On aika oluen

  • 675 187
  • 3 968

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tampereella Gastropub Tuulensuu on kunnostautunut harvinaisempien (ja kalliimpien) belgioluiden tarjoamisessa.

Tuulensuuta voin suositella. Juuri nyt siellä on erinomaisia belgialaisia jouluoluita hanassa. Hintaa 0.375:lle lasilliselle tulee 7.50€, mutta kun oluen vahvuuskin on sitä 8-10 prosentin luokkaa, ei hinta-humala-suhdekaan mikään kovinkaan heikko ole.

Ja nuo olivat tosiaankin hyviä. Vaihtuvassa hanassa oli muistaakseni kahta tuollaista tällä hetkellä. En tosin valitettavasti muista kuollaksenikaan niiden nimiä ulkoa. Pitäisi nähdä lista, eikä sitä www-sivuillakaan ole...
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Nyt aukesi Belhaven Wee Heavy. Onpa vaan upeanmakuinen olut, ai että! Toivottavasti tätä alkaisi saada Alkostakin jossain vaiheessa. On niin herkkua, että sopii moneenkin yhteyteen.

Sopivan makea ja myös sellaista jännää maanmakua on. Vaikea selittää. Tammisuuttakin, sanoisin.

Suosittelen kyllä tosiaan jos jostain löytyy. Ihan kenelle tahansa oluenystävälle ja ehkä jopa joillekin jotka eivät oluesta niin innostu.
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Noinhan se on. Ja naurettavaa on se, että nämä peruskepun kuluttajat eivät monissa tapauksissa ole edes testanneet muita oluita. Ja jos joku haluaa juoda oikeasti hyviä oluita (joista suurin osa nyt vaan sattuu tulemaan ulkomailta),

Johtunee varmaan siitä että noin 98% maailman oluista on ulkomaalaisia. Suurin osa niistä, jotka tilaavat kuuden euron Warsteiner-tuoppeja ja kehuvat tuon saksalaisen bulkkischeissen taivaisiin, tuntuvat olevan niitä joille kotimainen olut on yhtä kuin lapinkulta. Kotimaasta löytyy vaikka kuinka oikein hyvää olutta. Esimerkiksi mainittu Kukko.

Enkä tarkoita, että ulkomaisen bissen kittaamisessa olisi mitään vikaa, mutta noilla kommenteilla ei kyllä tarvitse ihmetellä että jengi pitää elitistinä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Johtunee varmaan siitä että noin 98% maailman oluista on ulkomaalaisia. Suurin osa niistä, jotka tilaavat kuuden euron Warsteiner-tuoppeja ja kehuvat tuon saksalaisen bulkkischeissen taivaisiin, tuntuvat olevan niitä joille kotimainen olut on yhtä kuin lapinkulta. Kotimaasta löytyy vaikka kuinka oikein hyvää olutta. Esimerkiksi mainittu Kukko.

Luit nyt ehkä hivenen väärin kirjoitukseni. Puhuin hyvistä oluista, joihin lasken myös suomalaiset pienpanimotuotteet niitä osin, kuin ne ansaitsevatkin. Vastaavasti jätän listan ulkopuolelle monia ulkomaisia merkkejä. Automaattisesti se ei tietenkään tarkoita sitä, että kotimainen olisi paskaa ja ulkomaalainen hyvää. Valitettava fakta on vaan se, että kotimainen bulkkilager ei ole hyvää näihin hyviin oluisiin verrattuna. Warsteiner on minusta parempaa, muttei toisaalta pärjää Kukko Pilsille.

Enkä tarkoita, että ulkomaisen bissen kittaamisessa olisi mitään vikaa, mutta noilla kommenteilla ei kyllä tarvitse ihmetellä että jengi pitää elitistinä.

Viittaatko tällä nyt minuun, vai esimerkkiihenkilöösi, joka kehuu saksalaista bulkkia maasta taivaisiin?
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Warsteiner omasta mielestäni ole kyllä mitenkään erityistä. Juotavaa, mutta Suomesta löytyy kyllä bulkimmastakin kamasta parempaa. Sen ulkopuolelta ns. puolibulkista huomattavastikin parempaa.

Eli ei se ulkomaalaisuus ole mikään yksiselitteinen paremmuuden tae, mutta perinteet on vaan niin paljon pidemmät esim. Belgiassa ja Saksassa ja monessa muussakin paikassa, että monet tuotteet on ihan ylivertaisia.
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Luit nyt ehkä hivenen väärin kirjoitukseni. Puhuin hyvistä oluista, joihin lasken myös suomalaiset pienpanimotuotteet niitä osin, kuin ne ansaitsevatkin. Vastaavasti jätän listan ulkopuolelle monia ulkomaisia merkkejä. Automaattisesti se ei tietenkään tarkoita sitä, että kotimainen olisi paskaa ja ulkomaalainen hyvää. Valitettava fakta on vaan se, että kotimainen bulkkilager ei ole hyvää näihin hyviin oluisiin verrattuna. Warsteiner on minusta parempaa, muttei toisaalta pärjää Kukko Pilsille.

No ei kai minkään mainen bulkkilager tyyliin Heineken mene vähääkään erikoisemman ja voimakkaammanmakuisen bissen edelle? Miksi edes verrata Koffin kolmosta johonkin trappistikamaan, kun oikea verrokki olisi Stella Artois?

Viittaatko tällä nyt minuun, vai esimerkkiihenkilöösi, joka kehuu saksalaista bulkkia maasta taivaisiin?

Tuo Warsteiner-juttu oli ihan tositarina, jonka erääseen pöytäseurueeseen eksyttyäni aikoinaan kuulin jonkun suusta helsinkiläisessä "olutravintolassa". Koetin siinä sitten sivistää senkin paikan kotimaisesta tarjonnasta, mutta kaveri kieltäytyi juomasta suomalaista olutta, koska se oli hänestä paskaa.

Sanoit itse vain kysyneesi räkälässä ulkomaisten oluiden perään. Siitä voi joku saada tunteen, ettei kotimainen kelpaa, kun rajataan kysymyksellä ne heti pois. Ja pitää sinua hieman snobina, vähän kuten joku saattoi pitää tätä suomalaisesta bissestä kategorisesti kieltäytyvää tunariakin. Siihen viittasin.

Ehkä tällä menin siihen miinaan, että heti räksytän kun joku puhuu ulkomaisesta oluesta. Valitettavan monesti vain tuntuu, että kyse on näistä "ulkomainen kura on hyvää koska se on ulkomailta" -tyyppejä. Sinä taidat kuitenkin tuntea asiaa huomattavasti paremmin.
 

olle****

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Liverpool, Frölunda Indians, Malmö FF
Eli ei se ulkomaalaisuus ole mikään yksiselitteinen paremmuuden tae, mutta perinteet on vaan niin paljon pidemmät esim. Belgiassa ja Saksassa ja monessa muussakin paikassa, että monet tuotteet on ihan ylivertaisia.

Ulkomaalaisuus on minusta usein sen oikean makunautinnon este. Täällä on mainittu moni bittereitä, vehniä jne. jotka itse asiassa ovat niitä bulkkituotteita. On hölmöä luulla että ne tuotteet ovat jotenkin immuuneja bulkistumiselle. Eli weihnenstephanerit, caffreyssit, guinessit sun muut ovat menettäneet sen perinteen tuoman makuedun. Mielipiteeni siis. Juon kyllä kyseisiä tuotteita silloin tällöin, mutta en odota näiltä hetkiltä mitään tajunnanräjäyttäjää. Lähinnä humalahakuisuutta. Yleensä suomeen tulevat oluet ovat maailamanlaajuisesti tunnettuja, litramääräisesti suuria brändeja. Ne on ne mielkuvat perinteistä jotka saavat sitten sen oluen maistumaan paremmalta.

Se mikö omn sääli on että olutbaari on kokenut tietyn inflaation. Usein kun kävelen johonkin helsingin keskustan uuteen kuppilaan, niin samat tuotteet siellä on ja tiskin takaa on vaikea saada mitään uutta tietoa. Joitakin poikkeuksia tietysti on. Kaisla tuo joskus jotain pieniä eriä jotain oikeita helmiä. Olen mm westlvleterniä bonganut heidän listoilta, mikä on kyseisen luostarin säännöt tietäen pieni saavutus.

Jos kotimaista haluaa suosia niin pienpanimot on erinomainen vaihtoehto. Niissä pystyy maistamaan sen käsityön taidon ja tunteen. Näitä pienpanimotuotteita rupee jo löytämään aika helposti tosta ytimestä. Kaislalla on yleensä jokunen vaihtuva hana varattu kotimaisille pikkupanimoille, uusi stones bar keskuskadulla ja Villi Wäinö kalevankadulla jolla on about 10 vaihtuvaa hanaa pienpanimoille. En tiedä mikä tilanne on muualla maassa. Varmasti panimoiden läheisyydessä löytyy. Tampereella on varmasti vaihtoehtoja. Ja olen ymmärtänyt, että osa panimoista on tehnyt mm Olvin kanssa jakelusoppareita joten logistiikan pitäisi pelittää. Eli kannattaa kysellä paikkakunnasta rippumatta. Ja jos ei ole niin pyytää saisiko listoille. Kuten sanoin, täällä pk-sudulla tämä kotimaisuuden suosiminen alkaa olemaan trendi.

Omat suosikkini toistaiseksi on Malmgårdin kaikki bitter tyyliset, Vakka-Suomen Luomu Pilssi ja Vehnä, Nokialta Året Runt. Sanon toistaiseksi koska niitä uusia tuotteita tulee säännöllisin väliajoni. Esim kausioluet tulee usein joka vuosi uudella resptillä. Niitä saa sitten ihan urakalla maistella. Joskus sitä oikein pysähtyy miettimään että "mitä helvettiä nää on oikein miettinyt". Niitä todellisia ohilaukauksia tulee, mutta niiden löytäminen tekee sen maistelun vielä mielenkiintoisemmaksi. Olis tylsää jos kaikki olisi vain ihan helvetin hyvää.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No ei kai minkään mainen bulkkilager tyyliin Heineken mene vähääkään erikoisemman ja voimakkaammanmakuisen bissen edelle? Miksi edes verrata Koffin kolmosta johonkin trappistikamaan, kun oikea verrokki olisi Stella Artois?

Näin toki on. Omasta mielestäni Heineken on muuten varsin kehno olut bulkiksikin. Ihmettelen, miten se on niin laajalle levittäytynyt, sillä tuntuu siltä, tuo tuote on tullut vakiohanaoluena vastaan niin Pohjois-Amerikassa, Japanissa, Balkanilla kuin Irlannissakin. Valitsisin varmaakin Koffin Heinekenin sijaan, mutta Stella olisi noista kolmesta ehdoton valintani. Jos trappistia olisi tarjolla ottaisin toki sellaisen.

Mutta kyllä eri oluttyylejä voi mielestäni verrata keskenään, koska samaa kysymystä joutuu myös pohtimaan baaritiskillä asioidessaan.

Tuo Warsteiner-juttu oli ihan tositarina, jonka erääseen pöytäseurueeseen eksyttyäni aikoinaan kuulin jonkun suusta helsinkiläisessä "olutravintolassa". Koetin siinä sitten sivistää senkin paikan kotimaisesta tarjonnasta, mutta kaveri kieltäytyi juomasta suomalaista olutta, koska se oli hänestä paskaa.

Kotimainen pienpanimotarjonta on ilahduttavasti parantunut viime aikoina. Valitettavan monessa paikassa tarjonta kuitenkin rajoittuu edelleen pariin bulkkiin ja ehkä hyvässä lykyssä Kukko Pilsiin. Mutta nuo todelliset helmet loistavat poissaolollaan.

Sanoit itse vain kysyneesi räkälässä ulkomaisten oluiden perään. Siitä voi joku saada tunteen, ettei kotimainen kelpaa, kun rajataan kysymyksellä ne heti pois. Ja pitää sinua hieman snobina, vähän kuten joku saattoi pitää tätä suomalaisesta bissestä kategorisesti kieltäytyvää tunariakin. Siihen viittasin.

Kysymykseni taustalla oli puhtaasti se, että paikan valikoiman saattoi päätellä koostuvan bulkkikamasta. Ja ulkomaisestakin "yleistarjonnasta" löytyy kotimaista bulkkia parempaa - esim. tummat perustshekit. Tarkoituksenani oli vain kokeilla selvittää mahdollisimman yksinkertaisesti paikan valikoimaa. Totuus oli valitettavasti se, että paikalla ei ollut muuta olutta, kuin "tuoppi" ja "yksi kalja" -merkkejä.

Mutta esim. Tampereen olutravintoloissa (mm. Plevna, Konttori, Tuulensuu, Nordic) otan usein mielelläni kotimaisen (tai pohjoismaisen) pienpanimohanan. Samalla maistelen noita ulkomaisiakin merkkejä.

Ehkä tällä menin siihen miinaan, että heti räksytän kun joku puhuu ulkomaisesta oluesta. Valitettavan monesti vain tuntuu, että kyse on näistä "ulkomainen kura on hyvää koska se on ulkomailta" -tyyppejä. Sinä taidat kuitenkin tuntea asiaa huomattavasti paremmin.

En tiedä, olenko mikään asiantuntija, mutta kokeilen kuitenkin juoda oluita moneen lähtöön. Kyllä minä suomalaista bulkkiakin juon, jos sitä on tarjolla. Se soveltuu esim. hyvin grillailun kyytipojaksi. Itse en tosin sitä kaupasta osta, koska ulkomaiset, ihan peruskaupasta saatavat oluet ovat vain vähän kalliimpia, ja ne maistuvat minun suuhuni paremmalle. Samaten myös suomalaiset pienemmät merkit (kuten mm. Mallaskosken kuohu) ovat ihan kohtuullinen valinta.
 

rapster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kolarin Turmio
Aiempaan keskusteluun Koffin portterista sen verran, että balttilaisia porttereita (esim. Aldaris porteris) huomattavasti täyteläisempänä ja voimakkaampana sille parempia vertailukohtia ovat Suomessa harvemmin nähdyt imperial porterit ja imperial stoutit, kuten vaikka Plevnan loistava Siperia. Tässäkin vertailussa Koffin porter vetää vertoja ihan mille tahansa tavaralle, ja on ihan omaa luokkaansa isojen suomalaisten panimoiden massaoluiden joukossa.
Yleensä suomeen tulevat oluet ovat maailamanlaajuisesti tunnettuja, litramääräisesti suuria brändeja. Ne on ne mielkuvat perinteistä jotka saavat sitten sen oluen maistumaan paremmalta.
En ole ihan varma mitä kaikkea tällä hieman epämääräisellä kommentillä kritisoidaan. Kieltämättä olutkulttuuri täällä on vasta kasvamassa, mutta kyllähän esimerkiksi Alkon olutvalikoimat alkavat olla jo ihan asiallisella pohjoismaisella tasolla. Valikoimasta löytyy vaihtelevasti ja kattavasti eri tyylejä eri maista, vaikka se tietysti vaihtelee myymälöittäin runsaastikin. Kuka tahansa jossain päin Eurooppaa oluita kaupasta ostanut luultavasti ymmärtää, että harvassa paikassa on näin laajoja valikoimia muita kuin kotialueen tuotteita. Toki jossain Belgiassa nyt saakin sitten ruokakaupasta ihan eri tavalla sikäläisiä laatualeja. Silti epäilen, että harvassa sikäläisessäkään ravintolassa on ruokalistaa, jossa jokaiselle ruokalajille on sovitettu ruokajuomaksi sen oheen sopiva olut kattavasta ja monikulttuurisesta listasta Punavuoren Old Anchorin tapaan.

Meillä on mielestäni aivan perusteltu syy olla jopa hieman ylpeitä tällaisesta olutkulttuurin noususta, vaikka nämä tapaukset eivät ehkä vielä edustakaan ravintolakulttuurin valtavirtaa - varsinkaan maakunnissa, joissa oluttarjonta ja tietous ovat usein lohduttoman vähäisiä.

Se mikö omn sääli on että olutbaari on kokenut tietyn inflaation. Usein kun kävelen johonkin helsingin keskustan uuteen kuppilaan, niin samat tuotteet siellä on ja tiskin takaa on vaikea saada mitään uutta tietoa. Joitakin poikkeuksia tietysti on. Kaisla tuo joskus jotain pieniä eriä jotain oikeita helmiä. Olen mm westlvleterniä bonganut heidän listoilta, mikä on kyseisen luostarin säännöt tietäen pieni saavutus.
Joissain keskustan paikoissakin on tarjolla monipuolista otantaa oluisiin, kuten vaikka kohta lopettavassa Olutkellarissa Krunikassa. Suosittelen silti ihan vilpittömästi eksymään ydinkeskustan ulkopuolelle. Puotilan Pikkulintu on melkoisella varmuudella Suomen paras olutravintola, jonka valikoiman ja palvelun tason lähellekään ei millään muulla paikalla ole toistaiseksi ollut asiaa. Pikkulintu on myynyt oluita myös muihin ravintoloihin, kuten Maltaiseen riekkoon, sekä ruokakaupoista ainakin Arabian K-markettiin, jonka laajojen valikoimien äärelle oluiden ystävien kannattaa ehdottomasti pistäytyä. Nämä oluthommat ovat tietysti aika subjektiivisia, mutta Villin Wäinön tarjonnasta en sivumennen ole itse juuri perustanut sahtia lukuunottamatta.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Lisätään toki suomalaisiin suosikkilagereihin Teerenpelin Onnenpekka (joka nyt taitaa olla pils?)
Oletteko muuten huomanneet, että Teerenpelin oluita saa 0,75 litran pulloissa? Jos käytössä on tavallista isompi tuoppi, niin tuollaisesta pullosta saa paremman makuelämyksen.

Oluthan on parhaimmillaan suuressa annoskoossa - enkä tarkoita suurta määrää pikkupulloja, vaan kerta-annosta. Tänään oli mukava nauttia salibandyfinaalista ja Onnenpekka-pullosta litran tuopista! Tottakai se pitää nauttia riittävän nopeasti, ettei pääse väljehtymään tai lämpenemään, mutta jos makuelämus on kohdallaan, se ei ole ongelma...
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Aiempaan keskusteluun Koffin portterista sen verran, että balttilaisia porttereita (esim. Aldaris porteris) huomattavasti täyteläisempänä ja voimakkaampana sille parempia vertailukohtia ovat Suomessa harvemmin nähdyt imperial porterit ja imperial stoutit, kuten vaikka Plevnan loistava Siperia.

Eikös Koffin portterin tyyppi olekin juuri Imperial Stout (vai porter?)? Tämmöistä knoppitietoa mulle ainakin on joskus kerrottu.

Kellään kokemuksia A. Le Coqin oluista? Lähinnä porter ja Alexander kiinnostaisivat, kun ei ole tullut ikinä maistettua ja pitäisi niitä myydä nyt...
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Eikös Koffin portterin tyyppi olekin juuri Imperial Stout (vai porter?)? Tämmöistä knoppitietoa mulle ainakin on joskus kerrottu.

Stoutin ja portterin ero on hiuksenhieno. Lähinnä stoutit ovat paahteisempia, löytyy kahvin aromeja yms, ja portterit ovat hedelmäisempiä ja makeampia.

Yllä mainitun vuoksi Koffin Portteria myydän esim. Jenkeissä stouttina.
 

rapster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kolarin Turmio
Stoutin ja portterin ero on hiuksenhieno. Lähinnä stoutit ovat paahteisempia, löytyy kahvin aromeja yms, ja portterit ovat hedelmäisempiä ja makeampia.

Yllä mainitun vuoksi Koffin Portteria myydän esim. Jenkeissä stouttina.
Mutta sitten taas stoutin ja imperial stoutin välinen ero on useimmiten kuin yöllä ja päivällä. Hieman kärjistäen yhteistä näiden tyyppien edustajalle on tumma väri, sillä sen verran paljon miedompia nuo tavan stoutit ovat joka osa-alueella. Täsmennetään nyt vielä, että juuri tähän siis viittasin kommentillani.

Ratebeerissä Koffin porter luokiellaan baltic porteriksi todennäköisesti lähinnä maantieteellisin perustein. Michael Jackson toteaa olutkirjassaan sen olevan "hyvin tyypillisesti imperial stout". Historiallisesti vahvempia portereita alettiin jossain vaiheessa paikoin kutsua stouteiksi, ja vientiin pantuja vielä vahvempia stouteja kutsuttiin imperial stouteiksi. Kuten Wikipedian artikkelissa todetaan, ensimmäisiä imperial stouteja alettiin panna Englannissa vientiin Venäjälle Katariina Suuren hoviin, ja tästä nimityskin tulee. Kun portterin valmistus aloitettiin Venäjältä Suomeen muuttaneen Nikolai Sinebrychoffin panimolla Hietalahdessa jossain vaiheessa 1800-luvun puolivälissä, ei termistö ollut vielä joka puolella täysin vakiintunut. Tuskinpa kuitenkaan Koffin porterista olisi tullut nykyisenlaista ilman Venäjälle aikanaan tuotuja imperial stouteja, joista oli tehty voimakkaampia, jotta ne kestäisivät kuljetuksen sekä pohjoisen ilmaston jäätymättä ja pilaantumatta.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Mutta sitten taas stoutin ja imperial stoutin välinen ero on useimmiten kuin yöllä ja päivällä. Hieman kärjistäen yhteistä näiden tyyppien edustajalle on tumma väri, sillä sen verran paljon miedompia nuo tavan stoutit ovat joka osa-alueella. Täsmennetään nyt vielä, että juuri tähän siis viittasin kommentillani.

Ratebeerissä Koffin porter luokiellaan baltic porteriksi todennäköisesti lähinnä maantieteellisin perustein. Michael Jackson toteaa olutkirjassaan sen olevan "hyvin tyypillisesti imperial stout".

Tuosta boldatusta varmaan kohdasta varmaan tuo mun muistikuva on lähtöisin.

Ja joo, kyllä mullakin tiedossa oli porterien ja stouttien erot noin periaatteessa, kunhan muistelin tuota hieman hämäävää nimijuttua.
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Sanokaas ammattilaiset tai ainakin viisaammat, että minkämoinen ero on La Chouffella ja Chouffe Houblonilla. Molempiahan saa tällä hetkellä Alkosta ja voisi poimia kumpaakin laatua yhden putelin (ei ehkä jouluksi, vaan kypsytettynä myöhemmin nautittavaksi). Alkon sivuilta toki löytyy lyhyt sanallinen arvio molemmista, mutta mieluummin sitä kuulisi suositukset ja mielipiteet kyseisiä oluita testanneilta.
 

smasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Djurgårdens IF, Eintracht Frankfurt
Sanokaas ammattilaiset tai ainakin viisaammat, että minkämoinen ero on La Chouffella ja Chouffe Houblonilla. Molempiahan saa tällä hetkellä Alkosta ja voisi poimia kumpaakin laatua yhden putelin (ei ehkä jouluksi, vaan kypsytettynä myöhemmin nautittavaksi). Alkon sivuilta toki löytyy lyhyt sanallinen arvio molemmista, mutta mieluummin sitä kuulisi suositukset ja mielipiteet kyseisiä oluita testanneilta.

La Chouffe on vaalea, hedelmäinen, pehmeä ja makeahko olut. Täydellinen ennen kaikkea aurinkoisiin kevätpäiviin. Sitä vastoin Houblon on erittäin vahvasti humaloitu, eli väri on tummempi ja maku on karvaampi ja "kuivempi". Kuten muutkin humaloidut oluet, Houblon lienee parhaimmillaan tuoreena, eli se kärsii pitkästä säilytyksestä. Sitä vastoin La Chouffe kestää varastointia hyvin ja sen maku kehittyy - aiemmin hehkutinkin jo juomaani puolitoistavuotiasta. Houblon on laadukas, joskin "extremehtävä" valinta sellaiselle, joka tykkää voimakkaasta humaloinnista. La Chouffe on taas varmempi valinta, jos haluat maistattaa olutta esimerkiksi kavereillasikin.


Kellään kokemuksia A. Le Coqin oluista? Lähinnä porter ja Alexander kiinnostaisivat, kun ei ole tullut ikinä maistettua ja pitäisi niitä myydä nyt...
Tiivistetysti, A. Le Coqilla on kelpo oluita, joskaan ne eivät ole kovin jännittäviä. Porterissa on mainio hinta-laatusuhde: hyvä porter, aavistuksen ohut verrattuna vaikkapa Koffin Porterin täyteläisyyteen, muttei myöskään yhtä paahteinen. Liian kylmänä juotuna hieman metallinen maku, eli juo vain jokseenkin viilennettynä. Suosittelen.

Alexander tai Olvilla pantu A. Le Coq Gold ovat tyypillisiä "premium lagereita", eli maultaan puhtaita, makeahkoja vaaleita oluita, mutta eivät erotu oikeastaan mitenkään massasta. Varsinkin Gold on turha tekele, eikä edes lainkaan edullinen. Suosittelen jättämään hyllyyn ja nappaamaan tilalle vaikka sitä kukkopilsiä.
 
Viimeksi muokattu:

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tiivistetysti, A. Le Coqilla on kelpo oluita, joskaan ne eivät ole kovin jännittäviä. Porterissa on mainio hinta-laatusuhde: hyvä porter, aavistuksen ohut verrattuna vaikkapa Koffin Porterin täyteläisyyteen, muttei myöskään yhtä paahteinen. Liian kylmänä juotuna hieman metallinen maku, eli juo vain jokseenkin viilennettynä. Suosittelen.
Join kerran samana iltana A.le Coq Porteria ja Baltika Porteria ja sanoisin, että jälkimmäinen toimi itselleni paljon paremmin, edellämainittu jättä vähän valjun tunteen. Itseasiassa varsin hyvä porter tuo Baltikan. Kyllä näemmä Venäjälläkin aletaan osata. Mikään kovin perinteinen olutmaahan se ei ole ollut, ainakaan ihan lähihistoriassa, mutta siihenkin näemmä tulossa muutosta. Hyvä homma.

Baltikaa voin suositella siis ja on hintalaatusuhteeltaan varsin mainio tapaus. Pullohan on 0,5l ja hintaa oli muistaakseni vähän alle 3 euroa. Vahvuuttakin melkein yhtä paljon kuin useasti tässäkin ketjussa hehkutetussa Koffin Porterissa. Siitäkin soisi tulevan 0,5 l pullo myyntiin.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Alexander tai Olvilla pantu A. Le Coq Gold ovat tyypillisiä "premium lagereita", eli maultaan puhtaita, makeahkoja vaaleita oluita, mutta eivät erotu oikeastaan mitenkään massasta. Varsinkin Gold on turha tekele, eikä edes lainkaan edullinen. Suosittelen jättämään hyllyyn ja nappaamaan tilalle vaikka sitä kukkopilsiä.
Minusta taas Gold on ihan kelpo tekele, jos haluaa pehmeää lageria. Mieluummin tulee otettua ostoskoriin sitä kuin esimerkiksi Nikolaita. Eikä sen hintakaan huimaa verrattuna muihin vastaaviin, ainakaan paikallisessa Cittarissa. Perus-ALC on minusta aika turhuus. Sitten taas Sakun kohdalla tilanne on juuri päinvastoin. Perus-Saku on ihan jees hintaansa nähden, mutta sen Gold-versio ei taas tarjoa mitään uutta.
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Mikkeller Santas Little Helper 2010

Jyväskylässä viedään viimeisiä. Itse hamstrasin hyllystä 3 pulloa tuota jouluksi ja jatkoa ajatellen. Tässä pari päivää sitten tajusin," että perkuta pitää varmaan ostaa 1 pullo ensi vuodelle jemmaan..." no Jyväskylästä kävin läpi Keskustan Alkon, Seppälän CM Alkon ja Keljon CM Alkon. Soitin Jämsäänkin jo varmuuden vuoksi olisiko siellä hyllyssä jäljellä tuota loistokasta jouluolusta. Eivät vastanneet... Jokapaikassa tunnuttiin myyvän siis Eioota. Sattumalta sitten päivää myöhemmin (eilen) eksyin jouluostoksille Seppälän Prismaan kävin piruuttani alkossa kurkistamassa olisiko siellä. Ja voi pojat! 3 pulloa oli hyllyssä. Myyjä kertoi, että oli yksi laatikko ollut kuulema jäänyt piiloon takavarastoon ja siksi erheellisesti sieltäkin oli myyty Eioota. Yksi pullo sinne jäi, kuka lie nappasi.

Tänään isä soitti tohkeana, että Jyväskylään tilattiin/saatiin kuulema lisäerä. osti itselleen Keljon Alkosta yhden pullon toisen seuraksi. Tuo lisäsatsi ei mikään iso ole, joten halukkaat: Ottakaa ja etsikää tuo pullo ja nauttikaa. Jälkiruokana sohvalla.
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Omaan makuun tuo pukin pikku apuri oikein iskenyt, tuskin tulee toista pulloa ostettua. Kaapissa olisi kuitenkin vielä yksi pullo viime vuotista, sa nähdä missä vaiheessa sen malttaa nauttia.

Ja sitten hieman asian vierestä liittyen tohon luppojen metsästykseen eri Alkoista:
Alkon sivuiltahan löytyy kätevä varastoseuranta mistä voi seurata mistä Alkoista mitäkin olutta (ja muita max 21% tuotteita) löytyy ja kuinka paljon. Reaaliaikainen tuo ei tietenkaan ole vaan päivittyy kerran vuorokaudessa mutta antaa kuitenkin vinkkiä minne kannattaa suunnata jotain hieman harvinaisempaa tuotetta metsästämään. Ja sittenhän Alkossa on tietysti ilmaiset myymäläsiirrot eli saat vaikka yhden pullon haluamaasi Alkon normaalivalikoimissa olevaan tuotetta jota jostain liikkeestä vaan löytyy niin siirrätettyä lähi-Alkoosi eikä tosiaan maksa senttiäkään extraa. Ilmeisesti jossain suhtautuvat tuohon vähän nihkeästi mutta pari kertaa kun olen käyttänyt niin ei mitään ongelmia ole ollut.
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Ja sittenhän Alkossa on tietysti ilmaiset myymäläsiirrot eli saat vaikka yhden pullon haluamaasi Alkon normaalivalikoimissa olevaan tuotetta jota jostain liikkeestä vaan löytyy niin siirrätettyä lähi-Alkoosi eikä tosiaan maksa senttiäkään extraa. Ilmeisesti jossain suhtautuvat tuohon vähän nihkeästi mutta pari kertaa kun olen käyttänyt niin ei mitään ongelmia ole ollut.

Lippulaivamyymälästä tuo ei onnistu. Ainakaan erikoistuoteolusia eivät siirrä maksutta. Vuosi sitten Alko teki "joululahjana" joulukuussa ilmaiset siirrot kaikkialta kaikkialle, vaan tänä vuonna sitä lahjaa ei ole näkynyt. Harmi.
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Lippulaivamyymälästä tuo ei onnistu. Ainakaan erikoistuoteolusia eivät siirrä maksutta. Vuosi sitten Alko teki "joululahjana" joulukuussa ilmaiset siirrot kaikkialta kaikkialle, vaan tänä vuonna sitä lahjaa ei ole näkynyt. Harmi.

Joo, ei toimi tosiaan Arkadian erikoisvalikoiman (voi tilata mutta älytön toimitusmaksu) tai tilausvalikoiman (minimimäärä mitä pitää tilata, oluissa usein yksi laatikko) kanssa. Tuo viime vuotinen ilmainen toimitus Arkadiastakin oli kyllä erittäin mukava näin maakunnassa asuvalle, harmi kun eivät ottaneet uusiksi tänä vuonna.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Tiivistetysti, A. Le Coqilla on kelpo oluita, joskaan ne eivät ole kovin jännittäviä. Porterissa on mainio hinta-laatusuhde: hyvä porter, aavistuksen ohut verrattuna vaikkapa Koffin Porterin täyteläisyyteen, muttei myöskään yhtä paahteinen. Liian kylmänä juotuna hieman metallinen maku, eli juo vain jokseenkin viilennettynä. Suosittelen.

Alexander tai Olvilla pantu A. Le Coq Gold ovat tyypillisiä "premium lagereita", eli maultaan puhtaita, makeahkoja vaaleita oluita, mutta eivät erotu oikeastaan mitenkään massasta. Varsinkin Gold on turha tekele, eikä edes lainkaan edullinen. Suosittelen jättämään hyllyyn ja nappaamaan tilalle vaikka sitä kukkopilsiä.

Kiitokset. Eipä noi tosiaan muuten kiinnosta, mutta kun sattuu myynnissä olevan, niin jotain niistä pitäisi osata valehdella. Töissä ei sattuneista syistä pysty maistamaan, eikä kantapaikkojen valikoimaan kuulu, enkä nyt ole vielä ainakaan jaksanut lähteä metsästämään mistä löytäisi.

Tuota porteria pitänee kuitenkin maistella jos jossain vastaan tulee.
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Westvleteren 8:n voi nyt sitten lisätä maistettujen oluiden listalle. Ja kyllähän tuo toimi. Erittäin tumma väriltään, maultaan taas pehmeä ja karamellimainen. Pitkä ja toimiva jälkimaku. Loistava olut, mutta sitä on vaikea sanoa, onko tämä parhaita maistamiani. Ainakin kallein.
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Loistava olut, mutta sitä on vaikea sanoa, onko tämä parhaita maistamiani. Ainakin kallein.

Tuotahan oli kesällä "nimettöminäpulloina" Mikkelissä myynnissä. Taisi olla Päämajassa... Paljon tuosta itse maksoit? Jos en väärin muista, Mikkelissä pullo maksoi 15e.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös