On aika oluen

  • 669 648
  • 3 954

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Keijosta. Huumoriheitto tietysti. Kaksi tölkkiä juonut, kun reissussa sikäläisessä marketissa ollut mitään hyvää tarjolla. Oli aika kehnoa, mutta parempi vaihtoehto kuin olla ilman kaljaa. En lukenut tuotetietoja sen tarkemmin, eli alkuperä jäi selvittämättä.

Ei lagereissa mitään vikaa ole ja on tilanteita, joissa ne ovat ehkä jopa paras valinta. Hienosteluun ei juuri sovi, mutta aina ei jaksa hienostellakaan. Lasketaanko Kukko Helles bulkkilageriksi? Hyvä yksilö tuota on oikein mainio kesäjuoma. Hiukan laatuvaihtelua, mikä ei ole hyvä juttu. Keisarikin maistuu yleensä.
 

Luke

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lasketaanko Kukko Helles bulkkilageriksi?
En vastaa varsinaisesti kysymykseen, mutta erinomainen olut tämä on. Pääsääntöisesti tulee ostettua juuri Kukko Hellesiä. Joskus Pilsner Urquell tai Krusovice. Vehnäoluista Hoegaarden tai Weihenstephaner. Kun juon olutta, niin haluan tuttua ja turvallista josta tiedän pitäväni. Makuni ei ole oluiden suhteen kovin jalostunut, joten omaan suuhuni pienpanimo- ja käsityöläisoluet ovat yhdeksän kertaa kymmenestä pettymyksiä, usein kalliita sellaisia. Samalla ymmärän oikein hyvin miksi noita joudaan, mutta oma lähtökohtani on toisenlainen.

Juhannukset olutketjuun. Juhlan kunniaksi heittäydyin itsekin villiksi ja ostin hunajaoluen (Lahden Erikois Hunaja Lager). Ehkä olisi kannattanut paneutua skeneen paremmin ja ostaa joku toinen hunaja-lager. Lahden Erikois -sarja kun ei ole ollut ihan omaan makuuni noin yleisesti ottaen, siis se vähän mitä niitä olen ylipäätään maistanut.

Kukko Hellesin jälkeinen osuus tekstistäni ei ollut enää Leonille suunnattua, vaan yleistä jaarittelua.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lasketaanko Kukko Helles bulkkilageriksi? Hyvä yksilö tuota on oikein mainio kesäjuoma. Hiukan laatuvaihtelua, mikä ei ole hyvä juttu. Keisarikin maistuu yleensä.

Bulkin raja lienee aika veteen piirretty, mutta oman elämäni asiantuntijana en laskisi. Joskus joku määritelmä bulkille oli se, että kyseessä on mahdollisimman mauton olut, jonka on oltava edullinen, ja tämä on varmistettu käyttämällä valmistuksessa ohratärkkelystä. Ja Kukko Helles on täysmallasolut, jolloin se ei mene tähän määritelmään. Mutta onko tuokaan sitten yksiselitteistä? Minusta ei.

Sanotaan näin, että Kukko Helles on tyylipuhtaan bulkin ja tyylipuhtaan artesaanioluen välisellä janalla jossain kohtaa, ja jokainen asettaa sen siihen omien fiilistensä mukaan.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Juhlan kunniaksi heittäydyin itsekin villiksi ja ostin hunajaoluen (Lahden Erikois Hunaja Lager). Ehkä olisi kannattanut paneutua skeneen paremmin ja ostaa joku toinen hunaja-lager. Lahden Erikois -sarja kun ei ole ollut ihan omaan makuuni noin yleisesti ottaen, siis se vähän mitä niitä olen ylipäätään maistanut.
Mulle taas toi sarja on maistunut oikein hyvin. Suosikkini on Summer. Myös IPA ja NEIPA noista Erikoisista maistuu hyvin, ja myös ihan perus-nelonen. Aleja osaavat siis ainakin panna. Se Juhla ei herättänyt sitten taas mitään innostusta. Hunaja on mulle kaljassa turn-off, siksi olen jättänyt sen suosiolla väliin. Baltian reissuilla noihin on törmännyt ja pahaa on keskimäärin ollut. Kesähelteillä vehnäoluet putoavat hyvin. Josko kokeilisi lahtelaista versiota tässä jussina.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
En soureista pidä erityisemmin, mutta Panimon Kanavalta nappasin muiden muassa mukaani Avena kaura sourin. Tää oli aika kiva! Ehkä se johtui alle juodusta Kotimaista-pintistä, mutta maku ja fiilis molemmat nousivat selkeästi.
 

smugu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Itse lasken bulkkiolueksi nykyään jo halvimmat ipatkin. Esimerkiksi lahden erikois ipa on itselleni sitä bulkkia mitä ostetaan massoittain ja sen lisäksi sitten illanviettoon otetaan mukaan muutama parempi olut.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Pari kertaa vilkaissut kainosti Koffin IPA:n suuntaan marketissa. Nyt rohkaistuin viikonlopun kunniaksi. Aattelin ensin, että tää on vaan vanha tuttu uusissa kuorissa, mutta se edellinen punatölkkinen oli pari pykälää miedompaa kuin tää Kerhon väreissä myytävä uusi IPA. Edelleen kuitenkin vanhaa maitokauppavahvuutta. Olisivat nyt tehneet siitä vaikka jotain 5,2%. Mutta ihan hintansa väärtti tää on näinkin, tosi raikasta ja sopivasti sitruksista. Humalana käytetty sen miedomman version tapaan Mosaic, Citra ja Cascade.
 

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Cittarissa noi Pirkan 3.5 % kaljat. Hintakin tarjouksessa vaan 74 senttiä eli suhteessa halvempaa kuin halvin kolmonen, ja tää on hyvää. Olvia eikä mainita tärkkelystä.

Tietty eri cittareissa on eri hintoja näkynyt. Esim. Urho Malmilla 1.02 ja Itiksessä 0.95.
 

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Cittarissa noi Pirkan 3.5 % kaljat. Hintakin tarjouksessa vaan 74 senttiä eli suhteessa halvempaa kuin halvin kolmonen, ja tää on hyvää. Olvia eikä mainita tärkkelystä.

Tietty eri cittareissa on eri hintoja näkynyt. Esim. Urho Malmilla 1.02 ja Itiksessä 0.95.


Miksi sotkit kaljat olutketjuun?
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Hyväksi havaittuja oluita:
...
Koffin portteri. Klassikko. Mustaa paksua jankkia. Toimii hyvin aina, mutta erityisesti talvella ja rasvaisen liharuuan kanssa.
...
Hiiden panimo Iku-turso. Muistaakseni imperial stout. Hiiden panimosta minulla on aika kokeilun haluinen käsitys. Jopa kuusenneulasolut Otus toimii.
...
Maistila. Yksi Oulun isoista pienistä tuottaa etenkin sour oluita vauhdilla. Jos kyseinen tyylilaji miellyttää, kannattaa pistäytyä Alppilan tehdasromanttisessa ympäristössä tai hakea growler viikonlopun iloksi. Toki muutakin löytyy. Ainakin Harvesteri oli ihan jees. Vähän näppituntuma että Maistila on tullut Oulun pienpanimoista näkyvimmäksi?

Noniin. Tuossa joskus keväällä lupailin, josko tänne säännöllisen epäsäännöllisesti jotain kirjottelisin. Jotain kuitenkin kentältä tiedän ja "kaikki mehukkaat inside tiedot" toki myös. Ei helvetti... :D
Mutta joo. Alotan tosta lainauksesta:
Koffin porter. Heittämällä omaan suuhun ihan hemmetin hieno olut, hintalaatusuhde Alkon paras! Hieno hieno tuote. Kyseistä olutta pannaan muuten tietääkseni vain yhtenä päivänä vuodessa.

Meidän Iku-Turso. No onhan se hyvä. 100 IBUinen imppi oli vuoden 2017 paras stout suomessa. 2018-2021 Suomen paras stout onkin ollut Turson "isoveli" Ikiiurso. (Tän vuoden Urso tulee Alkoihin 1.11.) Sen verran korjaan @Zeic sua, että Otus ei suinkaan ole kuusenneulas olut. Otus on rukiinen NEIPA ja Aarni on se "kuusenneulasolut". :) No, näitä sattuu, nou hätä. Mutta mukavaa, että tuotoksemme maistuu.

Maistila. AH! Maistila on niitä panimoita, mitkä ei päästä paskaa pihalle. Piste. Voi olla, että olut ei just sun makupalettiin istu...mutta paskaa se olut ei ole. Hieno hieno panimo ja hienoja oluita tekevät. Suomen parhaat "belgihiivakikkailut" tulee Oulusta heiltä. Oulun toinen Sonnisaari taas sit osaa IPA-hommat ja siinä touhussa kärkipäätä Suomessa.

Mutta joo. Olutskenestä. Mitäs mä nyt kerron... Tanker myytiin Virossa. Tanker siirtyy täysin Royal Unibrew:n omistukseen, joka omistaa mm. myös Hartwallin. Mielenkiintoista nähdä mihin Tankerin tie vie jatkossa. Hehän investoi taannoin monta miljoonaa uuteen panimoonsa ja vanha panimo jäi hapanoluiden tuotantoon. No, kassellaan.
Mikkelleriä isketään jokapuolelta tällä hetkellä. Panimolla on jotain häirintää tapahtunut kuulema (täältä lisää: Tästänäi) ja Mikkellerin luotsaama olutfestari on saanut lukuisia peruutuksia tästä keissistä johtuen. Ikäväähän tämä on. Sekä seksuaalien häirintä, mutta myös panimoiden festariperuutukset.

Nomut joo. Koitan kertoilla kuulumisia useamminkin Suomikentältä. Lupaan ryhdistäytyä ja laitelkaa kysymyksiä jos mieleen tulee.

Raato /HIISI
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Oli puhetta lagereista tuolla taannoin... Ostakaapa Honkavuoden Helles. Tarkemmin Hilpeä Hidalgo. Iha saakelin hyvä tuote.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suomalaiseen pienpanimoskeneen tulee todella ikävä aukko. Hopping Brewsters on mitä ilmeisimmin tullut tiensä päähän, tai ainakin noin tulkitsen tuon heidän tuoreen Facebook-päivityksensä perusteella.

Hopping Brewsters onnistui minusta hyvin brändäämään itsensä. Ilmailuteema jäi hyvin ihmisten mieleen, ja tuotteet pääsivät varsin hyvin markettien valikoimiin. Itse olin tosin sitä mieltä, että silloin kun panimo oli todella pieni, se teki todella hyviä oluita, mutta kun muuttivat uusiin tiloihin, ja valmistusmäärät kasvoivat, taso laski erinomaisesta varsin hyväksi. Osin tuo selittyy sillä, että kun määrät olivat pieniä, tuotetta sai vain hyvin tuoreena hanasta. Isompien erien ja pidempään varastoitavien tuotteiden kohdalla maku muuttuu, ja usein heikompaan suuntaan. Eron huomaa esimerkiksi pastöroimattoman ja normaalin Urquellin välillä.

Kaiken kaikkiaan, tästä lopettamisesta tuleva aukko on suuri.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Melkein osastoon maistamatta paskaa, mutta olihan se pakko napata Karhun jouluolut marketin hyllyltä, kun on saunan jäljiltä jano. Piti ottaa Hesarin testin perusteella Olvin, Pyynikin tai Lahden, mutta lähikauppa oli päättänyt puolestani. Ei tossa maussa mitään joulua ole. Suoraan tölkistä hörpin, ehkä värissä voi olla jotain jouluista punerrusta. Ihan ok perusööle, ei sen enempää. Eiväthän nuo teennäiset kausioluet (joulu, pääsiäinen) koskaan ole muutenkaan säväyttäneet, sikäli ei tullut yllätyksenä. Eipä tuo kahta tähteä enempää tuosta testistä saanutkaan.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Koronan ja uuden vuoden kunniaksi maistan tänään ensimmäistä kertaa Corona-merkkistä olutta.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Tuo on nimensä veroinen. Haju- ja makuaisti eivät saa tuosta oikein mitään irti. :)

Ei kyllä maistunut kyllä miltään, mutta tulipahan kokeiltua ja kokemus tuotti sen johtopäätöksen, etten toista kertaa osta kyseistä merkkiä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei kyllä maistunut kyllä miltään, mutta tulipahan kokeiltua ja kokemus tuotti sen johtopäätöksen, etten toista kertaa osta kyseistä merkkiä.

Hyvä koronatesti on hankkia kotiin jotain muuta olutta. Jos se maistuu Coronalta, sinulla on todennäköisesti korona. Toinen vaihtoehto on, että pullossa lukee Sol. :)
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Oon köyhä, joten limelohko jäi nyt välistä:(.
Oletko ikinä ajatellut vallata palstan "virallisen köyhän" paikkaa? Se lienee ollut tyhjänä siitä lähtien, kun Naputtelija (nimi muutettu) poistui keskuudestamme. Ihan vain vain 2022 bucketlistia ajatellen.

Mitä Coronaan tulee, se on tietysti juuri sitä, mitä lupaakin. Raikas, helppo, jne. jne. "Sutta ei pidä moittia siitä, että se seuraa luontoaan, mutta leijona se ei ole, eikä sellaiseksi tule."
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Oletko ikinä ajatellut vallata palstan "virallisen köyhän" paikkaa? Se lienee ollut tyhjänä siitä lähtien, kun Naputtelija (nimi muutettu) poistui keskuudestamme. Ihan vain vain 2022 bucketlistia ajatellen.

Mitä Coronaan tulee, se on tietysti juuri sitä, mitä lupaakin. Raikas, helppo, jne. jne. "Sutta ei pidä moittia siitä, että se seuraa luontoaan, mutta leijona se ei ole, eikä sellaiseksi tule."

Olen jo @redpecka :n maantietovisan risteilylaivan konehuoneen klonkku, joten joku saa vallata tuon "virallisen köyhän"-tittelin puolestani. Kiitos kuitenkin tarjouksesta.
 

redpecka

Jäsen
Koronan ja uuden vuoden kunniaksi maistan tänään ensimmäistä kertaa Corona-merkkistä olutta.
Sannan lemppari. Itse en tykkää tuosta litkusta jos se oli sitä jotain ihme maissi- tai jotainkaljaa. Kerran join pullollisen kun tarjottiin baarissa eikä kehdannut kieltäytyä kun ei ollut rahaakaan niin pummina oli otettava armopalat vastaan. Harmi ettei näissä tilanteissa saa itse valita omaa lempparikeskarituoppia vaan massimiesten on nöyryytettävä ja opetettava kuuliaisuutta köyhille. Nyt mulla on kumminkin kotona täällä ihan hyvää lähikaupan tölkkiolutta ja olen itsenäinen ja omillani. Aika oluen. E: Joka toinen annos lasi viiniä, kuten tapoihini kuuluu, mutta nyt kai ollaan täällä olutketjussa.
 
Viimeksi muokattu:

Jens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & HIFK
Porteria tässä siemailen uudenvuoden kunniaksi, onpas hyvää tämä Must Guld. Mikä on muuten ero stoutin ja porterin välillä? Olutravintolassa sain vain kysyvän katseen, kun kyselin, että oisko stouteja hanassa. Tämä on hieno keskustelu: jääkiekkoa ja olutta!
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Porteria tässä siemailen uudenvuoden kunniaksi, onpas hyvää tämä Must Guld. Mikä on muuten ero stoutin ja porterin välillä? Olutravintolassa sain vain kysyvän katseen, kun kyselin, että oisko stouteja hanassa. Tämä on hieno keskustelu: jääkiekkoa ja olutta!

Aika veteen piirretty viiva se on tänä päivänä. Tuolla on jotain kerrottu lyhyesti Porterin alla:


Googlella löytää sitten lukuisia englanninkielisiä selityksiä eroista. Ja nekin vaihteleva hieman.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös