Sellaisessa tilanteessa on, kun pari vuotta sitten itseäni n. 10 vuotta nuorempi työkaveri kertoi lähtevänsä lomalle Vietnamiin tyttöystävänsä kanssa. Totesi, että ”aika jännä senkin takia, kun en ole koskaan käynyt kommunistisessa maassa. Millaistahan siellä on? Oletko sä koskaan käynyt kommunistimaassa?” Vastasin, että ”Toki, olen käynyt aikoinaan Neuvostoliitossa. Kahdesti”
Vietnam on tosin huolimatta virallisesta kommunismistaan ollut käytännössä erittäinkin kauan varsin oikeistolainen.
Taloudellisena nk. Pikku-Kiinana tunnettu Vietnam tosiaan on ollut kuten Kiinakin eli mieli on vasemmalla, mutta taskut oikealla.
Ainakin noin vuodesta 1986 lähtien kun maan hallituksessa syrjäytettiin 1970-luvun yhdistymisen jälkeisten nk. Verilöylyjen, Niskalaukausten ja Vietnam-Kiina-sodan, muitakin lähimaita uhkailleet, aluevaatimuksia esittäneet ja juuri ennen Pol Potin hulluuden esiinmarssia samalla tavalla sekoilleet kommunistit ulos vallasta ja kun tietenkin tuosta vuodesta eteenpäin Yhdysvaltain aiempi kauppasaarto alkoi helpottua ja vuonna 1995 Yhdysvallat lopetti sen kokonaan.
Paljon on maassa edistytty, mutta paljon on vielä edettäväkin.
Toisaalta mikäli Kiina alkaisi maailmantaloudessa yskiä niin suhteessa sen laajuuteen nähden Vietnam pystyy todennäköisesti silti jatkamaan taloudellista uudistumistaan ja kehittymistään pienempänä maana.
Eli välttämättä Vietnam ei seuraa Kiinaa taloudellisissa ongelmissa tai taantumissa.
Etenkin kun Vietnamilla on ollut sen naapurimaihin selvästi tai huonoimmillaankin silti Kiinaa paremmat suhteet sinänsä kauppapoliittisesti siinä missä Kiinalla ei sitä ole ollut ja jos on naapureihinsa nähden niin ei kuitenkaan sitten ihan niin hyvät Yhdysvaltojen tai Venäjän kanssa.
Osin sekin on tietysti Kiinan suurvaltakehityksen seurausta.