Minusta ainakin ylivoimaisesti paras etu opettajan työssä on juurikin lomat. Palkalla ei tilastojen kärkisijoja varmaankaan valloiteta, mutta sehän on juurikin se ammatinvalintakysymys. Itselleni saisi maksaa aika paljon, että suostuisin "perinteistä" työaikaa tekemään normaaleine lomineen.
Työ on raskasta, en minä sitä kiistä. Vastuu usein aiheuttaa jonkin asteista stressiä ja töiden kulkeutumista myös kotiin. Ja vastuutahan opettajan työssä on melkoisesti. Niin oppisisällöllisesti, kasvatuksellisesti kuin myös byrokratian kannalta. Voi sanoa, että aika monen ihmisen tulevaisuus on osittain koko ajan opettajan vastuulla. Kuitenkin vastapainona on nuo hyvät lomat, lyhyet päivät ja tauotettu työpäivä. Ehtii aina välillä vetämään henkeä. Ja minä ainakin olen aika hyvin onnistunut työt pitämään työpaikalla.
Opettajan palkkaus otetaan aina esiin, kun alipalkatuista ammateista puhutaan. Harva kuitenkaan edes tietää, mitä opettajat ansaitsevat ja miten palkka muodostuu. Toki esimerkiksi lastentarhanopettajat ovat palkkakuopassa - ei siitä pääse mihinkään. Ja he eivät juuri voi palkkaansa vaikuttaa.
Vaan jos puhutaan aineenopettajista, niin ei oikein voi sanoa, mikä on opettajan palkka, koska se riippuu niin monesta tekijästä. Netistä löytyy peruspalkka, mikä taitaa olla jotain 2800 euroa nykyään. Harva kuitenkaan tätä peruspalkkaa saa. Aika monella on ylitunteja, erilaisia korvattavia tehtäviä (kuten luokanohjaaja, TVT-vastaava, kirjastohoitaja, varastonhoitaja, johtoryhmän jäsen, yms.).
Eniten peruspalkkaan lisää tuovat kuitenkin nuo ylitunnit. Eli opetettu tuntimäärä vaikuttaa suoraan opettajan palkkaan. Itselläni opetusvelvollisuus on 21 tuntia viikossa, jolla irtoaa tuo peruspalkka. Opetettavia tunteja on kuitenkin koko ajan ollut lähemmäs 30, joten palkkakin on jotain ihan muuta. Siihen vielä jokunen tunti erilaisia ylimääräisiä tehtäviä, niin mielestäni palkkani on varsin hyvä työmäärään nähden.
Ja tässä on se joissain opettajissa närää aiheuttava asia. Nimittäin tuo opetusvelvollisuus. Siinä on eri ainerymien välillä suuriakin heittoja. Eli jotkut saavat peruspalkan jo 18 tunnilla, kun toinen joutuukin tekemään 24 tuntia. Onko se äidinkieli oikeasti noin paljon rankempi ja vaativampi aine opettaa kuin esimerkiksi maantieto/biologia (23h) tai liikunta (24h)? En ota siihen kantaa, sillä vapaastihan sen oman alan saa valita.
Tähän aikaan vuodesta on aina vähän mietteliäs olo. Pitkältä keväällä tuntunut kesäloma on ohi, tutut ysiluokkalaiset ovat menneet elämässään uusille urille ja edessä on jälleen koko syklin aloittaminen alusta uusien 7-luokkien kanssa. Jotenkin ei vain haluaisi myöntää, että se kesä oli nyt siinä.
Noh, onneksi töihin on kuitenkin pohjimmiltaan mukava mennä. Hyvä työyhteisö, mukavat työkaverit ja ennenkaikkea työ, minkä tekemisen kokee mielekkääksi auttavat pääsemään jälleen työrytmiin iloisella mielellä kiinni. Ja kohtahan se on syysloma. Ja joulu...