigan supistuvan laadukkaamman kiekon takaamiseksi. Hassua vain että sen supistamisen tekevät ne jotka kynsin hampain taistelevat supistamista vastaan.
 
Suosikkijoukkue
Semo tutti parrucchieri.
Kuten aiemmin kirjoitin, kuuluun niihin jotka toivovat liigan supistuvan laadukkaamman kiekon takaamiseksi. Hassua vain että sen supistamisen tekevät ne jotka kynsin hampain taistelevat supistamista vastaan.

Sehän se on koko hommassa parasta, minusta koko liigalle tekisi oikein hyvää parin organisaation konkurssi. Muutenhan sokea usko omaan luokattomaan puuhasteluun säilyy ja ennenkaikkea liigan johto uskoo omiin höpinöihinsä, joista jo sokea reettakin tietää että törkeä propaganda ja sensuuri eivät estä paskan valumista katsojien silmille.

Ja toiseksi en usko tekohengittämiseen enkä epäterveeseen kilpailuun, sitähän SM-liiga on suosinut liigan sulkemisesta lähtien. Todella surkein tuloksin.

Ja 50-100 pelajaa löytää kyllä omalle todelliselle arvolleen sopivan duunipaikan, oli se liiga, mestis tai Slovenia. Koska faktahan on se arvon cobol, että pari kautta puhdistuksen jälkeen, SM-liiga toimii paljon terveemmältä pohjalta ja palkkatasokin on sille sopiva.

Palkkakustannusten teennäinen laskeminen on tekohengitystä kunnes taas Lukko, Jokerit jne. iskevät keskivertopelaajille tarpeeksi hintaa soppariin ja sama kierto on taas vauhdissa. SM-liiga tarvitsee todellista muutosta, ei saman pienen piirin epäpuraista hiekkalaatikko-politiikkaa.

En ole ikinä pitänyt itseäni kovinkaan demarihenkisenä, kiitos kun valaisit olotilaani, oi konsulttien epäpyhä Semi-God.
 

Bigmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata & LAK
minusta koko liigalle tekisi oikein hyvää parin organisaation konkurssi

Aivan totta. Sääli vain on, että Jokerit on se seura, joka ennen kaikkea ansaitsisi konkurssiin joutua (puhun siis seuran taloudenhoidosta ja kulupolitiikasta, en henkilökohtaisista tykkään/en tykkää preferensseistä) mutta omistajalla on sen verran hyvät kontaktit, että näin ei varmasti käy. TPS on ahdinkonsa ansainnut, kuten Ässät omansa aikoinaan. Pahoin vain pelkään, että jos konkursseja tulee (siis muuallakin kuin täällä Turussa), niin uhreiksi joutuvan ns. syyttömät osapuolet (pienet seurat).

Edit: ,->. ja iso alkukirjain
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
IS-Veikkaaja 3.3.2009 on haastatellut Toni Söderholmia seurojen toiveista alentaa pelaajien palkkoja ja Toni tyrmää hankkeen esim. esittäen sellaisen mahdollisuuden, että pelaajat nousevat "barrikadeille". Ville Nieminen kertoo samassa jutussa, että tilanne lähinnä naurattaa, kun ehdotus ei sisällä mitään systeemiä mukanaan.

Timo Rajala hei, puhuitko ihan lämpimiksesi palkkojen alentamisesta vai onko sinulla joku suunnitelma, jolla asioita viedään eteenpäin, jos kerran seurat ovat oikeissa vaikeuksissa talouspuolella.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Timo Rajala hei, puhuitko ihan lämpimiksesi palkkojen alentamisesta vai onko sinulla joku suunnitelma, jolla asioita viedään eteenpäin, jos kerran seurat ovat oikeissa vaikeuksissa talouspuolella.

Täällä joku kehuskeli Rajalan osaamista ja hommaa ihan vaan keskustelunavauksena. No, tuo keskustelunavaus-selittyshän on ihan klassikko tapa todeta, että tuli avattua suu liian nopeasti ja ajattelematta.

Olen kuitenkin paljon enemmän huolissani Rajalan tekosista TVO:n ruorissa kuin SM-liigasta, kuulemani mukaan TVO ei ole mitenkään suhtautunut asiallisesti Arevan kantoihin asiasta ja voi tulla pahasti yllätetyksi jahka mennään johonkin kansainväliseen välitystuomioistuimeen, voi jäädä miljardit saamatta.
 

Konalan Kettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
IS-Veikkaaja 3.3.2009 on haastatellut Toni Söderholmia seurojen toiveista alentaa pelaajien palkkoja ja Toni tyrmää hankkeen esim. esittäen sellaisen mahdollisuuden, että pelaajat nousevat "barrikadeille". Ville Nieminen kertoo samassa jutussa, että tilanne lähinnä naurattaa, kun ehdotus ei sisällä mitään systeemiä mukanaan.

Yksi suuri este alennuksen tiellä ovat juuri nämä tasokkaat paluumuuttajat. Söderholm on juuri neuvotellut varmasti rahakkaan monivuotisen sopimuksen eikä varmasti tykkäisi hyvää, jos siitä napsaistaistiin heti 10% pois.

Toinen seikka on alalla yleiset lyhyet sopimukset. Mitä palkkojen alentaminen auttaa, jos sama meno jatkuu heti seuraavana keväänä. pelaajat ovat myös eriarvoisessa asemassa sen mukaan, miten paljon sopimusta on jäljellä.

En ole työlainsäädännön asiantuntija, mutta kun alalla ei ole työehtosopimusta, niin pitäisin kovin kummana jos voitaisiin tehdä sopimus joka huonotaisi kaikkien alalla olevien palkkoja tietyn prosentin. Itse en usko että tämä on mahdollista. Omakohtaisesti olen ollut tilanteessa, jossa yleissitovuus on alalle kesken työurani tullut ja olisi ollut kovin kummaa, jos työnantajani olisi palkkani pystynyt pienentämään tämän johdosta. Pelaajien sopimukset ovat lisäksi määräaikaisia ja määräaikaisia sopimuksiahan ei herkästi muuteta. Ulkomaalaisten pelaajien sopimukset ovat lisäksi lakitekninen ongelma vai eikö tämä koskisi heitä.

En näe tässä palkka-asiassa edes suurta ongelmaa. nyt on kevät ja kaikissa seuroissa sopimuksia katkolla. Jos rahasta tekee tiukkaa niin sitten vaan tehdään halvempia sopimuksia tai käytetään A-junnuja. Kyllä liigaan pelaajia aina löytyy. Taloustaantuma lisäksi leikkaa palkkatasoa muualla, joten paluumuuttajia voi olla odotettavissa tulevina vuosina.
 

BaronFIN

Jäsen
Mä en vain ymmärrä...

Tappara tekemässä Tuukka Mäntylälle kahden miljoonan sopimusta

Ensin voivotellaan ja itketään kuinka taantuma pienentää budjetteja ja pakko on leikata palkkoja ainakin se 20%, jotta konkursseja ei tulisi. Lippujen hintoja ei voida kuitenkaan laskea kun on niin kovaa että ihan itkettää ja katsokaa nyt kun tappioita tulee ja on niin kauhee....

Sitten tullee näitä kymmenen vuoden NHL-tyylisiä sopimuksia missä tarjotaan jollekin neverhöörd (provo) puolustajalle KAHDEN MILJOONAN EURON sopimusta 10 vuoden peleistä... Siis voi elämän kevät...

Tuonne hävisi viimeisetkin arvostuksen rippeet seuroja kohtaan. Ne pärjäävät, jotka pelaavat fiksusti ja yleisömäärien ja rahojen mukaan, mutta nämä pilvilinnojen rakentelijat? Suistukoot konkurssiin, ei voisi vähempää kiinnostaa...

Toki tietenkin jos on siivousfirmaa tai tylsistynyttä miljonääriä tai rikasta firmaa taustalla, niin sitten tehdään tappioita muuten vain. Turha niistäkään sitten itkeä, jos homma alun alkujaan lasketaan tarkoituksella päin pyllyä.
 

Hyytiäinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
KeuPa & Ottawa
Taloussanomissa oli hiljattain juttua pelaajien keskiansioista eri Euroopan liigoissa: SM-liigan pelaajien keskiansio on Euroopan 6. korkein. Eli Saksassa ja Tsekissäkin pelaajille maksetaan (Venäjän, Sveitsin ja Ruotsin lisäksi) enemmän kuin Suomessa.

Mitä tämä palkkakatto ja palkkojen alennus sitten auttaisivat tämän faktan valossa?

Edelleen, ei se ole hölmö joka pyytää vaan se joka maksaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös