Valehteleeko Telia tietoisesti kuluttajille vai onko yhtiö todellakin näin tietämätön teknologioista joilla se on ryhtymässä SM-Liigan tuotantoon?
Aloitetaan Android TV sovelluksesta
"TV-sovelluksissa haasteena ovat yhteensopivuusongelmat ja eri TV-mallien ja järjestelmäversioiden määrä, jotka kasvavat vuosi vuodelta.", näin Olli-Pekka Takanen vastasi Jatkoajan esittämään kysymykseen 29.8.2018.
Onko todellakin niin, että Takanen sekä Telian sovelluksista vastaava työryhmä on näin tietämätön mobiiliteknologioista?
Android kehitysympäristössä on jo vuosia ollut mahdollisuus päivittää mikä tahansa olemassa oleva applikaatio myös Android TV yhteensopivaksi lisäämällä lähdekoodiin alle 10 riviä. Uusiin sovelluksiin pätee sama. Nämä taikarivit ovat saatavilla virallisilta Android kehittäjäsivuilta. Android käyttöjärjestelmä huolehtii itsessään näistä Takasen mainitsemista "ongelmista".
Näppäinyhdistelmät ctrl+c ja ctrl+v nopeuttavat päivitystyötä ja pienentävät typo-riskiä huomattavasti. Arvioitu työaika noin neljä minuuttia.
Maksutavat
Luottokortti- ja muiden maksutapojen lisääminen olemassa olevaan järjestelmään kuuluu jokaisen ohjelmistoja kehittävän yrityksen perustehtäviin.
Kun yritys haluaa laajentaa toimintaansa verkkoon tai päivittää verkkoliiketointaansa siten, että kaikki mahdolliset maksutavat tulevat käyttöön, tarjoukset missä tälle on arvioitu enemmän kuin neljä tuntia työaikaa, pitää hylätä epärealistisina.
Otteluiden näkyvyys
EU alueen ulkopuolella asuu kymmeniä tuhansia suomalaisia jotka seurasivat SM-Liigaa koko 2000-luvun päättyen kauteen 2017-2018. Oulun Kärppien kannattajat jopa 4-5 vuotta pidempään. Nyt Telia on pistänyt tälle stopin. Telia palautti urheilutapahtumat takaisin 1900-luvulle. Eikö nykypäivänä pitäisi tapahtua kehitystä?
Lähetystekniikka
Telian valitsema teknologia ottelutapahtumien signaali(e)n siirtämiseen ja keskitettyyn tuotantoon on kaunis ja moderni lähestymitapa. Kuitenkin, tämän mallin toteuttamiseen vaadittava teknologia ei ole vielä valmis. Telian verkkoinfrastruktuuri kykenee hallitsemaan digitaalisten signaalien siirtämisen, mutta jatkokäsittelyyn vaadittavat järjestelmät eivät ole valmiita vielä kahteen tai kolmeen vuoteen.
Telia ei ole tähän mennessä onnistunut luotettavasti toteuttamaan edes yhtä ottelutapahtumaa. Puhumattakaan siitä, että täyden ottelukierroksen aikana pitäisi pystyä seitsemän ottelun yhtäaikaiseen toteuttamiseen. Ennen SM-liigakauden 2019 alkua, Telia ei edes pääse testaamaan tällaista skenaariota.
Yhdysvalloissa, Englannissa ja muualla Euroopassa (baseball, jalkapallo, jääkiekko, koripallo) ottelutapahtumat on jaettu useamman operaattorin kesken ja tapahtumia on porrastettu. SM-liigan katsojien näkökulmasta tämä tarkoittaisi tällä hetkellä sitä, että ottelu alkaisivat 05:00, 08:00, 11:00, 14:00, 17:00, 20:00 ja 23:00.
Nyt Telia yrittää vajavaisin resurssein ja osaamattoman henkilökunnan kanssa lähteä uhmaamaan luonnontieteiden lakeja. Tästä tulevat kärsimään kannattajat mutta myös seurat. Palaute tulee kohdistumaan ensisijaisesti seuroihin eikä Teliaan kuten pitäisi. Yksikään seura ei pysty vastaamaan siihen hallitsemattomaan kaaokseen, minkä Telia aloittaa 14.9.2018.