Ehkä Ilveksen tarjoamasta materiaalista Elorannalle osuvasti kiteytti Ylen toimittaja. Matkalla kotimatsiin kuuntelin, kun toimittaja lähetti ennakkopakettia matsista Ilves-Pelicans ja hän totesi: "että vaikea sanoa kumpi tässä matsissa on niskan päällä, joukkueet ovat materiaaliltaan melko tasaväkiset, no ehkä Ilves lievä suosikki kotietunsa turvin". Tuntui pahalta kuunnella moista ja kiukkuisena tuli tuhahdettuakin, että miten kaveri voi nähdä konkurssista nousseen Pelicansin materiaalin lähes tasaväkiseksi Suomen suurimman lätkäseuran vastaavan kanssa. No Ilves oli niukasti edellä jatkoaikamaalinsa ansiosta.
Ja sitten syvällisempään. Valmentajan potkut tässä vaiheessa olisi suurta typeryyttä. Itse asiassa, jos mennään pidemmälle, niin myös Honkalehdon ja Hautamaan potkut olisivat typeryyttä. Miksikö? Ei ole kuin runsas vuosi sitten, kun Ilveksen päättäjät hyväksyivät juuri nämä miehet vastaamaan Ilveksen tulevaisuudesta. Nyt täytyy seuran ylimpien päättäjien osoittaa pitkäjänteisyyttä eli seisoa ainakin seuraavat 3-4 vuotta itse valitsemiensa miesten takana. Itse en ota kantaa ovatko miehet parhaat mahdolliset, mutta ydinkysymys on se, että heidät nimenomaan haluttiin tehtävään, niin silloin heille tulisi myös turvata työrauha muutamiksi vuosiksi. Ongelmana on ollut lyhytjännitteisyys ja tällöin on voitu aina parin-kolmen vuoden välein startata uusi rakennusprojekti. Omasta mielestäni jäljet johtavat sylttytehtaassa aina ylimpään kerrokseen saakka ja onkin kysyttävä, tarvittaisiinko vahvistusta hallitustyöskentelyyn tai mikä on vielä tärkeämpää, tarvittaisiinko laajennusta omistuspohjaan. Jos Vinnielle sattuu jotakin, niin kuka omistaa Ilveksen?
Ilves on haahuillut vuosikaudet ilman selkeää julkistettua strategiaa. Nyt se on julkaistu ja päätoteuttajiksi valittiin Honkalehto, Hautamaa ja Eloranta. Jokaisella heistä tulisi olla riittävä turvallisuuden tunne siitä, että Ilves luottaa heihin ja miehet voivat keskittyä rakentamaan projektia siten, että jokaisena päivänä lähestytään kohti tavoitetta. Pidemmät sponsorisopimukset, pidemmät pelaajasopimukset jne.. Kuriositeettina olisi kiva tietää, kuka Ilveksessä kantaa päävastuun projektin onnistumisesta? Useimmin päävastuun kantaa luonnollisesti tj., mutta Ilves on tainnut pilkkoa vastuut osiin siten, ettei kukaan kanna todellista kokonaisvastuuta. Toivottavasti ei ole näin.
Olen ilmaissut pettymykseni joukkueen rakentamiseen kyllästymiseen saakka. Minusta on väärin, että 7 SM-liigamatsin Perttu joutuu raahaamaan perässään 160 matsin Juntusta. Hankinnat olisi pitänyt olla laadukkaita, nuorille pelaajille toimivia esimerkkejä, jotka inspiroivat nuoria eteenpäin. Tässä nykyisessä hankintalinjassa piilee myös projektin onnistumisen vaara. Päätimme viime kauden seiskana, mikä ei ole mielestäni kovinkaan kummoinen sijoitus. Itse oletin, että projektin ainoa tarkoitus on edetä ylöspäin tyyliin kuudes, neljäs ja taistelu mestaruudesta. Jos lähdemme tyytymään tavoitteisiin tyyliin kahdeksas, seitsemäs ja viides, on erittäin todennäköistä, että kaudella 2008-2009 jokunen lahjakas Ilves-juniori taistelee mitaleille tähtäävän HPK:n riveissä. Tällöin Ilves on tehnyt sen perinteisen tehtävänsä eli kasvattanut raakileen kypsäksi ja muut nauttivat hedelmästä, Ilveksen aloittaessa jälleen uuden projektin.
Ilves on Suomen mittakaavassa jättimäinen seura. Gallupissa kansalaiset nimesivät Ilveksen maan toiseksi tunnetuimmaksi jalkapalloseuraksi, vaikka meillä ei ole edes edustusjoukkuetta. Brändi on vahva, junioritaso on massiivinen, mutta ammattilaisuudessa mättää. On naivia ottaa koko Ilvestä esimerkiksi, koska lajiryhmät toimivat erillään ja kiekkopuoli on lippulaiva, mutta jotenkin koko ilvesläisyyttä kuvaa seuraavakin ajatusmaailma. Jalkapallon edustus on kuopattu, koska toiminnan jatkamiselle ei ollut oikein taloudellisia edellytyksiä. Ilveksen juniorijalkapalloilu on kovaa kansallista tasoa ja toimii kasvatusalustana useammallekin seuralle. Joskus olimme myös edustustasolla suuria. Salibandyssa Ilveksellä on iso junioritoiminta. Edustus on vaipunut II-divariin ja tuskin sieltä nousee. Ja varmasti arvaatte, että Ilves kasvattaa sielläkin kovia pelimiehiä Gunnersiin, Classiciin ja jopa Pirkkalan Pirkkoihin. Takana kaukaisuudessa on ajat, kun Ilves pelasi salibandya liigatasolla. Jääkiekossa junioritoiminta on Suomen suurinta ja lisäksi viime vuosien valmennus junioritasolla valtakunnan eliittiä. Jääkiekkoliitossa on pyydetty, että Ilveksen toimintamallia saataisiin käyttää esimerkkinä. Aikuisten tasolla olemme hiirulaisia ja odotamme. että Lukko ja HPK ruokailee ensin ja sitten on meidän vuoro. Ja niin, menestyksen vuodet ovat kaukana (liian kaukana) takana päin. Toivottavasti emme tässäkin ajaudu vain kasvattajan tasolle. Sanokaa minulle, että näissä eri lajeissa ei ole mitään ilvesläisen toimintatavan aiheuttamaa syy-seuraussuhdetta, vaan kaikki on puhdasta sattumaa.
Lisää kiukuttelua. Yksinkertaisena miehenä en tajua seuraavaa yhtälöä. Ilveksellä on liigan viidenneksi suurin yleisömäärä (lähteenä viime kausi ja kokonaismäärässä esim. HPK:oon nähden 52 000 katsojaa enemmän). Kun katsojia käy noin runsaasti, niin myös lipputuloja pitäisi kertyä runsaasti, eikö niin? Ja kun katsojia on paljon, niin myös oheismyyntiä on enemmän kuin 2/3 liigaseuroilla, eikö niin? Kun faktaa on se, että Ilves on Suomen suurin junioriseura, niin Ilveksen tuotteiden ostajia (juniorit ja lähisukulaiset) on huomattavasti enemmän kuin muilla seuroilla, eikö niin? Ja kun vielä Pirkanmaa talousalueena on merkittävä Suomen mittakaavassa eli firmojakin on runsaasti, niin potentiaalisia yhetistyökumppaneitakin pitäisi olla saatavilla, eikö niin? Ja sitten se yksinkertaisen miehen kysymys. Miksi ihmeessä Ilves on pikkuseura, joka on kyykyssä ja seisoo jonon hännillä yhdessä porilaisten ja lappeenrantalaisten kanssa?