Kannattaa muuten lukea tänään julkaistun Veikkaajalehden suuri katsaus jalkapallon junioritoiminnan alennustilaan. Siinä haukutaan valmentajat, harjoitteet, pelaajat, toimintakulttuuri, junnujen lajiharjoittelun määrä, kaikki pelaa-mentaliteetti, kilpailun liiallinen korostaminen ja kilpailun liian vähäinen korostaminen, eli siis monipuolisesti aivan kaikki jalkapallon viime vuosien junioritoiminnan virheet.
Saat sinäkin vähän perspektiiviä siihen, miksi oikeasti Suomesta ei tule huippujalkapalloilijoita. Asia on pikkaisen monisyisempi juttu, kuin mitä täällä esität. Saattaisit jopa löytää siitä artikkelista kauan kaivatun tilaston, joka edes vähän tukee aikaista lajivalintaa.
Hyvä ja odotetunlainen artikkeli, joka on otsikoitu "Muutoksen aika on nyt". Siinä on heti vedetty otsikon alla täälläkin tiedetty tosiasia, että "Tulokset eivät valehtele:Suomen juniorijalkapalloilu kyntää syvällä. Muutos on, luojan kiitos, jo alulla. Mutta aikaa ei ole hukattavaksi päivääkään". Artikkeli lähtee liikkeelle numeroista 8-1, ei enempää eikä vähempää. Urheilussa tulos on yhtä kuin totuus. Ja tämä totuus sattuu. Saviniemen tulostaululla loistavat 17-vuotiaiden EM-karsintaottelun jälkeen tylyt Saksan voittolukemat 8-1. Vielä enemmän sattuu tieto, että saksalaiset olisivat halutessaan voineet takoa monta maalia lisää.
Saviniemen ottelu ja Palloliiton uuden puheenjohtajan, Pertti Alajan, valinta avasivat vihdoin jalkapalloasiantuntijoiden kielet kertomaan, mistä on kyse Suomen juniorijalkapalloilun alamäessä.
Olen jutun kirjoittajan (Harri Pirinen) kanssa täysin samaa mieltä siitä, että ymmärtääkseen nykytilaa ja ennustaakseen tulevaisuutta, täytyy tuntea historia. Vuodesta 2006 viime kevääseen HJK:n junioreita valmentanut Erkka V. Lehtola kertoo syyn alennustilaan. Palloliitto julkisti 2000-luvun alussa nuorisotoimintalinjan, jonka sisältö yhä kymmenen vuotta myöhemmin auheuttaa kenttäväen keskuudessa itkun ja naurun sekaisen epäuskoreaktion. Erkka V. Lehtola kertoo:"Suosituksia olivat esimerkiksi, että 9-vuotiailla oli 1-2 korkeintaan tunnin harjoitusta viikossa, 20 ottelua kaudessa ja kolme viikonloppua kuukaudessa vapaata jalkapallosta. Tasojoukkueet kiellettiin ehdottomasti, ne sai perustaa aikaisintaan 14-vuotiaille". "Tämä ikävä kyllä upposi, ja siitä tuli karmeaa jälkeä", sanoo Lehtola. HJK:n nykyinen valmennuspäällikkö Jari Rantanen oli tuolloin piirin johtotehtävissä ja mukana hyväksymässä yleislinjauksia. "Olin erittäin harmissani, että niitä sääntöjä jouduttiin tekemään. Se osoitti, että ettei luotettu valmentajakuntaan. Lopulta Kaikki pelaa-ideologiasta tuli tärkeämpi kuin pelistä ja harjoittelusta", Rantanen muistaa. "Kyllä meidän pitää miettiä, mitä näiden 16-17 vuotiaiden kanssa on tehty 6-7 vuotta sitten, kun tulokset ovat tuollaisia", Rantanen naulaa.
Olen kirjoittanut täällä jääkiekon laatuprojektin Nuori Suomi-ohjelmasta nuo juniritoiminnan samanlaiset, tuhoisat rajoitteet vuosien 1996-2005 aikana, kuin mitkä jalkapallopuolellekin myöhemmin Jääkiekkoliiton näyttämän esimerkin mukaan otettiin käyttöön. Eipä tullut minulle yllätyksenä nämä Erkka V. Lehtolan ja Jallu Rantasen kommentit. Ero jääkiekkoon on vielä siinä, että jalkapallopuolella uskalletaan kertoa nyt vastuullisten nimiä huonoon tilanteeseen. "Pertti Alaja saa mielestäni kantaa suuren vastuun nykytilasta, sillä hän oli luomassa Kaikki pelaa-mallia. Miksi on ollut vaikea myöntää, että siellä on tehty virheitä? Meille se on ollut rankkaa, sillä olemme olleet toiminnan keskiössä ja nähneet kehityksen tuloksen", sivaltaa KäPan juniorivalmentaja Erkki Valle.
KäPa lähti omalle tielleen junioritoiminnassaan 2006, jolloin seuran toimintakulttuuri muutettiin kovasta arvostelusta huolimatta. KäPa nousi Suomen menestyneimmäksi junioriseuraksi. Erkki Valla kertoo:"Alettiin kohista jalkapalloilevasssa Suomessa "KäPan ihmeestä, mutta kyse ei ollut mistään ihmeestä, vaan yksinkertaisesti toiminnan tasosta. Sitten meiltä on kyselty, luulemmeko olevamme jotain jumalia, jotka näkevät pikkupojista, kenestä tulee huippupelaaja. Emme luule, emmekä näe. Mutta sen voimme sanoa, että jostakin valitusta edustusjoukkueen 12 pelaajan ryhmästä tulee todennäköisemmin hyviä pelaajia kuin 28 pojan ryhmästä".
Monisivuisen jutun toinen tärkeä sanoma itselleni on Sami Hyypiä akatemiaa koskeva osuus, mikä on otsikoitu "Oma laji ensin" ja aloitettu "Kova väite: hyviä jalkapalloilijoita syntyy jalkapalloilemalla ei urheilemalla monipuolisesti". Itselleni väite ei ole mitenkään kova, vaan itsestäänselvyys, josta olen tänne kirjoittanut taas viimeisten päivien aikana jo usean viestin.