Onkohan Magma nyt kuitenkaan luotettava taho tässä asiassa?
.... Minusta on ihan loogista, että ruotsilla on meille suurempi merkitys kuin mitä kielen koko muuten antaisi ymmärtää. Mutta ehkä voisi vaikka korvata pakkoruotsi "pakkolähikielellä" eli opiskelijat saisivat valita ruotsin ja venäjän väliltä. Jos jotain kieltä meillä ei osata ja josta meille olisi suurta kansallista hyötyä niin se on venäjä.
Suoraan sanottuna, minua vituttaa, että kaltaisesti besserwisserit tulevat minulle ja lapsilleni kertomaan mikä on oikein.
... mikä ihme tekee tästä melkoisen pienestä detalji-asiasta jonkun elämää suuremman kiistakysymyksen tietylle ihmisryhmälle. ...
Olen kolmessa tällaisessa firmassa itse toiminut, ja kaikki asiat maiden välillä hoidettiin englanniksi.Tuo perustelu ei kelpaa, koska ruotsi on ensisijainen käyttökieli keskenäistä kauppaa harjoittavissa Ruotsissa toimivissa suomalaisyrityksissä sekä Suomessa toimivissa ruotsalaisyrityksissä.
Suomalaisyritysten kansainvälistymisessä ensimmäinen kohdemaa on useimmiten Ruotsi.
Tuo perustelu ei kelpaa, koska ruotsi on ensisijainen käyttökieli keskenäistä kauppaa harjoittavissa Ruotsissa toimivissa suomalaisyrityksissä sekä Suomessa toimivissa ruotsalaisyrityksissä.
Suomalaisyritysten kansainvälistymisessä ensimmäinen kohdemaa on useimmiten Ruotsi.
Kuten TeliaSoneran hallituksen taannoinen puheenjohtaja Tapio Hintikka vastasi ruotsalaisten vaatimuksille, että hallituksen kokoukset tulisi käydä ruotsiksi: "Konsernin virallinen kieli on englanti ja jos joillakuilla osanottajilla on vaikeuksia sitä ymmärtää, niin sihteeri tarvittaessa kyllä kääntää muistiot ruotsin kielelle."
Ihan hyvä että tuota on tutkittu, mutta kun en tuota ymmärrä (eikä suomen/englanninkielistä versiota näy ainakaan pikaisella etsinnällä) niin on paha kommentoida relevanssia, kun ei ole tiedossa esim. sitä miten ruotsinkielen käyttöaste riippuu ihmisistä jotka osaavat ruotsia ts. miten paljon ruotsinkieliset tavallaan itse vääristävät kielenkäyttötilastoja.
Ja olennainen kysymys on kuitenkin se, että mikä on käyttökieli jos ihmisten ruotsinkielen taito on heikko, firman tarkoitus kun on kuitenkin tehdä bisnestä eikä toimia kielikurssina joten tällöin oletettavasti käytetään sellaista kieltä jota kaikki osalliset osaavat.
...
Ruotsin kieli on yksi hyödyllisimmistä kielistä bisneselämässä ja siitä on hyötyä kotimaisessa ja pohjoismaisessa kaupassa, mutta itse ketjun aiheeseen eli pakkoruotsiin tämä ei taas liity millään tavalla.....
Pako liikunta kouluista pois koska mä haluan!
Miten jengi, siis aikuiset ihmiset, jaksavat vääntää näinkin yhdentekevästä asiasta kuin ruotsin opiskelusta. Mitä väliä sillä on, onko se pakollista vai ei? Oikeasti?
Englannilla on monissa firmoissa ns virallisen kielen asema. Kuitenkin käytännön asioissa ja konfrenssien ulkopuolisissa keskusteluissa käytetään ruotsia...
Ruotsin kieli on yksi hyödyllisimmistä kielistä bisneselämässä ja siitä on hyötyä kotimaisessa ja pohjoismaisessa kaupassa, mutta itse ketjun aiheeseen eli pakkoruotsiin tämä ei taas liity millään tavalla..
... jos esimerkiksi ruotsinkielinen perhe haluaisi ehdoin tahdoin hankkiutua asumaan vaikkapa Kainuuseen, eli tässä tapauksessa pitäisi jonkin verran tarkastella kuntia niiden kielijakauman ja jossain määrin niiden koon (siis väkiluvun) mukaan. Mutta silloin ei puhutakaan enää pakkoruotsista!
snip...Kieli on nimittäin vallan väline, halusipa sitä tai ei. ...snip
...Vähitellen alan taipua siihen, että taustalla on Freudenthalilaisen ajattelun mukainen "urpot suomalaiset" ja parempi ruotsinkielinen väki jaottelu jota tämä nöyryyttäminen tukee..
Mielestäni yksi suurin epäkohta suomenruotsalaisten eduissa (pakkoruotsin ohella) on se, että heidän tiensä yliopistoihin on helpompi kuin suomea äidinkielenään puhuvilla ja siten se tulee vallan kahvassa pysymistä.
Alkaisi olla jo aika ajatella asiaa koko kansantalouden kannalta, ihan oikeasti tarpeellisten vieraiden kielten osaaminen olisi päivänselvästi hyväksi.
Mielestäni yksi suurin epäkohta suomenruotsalaisten eduissa (pakkoruotsin ohella) on se, että heidän tiensä yliopistoihin on helpompi kuin suomea äidinkielenään puhuvilla ja siten se tulee vallan kahvassa pysymistä. Pelkästään se, että meillä on useita ruotsinkielisiä yliopistoja/korkeakouluja vääristää jo kilpailua korkeakoulutukseen pääsemisessä.
....
Itä-suomessa ruotsinkielenopiskelu ei mielestäni tapahtu missään määrin venäjän kustannuksella....
Lisäksi myös Åbo Akademilla sinun on pakko suoritua Suomen kielen kurssista tai antaa näyttö kielellisestä osaamisestasi (luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen, essee ja suullinen osaaminen).
Pakkoruotsi sinäänsä on mielestäni hyvä ja oikeutettu. Ruotsinkielenopinnot vähintään peruskoulussa eivät ole kenellekkään haitallisia, mielestäni ne pitäisi aloittaa jo 1. tai 3. luokalla. Nykyäänhän sinun ei ole pakko suorittaa ruotsia esim ylioppilaskokeissa.
Vai pitäisikö venjän olla pakollinen kieli suomalaisissa kouluissa?
Haluaisin kuulla joltakin oikeasti hyvän perustelun pakko-ruotsin maanlaajuiselle olemassa ololle.
Tottakai se on pois jostain, aikaa on rajallinen määrä. Kirjoituksesi oli muutenkin sitä itseään. Ei ruotsinkielen opiskelu ole minustakaan kenellekään haitallisia, mutta vähemmän hyödyllysiä kuin vaikkapa saksan. Totta helvetissä ruotsinkieliset pärjäävät todisuksissa paremmin kun kaikissa todistuksissa on 2 kieltä joista suomenruotsalaiset saavat molemmat ilmaiseksi kotoaan. Oli siinä muutakin höttöä.
Sama linja jatkuu.Mukava kun huomasit miten shittiä kirjoitukseni oli.
Vähemmän hyödyllistä kuin saksa? Suomalaisista 5,44% (vajaa 300 000) puhuu ruotsia äidinkielenään, tähän vielä päälle kaksinkielisten määrä mistä ei tähän hätään tilastoa löydy. Jos ajattelet kaupankäyntiä niin vientipuolella Ruotsi on yhtä tärkeä kauppakumppani Suomelle kuin Saksa ja tuontipuolella eroa Ruotsin ja Saksan välillä on muutama prosenttiyksikkö. Saksaa puhutaan maailmalla luonnollisesti enemmän kuin Ruotsia, mutta tämä keskittyy Keski-Eurooppaan ja Benelux-maihin. Loppujen lopuksi suomalainen tarvitsee todennäköisemmin mielestäni ruotsia kuin vaikkapa saksaa.
....
Eräs näkökulma, jota kautta voisin ajatella pakkoruotsin jatkamista on moraalirappiosta kärsivän EU:n hajoaminen. Tuossa tilanteessa olisi mielestäni luontevaa hakeutua jälleen Pohjoismaiseen yhteistyöhön. Tuota näkökulmaa ajatellen, olisi järkevää huomioida mielipiteet, jotka pakkoruotsista luopuminen aiheuttaisi muissa Pohjoismaissa.