Harvoin tulee todella pitkälle kypsyteltyjä oluita maisteltua, mutta eilen sellainen tuli nautittua (toki kahden muun kaverin kesken).
Kyseessä oli siis hollantilaisen De Hemel panimon Nieuw Ligt Grand Cru vuodelta 2003, tyyliltään barley wine ja voltteja 12. Eli yli kymmenen vuotta vanhaa "bisseä".
Moni varmaan kammoksuisi ajatusta jo lähtökohtaisesti, kun olutta ei viinin lailla yleensä ajatella juomana joka säilyy varastoituna ja kypsyy. No tuo ei tokikaan kaikkien oluttyylien kohdalla pidäkään paikkaansa, mutta barley winet sellaisia yleensä on.
Tämän oluen kohdalla, sitä tuoreempana maistamatta toki, voin sanoa, että homma todella toimii. Millään lailla pilalla tuo olut ei ollut. Sen sijaan se oli todella täyteläinen marjaisuutta ja rusinaisuutta täynnä oleva herkkupommi. Ihan suoraan voin sanoa, että yksi parhaista koskaan maistamistani oluista. Todella monipuolinen ja moniulotteinen tapaus ja toi aavistuksen mieleen portviinit, olematta kuitenkaan niin makea.
Upea kokemus kerta kaikkiaan. Todiste, että olut voi säilyä ja kehittyä kuten viinikin.