Pakkoruotsi – kyllä vai ei?

  • 216 609
  • 2 039

Runtulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onnistui toki ärsyttämään joitakin ja se olikin tämän videon ainoa tarkoitus.

Sinäpä sen sanoit. Eihän tuossa videossa ollutkaan tarkoitus esittää argumentteja, vaan herättää keskustelua ja nostaa asia julkisuuteen - osui ja upposi.

Perustelut pakkoruotsia vastaan tiedetään jo, ja niiden aika on sitten, jos asiasta aletaan laajemmin keskustelemaan. Olisiko pakkoruotsi noussut esille, jos persunuoret olisivat tehneet videon, jossa olisi vain lueteltu argumentit pakkoruotsia vastaan?

Harmi, ettei pakkoruotsia saada pois tämän hallituksen aikana – nyt siihen olisi ollut loistava mahdollisuus ilman RKP:ta. Ilmeisesti kuitenkin kokoomusta ja kenties kepuakin lähellä on liikaa ruotsinkielisiä vaikuttajia.

Ihmettelen, ettei pakkoruotsista puhuta enempää tänä päivänä, kun ihmiset joutuvat kilpailemaan entistä enemmän kansainvälisillä työmarkkinoilla ja me ryöstämme nuoriamme pakkoruotsilla.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Sinäpä sen sanoit. Eihän tuossa videossa ollutkaan tarkoitus esittää argumentteja, vaan herättää keskustelua ja nostaa asia julkisuuteen - osui ja upposi.
Itseasiassa hommahan kääntyi itseään vastaan. Keskustelua on käyty Tyrkkysen mielenterveydestä ja aika moni on halunnut tehdä pesäeron kyseisten idioottien kanssa. Tyrkkynen toki haluaa olla aina esillä ja sikäli hänen voidaan katsoa onnistuneen. Ihmiset puhuivat Tyrkkysestä, mutta eivät pakkoruotsista.
 

Runtulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Keskustelua on käyty Tyrkkysen mielenterveydestä ja aika moni on halunnut tehdä pesäeron kyseisten idioottien kanssa.

Reaktio on luonnollinen, koska:

1) Argumentit pakkoruotsin puolesta ovat niin surkeita, ettei niitä kannata käyttää videon teilaamiseksi

2) Tynkkysestä ei pidetä, joten pakkoruotsia halutaan vastustaa, mutta sillä tavalla, ettei kuitenkaan olla Tynkkysen kelkassa. (tässäkin tapauksessa pitää haukkua Tynkkystä, koska itse asiaa ei voi haukkua)

Miksi liberaalit eivät pidä muuten meteliä pakkoruotsin poistamisen puolesta? Nyt olisi huikea paikka tehdä vastaveto.
 

archieG

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Slavia Praha
Oli muuten hupaisaa mennä ketjun alkuun vuoteen 2002 ja lueskella eteenpäin stereotypioita pakollisen ruotsinkielen opetuksen puolesta. Klišeet olivat kyllä vahvasti esillä. Onneksi paatuneinkin puolustelija on jo lopettanut niitten viljelyn.
 

/dev/null

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kaksikielisyys on ihan jees, josko mietityttää siitä aiheutuvat kustannukset. Kaikki pakkorustataan kahdella kielellä - Heikkilä/Hindersby? Onko Heikki Hinder vai päinvastoin?

Pakkoruotsi on sen sijaan täysin turha muinaisjäänne ja tehty suomenkielisen väestön takakarvaamiseksi ja menestyksen jarruksi.

Pakolliset kaksi kieltä on hyvä, halutessaan voi ottaa Ruotsin tai ehkäpä kulttuurikielen kuten Ranskan.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Jännää että Aftonbladet on nyt herkistynyt suomenruotsin asemaa puolustumaan. Taannoin tuli Yleltä jokin ohjelma, jossa haastateltiin ruotsalaisten mielikuvia Suomesta. Suurin osa ei tiennyt Suomessa puhuttavan ruotsia, saati että Suomi on virallisesti ruotsinkielinen valtio.
En ole varma oliko ko. ohjelma tässä sarjassa Suomi on ruotsalainen | TV | Areena | yle.fi vai oliko se jokin FST:n tuotanto, saattaa löytyä tuolta Dokumentärer | TV | Arenan | svenska.yle.fi

Jokatapauksessa homma meni tosiaankin niin, että suurin osa ruotsalaisista ei tiedä ruotsinkielen asemasta Suomessa yhtikäs mitään. Mutta nyt heretään paheksumaan, luultavasti satans helvetisti. Noh, ei tietenkään, ruotsalaiset, ovat aina ymmärtäväisen korrekteja he. Haiskahtaa RKPn ilmiannolta tästä älämölön aiheuttaminen. Ihmisoikeusloukkaukselta, koska paha mieli on nyt jollekin tullut.

Ps. Linkataan vielä Fredrik Smulterin näkemyksiä suomenruotsalaisuudesta ja siten myös hivenen pakkoruotsistakin ehkä:
http://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa...itistiseksi-sotekin-on-oikea-farssi-1.2185238
Eva Biaudetkin mainittu, hihi.
 
Viimeksi muokattu:
Eipä vaan harvoja valopilkkuja tässä karussa ajassa! Ja antaa mielestäni ihan uskottavan kuvan keskimääräisestä pakkoruotsin vastustajasta - omituinen pakkomielle ja fetissihän se on useimmille näistä... (Tähän iloinen hymiö.)
Heh, kannattaa varmaan lukea vaikka muutama kommentti kyseisen videon alta. Antaa kyllä hyvän kuvan keskimääräisestä pakkoruotsin kannattajasta. Freudenthalilaista rasismia, suomen kielen ja suomenkielisten halveksuntaa, uhkailua, vaatimuksia suurempaan kiitollisuuteen suomenruotsalaisia kohtaan ja näitä väsyneitä jo useat kerrat dumattuja myyttejä pakkoruotsin hyödyistä. Liekö kyseessä taas RKP:n masinoima trollauskampanja, vai mikä.. Ehkä paras oli yhden ahvenanmaalaisen kommentti siitä miten pakkoruotsin poistaminen olisi jotain fasismia (luonnollisesti ruotsiksi kirjoitettuna). Siis ahvenanmaalaisen kommentti. On niillä pokkaa..
Jännää että Aftonbladet on nyt herkistynyt suomenruotsin asemaa puolustumaan.
Multikultibladet jaksaa kyllä jauhaa ruotsalaisuuden ja ruotsalaisen kulttuurin surkeudesta, mutta HELVETE sentään, jos entisessä siirtomaassa uhataan poistaa herrakielen pakko-opiskelu. Seuraavaksi Aftonbladet varmaan tekee kattavan jutun suomen- ja saamen kielen surkeasta asemasta Ruotsissa? Voitaisiin lähteä liikkeelle ihan historiasta ja kallonmittauksesta. Siinä olisi taas aihetta itseruoskinnalle hieman pidemmäksi aikaa. Ai eikö?

Mikäli olen nyt käsittänyt oikein, osassa lukioista historiaa ja/tai yhteiskuntaoppia ei ole enää pakko opiskella. Pakkoruotsi kuitenkin säilyy. Siinä voi jokainen sitten mietiskellä niitä yleissivistyksen syvimpiä merkityksiä. Osalle toki varmasti riittää, että ainoastaan ruotsin opiskelu säilyy pakollisena. Onhan se tämän porttiteorian mukaan tärkeä silta kaikkeen maailman sivistykseen.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
.... selventääkseni, asian ydin: mitä jos suomenkielisenä et saisi palvelua äidinkielellä vaan asiointikieli joka paikassa olisikin englanti.

Tämä skenaario on keinotekoinen, koska luonnollisesti suomessa saa palvelua suomeksi, mikäli palveluntarjoaja niin haluaa. Kai työpaikkoihin voi jatkossakin olla kielitaitovaatimuksia ja yritykset voivat ihan itse päättää millä kielellä palvelevat. Esimerkkinä tästä on ainakin helsingin keskustan lukuisat baarit ja ravintolat, joissa ei puhuta suomea. Se on ravintolan asia päättää mitä kieltä puhutaan ja asiakkaan asia päättää meneekö sinne. Ei liity pakkoruotsiin mitenkään, paitsi noin periaatteessa pakkoruotsin poistaminen lisää suomenruotsalaisten kysyntää työmarkkinoilla.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Provosointi on selvästikin onnistunut, eli sinänsä video on onnistunut. Se on sitten toinen asia, minkä verran hyvällä maulla on sijaa tuossa.

Jos Ruotsissa on herännyt aito huoli ruotsin asemasta Suomessa, niin tilanteeseenhan on tarjolla yksinkertainen ja ennenkaikkea tasa-arvoinen ratkaisu. Yhtenäistetään suomen asema Ruotsissa ja ruotsin asema Suomessa. Olen varma, että tämä kelpaa Ruotsille vallan mainiosti.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
PS-Nuorten video onnistui tavoitteessaan (provosointi ja huomion saaminen), eli sitä voidaan pitää onnistuneena. Itse kielipolitiikkahan oli vain sivuseikka tässä tekeleessä.

Mielenkiintoista nähdä, millaisella linjalla persunuoret kulkevat Samuli Voutilan ottaessa aluksen haltuunsa vuoden vaihteessa. Tuleeko lisää kohutempauksia mallia pakkoruotsivideo tai tyttö_poika-kampanja?
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Ps. Linkataan vielä Fredrik Smulterin näkemyksiä suomenruotsalaisuudesta ja siten myös hivenen pakkoruotsistakin ehkä:
http://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa...itistiseksi-sotekin-on-oikea-farssi-1.2185238
Eva Biaudetkin mainittu, hihi.
Tää on mun mielestä fiksu kirjoitus. Tässäkin ketjussa toistuvasti mainitaan, että suomenruotsalaiset on suomalaisia siinä missä suomenkielisetkin. Ainoa ero on kieli. Mutta tätä mielikuvaa rikkoo alituiseen se, että RKP tuntuu pitävän yllä jonkinlaista vähemmistökansan sidettä Ruotsiin, joka ikään kuin varjelee Suomessa asuvia kansalaisiaan. Näin ollen RKP ja ruotsalaiset lehdet, jotka kauhistelevat jotain pakkoruotsi-asiaa, tekevät ison karhunpalveluksen suomenruotsalaisille, joiden uskoisin mieltävän itsensä kuitenkin suomalaisiksi.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Helsingissä on swedut pahoittaneet mielensä. Uuden keskuskirjaston nimi Oodi ei RKP:n mieleen paristakin syystä, mutta oma suosikkini on se, että englanninkielisille se aiheuttaa mielleyhtymän huumeiden yliannostukseen. Kuvastaa argumentoinnin tasoa näköjään kaikessa RKP:n ulostuloissa.

Loput hassut argumentit voi lukea hesarin alkuperäisestä jutusta:Keskustakirjaston saama nimi närkästyttää ruotsinkielisiä – Oodin rinnalle halutaan ruotsinkielinen tai ”neutraali” nimi, kaupunki ei lämpene - Kulttuuri - Helsingin Sanomat
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Helsingissä on swedut pahoittaneet mielensä
Päivän naurut, kiitos tästä.

Kun nyt kerran Oodi tuo englanninkieliselle väestölle mieleen lyhenteen OD, overdoze, niin entäpä sitten tuo Månssonin ehdottama Oden? Nimittäin Odens on tunnettu nuuskamerkki, ei sellaisen mukaan passaa kirjastoa nimetä!

Tässä tuli taas hyvä syy sille, miksi RKP:n äänestäminen ei ole minulle vaihtoehto kuin presidentinvaaleissa. Heillä on hyviäkin ajatuksia kuten NATO-myönteisyys, mutta se kielipolitiikka ajaa kuitenkin kaiken edelle. Ei RKP:lle tuota mitään ongelmia mennä punamultahallitukseen, joka pistää NATO-oven yhä tiukemmin lukkoon, kunhan vaan ruotsinkielisten eduista pidetään huolta.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Kun nyt kerran Oodi tuo englanninkieliselle väestölle mieleen lyhenteen OD, overdoze, niin entäpä sitten tuo Månssonin ehdottama Oden?

Voin kuvitella jonkun jenkkituristin hokemassa kotonaan jotain tyyliin, että "Oden was freaking great", ja kuulijat miettivät miksi yliannostelu (oding) oli niin pirun jees. Jos argumentti on sanan Oodi yhteneväisyys overdosen slangiversion kanssa, niin Oden on ääntämyksellisesti natiiville puhujalle aika lähellä ing-muotoa samasta overdosen puhekielisestä lyhenteestä. Mikähän tulisi Fucking nimisen kylän nimeksi, jos Itävalta ottaisi toiseksi kielekseen ruotsin...

Toki ymmärrän RKP:n mielipiteen asiasta, heille ruotsi on melkoinen kynnyskysymys asiassa kuin asiassa. Heille se on konkreettinen asia, jonka perusteella suuri osa äänestäjistä päätyy kyseistä puoluetta äänestämään. Ei RKP vedä esimerkiksi NATO-kannan, talouspoliittisten näkemysten tai vastaavien osalta suurinta osaa kannatustaan ruotsinkielisillä alueilla, eikä kieltä lukuunottamatta identtisellä vaaliohjelmalla ratsastava puolue tulisi viemään merkittävää osaa äänistä. Ruotsi kielenä on heille määrittelevä asia, ja sen turvin heille on auennut usein paikka hallituksesta ja äänet vaaleissa.

Mitä taas tuohon Tynkkysen videoon tulee, niin ymmärrän hyvin lähtökohdat. Ei tuossa haeta mitään taidepläjäystä tai argumentaation tasolla ylivertaista tekelettä. Tuolla videolla he saavuttavat (saavuttivat) varsin paljon näkyvyyttä vastustamalleen asialle, saivat aikaan keskustelua aiheesta ja Tynkkysen mielipiteen framille esitystavasta huolimatta. Ei tuo mielestäni mainittavasti eroa Månssonin argumentaatiosta koskien Oodia; viestin esitystapaa oleellisempaa on tuoda mielipide esille, riippumatta argumentaation kestävyydestä kriittisestä näkökulmasta katsoen
.
Ruotsinkielisillä alueilla, ruotsinkielen aseman säilyttämisen kyllä ymmärrän. Siinä, että Vaasa menettää SOTEn myötä keskussairaalansa on kyse lähinnä alemmuuskompleksista kärsivien Persujen ja junttien kostosta "pappa betalar, bättre folkkia" kohtaan.

Toisaalta jos miettii asiaa puhtaasti ruotsinkielisen edun näkökulmasta, onko pakkoruotsi vastaus ruotsinkielisen väestön tilanteeseen? Tarkkaa prosenttiosuutta en osaa heittää, mutta väittäisin, että noin 90% ei pysty hoitamaan yhtään vaikeampaa asiakastilannetta ruotsiksi virkamiesruotsin pohjalta. Vaikeammaksi lasken sen, että sanasto on laajaa ja spesifiä, väärinymmäryksen kohdalla vaikutus lopputulemaan on suuri ja keskustelu ei ole pelkästään ulkoluettujen fraasien varassa.

Käytännössä tuo vaatii sen, että ruotsia äidinkielenään puhuva käyttää suomenkielisen yhteisön kautta opittua (ja mahdollisesti koulutuksen vahvistamaa) suomea, tai palvelutilanteessa toisella puolella on ruotsia äidinkielenään puhuva tai koulumaailman ulkopuolella oppinut henkilö. Ottamatta kantaa sen kummemmin Vaasan päivitystykseen, väitän, ettei päivystystä ole hoidettu pelkästään koulun minimikielivaatimuksia täyttävällä ruotsilla.

Helsingin näkökulmasta katsoessa on pakkoruotsi käytännössä yhtä tyhjän kanssa. Käytännössä pääkaupunkiseudulla jos palvelu on pakko saada ruotsiksi, sen saa, toki palvelun tarjoaman tahon resurssien mukaan, ruotsiksi. Vaikka lähes jokainen on ruotsia opiskellut, erittäin suuri osa (pl. äidinkielenään puhuvat tai muita reittejä kielen oppineet) pystyy korkeintaan toistamaan fraasit (tack kom igen, de/det/den/dööö kostar *epämääräistä muminaa*) ja ymmärtää vain selkeän puheen ilman suurempia "koukkuja" tai erikoisempaa sanastoa. Ruotsinkielisillä paikkakunnilla taas jo pelkästään yhteisön kautta opittua, oli se äidinkielenä tai ei, ruotsia puhuu suhteessa suurempi määrä. Ja jos ei puhu, niin työllisyysnäkymät ovat vähän kuin pelkkää ruotsia puhuvalla Helsingissä; löytyy jos on spesifi paikka, mutta muuten menee haastavaksi. Suurissa kaupungeissa eläville löytyy palvelu pakkoruotsista riippumatta, ja ruotsinkielisillä alueilla kieltä puhuva työvoima on saatavilla valtakunnallisesta opetussuunnitelmasta riippumatta.

Jos ns. vanha raha unohdetaan, niin melkein pakkoruotsin poistaminen olisi paras tapa ruotsinkielisille päästä kiinni suurempiin tuloihin Suomessa. Suomenruotsalaisten tai esimerkiksi turistien määrä ei ainakaan merkittävästi muutu, jos pakkoruotsi poistetaan. Toisaalta se nostaa ruotsia puhuvien kysyntää ainakin tietyillä aloilla, jos tarve edes jonkintasoiselle ruotsille on olemassa. Joku suomea ja ruotsia täydellisesti puhuva terveyskeskuspäivystäjä on varmasti entistä halutumpaa työvoimaa, jos vastaavalle spotille valtaosa hakijoista ei puhu sanaakaan ruotsia. Loppuasiakkaalle tulos tuskin mainittavasti näkyy yllämainittujen seikkojen takia, mutta suomenruotsalaisen työllistymiseen se vaikuttaa varmasti, siinä missä esimerkiksi arabiaa tai venäjää puhuva saa kielitaidostaan nykyisin etua työmarkkinoilla.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
@sekolust yllä heitti järkeviä näkemyksiä. Minä sympatisoin aina Ruotsia ja myös Suomen kaksikielisyyttä varauksin. Käytän Ylen Vegaa ja Ylen Femmaa yllättävän sujuvasti ja maksan niistä Yle-veroa loppujen lopuksi mielelläni.
Mutta pari anekdoottia suomenruotsalaisten suomenkielen taidoista, eli peruskoulun käyneistä juoksijattarista.
Sandra Erikson ja Karin Storbacka ovat kumpikin käyneet suomalaisen peruskoulun läpi. Varsin nuorina löivät läpi SM-tasolla ( siis ei Svenska Mestare, hihi) ja myös median, ainakin Ylen live-haastatteluihin. Sandra yritti joskus hieman suomeksi, mutta homma on kääntynyt nykyisin ruotsiksi. Karin taapersi suomea myös, mutta hän on sinnikkäästi vuosien saatossa aina vastannut suomeksi ja puhuu nykyään sujuvaa suomea. Tai Karin Storbacka puhuu kerrassaan valloittavan sympaattista sujuvaa suomea. Onko kysymys kielellisestä lahjakkuudesta, luultavasti. Ympäristössä ei ole eroa. Zenitha ja Heidi Erikson mielestäni puhuvat paremmin suomea kuin isosiskonsa, otantani on kyllä pienempi.
Mutta pointtini on siis, että kaikki suomalaiset eivät puhu ruotsia vaikka ovat peruskoulutettuja. Kaikki suomenruotsalaiset eivät puhu suomea vaikka ovat peruskoulutettuja. Silti hommat hoituvat. Milloinka tämä voidaan myöntää valtakunnan tasolla?
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
...
Mutta pointtini on siis, että kaikki suomalaiset eivät puhu ruotsia vaikka ovat peruskoulutettuja. Kaikki suomenruotsalaiset eivät puhu suomea vaikka ovat peruskoulutettuja. Silti hommat hoituvat. Milloinka tämä voidaan myöntää valtakunnan tasolla?

Asia on varmasti noin kuten sanoit, mutta en tiedä miten se liittyy asiaan. Jos joku suomalainen ei osaa suomea, hän on kanssani samassa asemassa kuin kuka tahansa maailman ihminen, eli englannilla on pärjättävä tai tulkki hommattava. Juu ja olen suorittanut pakkoruotsia vuosikausia, mutta ikinä en ole sitä käyttänyt, enkä kyllä osaisikaan.
 

Byvajet

Jäsen
Ruotsi tarjoaa pakkoruotsin opiskelleille opettajille töitä. Voiko olla käytännöllisempää perustetta jatkaa pakkoruotsin tankkaamista? Nyt pakkoruotsin opiskelun hyödyllisyys tuli todistettua.

Jos pakkoruotsia ei olisi, Suomi ei pystyisi tarjoamaan Ruotsille kouluttamaansa työvoimaa. Suomalaiset kärsivät ja ruotsalaiset voittavat. Tätä täytyy saada jatkossakin.

Ruotsi palkkaa nyt opettajia Suomesta – Lahtelais­opettaja sai ”muumi­ruotsillaan” oppilailta lämpimän vastaanoton - Kotimaa - Helsingin Sanomat
 

Joukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Täällä olisi hyvä olla myös pakkosuomi, niin kansalaiset pärjäisivät rannikkoseudulla omalla äidinkielellään, kun molemmat saisivat puhua omaansa ja ymmärtäisivät toisiansa.
Tai sitten voitaisiin hyväksyä se tosiseikka, että englannilla pärjää aina. Ulkomailla ja kotimaassa. Käsittämätön puheenvuoro Sipilältä. Ei virkamiesruotsia opi, ellei sitä erityisesti halua oppia ja ylläpitää.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo

Runtulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Perussuomalaisille erävoitto – 2 200 koululaiselle vapaaehtoisuus ruotsin opiskeluun - Kotimaa - Ilta-Sanomat
Mitähän tästä olisi mieltä? 2200 vapautettua opiskelijaa on pisara meressä, ja loppupeleissä ainoa konkreettinen seuraus lienee se, että säikähtänyt RKP huoraa itsensä hinnalla millä hyvänsä hallitukseen seuraavat kolmekymmentävuotta varmistaakseen, ettei katastrofi laajene.

Jostain on aloitettava ja suunta on aivan oikea. RKP laittanee kokeilut jäihin mahdollisimman pian ja estää kaiken uudistuksen kieltemme suhteen.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Voivoi. Miten nämä 2200 nuorta nyt oppivat esimerkiksi englannin kieltä, kun ei ole ruotsia taustalla helpottamassa englannin ymmärtämistä?
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
ja loppupeleissä ainoa konkreettinen seuraus lienee se, että säikähtänyt RKP huoraa itsensä hinnalla millä hyvänsä hallitukseen seuraavat kolmekymmentävuotta varmistaakseen, ettei katastrofi laajene.
Mikä seuraus tuo on? RKP:hän on käytännössä aina mukana hallituksessa. Sipilällä riitti pokeria jättää heidät ulos omasta hallituksestaan, mutta seuraavaan hallitukseen he tunkevat taas itsensä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös