On aika oluen

  • 673 691
  • 3 967

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tulppaanilasin virkaa toimittaa vielä toistaiseksi Ikean Ivrig. Kunnollinen lasi noille aromikkaimmille oluille on ollut ostoslistalla pitkään, mutta en ole saanut aikaiseksi. Ikean Mjöd on yleislasina lagereille ja miedommille aleille. Ainoa oikeaoppinen lasi mulla on vehnäoluille tarkoitettu korkea lasi, tuotu ihan Münchenistä asti.
 

VTVH

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mitkä ovat omasta mielestänne parhaat tällä hetkellä jotain kautta kotiin saatavissa olevat alle 4,0% oluet? Brew Dogin Dead Pony Club tai Nanny State ei ainakaan oikein innostaneet. Pelkkä humala ilman kunnon runkoa ei vaan toimi. Crew Detox onnistui olemaan kevyestä rungosta huolimatta jotenkin monipuolinen ja mielenkiintoinen.

Tuohon aiempaan viestiini tuli valitettavan vähän vastauksia, mutta kokeilenpa silti herättää uudelleen keskustelua. Oletteko löytäneet tai kokeilleet minkä verran alkoholittomia oluita ja onko niistä löytynyt suosikkeja?

Tuossa aiemmassa viestissä sanoin että Nanny State ei oikein innostanut, mutta nyt kun maistoin sitä uudelleen niin tuohon on alkoholittomaksi olueksi oikein maittava. Aiempi mielikuva taisi perustua tuohon Dead Pony Clubiin joka on mielestäni kehnompi kuin tämä alkoholiton versio. Toinen "löytö" on ollut Bavaria Wit 0.0% joka on aika tyylipuhdas Wit.

Toiseen suuntaan eli hirveän huonoja alkoholittomia on löytynyt Erdingerin alkoholiton vehnis ja Beck's Blue non alcoholic. Kotimaisia lagereita en ole viitsinyt ostaa testiin.
 

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Nyt kun vihdoinkin ne helteet tuli niin kävin hakemassa kaupasta raikkaita olusia kylmään: Sol, San Miguel ja Amigos Tequila sekä tietty limeä. ;)
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Tuohon aiempaan viestiini tuli valitettavan vähän vastauksia, mutta kokeilenpa silti herättää uudelleen keskustelua. Oletteko löytäneet tai kokeilleet minkä verran alkoholittomia oluita ja onko niistä löytynyt suosikkeja?

Bavaria Wit 0.0 ja Nanny State ovat ainoat "yli 2/5" alkoholittomat oluet, joita olen maistanut. 1-oluistakin oikeastaan vain Karhu 1 Tumma jätti jokseenkin positiivisen kuvan, vaikkei mitään hurraa-huutoja herättänytkään.

Nyt kun vihdoinkin ne helteet tuli niin kävin hakemassa kaupasta raikkaita olusia kylmään: Sol

Solin menestystarina on kyllä kertomus loistavasti onnistuneesta markkinoinnista. Minulla oli jostain jäänyt mielikuva Solista nimenomaan raikkaana perusoluena, kunnes alkukesästä ostin sellaisen pitkästä aikaa: lievää pahemmin tunkkaiselta tärkkelysliemeltä sekin maistuu ja on kaiken päätteeksi kuralagerille ominaiseen tapaan äärimmäisen nopeasti väljähtävä.

Raikkaaksi kesäolueksi olen sen sijaan todennut mm. kellariolutkaksikon Hacker-Pschorr ja Riegele Kellerbierit sekä useat eri vehnäoluet. Perinteisesti myös IPAt ja APAt maistuvat kesäkuumalla. Ja tietenkin saksalaistyyppiset pilsit!
 

Hurraa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, FCV, Flames, Happee, JyP, Lohi
Kaveri tulossa huomenna saunomaan Venäjältä. Toiveissa josko tuliaisena olisi Baltika 7:aa. Hemmetin hyvän makuista vaaleaa olutta eikä alkoholin mausta tietoakaan. Muistaakseni 5,4%. Lisäksi puolen litran tölkeissä, eli petollinen yhdistelmä...
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tänään tuossa vartin päästä alkaa siis Helsingin Rautatientorilla kolmipäiväinen Suuret Oluet Pienet Panimot (SOPP). Oikein oiva ja laaja kattaus suomalaisten pienpanimoiden tuotoksia ja ainakin yksi uusi panimokin mukana (Maku Brewing, jolla on myös yhteys Jatkoaikaan muuten).

Ajattelin itse näillä näkymin vierailla tuolla jokaisena päivänä. Saa nähdä kestääkö kisakunto!
 

Hakki#20

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bayern München
Tilattiin kavereiden kanssa olutlasti Gourmondosta, 15€ lähetyskulut meni kätevästi kolmeen osaan. Nyt on oluet jäähtymässä viikonloppua varten.
Ostin muutaman Saksan reissuilla maistellun ja tutuksi tulleen tuotteen:
- Rothaus Tannezäpfle Pils, hyvää peruspilsiä Schwarzwaldista
- Astra, Hampurissa yleinen tuote. Lähinnä jäänyt mieleen hauskat mainokset..
- Augustiner Bräu
- Maisel's Weisse

Nämä ovat uusia tuttavuuksia joita maistellaan huomenna:
- Andercheser Spezial Hell vorn Kloster
- Tegernseer Helles Bier
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tänään tuossa vartin päästä alkaa siis Helsingin Rautatientorilla kolmipäiväinen Suuret Oluet Pienet Panimot (SOPP). Oikein oiva ja laaja kattaus suomalaisten pienpanimoiden tuotoksia ja ainakin yksi uusi panimokin mukana (Maku Brewing, jolla on myös yhteys Jatkoaikaan muuten).

Itse tykästyin täysillä Tampereen tapahtumaan tänä vuonna, joten päätin lähteä avovaimon kanssa tänään pikavisiitille Helsingin tapahtumaan. Koska emme olleet kumpikaan lomalla, visiittiaikaa oli alkukaavailujen perusteella kolmisen tuntia. Alkuun olikin lähellä käydä kylmät, sillä jonoa oli Helsinkiin saapuessamme lähes Rautatientorin toiseen päähän. Päätimme kuitenkin kokeilla onneamme, ja jono alkoikin vetää. Tunnin siinä odottelimme, mutta sen jälkeen olimme sisällä. Siinä ehti muutaman maistaa, minkä jälkeen olikin lähdettävä kotiin. Hauskaa oli joka tapauksessa, vaikkakin alkuun fiilinki omi kuin Neuvostoliiton leipäjonoissa...

Maku Brewing oli muuten positiivinen tuttavuus! Terveiset niille tuntemattomille palstaveljille, jotka sen kanssa tekemisissä ovat olleet... IPA oli oikein maistuvaa.
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Helsinkiin tänään, SOPPiin huomenna. Tämä on plääni....
Aika mukava määrä löytyy mielenkiintoisia oluita. Oikeastaan Tämä Helsingin uutisten nettisivuilta löytyvä top-10 lista on aikalailla mainio. Kyllä sieltä pitäisi taas se 15 olusta maistaa.
 

Cream

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Jesse Niinimäki
Gluteenittomalla ja luontaisesti-gluteenittomalla on se ero, että ensimäisessä voi olla pieni prosentti viljaa, mutta jälkimmäisessä ei pisaraakaan.
Useilla keliaakikoilla kärsii juoda gluteenitonta olutta max. 2 tlk, koska siinä on pieni määrä vehnätärkkelystä. Luontaisesti-gluteenitonta voi juoda vaikka 20 pulloa ja ei tule ainakaan viljaoireita :)

Pienenä vinkkinä WildThingille, jos et ollut jo tietoinen. Nokian Panimon Keisari-oluet ja Mallaskosken Kuohut ovat myös gluteenittomia. Eivät kai kuitenkaan testaa gluteenipitoisuuksia säännöllisesti, joten tölkeistä ei löydy gluteeniton-lätkää. Merkintä muistaakseni edellyttäisi tuota säännöllistä testaamista. Osittain mutua, mutta näin muistelisin.

Offtopicina vielä, että itse olen vehnätärkkelystuotteita pitänyt aina gluteenittominia. Joskus lääkäriltäkin asiasta kysellyt. Ongelmia ei ole parinkymmenen vuoden aikana ollut. Toki näissäkin keliaakikkokohtaisia eroja.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Yksi päivä SOPPailtu. Kattaus oli hyvä ja järjestelyt sun muut sujui. Jos mahdollista, niin kannattaa olla paikalla ajoissa, sillä ennen klo kuutta oli ainakin eilen ihan älyttömät jonot alueen ulkopuolella ja sisään ei oteta porukkaa ihan miten paljon sattuu, joten voi joutua odottamaan, että alueelta poistuu väkeä ja sitä ei nyt ihan erityisen suurena virtana tapahdu. Muutama kaveri joutui jonottamaan yli puoli tuntia, ennen kuin pääsi nipin napin ennen klo 18 paikalle.

Tapahtuman suosio selvästi kasvussa siis.

Itse alueella ei pahemmin tarvinnut jonottaa paitsi Panimo Hiisi ja Ruosniemen panimo tuntui saavan suosiota ja noissa oli jonoa aika paljonkin.

Paras itselleni uusi olut oli StaPan American Imperial IPA, tuhti yli 10 prosenttinen olut. Pohjoisen Jättiläinen toki iski taas, mutta se on testattu jo aiemminkin. Varsin ipa-voittoinen kattaus tuolla on, eli humalat esillä vahvasti, myös vehnäoluissa. Kenties sitä toivoisi muunlaistakin tarjontaa enemmän, mutta sinänsä "hopheadina" ei haittaa. Joitain soraääniä tietysti kuullut tuosta humalakeskeisyydestä, mutta tämmöstä se on, kun buumi on mitä on.

Tänään uudelleen. Paljon jäi kiinnostavia testaamatta.
 

VTVH

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Torstaina tuli SOPPailtua ja kyllähän tuo Helsingin tapahtuma on vielä yhtä pykälää monipuolisempi kuin esim. Lahti jossa on tullut vierailtua useamman kerran. Tänä vuonna jäi itseltäni vielä Lahden vierailu erittäin lyhyeksi niin Helsinkiin oli päästävä. Kuuma kesäpäivä oli joillekin oluttyyleille aika haasteellinen ja esim. Ruosniemen ja Sorin mainion Islay Sahdin olisin mieluusti nauttinut paria astetta viileämpänä (ja viileämmässä). Samoin totesin että Barley Wine ei ole oikein hellepäivän juoma. Pohjoisen jättiläinen oli toki mainio tekele, mutta olisi ollut niin paljon parempaa oman kodin rauhassa kylmänä syyspäivänä.

Tarjontaa oli niin paljon että yhden päivän reissulla piti kylmästi jättää välistä monta panimoa kokonaan. Seuraavat oluet tuli maisteltua:

- Taako Pihtla õlu
- Ruosniemi/Sori Vientiassistentti Islay Sahti
- Plevna Petolintu
- Rekola Kaksi Kotia Choko-Cherry
- Malmgård Proto #5
- Malmgård XXV Dark Saison
- Maku Brewing Golden Ale Hop Edition
- Hiisi/Kosoola Pohjoisen Jättiläinen

Lisäksi pääsin kaverin lasista maistille parista oluesta:

- Ruosniemi Sourstout
- Ruosniemi Vapaaherran Keskimäen Maalaispassio


Tänään kun ei tuolla ulkonakaan huvita olla niin tein inventaarion oman olutkellarini tilanteesta. Tällä hetkellä kellarista löytyy 29 eri olutta. Yhteensä 59 pulloa. Löytyykö muilta jatkoaikalaisilta omia kellarivarastoja?
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hieno tapahtuma jälleen oluiden osalta ja ennen kaikkea tasalaatuisuutta havaittavissa hyvässä mielessä. Tajunnanräjäyttäjiä oli vähän, kuten tavallista ja sitä on tullut niin vaativaksi, mutta jokunen oikein oivallinen olut löytyi ja festareiden parhaaksi olueksi arvioisin Stadin Panimon West Coast Double IPAn. Todella onnistunut ja tasapainoinen humalointi ja runkoa sopivasti. Tuota toivon mukaan saa jatkossa olutravintoloista ja vaikkapa Alkostakin.

StaPalta oli myös festareiden erikoisimpia oluita, eli Blue IPA, joka on saanut smurffimaisen värinsä spirulinasta. Ihan hauska kokeilu ja kuriositeetti, mutta toista tuskin tekee mieli juoda, ei se nyt ihan IPAlta maistunut, vaikka humalaa olikin. Kuulemma yksi festareiden eniten myydyistä oluista, eli onnistunut markkinointikikka.

Muutama huomio itse tapahtumasta:

- Rautatientori alkaa käydä pieneksi tälle tapahtumalle. Aiempia vuosia enemmän ruuhkaa ja vaikeuksia löytää istumapaikkoja. Positiivista tietysti sinällään, että pienpanimot kiinnostaa, mutta yleinen viihtyvyys alkaa kärsiä kun paikka on tukossa ja jonot helvetillisiä. Itse tiskeillä paria panimoa lukuunottamatta ei juuri jonoja muodostunut.

- Vesipolitiikka oli suoraan sanottuna hanurista. Mitään vesipisteitä ei ole ja puoli litraa vettä maksaa 2 euroa ja pulloa ei edes saa uudelleen täytettyä missään. Omia vesiä ei saa alueelle tuoda. Hieman rikollista, että näillä helteillä ei vedenjakelu toimi, se pitäisi järjestää ilmaisena palveluna. Voi olla jopa vaarallistakin, jos ei vettä saa riittävästi. Tuohon toivoisi parannusta jatkossa.

Mutta muuten siis hieno tapahtuma ja paljon uusia mielenkiintoisia oluita. Ensi kesänä taas.
 

Outsider

Jäsen
- Vesipolitiikka oli suoraan sanottuna hanurista. Mitään vesipisteitä ei ole ja puoli litraa vettä maksaa 2 euroa ja pulloa ei edes saa uudelleen täytettyä missään. Omia vesiä ei saa alueelle tuoda. Hieman rikollista, että näillä helteillä ei vedenjakelu toimi, se pitäisi järjestää ilmaisena palveluna. Voi olla jopa vaarallistakin, jos ei vettä saa riittävästi. Tuohon toivoisi parannusta jatkossa.

Mutta muuten siis hieno tapahtuma ja paljon uusia mielenkiintoisia oluita. Ensi kesänä taas.

Tää oli tosiaan aivan perseestä ja sen takia alueella ei lopulta montaa tuntia viihdyttykään, vaikka oltiin paikalla heti aamusta, niin että saatiin sentään vielä varjopaikka. Helvetillinen kuumuus + vedenpuute aiheutti siis sen, että sinänsä hieno tapahtuma ja hienot oluet eivät olleet kovin nautinnollinen kokemus.
 

TaoTao

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Omia vesiä ei saa alueelle tuoda.

Tämä loogisuus varmaan tulee suoraan jostain anniskelualuesäädöksistä, mutta jotenkin kieroutunut ihminen pitää olla, että salakuljettaa 150 erilaista olutta myyvälle olutfestivaalialueelle omat juomat. "Vittu mikä valikoima, juon vain Karhua."

Olutfestivaaleille saapumisessa on hieman eri motiivit kuin mennä vaikka Ruisrockiin.

Pitää toivoa, että olutfestarit on vain niin uusi juttu että säädökset ja käytännöt laahaa perässä.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tämä loogisuus varmaan tulee suoraan jostain anniskelualuesäädöksistä, mutta jotenkin kieroutunut ihminen pitää olla, että salakuljettaa 150 erilaista olutta myyvälle olutfestivaalialueelle omat juomat. "Vittu mikä valikoima, juon vain Karhua."
Niin, tajuan toki sinänsä sen, että nesteiden tuomisessa on nollatoleranssi, koska ei ole aikaa tsekata onko jossain pullossa vettä tai esimerkiksi Koskenkorvaa. Homma vaan vituttaa siinä kohtaa jos itse festarialueella vedensaanti on heikkoa ja siitä pitää maksaa ryöstöhintoja ja vielä joka kerta erikseen.

Vielä etenkin kun kyseessä on olutfestivaali ja olut tunnetusti kuivattaa elimistöä ja riski nousee, että väki on sekaisempaa kuin mitä se olisi jos voi myös nauttia vettä runsaasti.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niin, tajuan toki sinänsä sen, että nesteiden tuomisessa on nollatoleranssi, koska ei ole aikaa tsekata onko jossain pullossa vettä tai esimerkiksi Koskenkorvaa.

Esimerkiksi Ruisrockiin on saanut viedä omia limu- ja kivennäisvesipulloja, mikäli pullot ovat olleet korkkaamattomia.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Esimerkiksi Ruisrockiin on saanut viedä omia limu- ja kivennäisvesipulloja, mikäli pullot ovat olleet korkkaamattomia.
Korkkaamatonta 1,5l lähdevesipulloa yritin tuonne SOPP:in viedä, mutta turha toivo. Portille jäi.

No, toivottavasti jatkossa asiaan tulee selkeästi parannusta. Muuten ei ole valittamista ja tärkeä tapahtuma suomalaisen sivistyneemmän alkoholikulttuurin kehittämisen kannalta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Korkkaamatonta 1,5l lähdevesipulloa yritin tuonne SOPP:in viedä, mutta turha toivo. Portille jäi.

Riippuu kai järjestysmiesten tulkinnoista. Sateenvarjoa on turha yrittää viedä esim. Ruisrockiin. Meillä sattui yksi sellainen olemaan mukana, joten kysyin suoraan järkkäriltä, että onko täällä jotain roskista, johon tämän voisi viskata. Järkkäri totesi, että laita se emännän käsilaukkuun, ja sovitaan, ettette käytä sitä täällä, niin kaikki on OK.
 

Joukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Esimerkiksi Ruisrockiin on saanut viedä omia limu- ja kivennäisvesipulloja, mikäli pullot ovat olleet korkkaamattomia.

Tammerfestissa homma toimi samoin ja rajoituksena oli max 0,5 litraset pullot. Korkit tsekattiin ja joku järkkäreistä kokeili, että pullot ovat tosiaankin avaamattomia. Näin se meni kaikkina kolmena päivänä. Itse ketjun aiheeseen: Festareilla myyty Foster`s lager ei ole niitä suurimpia makunautintoja, joten oli tyytyminen lonkeroon tällä kertaa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Södra Almighty on yllättävän hyvä alle suomalaisen maitokaupparajan vahvuinen olunen, tosin Ruotsin raja on toki vielä alhaisempi, joten Systemistä tuo piti hakea. Lisäksi hommasin tuliaisiksi pari Dale's pale alea, Oppigård Amarilloja useampi, pari Bulldogia ja joitain yksittäisiä oluita ruotsalaispanimoilta. Sleepy Bulldog Pale Ale oli oikein hyvä kesäinen juoma, vaikkei ehkä kirkkainta kastia sarjassaan kolkutellut. Dalen juomaa en ole vielä korkannut, mutta muistelen pitäneeni siitä, kun kaverilta viimeksi sellaisen sain.

Kesän reissuilla tuli muutamaan otteeseen tartuttua maitokauppavahvuisiin lagereihin, kun parissa ruokapaikassa/isännillä ei muuta ollut tarjolla, ja pakko myöntää, että kyllä ne ihan hyvin teki kauppansa näin kuumalla säällä. Sandels saunan jälkeen järven rannalla maistui, samoin tänään uimarannan kahvilasta nasautettu Corona limeviipaleen kera. Mitään hidasta nautiskelua en oikein noihin osaa mieltää, mutta ruoan kanssa ja kuumalla menivät hyvin. Eli otan takaisin kaikkitietäviä kommenttejani bulkkilagereista hiukan.
 
Vakka-Suomen panimon Prykmestar oluet ovat kauttaaltaan laadukasta tavaraa. Tämän tiedostaen näin lähikaupassa ko. panimon uuden Suvi-oluen. Nyt täytyy sanoa, että osui ensimmäinen huti. Vaikka koivunlehdet tuovat mieleen kesän ja saunan, niin koivunlehdeltä maistuva olut ei itselleni oikein toimi. Jätän ostamatta jatkossa.
 

Luu2

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Vakka-Suomen panimon Prykmestar oluet ovat kauttaaltaan laadukasta tavaraa. Tämän tiedostaen näin lähikaupassa ko. panimon uuden Suvi-oluen. Nyt täytyy sanoa, että osui ensimmäinen huti. Vaikka koivunlehdet tuovat mieleen kesän ja saunan, niin koivunlehdeltä maistuva olut ei itselleni oikein toimi. Jätän ostamatta jatkossa.
Tähän vahva sama. Prykmestar panimona antoi odottaa paljon, mutta pettymys oli melkoinen Suvia maistettaessa. En ole ensimmäisen pullon jälkeen toista ostanut. Kyseistä tuotetta on tullut näköjään tynnyreissäkin myyntiin ainakin Kuopion Prismaan. Osta en. Mainittakoon toki, että yleisesti ottaen Prykmestarin tuotteet ovat laadukkaita. Tosin hintataso on niin korkea, ettei tule niihin kovin usein tartuttua.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Ostinpa uutta Sandelsin vehnäolutta, Sandels kun on yksi suosikkejani kotimaisista. Mutta olipahan pettymys! Maku on kuin pohjaan palanut talkkuna, En suosittele, enkä osta toista tölkkiä.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Itselläni on (kiitos Puolan reissun) menossa määrässä hieman vähäinen, mutta laadussa huikea olutkuukausi.

Viimeaikojen top 5 voisi olla:
Nøgne Ø Imperial IPA #500
Nøgne Ø #100
BrewDog Dogma
Rogue Chocolate Stout
BrewDog Old World Russian Imperial Stout


Yllättäviäkin uusia positiivisia tuttavuuksia on nähty, esim. Grimbergen Double-Ambrée oli ko. panimon ylivoimaisesti paras tuote, mitä olen maistanut.

Kaapissa odottaisi paljon kaikkea mielenkiintoista, esim. Brewdog Tokyo... Jospa nämä illat lähtisivät kylmenemään siihen malliin, että tuon voi jossain välissä nauttia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös