J.Grönvall
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Pertti Alaja mainitsi Urheilusanomien haastattelussa, että Kaikki pelaa -systeemi käänsi harrastajamäärien laskun nousuun. On tietysti ihan oma keskustelunsa onko järkevää houkutella mahdollisimman paljon harrastajia vai pitäisikö karsia 'epäkelvoksi' todettuja jo luistelukouluista alkaen.
Kanadan mallissa massaa ja rahaa (vanhemmilla) on joka tapauksessa riittävästi, että tavoitteellisesti ja ammattimaisesti treenaavia seuroja ja pelaajia riittää joka tapauksessa.
Suomessa ikäluokat pienenevät ja jääkiekon harrastaminen maksaa nytkin paljon, vaikka mukana roikotetaan tuhansia vanhempia vain maksajina. Jos nämä maksajat ohjataan jo alusta alkaen muualle, niin jäljelle jäävät maksavat enemmän.
Tässä se vaikein yhtälö juuri on! Tarvitaan toisaalta massaa josta poimia niitä lahjakkuuksia mutta samaan aikaan olisi oltava riittävän kova sanomaan, kuitenkin sille suurimmalle osalle, että jääkiekkoilijan/jalkapalloilijan uran voi unohtaa. Eli joko siirtyä pelkästään harrastepuolelle (kaupunginosat, kortteliliigat jne.), tai kokonaan muihin lajeihin.
Tavallaan on aina lajin kannalta hyväksi jos "toivottomat" tapaukset siirtyisivät sellaisiin lajeihin jotka paremmin vastaavat heidän vahvuuksiaan. Huippu-urheilun näkökulmasta siis.
Ja juuri tässä ymmärtääkseni tehtiin isoimmat virheet, kun koitettiin väkisin ympätä keskenään harraste- ja liikuntapuolta enemmän mainostava Nuori Suomi ja sitten taas kilpaurheilupuoli. Ne toimivat kuitenkin niin eri lähtökohdista ja eri säännöillä. Eli tarkoitan, että kaikki eivät voi pelata samassa joukkueessa ja yhtä paljon, sillä periaatteella, että 20 eurolla saat x-määrän minuutteja per ottelu. Eihän se mitään urheilua sellainen ole.
Rahan puute on massiivinen ongelma, koska ei voida lähteä oletuksesta, että esim. kilpapuolen pelaajien perheet rahoittaisivat joka vuosi enemmän ja enemmän toimintaa. Seurojen taas on pakko tehdä jotain kustannusten noustessa ja vastaavasti valtionavustusten vähentyessä (Paavo "AIK" Arhinmäki tätä juuri kommentoi Aamulehdessä).
Mutta miten järjestetään niin, että voitaisiin tarjota Nuori Suomi-puolelle riittävän hyvää tarjontaa ja toisaalta taata sen kilpaurheilupuolen elinvoimaisuus. Mistä lisätienestit?
Ja jos seurat haluavat kotikaupungiltaan jääaikaa ja/tai muuta tukea, niin isot jäsenmäärät varmaan helpottavat asiaa? Eri asiahan olisi, jos Suomessa olisi yksikin junioriseura, joka rahottaisi toimintansa kokonaan ilman minkäänlaista julkista tukea? Käsittääkseni ainakin Espoossa liikuntatoimen maksamien avustuksien perusteena ovat jäsenmäärät, joita kasvattamalla kasvattaa myös avustuksiaan.
Paljonkohan maksaisi vaikkapa Hämeenlinnassa junnukiekkoilu, jos 'maksajat' ohjattaisiin muihin harrastuksiin, valmennus tekisi valmennusta päätyönään ja kaupunki alentaisi tukeaan laskeneen jäsenmäärän suhteessa? Kanadassahan tuo toimii kuten siffan esille tuoma esimerkkitapaus Nicholas näyttää...
Nimenomaan, olen täysin samaa mieltä. Julkinen tuki lienee täysin riippuvainen tämän massan määrästä, ja siten myös seurat aivan ymmärrettävästi haluavat ainakin maljapuheissa olla juuri sitä mitä valtion taholta kulloinkin vaaditaan.
Jos kilpaurheilupuoli pystytään pitämään erillään niin ongelmaa ei synny mutta luuletko, että harrastajapuolen perheet olisivat valmiita avustamaan sitten tätä kilpapuolta esim. hivenen korkeampien kausimaksujen turvin? Tuskinpa vain.
Seurauksena voisi pahimmassa skenaariossa olla se, että harrastajamäärä lisääntyy (kustannustaso on sopiva) ja vastaavasti kilpatasolla vähenee merkittävästi (vain rikkaimmat pystyvät kustantamaan). Tämä tekee sitten luonnollisesti sen, että se huipulle valikoituva pelaajamassa on entistä kapeampi ja johtaa "heikentyneeseen juniorituotantoon".
Nuori Suomi ajaa takaa ihan kannatettavia asioita mutta omassa viitekehyksessään. Siksi pitäisi löytää kultainen keskitie sen suhteen miten samaan aikaan saadaan paljon jäseniä mutta kuitenkin halukkaille se varsinainen urheiluseuran tarkoitus, eli urheilu pysyisi laadukkaana ja tehokkaana.
Periaatteessa näkisin niin, että tulorakenteen pitäisi olla sellainen jossa harrastajapuoli, sanotaan sitä nyt Nuori Suomi-osastoksi, rahoittaisi kilpapuolta niin paljon, että taas siellä kustannustaso pysyisi järkevänä ja mahdollistaisi useampien poikien/tyttöjen/perheiden osallistumisen, sikäli kun juniorilla on lahjoja.
Ja edellä mainitun lisäksi vielä se "urheilu urheiluun", eli pelkkä isin paksu lompakko ei takaa paikkaa kilpapuolella.
Viimeksi muokattu: