Kirjoitithan sinä myös Ajaxin ja Englannin junioriakatemioista. Mikäli Suomi aikoo nousta MM- tai EM-kisoihin Pertti Alajan tavoitteen mukaisesti, niin juniorijärjestelmästä on tehtävä kilpailukykyinen niihin maihin nähden, joiden kanssa tullaan kilpailemaan noista isojen kisojen paikoista. Ensin on tietysti saavutettava muiden Pohjoismaiden taso.
Ajaxin akatemia on tasoltaan hyvin lähellä Barcelonan vastaavaa. Verrattuna Suomeen siis eroa on valovusi. Ajax valitsee vuosittain tosiaan pelaajiaan suhteessa 10/1000-2000, eli siis ottaa 10 pelaajaa 1000-2000 ehdokkaasta ikäluokkaansa(ennestään siellä on yleensä se ~10). Suomessa Suomen suurin jalkapalloseura Ilves taas ottaa vuosittain 30 pelaajaa ~100 ehdokkaasta.
Ilveksen budjetti on varmaan kokonaisuutena luokkaa 250-500k. Suomen suurimman seuran resursseilla mitattuna HJK:n budjetti junioritoimintaan on varmaan tuollaiset ~350k(Hongalla se on 250k). Barcelonan budjetti pelkkään akatemiaan on 10miljoonaa ja Ajaxilla 6miljoonaa. Näistä luvuista jo itsessään ymmärtää kuinka eri resursseilla pelataan.
Suomen olisi parempi siis miettiä esimerkkejä esim. Ruotsista, Sloveniasta, jne. Näissä kun ollaan resursseissa edes "sielläpäin" mitä Suomessa.
Tämä sama koskee jääkiekossa sitä ettei Suomi voi lähteä toimimaan koskaan samoin kun Kanada, vaan Suomen pitää omien resurssien mukaan miettiä se paras tie omalle kehitykselle ja miten ne omat resurssit maksimoidaan.
Otan tästä esimerkin nyt peilaamalla omaa päiväittäistä valmennusta. Aina kun lähden valmentamaan mietin sitä millä tasolla se ryhmä on jota valmennetaan, sen jälkeen suhteutan halutun harjoitteen niin että se on sopiva tälle ryhmälle. Tämä tarkoittaa sitä että samalla ryhmä pystyy sen tekemään hyvin, mutta se kuitenkin antaa haasteita, mahdollisia oivalluksia ja kehittää pelaajaa. Eli jos lähden vetämään 7-vuotiaiden kaupunginosajoukkuetta, niin lähestyminen on aikalailla erilainen kuin 12-vuotiaiden kilpajoukkueella.
Aivan samalla tavalla siis Suomessa pitää miettiä mitkä on ne vahvuudet, miten niitä kehittää, samalla miettiä mitkä ovat ne heikkoudet, miten ne pystyy minimoimaan. Noin esimerkkeinä vaikka voidaan miettiä sitä että Suomessa on hyvin jäähalleja suhteessa väkilukuun. Miten niiden hyöty voidaan maksimoida? Ja taas toisessa ääripäässä sitten voidaan miettiä että Suomen ollessa suhteessa väkilukuun iso maa, aiheuttaako esim. välimatkat jonkunlaisia ongelmia? Saavatko esim. harvempaan asuttujen alueiden lahjakkaat pojat mahdollisuuksia kehittyä tarpeeksi? Aiheuttaako kustannusrakenne lahjakkaiden poikien pois tippumista? Jne.
Eli ei Suomi voi lähteä Kanadaan jääkiekon puolella vain kopioimaan mallia. Tai samoin ei se onnistu jalkapallon puolella että mennään ottamaan Ajaxilta malli suoraan tänne. Sen sijaan näistä malleista voidaan ottaa osia mukaan ja pitääkin osata miettiä mitkä ovat ne osaset mitä käyttää Suomessa.
Itse keksin molemmista useammankin asian mihin olisi syytä paneutua ja koittaa miettiä miten niitä voisi Suomessa käyttää kotoisissa olosuhteissa/resursseilla. Jo näillä muutamialla asioilla heti päästäisiin Suomessakin eteenpäin. Ja ne ovat vielä asioita mitkä olisi helppo sulauttaa mukaan suomalaiseen toimintaan.