Tämä on hyvin laaja-alainen juttu ja voit hyvinkin pitää sitä aluksi "metatason heilutteluna".
Itse en neuvoisi edes aloittamaan suoraan Ruotsi-Suomen yhteisestä historiasta/kulttuurihistoriasta, vaan ihan ensinnä Euroopan kulttuurihistoriasta ja niistä tekijöistä, jotka suomalaisia ovat aina sitoneet osaksi läntistä Eurooppaa. Näin lonkalta heittäisin, että Paavo Castrénin laaja tuotanto olisi hyvä paikka aloittaa nämä "opinnot".
Tätä hieman aavistelinkin.
Jos haluat oikeasti tuoda sisältöä keskusteluun, ja tehdä argumenteistasi uskottavia, täytyisi sinun pystyä hieman tarkentamaan käyttämiesi termien sisältöä. Muussa tapauksessa niiden perusteltavuutta on täysin mahdoton arvioida.
Ehkäpä meidän täytyisi sittenkin aloittaa tämä operaatio muinaiskreikan ja latinan kielestä? Mielestäni on täysin kestämätöntä, että lähdemme tarkastelemaan sidettämme läntiseen Eurooppaan, jos emme ensiksi tunne riitävällä tarkkuudella koko läntisen Euroopan syntyprosessia!
(Yksinkertaisempi tosin saattaisi tässä vaiheessa kysyä, että mitä tekemistä yksittäisen kielen osaamisella on asiassa, kun kerta oletettavasti ihan aihealueiden historiaan voi myös tutustua kotimaisten käännöstöiden tai varsinaisen tutkimuksenkin muodossa. Menee ehkä hieman tarpeettomaksi esim. putkimiehen tai sairaanhoitajan näkökulmasta, jos täytyy olettaa heidän kykenevän tässä suhteessa tarttumaan primäärilähteisiin. Eiköhän jätetä se homma ihan historiatieteilijöille?).
edit. Oikeastaan kun pakkoruotsin perusteltavuuteen tähtääviä argumentteja tarkastelee, tulee mieleen, että kyse olisi jopa suoranaisesta ruotsin kielen
poistamisesta. Vaikka kyse on vain vapaavalinnaisuuden lisäämisestä.