Mainos

On aika oluen

  • 711 549
  • 4 147

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
No, noiden portereiden ja stoutien kanssa menee helposti sormi suuhun itse kullakin. Luulen, että moni kokenutkaan oluen maistelija ei välttämättä osaisi esim. sokkona sanoa missä se ero kulkee ja ehkä muutenkaan. Ei oikein ole itsellenikään auennut, mikä noiden kahden tyylin ero lopulta on. Sen takia monista oluistakin on kaikenlaisia näkemyksiä mm. Koffin Porteri on joidenkin mielestä enemmänkin Imperial Stout. Tuo imperial liitekin varmasti aika häilyvä. Kaiketi sitä voisi kaikkiin alkoholiprosentiltaan korkeille stouteille (ja toki portereille, onhan imperial portereitakin) eteen lätkäistä.
 

Target

Jäsen
Suosikkijoukkue
Löytyy
No, noiden portereiden ja stoutien kanssa menee helposti sormi suuhun itse kullakin. Luulen, että moni kokenutkaan oluen maistelija ei välttämättä osaisi esim. sokkona sanoa missä se ero kulkee ja ehkä muutenkaan. Ei oikein ole itsellenikään auennut, mikä noiden kahden tyylin ero lopulta on.

Virallisesti portteri on aavistuksen "kevyempää", kuin stout. Stout valmistetaan paahdetusta ohrasta, porter tummasta ohramaltaasta.

Epävirallisesti, hyvää on. Stout tuntuu yleisesti vain vähän vetelältä tai ponnettomalta. Jos moisia verbejä voi tässä yhteydessä käyttää. Ja kyse on suutuntumasa, maku on stouteissakin kohdallaan.

ps. olen näköjään hifistelevä primadonna, ei jumaluta. Siirryn kossuun.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Virallisesti portteri on aavistuksen "kevyempää", kuin stout. Stout valmistetaan paahdetusta ohrasta, porter tummasta ohramaltaasta.
Tuskin tästä on olemassa mitään "virallista" määritelmää? Käytännössä jokainen valmistaja nimeää tuotteensa miten haluaa.
 

Target

Jäsen
Suosikkijoukkue
Löytyy
Tuskin tästä on olemassa mitään "virallista" määritelmää? Käytännössä jokainen valmistaja nimeää tuotteensa miten haluaa.

Ei. Porter on porteria ja stout stouttia. Näistäkin löytyy alalajeja, mutta porter ja stout ovat eri valmistusmenetelmillä valmistettuja. Tumma ohra vs. paahdettu ohra.
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Vaikea sanoa Muflonin tuoreudesta. Itse en tajunnut kysyä myyjältä, että mikä oluen tarkempi nimi on. Kuitissakin lukee vain Mufloni Porter. Katsoin äskettäin Beer Hunter's:n sivuja, ja voisin epäillä sen perusteella kyseessä olleen talviportteri Huurupukin. Jos kyseessä oli todella tuo, niin erinomaisen maistuva tuosta oli tehty... alkoholiprosentti kun oli vain 4.6. Itse maun perusteella kallistuisin kuitenkin enemmän Mufloni Äkäpukin suuntaan, vaikka se imperial stout onkin. Prosentti on siinä 9.0, mikä makunsa puolesta tuntuisi olevan lähempänä. Tai sitten kyseessä on niin uusi tuote, että panimon nettisivuillekaan sitä ei ole saatu. Mielestäni tarjoilija mainitsi oluen olevan suunnilleen Koff Porterin vahvuista.

Huurupukista on ollut tänä talvena hanamyynnissä myös 6% versio joten sitä tuo varmaan on ollut. On erittäin maistuva portteri.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Ei. Porter on porteria ja stout stouttia. Näistäkin löytyy alalajeja, mutta porter ja stout ovat eri valmistusmenetelmillä valmistettuja. Tumma ohra vs. paahdettu ohra.

Juu teoriassa näin lienee. Eli portteriin paahdetaan mallastettua ohraa ja stouttiin mallastamatonta. Vaan näistäkin on olemassa eri sekoitussuhteita jne. Brittiläistyyppisten pintahiivaoluiden kategorisointi on haastavaa, sanoisin jopa täysin turhaa, tarkkaa rajaa eri tyypeille on melko mahdoton sanoa. Ja valmistaja voi lisäksi nimetä tuotteensa melko vapaasti.

t. hanu
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Huurupukista on ollut tänä talvena hanamyynnissä myös 6% versio joten sitä tuo varmaan on ollut. On erittäin maistuva portteri.

Sitä vastoin maitokauppa-versio oli ainakin itselleni pienoinen pettymys. Kuten lähes aina näissä matalan alkoholipitoisuuden porttereissa, suutuntuma on valitettavan vetinen ja makukin vähän turhan mieto. Esim. Carnegie Stark Porter (5,5%), jonka koemaistoin seuraavana päivänä, oli mielestäni reilusti parempi.
 

Infernal

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tuskin tästä on olemassa mitään "virallista" määritelmää? Käytännössä jokainen valmistaja nimeää tuotteensa miten haluaa.

Stoutin ja porterin ero on todellakin häilyvä. Esimerkiksi Koffin Porter on Sinebrychoffin kotisivujen mukaan tyyliltään imperial stout, ratebeerin mukaan baltic porter, ja Alkon mukaan imperial porter. Mutta olkoon mitä hyvänsä, ei sillä niin väliä. Ei nyt aleta pilkkua nusaisemaan.

Siinä vaiheessa jos pullon/tölkin kyljessä lukee stout/porter, ja lasiin valuu kullankeltaista pale lageria, saattaisin tehdä reklamaation asiasta.
 

mikse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juniorijääkiekko
Huurupukista on ollut tänä talvena hanamyynnissä myös 6% versio joten sitä tuo varmaan on ollut. On erittäin maistuva portteri.

Jees, Gallow'sin hanassa oli mielestäni juuri tuo 6,0% -merkintä.
 
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, JYP
Kesäisen Chicago-San Francisco road tripin omaa tuontia oli vielä korkkaamatta. Eipä noita taida paljon Suomeen eksyä, jos ei itse käy syntysijoilta hakemassa.

Onko jollain muuten tietoa toimivista erikoisolueiden nettikaupoista?

Lokakuussa tilattiin yksi laatikollinen belgialaisesta nettikaupasta http://www.beer-city.be/. Valikoimaa on ihan mukavasta ja hinnatkin on ihan siedettävät. Postikulut tulevat painon mukaan ja meillä tuo raja meni 41 pullossa, joka teki vajaan euron per pullo.

Toimituksessa kesti muistaakseni pari viikkoa ja muuten ei mitään moitittavaa, mutta sähköposteihin ei tullut vastauksia, kun kyselimme onko oluet lähetetty.

Aikaisemmin ollaan tilattu brew dogin nettikaupasta, mutta toimituskulut oli tuplaantuneet, niin päädyttiin beer-cityyn.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tänä vuonna olisi tulossa kattaus pienpanimo-oluita kotimaisilta taas. Lista olisi tämännäköinen:

Beer Hunters Keripukki
Prykmestar Kahvi Stout
Teerenpeli Mokkamatti
StaPa Double Oat Malt Stout
Bryggeri Helsinki Senaattori
Lammin Sahti Pyy
Pyynikin Presidenttisahti
Laitilan Kievari Agricola
Saimaan Marsalkka Double IPA
Hiisi Pläkki
Rekolan Amerikan Eno
Suomenlinnan Thor Bock
Malmgård Emmer Tripel

Mielenkiintoisia tuotteita useitakin. Nuo kahvioluet ei oikein ole oma juttuni, mutta löytyisihän tuolta monenmoista. Joutuu käymään ostoksilla heti sitten, tietyt tuotteet varmaan rohmutaan loppuun alta aikayksikön.
 

smasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Djurgårdens IF, Eintracht Frankfurt
Itse miellän portterin hennon makeaksi. Jokin portteri voi olla hyvinkin makeaa.
Jos tuote on maultaan paahteinen se on stout.

Toisaalta ns. milk/sweet stoutit ovat toisinaan melko kaukanakin paahteisesta päämausta. Vaikka teknisesti jako on ehkä mahdollista tehdä, käytännössä ero on hyvin häilyvä. Samankaltainen ikuisuuskeskusteluun johtava määrittelyn "box of worms" on myös se, mikä erottaa pilsin lagerista.

Alkon pienpanimosetistä odotan kovasti Teerenpelin Mokkamattia. Tuotehan on ollut jo ravintolamyynnissä, mutta reseptiä on fiksattu tätä pullotusta varten. Hanaoluessa kahvisuus oli tehty erittäin varovaisesti ja panostettu maitoiseen makeuteen. Lopputuloksena omaan makuuni osuva 7-prosenttinen.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Toisaalta ns. milk/sweet stoutit ovat toisinaan melko kaukanakin paahteisesta päämausta. Vaikka teknisesti jako on ehkä mahdollista tehdä, käytännössä ero on hyvin häilyvä. Samankaltainen ikuisuuskeskusteluun johtava määrittelyn "box of worms" on myös se, mikä erottaa pilsin lagerista.
Koska linkittämäni artikkeli ei tainnut tavoittaa kohdeyleisöään, copy-pastaan vielä olennaiset kohdat tuosta (Lähde: Martyn Cornell, The Difference Between Porter and Stout)

Few debates cause more friction between beer enthusiasts as the arguments over what separates a porter from a stout. The problem is that today we have a scene where there appears to be a difference between the two drinks, but nobody can agree what that difference is. Is it that stouts contain roasted barley? Is it that porters are lighter, or sweeter? Is it that stouts have patent malt in them, while porters have chocolate malt?

Historically the answer is "none of the above," and most especially it's not true that stouts have to contain roasted barley, or patent malt, since stout was being brewed when roasted barley was an illegal ingredient and before patent malt was invented.

Ja erityisesti:
The answer to the question: "What's the difference between a stout and a porter" is that originally a stout was simply a strong version of porter: today the difference is whatever you want it to be.

Eli kaikki ovat oikeassa, jollain tasolla. Ei kuitenkaan kannata julistaa mielipidettään faktana.
 

smasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Djurgårdens IF, Eintracht Frankfurt
Koska linkittämäni artikkeli ei tainnut tavoittaa kohdeyleisöään

Myönnän, että tuo linkkisi meni aiemmin ohi. Seison korjattuna.

Ja join eilen Weihenstephanerin Vituksen.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tulevana kesänä taas kotimaisten pienpanimoiden tapahtuma Suuret Oluet Pienet Panimot (SOPP):

Tampereen keskustorilla 22.-24.5.2014
Lahden Satamassa 26.-28.6.2014
Helsingin Rautatientorilla 24.-26.7.2014

Turku ei ilmeisesti tällä kertaa mukana, sen sijaan Tampereella ensimmäistä kertaa.

No, Rautatientorille vie oma askel taatusti jälleen.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Tulipa nautittua joululahjapullo AleSmith Yule Smith Winter ja voi pojat, että oli hyvää! Meni sinne omien kärkioluiden joukkoon saman tien (esim. Plevnan Siperiaa jopa hienoisesti edelle), todella vivahteikas ja täyteläinen tuotos. Harmi, että hinta on niin kova, muuten voisi ostella vaikka varastoon.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Harmi, että hinta on niin kova, muuten voisi ostella vaikka varastoon.
On kyllä tosiaan aika raskaasti hinnoiteltu, mutta eipä se Systembolagetissakaan viime vuoden puolella kovin montaa euroa halvempaa ollut. Yksi puteli on varastossa, jonka ostin kaiketi 2013 tammikuussa nimenomaan Systembolagetista. Muistikuva oli, että se olisi silloin ollut sielläkin huomattavasti halvempaa.

YuleSmithiä on sen verran hyvät saldot tietääkseni, että sitä kannattaa ehkä väijyä poistomyynnistä, missä oluiden hintoja lasketaan jonkin verran. Kallista se tietty on sittenkin, mutta saattaa siinä ehkä jokusen euron säästää.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Selaamalla 82 sivua varmaan selviäisi mutta laiskana kaverina laitetaan pari kysymysta palstan oluen ystäville. Mahdollisesti sellaisille jotka ovat itse olleet samoilla paikoilla mihin itse suuntaamme. Ja joilta voisi saada vinkkejä.

Eli ollaan ensi kuussa lähdössä Liverpooliin katsomaan futista (lennot Manchesteriin) ja tarkoituksena olisi kahden matsin lisäksi päästä tutustumaan alueen olutmaailmaan. Briteissä en aikaisemmin ole yhtä nopeaa reissua lukuunottamatta käynyt joten ilolla otetaan vastaan vinkkejä.

- Onko Liverpoolin seudulla pubeja jotka pyhiinvaeltajan on pakko kokea?
- Mahdollisia hyviä merkkejä lähinnä Ale ja Stout puolelta. Lageritkin toki uppoaa mutta ensimmäiset 5-8 mennään yleensä tummemmilla.
- Mitä muuten kalja maksaa briteissä ja mihin aikaan sitä saa. Eli onko rajoituksia aukioloissa?
- Entäs matseissa. Katsomoon ei vissiin saa viedä?
- Muita vinkkejä mitä kannattaa tehdä/kokeilla tai mitä EI kannata.

Kiitän jo etukäteen.
 

mikse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juniorijääkiekko
- Mitä muuten kalja maksaa briteissä ja mihin aikaan sitä saa. Eli onko rajoituksia aukioloissa?
- Entäs matseissa. Katsomoon ei vissiin saa viedä?

Manchesterinreissuilla halvin kalja on tainnut olla siistissä sporttipubissa house bitter noin £2,2 per pint. Katsomoon ei kaljaa saa, ei edes vip-katsomoon. Kirjoittamattomana sääntönä taitaa olla, että alueilla, joissa börstaa saa, ei saa nähdä nurmelle suoraan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
- Onko Liverpoolin seudulla pubeja jotka pyhiinvaeltajan on pakko kokea?
- Mahdollisia hyviä merkkejä lähinnä Ale ja Stout puolelta. Lageritkin toki uppoaa mutta ensimmäiset 5-8 mennään yleensä tummemmilla.

On!

Itse kävin Liverpoolissa vuonna 2007, ja aivan sattuman oikusta päätimme pistäytyä pienessä Baltic Fleet -pubissa lounaskaljoilla ensimmäisen päivämme alkajaisiksi. Ja perkele, vaikka pubi näyttikin ulospäin pieneltä ja mitäänsanomattomalta, sisällä meininki oli aivan toinen. Oikeastaan miljöö on sellainen, että se toi minulle mieleen brittiläisten draamasarjojen vanhat kyläpubit...

Mutta se tärkein: vasta paikalla selvisi, että kyseisen rakennuksen kellarissa on oma panimo, ja kaikki tarjotut oluet tehtiin siellä. Ja olivatko ne hyviä? Olivat. Aivan mahtavia. Voi olla, että aika on kullannut muistot, mutta lasken edelleen paikan oman vahvan alen yhdeksi parhaimmista oluista, jota olen ikinä juonut. Muistelen tämän olleen nimeltään jotain "Whopping Wapping'" tai jotain sellaista. Mutta kokeile rohkeasti kaikkia, huonoja juomia ei tullut vastaan...

Muistelen lukeneeni, että baarin oluet ovat voittaneet kilpailuja Britanniassa. Siitä voinee päätellä ehkä jotain niiden tasosta.

Paikalla on nykyään nettisivukin: The Baltic Fleet Pub - Liverpool - Liverpool Pub
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kiitti vastauksista. Tuo Baltic Fleet Pub näytti sijaitsevan noin kilometrin päässä hotellistamme ja kun kuitenkin pe-ma ollaan tuolla alueella niin täytyypä käydä tutustumassa. Muutenkin pitää ottaa asenne kohdilleen ja vaikka huippuolut osuisi vastaan niin seuraava voi olla vieläkin parempi.

Suomessa välillä on tullut otettua tuttuja ja turvallisia tosin lähiravintoloiden valikoimat on aika hyvin koluttu läpi.

Mutta ei niin miten välillä tapahtuu erikoisoluita myytävissä suomalaispubeissa johon perusPertti tulee ja tilaa lapin kultaa.
 

Infernal

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Maistoin ensimmäistä kertaa Orvalia. Vetipä aika sanattomaksi. Hyvällä tavalla siis. Tosi omalaatuinen, mutta ehdottomasti hyvä! Tuli maisteltua myös St. Bernardus Abt 12, joka ei ollut maultaan yhtä mielenkiintoinen kuin Orval, vaikka todella hyvää sekin oli. Ja se 10% alkoholia oli kätketty jonnekin pirun hyvin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös