Opetustyö

  • 367 270
  • 3 061

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Luki mitä luki, jos vanhemmat osaisivat opettaa lapsensa käyttäytymään, niin ehkä toisella kymmenellä oleville ei tarvitsisi joka tunnin päästä selittää samoja asioita uudestaan ja uudestaan, ja aikaa jäisi muunkin kuin koulun sääntöjen opettamiseen.

Tässä se olennainen onkin. Systerini opettaa ala-asteikäisiä ja siellä on tullut mm. vaikeakäytöksisen lapsen vanhempien kannsa käydyissä keskusteluissa ihan suoraan "Eikö ole koulun tehtävä kasvattaa? Emme me ehdi kun on omat työt ja x määrä noita toisiakin lapsia." Oli aika surrealistinen olo kun kuulin tämän systeriltä.

sunnuntai: sama juttu. Ei olis tullu mieleenkään itkeä siitä porukoille. Faija opetti kyllä oikean& väärän eron aina kun kuuli mun hölmöilyistä. Niin tässä vaan vuosien päästä maksellaan veroja, käydään duunissa ilman rikosrekisteriä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...En tiedä tämän tapauksen taustoja, mutta jos tämä häiriköinti oli sitä, että oppilas pitä ruokalassa huppua päässään olisin nähnyt ehkä muitakin ratkaisumalleja. Huomautus asiasta ja kahdenkeskinen keskustelu myöhemmin olisi voinut saattaa konfliktin parempaan lopputulemaan molempien osapuolten kannalta...

Lue selvitys tapahtumista Ilta-Sanomista, niin huomaat, että keskustelu oli käyty jo.

Ruokalassa huppu päässä, tunnilla kännykkä esillä, välitunnilla ilman lupaa sisällä, lippis päässä sisällä jne. Sääntöjä, joita moni pitää nipotuksena, turhina ja opettajien pätemisenä. Mihin sitten asetetaan ne rajat?

Olisiko tässäkin pitänyt hyväksyä oppilaan ruokailu huppu päässä? Tilanne olisi mennyt ohi, opettajalle olisi ehkä vähän naureskeltu, mutta olisi saanut pitää työpaikkansa.
 

Jari66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Ukraina
Ei minulla ole tarvetta puolustella tämän teinin käyttäytymistä enkä pidä viittamiasi sääntöjä nipotuksena.

Totesin vain mitä omien mukuloiden kohdalla on tullut huomattua. Kun akuutti tilanne on rauennut on pohja asialliselle keskustelulle/kasvatukselle jokseenkin hedelmällisempää. Ja kuten sanottua en tunne tämän kyseisen tapauksen taustoja joten siihen sinänsä sen enempää kantaa ottamatta.

Toki voi olla että kyseinen teini on jokin ylidemoni, jonka osalta nähty ratkaisumalli oli ainoa oikea toimiva.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Katsoin videon Alppilan tapauksesta ja pöyristyin siitä, kuinka vähästä tässä maassa voi opettaja saada potkut.

Mielestäni kyseessä ei ollut edes mikään "retuutus", vaan pieni töniminen ulos ruokalan ovesta.

Toivon todella, että opettaja saa työpaikkansa takaisin, pitänee allekirjoittaa tämä hänen tuekseen perustettu adressi.
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Luulen että tämä kyseisen opettajan irtisanominen tullaan vielä kumoamaan. Hän ei lain mukaan tehnyt tilanteessa mitään väärää ja tällä perusteella irtisanominen voi olla jopa laiton. Mielenkiinnolla seuraan mitä tässä tapauksessa tulee tapahtumaan. Tämä tulee olemaan suuntaviitta siihen mihin tyyli kouluissa tulee jatkossa kehittymään.

Oppilaalle tulee toki turvata turvallinen opiskeluympäristö. Tämän säännön tulisi kuitenkin lähteä siitä, että se taataan ensin niille, jotka osaavat olla ihmisiksi ja käyttäytyä kunnolla. Kuten nimimerkki Evilkin totesi, nykyajan nuoret ovat hyvin selvillä oikeuksistaan. Velvollisuuksien suorittaminen on sitten vähän vaikeampi asia saada tehdyksi. Tässäkin tapauksessa tätä poikaa on opetettu hyvien käytöstapojen äärelle ja hän ei ole ottanut asiaa kuuleviin korviinsakaan. Omasta koskemattomuudesta pidetään kyllä kiinni.

Olen työssäni nähnyt näitä "vapaan kasvatuksen hedelmiä", kun he ovat tulleet suorittamaan varusmiespalvelustaan. Joillakin tottuminen siihen, että enää ei saakaan itse päättää omista tekemisistään on todella haastavaa. Suurin osa siihen kuitenkin lopulta tottuu ja vain murto-osa lähtee tämän syyn takia muualle. Onneksi aidan tällä puolella on koululaitosta paremmat keinot tämmöisten hölmöilyjen kitkemiseen. Koulussa aletaan korjaamaan niitä virheitä, joita lapsen vanhemmat ovat kasvatustyössään tehneet. Armeijassa tehdään se viimeinen osa tästä työstä ja jos vielä tämänkään jälkeen ei yhteisten pelisääntöjen ja hyvien tapojen noudattaminen onnistu, on fyysisesti aikuistuneen henkilön aika hankala ottaa enää elämästään kunnon otetta. Mieleeni palaa muutama ikätoverini ala-asteen ajoilta, joiden suunta oli tuossa vaiheessa kohti sossun luukkua ja rikollista elämää. Oppivelvollisuuden suorittaminen ei kiinnostanut ja käytöstapojen kanssakin oli vähän hakemista. Ala- ja yläasteella näitä ns. "koviksia" jotkut katsoivat vielä vähän ylöspäin, mutta näin aikuisella iällä heidän kanssaan ei välttämättä kovinkaan moni halua olla enää tekemisissä. Taitaa osa heistä eläintapojensa vuoksi puskea jo koiranputkeakin.

Jos vanhemmat jättävät kasvattamisen nykypäivänä päiväkodeille ja kouluille, tehdään siinä kyllä todella suuri karhunpalvelus omalle lapselle. Jos yhteiskunta alkaa tätä kasvatustyötä tekeviä opettajia työnsä tekemisestä tuomitsemaan, alkaa fiksummat vanhemmat hankkimaan lapsilleen opetuksen jostain muualta kuin kunnan tai kaupungin heille tarjoamasta koulusta. Siinä vaiheessa kun omat mukulani menevät kouluun, niin haluan että siellä ei kukkona tunkiolla ole huonosti käyttäytyvät kakarat. Olen valmis viemään lapseni tällöin jonnekin muualle kouluun. Sellaiseen paikkaan jossa opitaan niitä asioita, joiden takia sitä koulua käydään. Sketsiviihdettä voi seurata sitten kotona telkkarista. Edistääkö tällainen toiminta sitten ihmisten tasa-arvoisuutta vai ei? Varmasti moni ajattelee kanssani samalla tavalla, mutta vain osalla on mahdollisuus valita lapselleen parempi koulu. Tähän asti ei tällaisia ratkaisuja tarvitse kovinkaan monen tehdä, kun homma toimii useassa koulussa niin kuin pitääkin.
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Ilta-sanomien haastattelussa opettaja kertoo, miten tilanne todellisuudessa eteni: Erotettu opettaja: suunsoittoa jatkui pari minuuttia - Kotimaan uutiset - Ilta-Sanomat

Hän oli siis huomauttanut hupun pitämisestä aivan toista oppilasta, jolloin tämä videolla esiintyvä juippi oli tullut soittamaan suutaan opettajalleen haukkumalla tätä siaksi ja läskiksi. Kyllä tuollaisessa tilanteessa pitää saada puuttua asiaan vaikka niska-perse-otteella, ilman että joutuu erotetuksi.

Päänsilittelyä oli tietysti ensin yritetty, mutta eihän sellainen mihinkään johda näiden jätöksien kohdalla.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Erottaminen tuntuu käsittämättömältä ja eiköhän pahempaa tapahdu ympäri Suomea lähes päivittäin. Silti jälkiviisasteluna ja tilannetta kevyesti ulkopuolelta kommentoimalla tuon poistamisen olisi voinut tehdä rauhallisemmin. Mitään fyysistä uhkaa siinä ei näytä olevan.

Niin, epäilemättä on kysymys opettajan ylireagoinnista: kun provosoidaan ei pidä provosoitua. Mutta ymmärtäisin että tuosta videosta on "sattumalta" jäänyt suurin osa tuota provosointi-vaihetta pois. Kun tietää, minkälaisissa olosuhteissa yläasteilla joudutaan usein toimimaan niin minusta opettajilla kyllä tulee olla oikeus tuon videonkin kaltaiseen toimintaan ilman että siitä potkuja tulee. Virheettömästi ei kukaan pysty työtään tekemään, ja olettaisin että tuo opettaja varmasti itsekin tajuaa menneensä ansaan, mutta on silti täysin oikeutettu tuntemaan itsensä kaltoin kohdelluksi opetusviraston ja esimiestensä taholta.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Kyllähän tuo video on juuri sitä mitä nykyään voisi odottaakin ja jos opettaja ei olisi tehnyt mitään, se olisi vain tarkoittanut että lapset tietäisivät opettajan olevan aseeton. No, nyt he tietävät että opettajasta pääsee myös helposti eroon provosoimalla. Saas nähdä milloin päättäjät heräävät siihen todellisuuteen että suurin osa lapsista on aika kusipäisiä tapauksia nykyään ja käyttävät vapauksiaan häikäilemättä hyväkseen jos rajoja ei aseteta ja ylläpidetä.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Kommenteista päätellen tämä erku edustaa itse hyvin vahvasti tätä vittumarko-osastoa, jolle omat oikeudet ovat kyllä tiedossa, velvollisuuksilla ja käyttäytymisnormeilla pyyhitään persettä. Kyllä hän tietää paremmin, kuin kaikki ne opettajatyötä tekevät, jotka ovat asiaa tässä ketjussa kommentoineet.

Voi herran jestas. On se kummallista, että jos edes yksi ihminen puolustaa pientä lasta tällaisessa tilanteessa, niin se on heti osoitus jostain vittumarkoilusta. Itse käyttäydyin aikoinaan koulussa varmaankin keskivertoa asiallisemmin, mutta sillä ei nyt tässä tapauksessa varmaan ole mitään merkitystä.

Korostan, että tuo nyt tapetilla ollut tilanne tapahtui siis ruokalassa. Sen takia on täysin epävalidia puhua jostain muiden oppilaiden opetuksen häirinnästä, mitä monilta nimimerkeilta on tullut esiin. Voin kyllä ymmärtää sen, että opettajaa vituttaa tuollainen epäasiallisesti käyttäytyvä teini, mutta en osaa nähdä mitään hyvää siinä, että hän varsin voimallisesti tuuppii oppilasta noin viiden metrin matkan. En tiedä, miten asia on jatkunut, mutta maalaisjärjellä ajateltuna voisi pohtia, että kyseinen riehuminen on hyvinkin voinut jatkua ruokalan edustalla ja ehkä tästä voimankäytöstä on helposti oppilas voinut saada vielä enemmän adrenaliinia vereensä. Ja tällöin tilanne voi helposti muuttua oikeasti uhkaavaksi lähiympäristön kannalta, mitä se ei nähdäkseni ollut tuolla ruokalan sisäpuolella.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Saas nähdä milloin päättäjät heräävät siihen todellisuuteen että suurin osa lapsista on aika kusipäisiä tapauksia nykyään ja käyttävät vapauksiaan häikäilemättä hyväkseen jos rajoja ei aseteta ja ylläpidetä.

Myönnän, etten toimi opettajana, mutta monia lapsia tunnen oikein hyvin. Omasta mielestäni vain pieni osa lapsista on minkään sortin kusipäitä. Ihan pöyristyttävää, että aikuisen lapseen kohdistuvaa väkivaltaa voidaan puolustella sillä argumentilla, että lapset on nykyään niin kusipäitä.
 

Bismarck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Korostan, että tuo nyt tapetilla ollut tilanne tapahtui siis ruokalassa. Sen takia on täysin epävalidia puhua jostain muiden oppilaiden opetuksen häirinnästä, mitä monilta nimimerkeilta on tullut esiin.

Laissa puhutaan myös opettajan oikeudesta poistaa oppilas koulun tilaisuudesta samassa lauseessa opetustilan kanssa. Elämän ja käytöksen oppimista ruokalassakin tapahtuu koulun sääntöjen puitteissa, joten on saivartelua korostaa ruokalaa jokseenkin oppilaan kannalta lieventävänä tapahtumatilana.

Omiin silmiin opetusviraston linjajohtajan Salon julkisuuteen tuomat perustelut Korhosen erottamisesta ovat kestämättömiä käräjillä, mikäli sinne asti joutuu Korhonen asiansa viemään.
 
Viimeksi muokattu:

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Niin, epäilemättä on kysymys opettajan ylireagoinnista: kun provosoidaan ei pidä provosoitua. Mutta ymmärtäisin että tuosta videosta on "sattumalta" jäänyt suurin osa tuota provosointi-vaihetta pois. Kun tietää, minkälaisissa olosuhteissa yläasteilla joudutaan usein toimimaan niin minusta opettajilla kyllä tulee olla oikeus tuon videonkin kaltaiseen toimintaan ilman että siitä potkuja tulee. Virheettömästi ei kukaan pysty työtään tekemään, ja olettaisin että tuo opettaja varmasti itsekin tajuaa menneensä ansaan, mutta on silti täysin oikeutettu tuntemaan itsensä kaltoin kohdelluksi opetusviraston ja esimiestensä taholta.

Näin juuri. Suurimmat syylliset tähän tapahtumaan on vanhemmat, jotka kasvattavat(tai oikeastaan jättävät sen tekemättä) tuollaisia lapsia ja koulu, joka laskee heti kohun alkaessa alleen ja vierittää kaiken vastuun yhdelle opettajalle. Tässähän selvästi on rehtori/koulu, jne. mennyt siitä mistä aita on matalin.

Itse kun toimin lasten parissa paljon, en tosin työkseni, niin kyllähän sen huomaa miten lasten kavastus on nykyisin täysin retuperällä. On niitä jotka eivät ole ollenkaan läsnä ja on niitä jotka ovat paljonkin läsnä, mutta antavat lastensa tehdä kaiken mitä lapselle vaan mieleen tulee. Ei mitään rajoja tai sääntöjä. Sitten jos joku(toinen lapsi) vähän antaa lapselle takaisin, niin ollaankin itkemässä sitä kuinka "meidän Jani Petteriä kiusataan", vaikka se oma kullannuppu olisi se todellinen syyllinen. Ei ollenkaan osata seurata sen oman lapsen toimintaa.
 

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
Missä tässä nyt on väkivaltaa?

Halaillaan maailmasta kaikki paha pois jos ei mene niin sitten ymmärretään...

Sent from my Lumia 900 using Board Express
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Niin, epäilemättä on kysymys opettajan ylireagoinnista: kun provosoidaan ei pidä provosoitua...

Mielestäni tuossa videossa ei ole kysymys provosoinnista vaan opettajan tyylistä näyttää nuorelle hänen paikkansa eli kun otetaan kiinni, silloin otetaan kiinni kunnolla. Kyse ei edelleenkään ole väkivallasta vaan tilanteesta poistamisesta. Täytyy muistaa, että mikäli lähdet siirtämään 15 -vuotiasta nuorta rauhallisesti, tilanteesta tulee hankala mikäli nuori pistää hanttiin. Nyt nuori yllätettiin muutamalla voimakkaalla tönäsyllä ja tilanne oli nopeasti ohi.
 

Bismarck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mielestäni tuossa videossa ei ole kysymys provosoinnista vaan opettajan tyylistä näyttää nuorelle hänen paikkansa eli kun otetaan kiinni, silloin otetaan kiinni kunnolla. Kyse ei edelleenkään ole väkivallasta vaan tilanteesta poistamisesta. Täytyy muistaa, että mikäli lähdet siirtämään 15 -vuotiasta nuorta rauhallisesti, tilanteesta tulee hankala mikäli nuori pistää hanttiin. Nyt nuori yllätettiin muutamalla voimakkaalla tönäsyllä ja tilanne oli nopeasti ohi.

Tästä olen täysin samaa mieltä. Tuosta opettajan blokista voisi suorastaan tehdä opetusvideon, miten asiat hoidetaan tyylikkäästi. Ylen aamu-tv:n haastattelussa päällä oli NO Saintsin t-paita, joten ehkä hän on joskus pelannut amerikkalaista jalkapalloa. Blokki oli ainakin tyylipuhdas. Tuossa tilanteessa, jos alkaa lähmäilemään, niin tuloksena on lähes satavarmasti rimpulointia, jota opettaja ei voi jatkaa tilanteen suuren eskaloitumisvaaran vuoksi ja auktoriteetista ei olisi tietoakaan.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Mielestäni tuossa videossa ei ole kysymys provosoinnista vaan opettajan tyylistä näyttää nuorelle hänen paikkansa eli kun otetaan kiinni, silloin otetaan kiinni kunnolla. Kyse ei edelleenkään ole väkivallasta vaan tilanteesta poistamisesta. Täytyy muistaa, että mikäli lähdet siirtämään 15 -vuotiasta nuorta rauhallisesti, tilanteesta tulee hankala mikäli nuori pistää hanttiin. Nyt nuori yllätettiin muutamalla voimakkaalla tönäsyllä ja tilanne oli nopeasti ohi.

Lain mukaan opettajan pitää ottaa vastarinnan voimakkuus huomioon käyttäessään voimakeinoja oppilasta kohtaan. Tekikö tämä opettaja mielestäsi näin? Omiin silmiini vaikutti siltä, että opettaja todellakin menetti kontrollinsa ja käytti tilanteeseen nähden kohtuuttoman kovaa voimaa. Tuollaiset voimakkaat tönäisyt, niin kuin itse kuvailet, voivat olla aika vaarallisia tuollaisessa tilanteessa, jossa on teräviä oven kulmia lähellä.

Jos itse olisin ryhtynyt voimakeinoihin tuossa tilanteessa, olisin ottanut ensin hihasta kiinni ja lähtenyt rauhallisesti taluttamaan. Jos oppilas olisi tehnyt voimakasta vastarintaa, olisi siirtyminen tönimis/tuuppimis-linjalle ollut perusteltua.
 
linkki kuvakaappaukseen asian käsittelystä oppilaiden kesken facebookissa Arvostus opettajia kohtaan nousee kyllä koko ajan kun viitsivät edes yrittää. Noin käyttäytyvät henkilöt eivät varmaan selviäisi hengissä ruokatuntiin asti jossain telakalla tai raksalla.

Pitikin katsoa tuo linkki. Pistää kyllä "hieman" vituttamaan tuollaisten lukeminen. Itse opiskelin pari vuotta luokanopettajakoulutuksessa, olen toiminut iltapäiväkerhossa apuohjaajana muutaman kuukauden, sekä sijaisena muutamaan otteeseen. Päätin kuitenkin vaihtaa alaa ja nykyään opiskelenkin sitten eri ainetta. Tämä nykykohu vahvistaa taas, että tein oikean päätöksen.

Suurin syy sille että jätin opettajakoulutuksen, on juurikin opettajan toimintavallan vähäisyys suhteessa näihin häiriköihin. Lisäksi vanhempien vinkuminen siitä, että mussukalle on hieman ääntä korotettu kun tyyppi on käynyt toisen kimppuun, on jotain täysin absurdia. Oma kasvatukseni on ollut sellainen, että opettajia kunnioitetaan ja olin todellakin "paskat housuissa", jos opettaja sanoi lähettävänsä viestiä kotiin huonosta käytöksestä. Isäni piti huolen siitä, että osasin käyttäytyä ja olenkin tästä todella kiitollinen. Tätä taustaa vasten minun oli vaikea kuvitella enää jatkavani opiskelua ammattiin, josta nykyään ollaan poistamassa kaikenlainen auktoriteetti. Tiedän pari muutakin kaveria, jotka harkitsevat opettajanhommien jättämistä samankaltaisten syiden takia. Arvostan todellakin teitä, jotka jaksatte tuota hommaa. On siinä hyvätkin puolensa, mutta vaatii kyllä välillä todellisia lehmänhermoja.

Sinänsä oli kyllä hauska huomata, että minua yritettiin vielä saada pyörtämään päätökseni. Olenhan miespuolinen, lähes parimetrinen ja satakiloinen tyyppi, jonka olemuksessa on jo hieman tällaista "pelotetta" pahimpien häiriköiden varalle. Tosiasia onkin, että varsinkin pienten ja hentojen naisopettajien tunneilla häiriköinti on häiriköille psykologisesti helpompaa. Toisaalta taas sitten on näitä oppilaita, jotka kyllä vittuilevat ihan kenelle vaan, sillä he tietävät että opettajalla ei ole käytännössä minkäänlaista valtaa. Lisäksi näillä tyypeillä sattuu monesti vielä olemaan vanhemmat, jotka kyllä puolustavat pikku riiviön oikeuksia viimeiseen asti. Entä sitten ne muiden opiskelijoiden oikeudet häiriöttömään opiskeluun? Missä vaiheessa häirikön oikeuksista on tullut ne tärkeimmät oikeudet? Tämä sopii kyllä hyvin koko yhteiskunnalliseen kehitykseen tällä hetkellä, mutta siitä en nyt jaksa tässä sen enempää paasata. Nykykehitys johtaa myös siihen, että entistä harvempi valitsee opettajan ammatin. Kuka haluaa työskennellä ammatissa, jossa paskaa sataa niskaan joka puolelta, teet aina jonkun mielestä väärin, ja saatat joutua erotetuksi jos toimit mielestäsi oikein. Toivon todella, että nuo potkut perutaan. Jos näin ei tapahdu, kaivetaan kyllä jo kuoppaa koko ammatille ja suomalaiselle koululaitokselle. Sitten saa taas ihmetellä opettajapulaa. Asiaa ei tietysti paranna myöskään kohtalaisen pieni palkka työn laatuun nähden.

Uskomattominta tuossa Korhosen tapauksessa näyttää muuten olevan tuo rehtorin toiminta. Kerrassaan mahtavaa...
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Tämä opettaja teki juuri sitä, mitä pitääkin. Opettajan tehtävä on (myös) opettaa näille kakaroille, kuinka maailmassa ollaan ja eletään. Esimerkiksi siten, että jos aukoo päätään väärässä paikassa, niin saattaa tulla pataan. Sellaista elämä on.

Turha siinä on ulista mistään omista oikeuksista, jos kerjää itse verta nenästään.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Jos itse olisin ryhtynyt voimakeinoihin tuossa tilanteessa, olisin ottanut ensin hihasta kiinni ja lähtenyt rauhallisesti taluttamaan. Jos oppilas olisi tehnyt voimakasta vastarintaa, olisi siirtyminen tönimis/tuuppimis-linjalle ollut perusteltua.

Nyt joudun luopumaan itseni kehittämisestä...

Voi jestas sun kanssasi.

Tee kokeilu: Ota normaali kokoinen 15 -vuotias nuori ja kokeile siirtää hänet sivuun, kun hän vastustelee. Huomaat, että se kohtuu vaikeaa ja joudut käyttämään sellaista voimaa, joka saattaa satuttaa nuorta. Pahimmassa tapauksessa te molemmat loukkaatte.

Nyt nuori yllätettiin, hän ei ehtinyt vastustelemaan, kukaan ei loukannut, tilanne nopeasti ohi.

Edelleen, et tiedä yhtään mistä puhut tai sitten trollaat.
 

Knower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit+Petteri Nummelin
Nyt joudun luopumaan itseni kehittämisestä...

Voi jestas sun kanssasi.

Näissä(kin) asioissa parhaat asiantuntijat tuntuvat joskus tulevan sellaisesta osoitteesta, jolla ei ole päivääkään kokemusta opettajatyöstä tai vastaavista tilanteista.

Tämäkin tapaus taas alleviivaa sitä, että en ole katunut ammatinvaihtoani.
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Korostan, että tuo nyt tapetilla ollut tilanne tapahtui siis ruokalassa. Sen takia on täysin epävalidia puhua jostain muiden oppilaiden opetuksen häirinnästä, mitä monilta nimimerkeilta on tullut esiin.

Pidän kaikkea koulun järjestämää toimintaa opetustapahtumana. Omista lapsistani ensimäinen on vasta perhepäivähoidossa ja toinenkin on vasta tuloillaan. Tämän ensimäisen päivähoidossa itse ruokailu on myös tapahtuma jossa opetetaan itsenäistä toimintaa ruokailujen aikana. Välineiden käytön lisäksi opetetaan luonnollisesti hyviä tapoja, joihin kuuluu sanat kiitos ja ole hyvä. Näitä samoja asioita opetamme vaimoni kanssa tietysti myös kotona. Tämä sama opettaminen jatkuu, joskin itsenäisemmin myös kouluissa. Jos joku ei osaa ruokailussa käyttäytyä, on hänen käytökseensä puututtava ja virheet korjattava. Näin ei jää kenellekään epäselväksi mikä on hyväksyttävää toimintaa ja mikä ei. Joskus näitä hyviä tapoja opetetaan vielä armeijassakin. Ja jos kerran näitä ruokailujakin kouluissa valvotaan, niin eikö senkin tarkoituksena ole taata muille oppilalle ja kaikille muillekin ruokailijoille ruokarauha, eli rauhallinen ja turvallinen ympäristö ruokailulle?

Kaikki lapset eivät ole tietenkään mitään kusipäitä tai häiriköitä. Ei edes suurin osa. Riittää että sadankin lapsen joukossa on yksi tai kaksi huonon kasvatuksen saanutta yksilöä, jotka eivät ota muita huomioon. Nämä äidin silmäterät saavat toiminnallaan sitten muita mukaansa. Tämän varmaan palstan opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset voivat vahvistaa. Vähän niinkuin sama asia jos jonkun jääkiekkojoukkueen faniryhmästä löytyy joskus niitä mätiä omenia, jotka pilaavat koko yhteisön maineen heittelemällä vaikka savupommeja sisätiloissa. Taitavat jopa olla samoja, jotka haistattelevat vitut opettajille ja kerjäävät muutenkin huomiota koulussa.
 

Bruno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK, NP#4, Україна
Tämä opettaja teki juuri sitä, mitä pitääkin. Opettajan tehtävä on (myös) opettaa näille kakaroille, kuinka maailmassa ollaan ja eletään. Esimerkiksi siten, että jos aukoo päätään väärässä paikassa, niin saattaa tulla pataan. Sellaista elämä on.

Turha siinä on ulista mistään omista oikeuksista, jos kerjää itse verta nenästään.

Tämä on mun mielestäni hyvä pointti. Nykyajan kakarat saavat tehdä mitä vain (en ole opettaja enkä muutenkaan nykyään enää tekemisissä lasten/nuorten kanssa, kun siirryin opiskelemaan) ja lopputuloksena meillä on iso kasa parikymppisiä, joiden ei ole koskaan tarvinnut elämässä pettyä. Hitusen voi ihmetyttää, kun mahdollisessa työelämässä ei sitten saakaan enää kaikkea kuten aiemmin on saanut.

Tässä se olennainen onkin. Systerini opettaa ala-asteikäisiä ja siellä on tullut mm. vaikeakäytöksisen lapsen vanhempien kannsa käydyissä keskusteluissa ihan suoraan "Eikö ole koulun tehtävä kasvattaa? Emme me ehdi kun on omat työt ja x määrä noita toisiakin lapsia." Oli aika surrealistinen olo kun kuulin tämän systeriltä.

Iso peukku kaikille opettajilla, kun jaksavat moista skeidaa. Itse en varmasti pystyisi hillitsemään itseäni, jos joku noin sanoisi. Tosin en tiedä tulisiko itku vai nauru.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tee kokeilu: Ota normaali kokoinen 15 -vuotias nuori ja kokeile siirtää hänet sivuun, kun hän vastustelee. Huomaat, että se kohtuu vaikeaa ja joudut käyttämään sellaista voimaa, joka saattaa satuttaa nuorta. Pahimmassa tapauksessa te molemmat loukkaatte.

Niin tuo oppilashan ei käsittääkseni missään vaiheessa ehtinyt edes vastustelemaan. Emme voi edes tietää olisiko hän vastustanut normaalia taluttamista. Eilen illalla muuten puhuit opettajan kohdalla taluttamisesta, nyt se on muuttunut voimakkaiksi tönäisyiksi.

Et muuten vastannut siihen oleellisimpaan. Eli ottiko opettaja mielestäsi oppilaan tekemän vastarinnan voimakkuuden huomioon voimakeinoja käyttäessään? Laissa sitä kuitenkin edellytetään opettajalta.
 

Bruno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK, NP#4, Україна
Niin tuo oppilashan ei käsittääkseni missään vaiheessa ehtinyt edes vastustelemaan. Emme voi edes tietää olisiko hän vastustanut normaalia taluttamista. Eilen illalla muuten puhuit opettajan kohdalla taluttamisesta, nyt se on muuttunut voimakkaiksi tönäisyiksi.

Et muuten vastannut siihen oleellisimpaan. Eli ottiko opettaja mielestäsi oppilaan tekemän vastarinnan voimakkuuden huomioon voimakeinoja käyttäessään? Laissa sitä kuitenkin edellytetään opettajalta.

Sun kannattaisi opiskella opettajaksi ja nimenomaan yläasteen maikaksi. Jore Marjaranta lauloi aikoinaan sellaisen biisin kuin "Haaveet kaatuu". Sopisi hyvin tähänkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös