Lueskelin ketjusta viimeiset viisi sivua ja tuli mieleen muutama kommentti.
1. Pelaajien roolitus ("jarrukenttä"/hyökkäävä kenttä). Voisiko joku selventää mikä jarrukentän tarkoitus on olympialaisissa, jos suomalainen jarrukenttä sisältää pelaajia, jotka eivät sovi kärkikenttiin? Kärkimailla on materiaalilaajuutta niin paljon, että niiden neloskenttäkin on paperilla Suomen ykkösen tasoa. Mitä vastustajan ketjua vastaan Suomen jarrukenttä siis pelaa?
Onko suomalaisista keskitason NHL-pelaajista koostuva kenttä parempi vastustajan pimentämiseen kuin Suomen ykköskenttä? Eikö kiekon pitäminen ja hyökkääminen ole paras tapa puolustaa? Mielestäni sopivampi vaihtoehto olisi rakentaa neljä tasapainoista hyökkäyspeliin ja puolustamiseen pystyvää ketjua. En vain oikein ymmärrä tuota jarrukenttäajattelutapaa varsinkaan olympialaisissa Suomen materiaalilla, mutta ehkä joku voi selventää sitä.
2. Maalivahdit. Moni pitää Raskia itsestäänselvänä valintana, ja jopa ykkösmaalivahtina. Mielestäni maalivahti on juuri se, jonka pitää olla kuumana juuri kisojen aikaan, ellei ole koko alkukautta ollut tasaisen erinomainen. Kisoissa onnistuminen kiteytyy kolmen perättäisen ratkaisevan pelin voittamiseen.
Suomella on useampi maalivahti, jotka pystyvät siihen hyvänä hetkenään, enkä tällä hetkellä pidä Raskin todennäköisyyttä päästä jumalmoodiin tiettynä hetkenä paljon parempana kuin vaikkapa Lankisen. Dieselmäinen keskimäärin tasaisen hyvä runkosarjasuorittaminen ei riitä, vaan tarvitaan kolme kovaa voittoa putkeen. Ainakin Lankinen osoitti Bratislavassa, että pää kestää turnauksissa paineen alla ja pystyy antamaan parhaansa.
3. Suomen joukkueen taso. Suomen joukkue on monessa mielessä tasokkaampi kuin aikoihin/koskaan, mutta mahdollisuudet menestyä eivät taida olla olennaisesti paremmat kuin aiemmin, koska muillakin kärkimailla on kovat joukkueet. Kanada on aina kivikova (varsinkin nykyään kun osaa rakentaa joukkueensa järkevästi) ja USA on vielä kovempi kuin viimeksi. Ruotsin hyökkäys on tosin tainnut heikentyä vähän.
The Athleticin kiekkotilastonikkari rankkasi kärkijoukkueet artikkelissaan
Projecting the projections: How our 2022 men’s Olympic hockey rosters stack up (vie The Athleticin sivuille).
Hän rankkasi joukkueet pelaajien mistä-lie advanced statseista laskettujen tasopisteiden mukaan. Tässä odotetut voittoprosentit (mitä tuo luku sitten lopulta tarkoittaakaan):
Kanada: 90,1%
USA: 80,1%
Ruotsi: 70,3%
Venäjä: 70,3%
Suomi: 59,7%
Suomen joukkueessa oli TT, Aho, Laine, Donskoi, Barkov, Rantanen, Kiviranta, Hintz, Kapanen, Lehkonen, Kotkaniemi, Armia, Lindell, Heiskanen, Ristolainen, Nutivaara, Välimäki, Vatanen, Rask ja Korpisalo.
Tuo nyt on vain yksi näkemys, mutta vaikka Suomella on parempi tilanne, on kisoissa menestyminen silti vaikeaa. Toivotaan tietysti parasta.