Lyhyenä kommenttina vielä tähän sen verta, että noh,noh arvon TOJ, vale emävale, tilasto.
Riippumaton Levada -tutkimuskeskus teki ovensuukyselyjä Moskovassa ja muissa suurissa kaupungeissa ennen presidentin- ja duumanvaaleja. Molemmissa vaaleissa Levadan kyselyn tulokset ja vaalien tulos olivat linjassa keskenään.
Levadaa ei tässä yhteydessä tosiaankaan kannata leimata kremlin alaiseksi järjestöksi, sillä suuri osa sen rahoituksesta tulee Yhdysvaltojen valtion alaiselta USAID -järjestöltä.
En kiellä sitä etteikö joissakin mittauspisteissa olisi esiintynyt vilppiä, mutta ei riittävästi jotta äänien jakauma ja varsinkaan lopputulos olisi ollut epärealistinen.
Jokainen tuntemani valistunut venäläinen tietää, ettei näiden pienten "oppostitioryhmien" ole tarkoituskaan kerätä äänestäjiä, vaan sen sijaan paistatella mahdollisimman paljon mediassa. Siis todella paljon, suhteessa omaan kannatukseensa.
Venäjän valtamediassahan nämä järjestöt eivät juuri saa näkyvyyttä, mutta länsimaiden medioissa sitäkin enemmän :).
Samalla tämä aika on valtion muutenkin kontrolloimilla kanavilla pois oikealta oppositiolta. Tämän pystyy helposti toteamaan katsomalla venäjänkielisiä uutisia pietarilaisessa hotellihuoneessa.
Edelleen, "oikea" oppositio Venäjällä on kommunistit, koska vain sillä on riittävästi kannatusta massojen keskuudessa, jotta "opposition" nimi olisi ansaittu.
Kommunistien jääräpuolue on taasen ollut kuin taivaan lahja Putinille&co ja uskon Yhtenäisen Venäjän suorastaan hyötyvän siitä, että tämä ikääntyvien ihmisten puolue on yhä olemassa: saadaan suoraan osoittaa kaikkea sitä, mikä ennen on ollut "väärin" ja nykyään on "paremmin".
Pikemminkin uskon kommunistien hyötyvän menneisyydestä, koska monet venäläiset suhtautuvat nostalgisesti Neuvostoliittoon ja on oikeasti totta, että Neuvostoliitossa elintasoerot ihmisten välillä olivat paljon pienemmät kuin nykyisin. Tämä on syy sille, miksi kommunisteja kannatetaan köyhemmän väestönosan keskuudessa. Lisäksi kommunismin ajoista on kulunut jo sopivan paljon aikaa, että tuon ajan huonot puolet ovat monilta päässeet unohtumaan mutta nostalgia on säilynyt.
Toisaalta Putinin aikana miljoonat ihmiset ovat nousseet köyhyydestä keskiluokkaan, mikä on myös siirtänyt paljon kannattajia kommunisteilta Putinille ja Yhtenäiselle Venäjälle. Vuonna 1998 jopa 42% venäläisistä eli köyhyysrajan alapuolella, mutta vuonna 2013 enää 11% elää köyhyysrajan alapuolella. Tuohon 11 prosenttiin toki mahtuu miljoonia ihmisiä, mutta enää ei olla tilanteessa missä lähes puolet maan asukkaista eli köyhyysrajan huonommalla puolella.
Tuo suuri keskiluokka on pääosin Putinin takana siksi, että heistä suurin osa kuuluu niihin miljooniin, jotka ovat nousseet köyhyydestä keskiluokkaan hänen aikanaan. Toki varsinkin Moskovassa Putinille löytyy paljon vastustusta myös keskiluokasta ja varsinkin nuoremman väen keskuudesta, koska Putin koetaan menneisyyden hahmoksi johon uusi nuori keskiluokka ei pysty samaistumaan.
Venäjän "liberaaleille" menneisyys on kommunisteja paljon suurempi painolasti. Venäjälle katastrofaalinen 1990-luku oli aikaa, jolloin monet Venäjän nykyisen ns "liberaalin opposition" johtohahmoista olivat vallankahvassa. Hyvin harva venäläinen kaipaa 1990-lukua takaisin ja juuri tuohon vuosikymmeneen Venäjän "liberaalit" samaistetaan.
Käytän sanan liberaali ympärillä lainausmerkkejä siksi, koska kyse on oikeasti hyvinkin radikaaleista ihmisistä, joiden valtaanpääsy olisi Venäjälle erittäin vahingollinen, ehkä katastrofaalinenkin asia. Parlamentaarista keinoa valtaanpääsyyn heillä ei kuitenkaan ole, koska heidän kannatus on niin olematonta.
Toinen "liberaalien" iso ongelma on se, että suuri osa venäläisistä yhdistää heidät länsimaiden suurlähetystöihin, hallituksiin ja tiedustelupalveluihin. Se että esim. Yhdysvaltojen Venäjän suurlähettiläs antoi julkisesti tukensa tälle "liberaalille oppositiolle" viime duumanvaalien aikana oli oikeasti heille valtava karhunpalvelus. Vieraan valtion suurlähettiläs ei saa koskaan puuttua maan sisäiseen politiikkaan, ja se että Yhdysvaltojen suurlähettiläs antoi suoran tukensa näille asetti monet poliittisesti passiivisetkin venäläiset takajaloilleen.
Mieti miten suomalaiset reagoisivat, jos vaikka Venäjän suurlähettiläs sanoisi että "vaalinne ovat epäreilut" ja että "meistä puoleen X tulisi nousta Suomen johtoon". Ei taitaisi vaikuttaa ainakaan positiivisesti kyseisen puolueen kannatukseen?