Ja Tuuli Petäjä on aloittanut surffauksen 22-vuotiaana, voitti olympiakultaa 28-vuotiaana.
Samaa mieltä (myös pitkälle koko tekstistä). Itse toin Sievis-esimerkin esiin lähinnä siksi, että hänet on tässä keskustelussa mainittu useampaankin otteeseenTähän soppaan ei haluaisi kättään lyödä, mutta kylläpä on erikoinen keskustelu, jossa haetaan yksittäistapauksia muka todistamana jotain kantaa. Ikään kuin yksittäistapauksilla olisi mitään merkitystä väestötason katsonnassa.. on sitten kyse mistä tahansa yhteiskunnallisesta tai muusta väestötasolla vaikuttavasta asiasta.
Tähän soppaan ei haluaisi kättään lyödä, mutta kylläpä on erikoinen keskustelu, jossa haetaan yksittäistapauksia muka todistamana jotain kantaa. Ikään kuin yksittäistapauksilla olisi mitään merkitystä väestötason katsonnassa.. on sitten kyse mistä tahansa yhteiskunnallisesta tai muusta väestötasolla vaikuttavasta asiasta...
Yhteisten tapahtumien suositukset ovat minusta ihan järkeenkäypiä, kun puhutaan aivan nuorimmista junioreista ja ala-asteikäisistä lapsista. 3-4 yhteistä tapahtumaa viikossa on jo paljon tuon ikäisille. Etenkin jos halutaan vielä painottaa monipuolisen urheilun ja liikunnan merkitystä. Oman rajoituksensa asettavat myös jääresurssit ylipäänsä.
Suomalaisen jääkiekkoilun laatuprojekti oli Nuori Suomi-ohjelma, lajin koulutus- ja valmennusjärjestelmä luistelukouluista A-maajoukkueeseen.
---
Olen referoinut Vesa Rantasen erinomaista artikkelia kanadalaisesta, tämän päivän, jääkiekon juniorijärjestelmästä, IS-Veikkaaja 22/2011. Esimerkkinä Rantanen seurasi 8-vuotiaan Nicolas Ardanazin uraa. Nicolaksen isä, entinen jääkiekkomaalivahti, vei poikansa luistelemaan, kun Nicolas oli 2-vuoden ikäinen. Nicolas oppi luistelemaan melkein välittömästi. Kanadassa organisoitu jääkiekkotoiminta alkaa kuusivuotiaille, mutta Nicolas sai liittyä ensimmäiseen joukkueeseensa jo 4-vuotiaana. Hän oli edistynyt. Nicolas on 8-vuotiaana hyvä, kuten kaikki hänen ryhmässään, missä on 12-14 pelaajaa. Ryhmä harjoittelee kymmenen tuntia viikossa ja pelaa kaudessa 70-80 jääkiekko-ottelua, jotka kestävät 60 minuuttia.
-Oliko noina mainitseminasi vuosina (1996-2005) kaikki jääkiekkoliiton seurat sitoutuneet nuori suomi-sääntöihin vai vain sinettiseurat?
-Jos seura ei noudattanut kyseisiä sääntöjä, oliko sen pelaajatuotanto parempaa?
-Miten ne seurat, jotka sitoutuivat näihin pelisääntöihin pärjäsivät kansallisessa vertailussa?
-Miten selität ne NHL-varatut pelaajat, jotka ovat pelanneet tämän orjuuttavan järjestelmän aikana junnu-uransa? Miten voi tulla huipuksi ns järjestelmästä huolimatta?
Itse en käyttäisi ikinä tällaista lausetta "Esimerkkinä Rantanen seurasi 8-vuotiaan Nicolas Ardanazin uraa.". En voisi puhua 8-vuotiaasta lapsesta siten, että tämä olisi urapolulla urheilijana, muusikkona, kuvataiteilijana tai missinä/mallina.
Tulevan NHL-pelaajan eväitä ei anneta 4-10 vuotiaalle, vaan ennemminkin se huippupelaajaksi kehittyminen tapahtuu ylä-asteikäisestä eteenpäin. Suomen köyhyys taidollisesti lahjakkaissa pelaajissa johtuu nimenomaan näinä vuosina olevista valmennuksellisista puutteista.
Myös Kanadassa jää NHL:n ulkopuolelle monta pelaajaa, jotka käyvät saman juniorijärjestelmän kuin NHL:n päässeet pelaajat. Ja miten perkeleessä voi olla, että läntinen ja itäinen naapuri tuottaa pienemmällä harrastajamäärällä parempia pelaajia vuosi vuodelta? Ei sitä pelkällä NS:llä voi selittää, koska se on nimenomaan selittelyä. Niiden ihmisten selittelyä, jotka uskovat systeemeihin ja järjestelmiin, vaikka niistä huolimatta aina tulee huippuja järjestelmästä huolimatta eikä osa saavuta huippua vaikka on järjestelmässä mukana.
Tuo, että Nuori Suomi oli Jääkiekkoliiton ns. laatuprojekti taitaa olla omaa keksintöäsi. Käsittääkseni Nuori Suomi ei ole tarkoitettu miksikään huippu-urheilun ohjenuoraksi myöskään Jääkiekkoliitossa, vaan sen tarkoituksena on lisätä nuorten liikuntaharrastusta mielekkäällä tavalla. Mutta ei toisaalta estääkään motivoituneita ja tavoitteellisia lapsia ja nuoria ja pyrkimään huipulle. Eli pyrkiä tarjoamaan myös niille, jotka eivät pysy kilpailussa mukana mielekäs tapa harrastaa urheilua sopivalla tasolla. Jos jääkiekkoliitto on jossain tehnyt liian pitkälle meneviä linjauksia, jotka ovat estäneet joidenkin yksilöiden kehitystä, voi Jääkiekkoliitto syyttää ihan vain itseään.
Täällä on väitetty monen nimimerkin kirjoittamana vuosikausia, että juniorijoukkueiden valmentajat ovat syypäitä kehnoon huippujuniorituotantoon vuosien 1996-2005 aikana. Minä olen esitellyt Suomen Jääkiekkoliiton nettisivuilta otettuna sen toimintaympäristön, jossa juniorivalmentajat joutuivat valmentamaan. Vanhempien rooli joukkueiden muodostamisessa oli merkittävä. Valmennuspäälliköt olivat pahassa rakosessa, kun joutuivat seuraamaan sitä, että Jääkiekkoliiton määräyksiä noudatettiin.
...Täällä on väitetty monen nimimerkin kirjoittamana vuosikausia, että juniorijoukkueiden valmentajat ovat syypäitä kehnoon huippujuniorituotantoon vuosien 1996-2005 aikana. Minä olen esitellyt Suomen Jääkiekkoliiton nettisivuilta otettuna sen toimintaympäristön, jossa juniorivalmentajat joutuivat valmentamaan. Vanhempien rooli joukkueiden muodostamisessa oli merkittävä. Valmennuspäälliköt olivat pahassa rakosessa, kun joutuivat seuraamaan sitä, että Jääkiekkoliiton määräyksiä noudatettiin...
Kuinka ollakkaan, et vastaa aiemmin esitettyihin kysymyksiin vaan toistelet näitä samoja argumentteja.
Kysymyksiä junioireita 1996 - 2005 valmentaneille:
1. Noudatitteko Nuori Suomi -ohjelman mukaisia ohjeita, koskien harjoitusten lukumääriä?
2. Puuttuiko seuranne junioripäällikkö toimintaanne mikäli ette noudattaneet?
3. Oliko seuranne ikäluokka joukkueet keskenään tasavahvoja?
4. Puuttuiko vanhemmat valmentamiseen tai peluuttamiseen voimakkaasti, vedoten Nuori Suomi -ohjelmaan?
Nyt käyn keskustelua vuosien 1996-2005 aikaisesta Jääkiekkoliiton laatuprojektista Nuori Suomi-ohjelmasta, mikä oli suomalaisen jääkiekkoilun koulutus- ja valmennusjärjestelmä luistelukoulusta A-maajoukkeeseen. Oletko sinä tietoinen tuosta Jääkiekkoliiton laatuprojektista, joka nimettiin Nuori Suomi-ohjelmaksi?
Kumpaahan leiriä tässä nyt uskoisi? Sitä, jolla on konkreettista kokemusta noilta ajoilta lasten ja nuorten valmennuksesta vai sitä joka näyttää enemmän nojaavan perustelunsa kirjalliseen materiaaliin ja enemmän teoriaan?
Sehän meille molemmille on selvinnyt, että KooKoon huippujuniorituotanto hiipui dramaattisesti Nuori Suomi-ohjelman myötä.
1990-luvun puolivälin jälkeen silloisessa seurassani vierailleen Nuori Suomi -organisaation edustajan mukaan tällä tarkoitetaan sitä, että mikäli seurassa on useampi kuin yksi joukkue samassa ikäluokassa ne tulee rakentaa siten, että joukkueet ovat toisiinsa nähden mahdollisimman tasaväkisiä.
Otan tämän viestin täältä vielä esille, jotta ymmärrettäisiin sitä keskustelua, mitä olen halunnut käydä. Tästä silloisesta käytännöstä poikkeavat kokemukset (Salama15, wanhaa gauraa) koskevat pieniä seuroja, joissa oli yksi joukkue E-D-junioreissa. Onko kokemuksia keskisuurista (kuten KooKoo, Sport, Jokipojat) tai suurista junioriseuroista (kuten Jokerit, Hifk, K-Vantaa), miten niissä toimittiin?
Nyt käyn keskustelua vuosien 1996-2005 aikaisesta Jääkiekkoliiton laatuprojektista Nuori Suomi-ohjelmasta, mikä oli suomalaisen jääkiekkoilun koulutus- ja valmennusjärjestelmä luistelukoulusta A-maajoukkeeseen.
... Tästä silloisesta käytännöstä poikkeavat kokemukset (... wanhaa gauraa) koskevat pieniä seuroja, ...
...Eivät niidenkään pikkuseurojen E-D-ikäiset ns. edustusjoukkueet pelanneet Jääkiekkoliiton alaisia tasosarja (1996-2005), niinkuin virheellisesti on väitetty.....
Järjestelmälahkolainen siffa voisi varmaan kertoa miksi Petteristä ei koskaan tullut huippua varsinkin kun käyttää poikaansa Petteriä täällä esimerkkitapauksena Nuori Suomi -sodassaan.