Minulle nimenomaan riittää se, että SM-liigassa peli kehittyy pikkuhiljaa ja on riittävän viihdyttävää.
Joo, ei mullakaan sillä tasolle ole juuri merkitystä, eikä taso ja viihdyttävyys muutenkaan naimisissa ole. Ketjun aihe vain koskee onko SM-liigan taso laskenut ja kyllähän se on.
Mielestäni vastaus kysymykseen tuli jo ketjun ensimmäisellä sivulla viestissä #9:
Näkeehän sen jo joukkueiden nykyisestä ikärakenteesta miten KHL on vaikuttanut sarjaan: SM-liigassa 24-29 vuotias on harvinaisuus. Nykyisellään liigapelaaja on reilu parikymppinen tai +/-35 vuotias.
iiron_troikka kiteyttää viestissään asian erittäin hienosti. Tosin mun mielestäni tuota skaalaa voitaisiin vähän jopa laajentaa esim. 24-32 vuotiaisiin. Kuinka monta tämän ikäistä - jääkiekkoilijan parhaassa iässä - pelaavaa suomalaista kiekkoilijaa pelaa ensi kaudella SM-liigassa? Kuinka moni näistä ovat lisäksi joukkueiden nk. "kantavia voimia"? Vastauksia näihin kysymyksiin voitaneen hakea Eliteprospectsista.
BLU - 12 pelaajaa - 11 suomalaista
IFK - 10 pelaajaa - 6 suomalaista
HPK - 12 pelaajaa - 11 suomalaista
ILV - 15 pelaajaa - 14 suomalaista
JOK - 11 pelaajaa - 8 suomalaista
JYP - 11 pelaajaa - 11 suomalaista
KAL - 11 pelaajaa - 9 suomalaista
KÄR - 13 pelaajaa - 8 suomalaista
LUK - 16 pelaajaa - 13 suomalaista
PEL - 16 pelaajaa - 14 suomalaista
SAI - 11 pelaajaa - 8 suomalaista
TAP - 12 pelaajaa - 10 suomalaista
TPS - 12 pelaajaa - 9 suomalaista
ÄSS - 11 pelaajaa - 8 suomalaista
Eli SM-liigan 14 joukkueessa pelaa ensi kaudella 140 suomalaista 24-32 vuotiasta jääkiekkoilijaa. Karkealla arviolla ja vankalla pers'tuntumalla näistäkin noin 2/3 ovat joko Mestis-tasoisia jätkiä tai maksimissaan perusliigajyriä. Toisin sanoen SM-liigassa pelannee ensi kaudella noin viitisenkymmentä hyvää SM-liigatasoa olevaa suomalaista 24-32 vuotiasta jääkiekkoilijaa. Tämä tekee noin 3-4 per joukkue.
Hyvä SM-liigatasokaan ei vielä tarkoita sitä, että kyseessä olisi huippujätkä. Tämän jälkeen voitaneen ottaa tarkasteluun joukkueiden neljä tärkeintä pelipaikkaa: ykkösmaalivahti, ykkössentteri, yv-pakki sekä maalitykki. Laajemmin ajateltuna laskuihin voitaisiin ottaa mukaan myös paras puolustava puolustaja sekä paras puolustava hyökkääjä, mutta näiden arviointi lienee enemmän mielipidekysymys, kun taas edelliset pystyttäneen lukemaan kohtuullisesti suoraan tilastoista.
Neljä pelipaikkaa - neljätoista joukkuetta! Tarjolla on siis yhteensä 56 suurta saapasparia. Kuinka moni näistä on täytettynä 24-32 vuotiaalla kotimaisella jääkiekkoilijalla? Antaako maalivahti joukkueelleen mahdollisuuden voittaa joka ilta? Lättysyötteleekö joukkueen ykkössentteri sen 30+ syöttöä? Paukkuuko siniviivapyssy ylivoimalla sinne maalinedusruuhkaan 30+ tehopisteen arvoisesti? Onko ykköstykin ruuti riittävän kuivaa 25+ maaliin?
Edellä on lueteltuna muutamia mielenkiintoisia kysymyksiä kauden 2013-14 sarastaessa. Esim. TPS:ssa Markus Seikola lienee ainoa - tod.näk. TPS:n yv-pakki #1 - joka toivottavasti pystyy vastaamaan kysymyksiini. Mitä muita 24-32 vuotiaita kotimaisia nimiä tulee edes mieleen noille joukkueiden tärkeimmille (?) pelipaikoille?
- Kim Hirschovits, BLU (varauksin)
- Matti Kuparinen, IFK (varauksin)
- Juuso Puustinen, IFK
- Ville Viitaluoma, HPK
- Markus Nordlund, JOK (varauksin)
- Toni Kähkönen, KÄR (suurin varauksin)
- Jussi Rynnäs, KÄR
- Teemu Nurmi, LUK (erittäin suurin varauksin)
- Juha Metsola, TAP
- Kristian Kuusela, TAP (varauksin)
- Markus Seikola, TPS
Siinäpä ne! Nopeasti laskettuna SM-liigassa pelaa kaudella 2013-14 noin kymmenen kotimaista 24-32 vuotiasta "tähtipelaajaa". Kuten aiemmin mainitsin, niin 56 paikkaa on täytettävänä. Näistä siis noin viidesosaan löytyy kotimainen ratkaisu parhaassa pelimiehen iässä olevista jääkiekkoilijoista. Missä ovat ne loput? Kaksi kotimaista huippumaalivahtia, kolme kotimaista ykkössentteriä, joista jopa kaksi varauksin, kaksi kotimaista huippuluokan yv-tykkiä sekä neljä tähtiluokan kotimaista maalinsylkijää, joihin Juuso Puustista lukuunottamatta kannattaa suhtautua varauksin. Mielestäni näistä voidaan vetää suoria vertailuja vaikkapa 2000-luvun alkupuoleen tai jopa kauemmas sekä miettiä, kuinka paljon enemmän kotimaisia parhaassa peli-iässään olevia kotimaisia pelaajia pelasi tuolloin SM-liigassa.
KHL:sta kun "kotiutettaisiin" se ~30-40 pelaajaa ja vaikka niistäkin päästettäisiin noin puolet Ruotsiin tai Sveitsiin, niin kyllähän sitä SM-liigan tasokin nousisi kummasti. Yksi hyvä mittari mielestäni on se, että kuinka monta pelaajaa SM-liigasta pääsee keväisin MM-kisajoukkueeseen - puhumattakaan Olympia-joukkueesta (kevään 1998 jälkeen).
Kyllä! Mielestäni SM-liigan taso on laskenut KHL:n nousun myötä - ei yksin siitä syystä, mutta suurin osasyy KHL ainakin on!
EDIT: HUPS... muutetaan toinen "puolustava hyökkääjä" "puolustavaksi puolustajaksi"...