Monet maailman merkkiteoksista sekä kuvataiteen että musiikin puolella on tehty kehnoissa oloissa, jopa äärimmäisessä kurjuudessa. Tekijä ei ole hyötynyt teoksistaan välttämättä mitenkään.
En väitä, ettei tekijän tarvitse saada korvausta teoksistaan, mutta pidän varmana, että taiteen laatu ei heikkenisi, vaikka taiteilijat siirrettäisiin pienelle minimitoimeentulon turvaavalle kansalaispalkalle. Pikemminkin se saattaisi nousta, jos taiteilijoilla olisi mahdollisuus keskittyä taiteeseen ilman huolta jokapäiväisestä arjesta.
Suomalaisten kirjailijoiden tulotaso on hyvin pieni. He joutuvat tekemään sivutöitä tai elävät minimituilla pystyäkseen kirjoittamaan, mutta ei se kirjoittamista estä, koska kirjoittaminen kumpuaa sisäisestä tarpeesta eikä ulkoisista kannustimista. Jos luovan työn tekemisen motiivina on raha, niin silloin ei minusta ole kysymys taiteesta.
Kertakäyttöpoppia tai viihderomaaneja voi kirjoitella rahankiilto silmissään, mutta taiteeseen tällaista toimintaa ei tule sotkea.
Joo, voihan sen toki niinkin ajatella. että tadetta pitäisi tehdä nälkäpalkalla kituen vailla toivoa paremmasta huomisesta. Luulen kuitenkin, että oikeasti lahjakkaat tuumaa, että pitäköön tunkkinsa ja siirtyvät tekemään muuta, jolla saa perheelleen elannon, ei pelkästään välttämättömän sossukorvauksen, toki, jos sitten olisi muuhun ammattikenttään vertautuva muusikon palkka asia olisi toinen. Kuinka siis perustelet yleensä sen, että säveltäjä x tekee kappaleen, jota miljoonat haluavat kuunnella, olisi oikeudenmukaista, että sen tuotteen varjolla luomaan kykenemättömät exelin pyörittelijät tienaa miljoonia, mutta sen tekijän pitäisi taiteen nimissä tyytyä nälkäpalkalla kirjoittelemaan seuraavaa hittiä.
Vaikea kuvitella suurempaa ymmärtämättömyyttä luovan työn tekijöitä kohtaan, kun entisaikojen nälkätaiteilijoilla perustelee nykyisten elintason kurjistamista, no, vittuiluahan se onkin sisällöltään.
Luovan työn motiivina ei todellakaan ole koskaan raha, mutta jos sen tuloksena ei toimeentuloa synny, se loppuu siihen kuin seinä. Tunnut myös unohtavan, että luova työ on elinkeino ja elämän ura, eikä mikään satunnainen onnistunut tuherrus tai rallattelu, joka tarttuu. Entisaikaan oli mesenaatit, eikä tukea riittänyt kuin harvoille ja kirkko, joka tajusi mikä voima taiteilla on ihmismieleen, joten voit vain arvailla, millainen määrä lahjakkuutta ja mahdollisia mestariteoksia sen vuoksi jäi kokonaan syntymättä.
Suomalaisilla kirjailijoilla yksi tärkeimpiä uraan vaikuttavia tekijöitä on vuosikymmenet ollut kirjastokorvaus ja voisi sitten sen kai rinnastaa, että siinä missä kirjailijat sivutyönään opettaa, kirjoittaa kolumneja ja toimii toimituksissa, niin säveltäjällä sitten pitäisi olla sivubisneksenä mainosmusiikkiverstas, musiikin opettamista tai jingletehdas, jotta tekisi edes jotain, mikä tukisi kehittymistä siinä pääasiassa, mutta monelleko tekijälle markkinassa olisi tilaa ja mihin polkuhintaan sitten joutuisi tuotoksiaan kauppaamaan, siinäpä kysymys.
Omalla kohdalla kokemus on ollut vuosikymmenien mittainen tältä alalta ja koska analysoin, että koko elannon hankkiminen säveltämällä on liian arpapeliä, niin rakensin uraa toisilla sektoreilla perheen elannon eteen, niinpä kehtaan sanoa, että luovaan työhön sillä on pelkästään ollut rajoittava ja laatua heikentävä merkitys. En kuitenkaan valita, sillä valinta on ollut tietoinen omalla kohdalla, mutta kun tunnen paljon niitä, jotka työllään taiteilijoina pyrkivät elämään, ihmisten tyhmyys ja lyhytnäköisyys kyllä sieppaa myötäeläjänä
Ymmärrän tietysti, että nuljakkeet, jotka sen luovan työn tuotoksen haluavat omaan taskuun kääriä käyttävät ihmisen tyhmyyttä sumeilematta hyväkseen ja demonisoivat tekijänoikeusjärjestöt piruiksi, jotka ryöstävät köyhien kuluttajien rahat jne. kun pikku ajattelulla asiat selkenee sille joka viitsii, mistä suunnasta kusetetaan.
Minun silmiin se, joka osaa varastaa toisen työn hedelmät ei ole oikeutettu kuin siihen nälkäpalkkaan ja se joka kykenee oikeasti luomaan tyhjästä sisällön on oikeutettu kunnon palkkaan työstään. Remoralle ei kuulu kuin muruset.
Kuubassahan asiallinen luovan työn palkka on ollut käytössä vuosikymmenet, enkä yhdenkään paikallisen muusikon kanssa ole kuullut negatiivista kommenttia homman toimivuudesta ja vaikutuksesta luovuuteen, mutta siellä kyse ei olekaan mistään nälkäpalkasta vaan ihan tasaveroisesta tulosta muihin ammatteihin verraten, eikä heidän tekijänoikeuksiaankaan ole tietääkseni missään kiistetty.